206 1.4 75ks 2001 dobar izbor ili ne

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • bax76
    CBC Senator XXL
    • 07.11.2006
    • 605
    • BG

Re: 206 1.4 75ks 2001 dobar izbor ili ne

Originally posted by Bratko
    @legenda:
    Evo i ja da kazem nesto o mom "zenomobilu"
    Peug 1.4, 75ks, 8v, klima, 5 vrata, el. podizaci, samo nisu el.retrovizori.
    Mi smo drugi vlasnici, auto je inace kupljen u Srbiji i sve vreme odrzavan u ovlascenom servisu
    (u pocetku zbog garancije, a kasnije po automatizmu).
    Mi nismo nista na njemu radili za ovih 10.000km od kad je kod nas,
    ali imamo racune od ranijih servisa pa ti mogu potraziti nesto konkretnije.

Ono sto je meni licno zasmetalo kod Peug je upravo servis-cene-delovi.
    Naime, ja vozim AstruG, i kompetno odrzavanje za taj auto je nekako prihvatljivije.
    Doduse, ja nisam imao nista od ozbiljnijih problema s Astrom
    i ne odrzavam je u ovlascenom servisu nego kod coveka koji radi samo Opele,
    ali sta god me je kopkalo vrlo brzo sam nalazio savet-preporuku-resenje...sto ovde na forumu, sto u servisu.
    S Peug je, licno mislim, drugacije.

Konkretno, ide nam veliki servis na 80.000km (zupcasti kais...) i jos sam u nedoumici...gde raditi, delovi, i sl.
    Zvao sam Verano i oni traze 50.000 din
    Drugi ovlasceni servis u unutrasnjosti (Ecomex u Cacku-na spisku Veranovih) za isto to - 36.000 din
    Treci, ovlasceni ali nije na spisku Veranovih, u Zemunu - 42.000 din
    Svi daju garanciju od 1godine na delove. Ne daju na sledecih 80.000km, na koliko se vec menjaju kaisevi.
    Sada sam u fazi da sam kupim delove (ali gde?) i da taj posao odradim u nekoj radionici
    jer licno mislim da nije posebno zahtevan posao i da ne vredi tih para...ovlascenih
    Ali kome da ga dam na kanal?

Evo konkretno za ulje. U slucaju da sada servis radim u Ecomexu u Cacku gde je auto do sada odrzavan,
    pogledao covek u comp i rekao mi da za ulje i filtere bi mi sada trebalo oko 3.500 din - na osnovu prethodno radjenog.

Sto se tice potrosnje,
    ovih dana po gradu, sa klimom = 8,2 L/100km...1, maximalno 2 osobe, bez tereta.
    Na otvorenom, s klimom, = 7L/100km ...3 osobe + prtljag (na 3-3.500 obr)

Da se ne lazemo, spram Astre, meni licno je Peug206 16 puta lepsi
    i spolja i unutra. Udobniji je, lepse lezi u krivini...ma bombona!

Ali... Samo jos da izbunarim nekog pouzdanog majstora i mozak na ispashu

Eto, nadam se da sam bar malo pomogao.
    Uradi servis u Panteru u BG, mene je veliki servis, na tom motoru kostao nesto sitno oko 100-150 evra.

Comment

• Gruja
      CBC Senator XXL
      • 09.02.2006
      • 614
      • Bgd
      • Alfa 75 TS

@bratko
      Za kaiseve (bilo koje) topla preporuka "Optibelt". Mislim da su slovacki (moguce i ceski, 'bem li ga sad, a nije ni vazno) a uvozi ih Coning doo....
      Transaxle u krvi...

"ne mozu oni da nam oduzmu kol'ko mi moz' da namocamo..." - Pretty Diana

Comment

• Bratko
        CBC Član
        • 13.08.2007
        • 47
        • Beograd/Cacak

@ legenda:
        Nema na cemu
        Koliko se secam, Peug najjace drzi cenu (od konkurencije Reno, Punto, i sl.)...e sad, mi smo konkretno naleteli na ponudu koju
        ako ne iskoristish, posle se dugo kajesh...prijateljev Peug smo pazarili . Mozda je i manja razlika do Opela? (ja sam prestao da pratim ponudu)
        A i jos nesto, licno sam misljenja da se ne daje zadnji dinar (citaj eur-o ) za auto...odrzavanje redovno, a ne daj Boze i vanredno, ume da bude vrrrrlo bolno...za budzet

@Bax76:
        Hvala za preporuku, 'cu da skoknem i do njih da se raspitam, nisam do sad.
        Od 5 strana na temi "Majstori za nase Peug" na 3 je rasprava o Veranu, na 1 o Panteru, a ostatak o 2 servisa u Zemunu, 1na Karaburmi i mislim 1 na Senjaku...ako se dobro secam Upravo sam na to mislio kada sam napisao sta mi smeta kod Peug.

@Gruja:
        Hvala, jel moze neki info gde se pazare ti kaisevi?
        Usput, koje ulje ide? Po servisnoj knjizici videh da je Esso u pitanju.

Comment

• Gruja
          CBC Senator XXL
          • 09.02.2006
          • 614
          • Bgd
          • Alfa 75 TS

Evo linka http://www.coningdoo.com/remenje.php

Vidi pa ih zovni, recice ti gde moze. Ja sam isao direktno kod njih, u Donjgradski Bulevar ispod Kalemegdana, kod tramvajske okretnice, a da li imaju ispostavu jos negde nemam pojma...
          Transaxle u krvi...

"ne mozu oni da nam oduzmu kol'ko mi moz' da namocamo..." - Pretty Diana

Comment

• legenda
            CBC Senator XXL
            • 28.03.2009
            • 1345
            • Beograd

Ma slazem se ja da je peugeot dobar auto i da dobro drzi cenu,nego mi je ovaj veliki servis mnogo skup...daj napisi kad zamenis gde si radio i koliko je kostalo...mnogi kukaju na 1.4,a 1.1 je mrcina, opet 1.6 leti pa ti budi pametan...

Comment

• bax76
              CBC Senator XXL
              • 07.11.2006
              • 605
              • BG

Mnogi kukaju na 1.4, jer je u 90 posto vozila, ne znam otkud vam da je 1.1 mrcina, kad su isti motori, ista generacija, isti materijali, sve isto. Naravno da ce pre da se potrosi napregnuti 1.1 motor u toliko teskom autu.

Imao sam taj 1.4 TU, 18 god u autu, odlican motor, nema slabih tacki sem dihtunga glave kad je premator.
              Ako vozite na plin racunajte na vodjice ventila, i na semeringe ventila.

Tolike 205 gaze 250.000km, i vise sa 1.4 TU motorima.

Odlicni motori, isto kao i FIAT Fire motori.

Racunajte da je najveca mana sto zadnji trap ode na polovnjacima, popularne torzije, tu treba remont od par 100 evrica.

Comment

• legenda
                CBC Senator XXL
                • 28.03.2009
                • 1345
                • Beograd

@bax
                kako mislis isto kao fiat fire motori?

Comment

• bax76
                  CBC Senator XXL
                  • 07.11.2006
                  • 605
                  • BG

Pominjao je neko Punta, pa sam u tom smislu ih uporedio.
                  Oba su prosti zilavi 8v motori, koji sem eventualnog progorevanja dihtunga glave, prave ogromne kilometraze...
                  Uz to oba lepo vuku na nizim obrtajima, te su zgodni za gradsku voznju.

Dakle na mojoj 309, nije bilo nikakve frke sa motorm, 18god, ma lambda sondu nisam menjao, samo sam preventivno zamenio dihtung glave, jer je na kvarno curkao godinu dana.

NE kazem da je 1.1 los, ali nije za auto kao 206, osim ako niste bas flegma

Comment

• legenda
                    CBC Senator XXL
                    • 28.03.2009
                    • 1345
                    • Beograd

Ja sam rekao da je mozda najbolje pazariti neku dobro ocuvanu kantu od punta...u sat plusu ima neka akcija u Euro autu za delove za punta...set zupcastog remena skf 2600din.,set kanalnog remena 2500din.,pumpa za vodu skf 3700-4600.,filter kabine ufi 754.,f. ulja ufi 236.,f.vazduha ufi 577.,kocioni diskovi prednji delphi 1578-2021.,kocioni paknovi abs trusting 2026.,termostat vernet 723.amortizer prednji monroe 3579.,amortizer zadnji monroe 2526din.,...po nekoj mojoj racunici za 500e moze da se dovede u prilicno dobro stanje,a zamena seta zupcastog za pug u veranu 50 000din
                    p.s. ne reklamiram gore navedenu radnju,moderatori ako smatraju suprotno neka izbrisu post ovo je cisto radi poredjenja

Comment

• srdjanissan
                      CBC Senator XXL
                      • 20.11.2008
                      • 720
                      • beograd

nije isti 1.4 iz starijih pezoa i 1.4 iz 206 i 306 novije generacije....ortak ima 1.4 306 sedan 95 i kaze da je taj 1.4drugaciji od 1.4 sad sto ide i da je ovaj stari bolji i manje trosi.
                      ja sa 2.0 hdi i sa 1.1 motorom nemam nikakve zamerke nit mi je servis bio skup,sem sto ovaj 1.1 sa 3 coveka ne vuce kao kad si sam-tad je vrlo zadovoljavajuci u prve 2 brzine 2 moze preko 80da ide i nije u crvenom.....dobar je za grad ali za otvorene puteve i putovanja-kao i svaki gradski auto,dok je 2.0hdi bio ekstra,vozis ga 5om i samo navuces do 80-90-100 zavisi gde ima pubova i lagano odrzavas i on se vrti na malim obrtajima i mizerno trosi.

oba servisirana u panteru,jedan imao hdi imao problem sa protokomerom,bio kod ovih na karaburmi nisu mogli kvar da otklone i kad su konacno ustanovili sta je,onda kupio nov protokomer i mentoli ga okrenu naopako i opet isti problem....oterao kod jednog na putu sa banjice dole u rupu ka kanarevom,lik se krsti kad je video sta se desava...on je samo za elektroniku i on je preporucio panter za ovako servise
                      kad koči,cepa gume i prevrće se!
                      papiri cisti ko suza ,oprani sa farmerkama 2 puta

Comment

• bax76
                        CBC Senator XXL
                        • 07.11.2006
                        • 605
                        • BG

Originally posted by srdjanissan
                        nije isti 1.4 iz starijih pezoa i 1.4 iz 206 i 306 novije generacije....ortak ima 1.4 306 sedan 95 i kaze da je taj 1.4drugaciji od 1.4 sad sto ide i da je ovaj stari bolji i manje trosi.
                        Ja sam imao TU motor iz 1991 godine, jedina razlika izmedju njega i ovog u 206 je ubrizgavanje, jer je kod mene bio MonoPoint, na prvi pogled caki i 1.4 90ks 16v u C4, je potpuno identicn blok kao moj iz 91.

Jedino sto skrecem paznju da je 8v sistem prostiji za eventualne opravke.
                        Sto se tice potrosnje, uzrok je gojenje danasnjih kola, kao i intenzivno prigusenje motora katalizatorima, radi ekologije.

309 je imala 900kg, 308 ima, lupam 1300kg.

Idite u Panter, za mehaniku, veliki srevis je kostao ispod 150 evra, sto da bacate pare u Veranu. Iste su cene delova ko za FIAT, deru vas za ruke...

Ja sam za 250 evrica uradio kompletan remont glave i zamenu ventila, i dihtunga.
                        Mali servis oko 3-4000din
                        Amortizeri u Panteru ispod 150 evra sva cetri komada.

Moguce je da sadasnji 1.4 ima vise dizni, i senzora, pa tu nastaje problem skupljih kvarova, mehanicki je to jedan dobar, proveren motor u 20 godina eksplatacije.

Comment

• Bratko
                          CBC Član
                          • 13.08.2007
                          • 47
                          • Beograd/Cacak

Originally posted by legenda
                          Ma slazem se ja da je peugeot dobar auto i da dobro drzi cenu,nego mi je ovaj veliki servis mnogo skup...daj napisi kad zamenis gde si radio i koliko je kostalo...mnogi kukaju na 1.4,a 1.1 je mrcina, opet 1.6 leti pa ti budi pametan...
                          Evo najnovijih ponuda (kaisevi, shpaneri, vodena pumpa, ulje i filteri):
                          Panter, garancija 6 meseci - delovi око 14.500 din, ruke 6.500 din = oko 21.000 din (220 eur).
                          Goran (u Zemunu) - delovi око 17.000 din, ruke oko 6.000 din = oko 23.000 din (240 eur).
                          AS Jovanovic (Senjak), garancija 2 meseca - delovi + ruke = oko 25.000 din (260 eur).

Neko od njih (ne secam se ko) mi je rekao da je Peug206 1.4 zahvalan za odrzavanje
                          i dodao da ovaj servis rade na sledecih 50-60.000km.
                          Kaisheve uglavnom ugradjuju Daiko, SKF shpanere, ulje - neko sipa Total, neko Shell a neko Esso.

Eto, nadam se da sam bar malo pomogao ...jos samo sebi da pomognem

Comment

• legenda
                            CBC Senator XXL
                            • 28.03.2009
                            • 1345
                            • Beograd

Hvala jos jednom stvarno si pomogao,situacija je mnogo jasnija...ispade da su cene delova za pug i fiat slicne ...dayco je pirelijev proizvod i ok je kvaliteta...

Comment

• Mix79
                              CBC Član
                              • 02.11.2008
                              • 18

Jel neko proveravao koliko je servis kod Katančevića u NS (ovlašćeni su od Verana) ?

Takođe mi se približava veliki servis za 206-ticu, pa ako je neko vozio kod ovih u NS, nek napiše impresije.

Comment

• tarmi84
                                CBC Član
                                • 02.03.2008
                                • 23
                                • zr

To sto uzimaju od 6000-7000 din za ruke za tako banalne stvari tj najosnovniji servis koji svaki majstor moze da uradi nije normalno..

Comment

Working...
                                X