Dva starca za jednu devojku

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Srga
    CBC Član
    • 10.09.2009
    • 12
    • Surcin

Dva starca za jednu devojku

Trenutno posedujem dva automobila Punta 95' godiste i Opel Kaddet 85' automatic.
    I jedan i drugi auto, s obzirom da idu na plin predstavljaju vrlo ekonomicne automobile sto se tice potrosnje goriva, registracije i odrzavanja.
    Do sada su se vozili u zdravlju i veselju a onda je dosao jedan bebac (dobio sam ga na lutriji ) i moje poimanje korektnog automobila se totalno promenilo.

Kako u okruzenju imam x poznanika koji se bave preprodajom polovnjaka - odlucio sam da se oslobodim ova dva "starca" i da uzmem uz doplatu malo mladjeg automobila koji bi se koristio kao porodicni auto sledecih 4-5 godina... Ova ideja vec postoji neko vremo - ali je definitivno postala realnost sa dolaskom vesti da ce automobili stariji od 15 godina morati dvaput godisnje na tehnicki pregled. Dakle 2 registracije + 4 tehnicka godisnje zaista vise nemaju ekonomsko opravdanje.

Novi automobil bi trebao da ispuni sledecih par uslova:
    - benzinac - kum ima auto servis tako da je ugradnja pogona na TNG finansijski bezbolna
    - 4/5 vrata - zaista ne mogu vise da preklapam sediste ne bi li neko seo/ustao sa zadnjeg sedista
    - obavezna klima - probajte sa malim detetom da se vozite leti duze od 15tak minuta, pa ce vam sve biti jasno
    - veca snaga/kubikaza motora - 1.8 ili 2.0 bi bili idealni da sa ukljucenom klimom i na gas ne umiru po putu
    - godiste 1999-2002 - s obzirom da je neki plafon za kupovinu oko 5000eur - realno gledam da nema teorije da se uzme nesto mladje - a cuveno dodavanje tipa: "za jos samo 1000eur si mogao da uzmes bolji auto" u ovom trenutku je naucna fantastika, jer zaista ne planiram da trosim pare koje nemam ili da se pozajmljujem - kad bude bilo vise novca - onda cemo juriti i bolji auto

Prvo mi je pala na pamet Fiat Marea karavan - koja bi bila veliki korak unapred u odnosu na Punta - ispunjava sve uslove - ide fino - jedino sto je poprilicno neprivlacan auto kako spolja tako i iznutra, ali opet ponavljam ne treba mi auto za shepurenje - vec pouzdana i udobna masina.

A onda opet pomislim bio bi red da izadjem malo iz italijana i sednem za nekog kosooku makinu.
    Najinteresantnije mi deluju:
    - Mazda 323
    - Honda Civic ili Accord (mada ovaj drugi mozda i ne ulazi u zadati cenovni rang)
    - Toyota Corrola ili Avensis
    - Nissan Almera

Nekako mi deluju ovi modeli kao da bi mogli da budu odlicno ocuvani iako stari skoro 10 godina - jer su skoro svi ljudi koje znam da voze japance prave picajzle i kad ulaze u kola obuvaju drugu obucu da ne ispravljaju patosnice

Svaki komentar za ovaj moj prvi izbor je dobrodosao - iskreno me zanimaju iskustva ljudi koji voze ove modele ili neki savet ako ne razmisljam u pravom smeru ...
  • djape1977
    CBC Senator XXL
    • 08.03.2008
    • 401
    • bg
    • fiat 132 i lada 2103

Re: Dva starca za jednu devojku

marea ti je po meni sasvim dobar izbor. potrazi 1.6 ili 1.8 benzinjaru, to je provereno dobar motor. imao sam bravo 1.6, sa svojih 105 konja ide sasvim dobro i klima mu ne smeta mnogo.

drugar je juce kupio stilo 1.9jtd 2004. za 4.800e u odlicnom stanju. benzinci su verovatno malo jeftiniji

Comment

• legenda
      CBC Senator XXL
      • 28.03.2009
      • 1345
      • Beograd

Astra g 1.6 16v karavan

Comment

• somi_kac
        CBC Senator XXL
        • 03.04.2009
        • 796
        • Kać

Konkretno, iz iskustva sa starijim majstorima, svi hvale Focusa i Astru. Dobro, Golf je i dalje precenjen, a treba vise para za BMW ili Mercedes, tako da sam naveo ove primere sa uskladjenim intervalom najniza cena/najbolji kvalitet.
        Inace, zapazio sam nesto. Imam ovde onaj broj "SAT" vezano za polovnjake, gde je opisano oko 50 automobila. Jedino Astra nema nikakvu zamerku!
        Recimo Alfa 156 ima slab prednji trap (sto je istina, radili ga par puta), Stilo ima problema sa elektronikom, 406 ima problema sa nekvalitetnim evrodizelom...
        OPEL Astra 1.6i
        OPEL Kadett 1.6
        ŠKODA Favorit

Comment

• Flavio
          CBC Senator XXL
          • 13.06.2006
          • 1926
          • 012 Centar
          • KaraWagon 1.4T.Spark

Originally posted by somi_kac
          Inace, zapazio sam nesto. Imam ovde onaj broj "SAT" vezano za polovnjake, gde je opisano oko 50 automobila. Jedino Astra nema nikakvu zamerku!
          A ti jos verujes cika Mirku Alvirku ...

Kolega sa posla nedavno uzeo '03. Stila JTD,5 vrata,5500e,sa placa (kao skuplja varijanta).Presao iz Accenta 1.5 '98. u Stila,zasad prilicno zadovoljan,posebno potrosnjom od nepunih 5Lit/100km,na otvorenom naravno.

Comment

• ale944
            CBC Senator XXL
            • 20.03.2006
            • 1457
            • Beograd

stilo, pun pogodak.
            http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

• subicd
              CBC Senator XXL
              • 20.06.2008
              • 463
              • Novi Sad

Neki Pezo 406 po meni moze biti dobar izbor a i moze se naci za oko 5000e dizel.
              Corolla sa 5 vrata je meni mnogo ruzna, iako je solidan autic i takodje se uklapa u budzet.

Comment

• Srga
                CBC Član
                • 10.09.2009
                • 12
                • Surcin

Moram da spomenem da imam na poslu vise službenih automobila nego zaposlenih ljudi Mala šala - koja nije daleko od istine...

Naime vozikam u zavisnosti od toga šta je slobodno:

1. Opel Astra 1.7 CDTi 2003 - za ovaj auto stvarno ne znam šta da kažem - nisam neki ljubitelj Opela - ali ovaj auto nas razbija. Non stop odlazi kod majstora i na svaka dva meseca nas opet "prijatno" iznenadi. Ne bih da na osnovu jednog auta izvlačim pogrešan zaključak ali mi nekako Opel nije nešto posebno interesantan.

2. Golf 3 GTI 2.0 8v 1995 - kupljen sa full opremom - ide kao blesav, uradio sam mu skoro veliki servis - odlican auto - ali vec dosta mator. Svi znamo da je VW poprilicno precenjen tako ako bi odlucio da pazarim nekog Golfa, verovatno bi morao da ga platim mnogo više nego što on realno vredi.

3. Fiat Punto 1.2 ELX 2004 - standardno mali potrošač koga devojke iz knjigovodstva cepaju po gradu. Auto je sportski doteran ima neke lude retrovizore, spojlere i ostale gluposti ali je unutra kao i svaki drugi Punto. Kad sednem za njega imam osećaj kao da sam u mom starom Puntu koji je našminkan a ide malo slabije Tako da mi je Punto u svakoj svojoj reinkarnaciji već pomalo dosadan, a da ne pričam o tome da ga je zaista nemoguće voziti sa upaljenom klimom.

4. Ford Mondeo karavan 2.0 iz 1998me - ovaj auto smo skoro prodali i iako ga baš često vidjam na ulicama ne mogu a da se ne zapitam, kako ljudi održavaju ove polovne automobile. Za poslednje dve godine smo za servis pukli više love nego što on sam realno vredi - progledali smo od kako ga više nemamo. Jedina prednost je bila ogroman prtljažni prostor - ali i to pada u vodu kad se vidi kako ovaj auto brzo propada.

5. Ford Focus van 1.6 2007 - ovaj auto mi se recimo na oko jako dopada i enterijer mu je odlican ali ovaj agregat je katastrofa slab za tu karoseriju. Svaki put imam osećaj kao da vozim nekog starog tromog dizelaša.

6. Volvo XC60 - ovaj auto vozim samo kad treba da ga preparkiram da izadjem da drugim kolima Možda i kupim nešto slično 2031. godine

Pišem sve ovo da bi videli da svakodnevno vozim drugi auto i da imam otprilike već formirano neko mišljenje što se tiče evropski automobila.

Ono što mene najviše zanima je da neko dodje i kaže mi kako se ponaša jedan ovakav auto:

Naime zaljubio sam se nekako na prvi pogled sa slika u 323f iz 2001, a u životu nisam seo u ovaj auto. Da ne pominjem da je ovo jedini model koji se svideo i lepšoj polovini...

E sad me najvise interesuje koliko zaista prostora ima u ovim kolima jer sam visok 2m, koji bi benzin agregat najvise odgovarao ovoj karoseriji, pa da znam da li da krenem da jurim za njom ili ne

Comment

• djape1977
                  CBC Senator XXL
                  • 08.03.2008
                  • 401
                  • bg
                  • fiat 132 i lada 2103

provozao sam je jedno 5 minuta. znas i sam glavnu stvar kod mazde. ne kvari se. malo mi je tesna oko kolena a visok sam 192. ne svidja mi se visoka pozicija sedenja

Comment

• srdjanissan
                    CBC Senator XXL
                    • 20.11.2008
                    • 720
                    • beograd

nissan primera,imas ih tog godista i cene u izobilju a i motora i 1.8 i 2.0 ,mogao bi i najnoviji model,ali je 2.2dizel najcesce ima i benzinaca,izlete ponekad.Karavana i proslih modela ima mnogo vise za tu cenu.
                    kad koči,cepa gume i prevrće se!
                    papiri cisti ko suza ,oprani sa farmerkama 2 puta

Comment

• somi_kac
                      CBC Senator XXL
                      • 03.04.2009
                      • 796
                      • Kać

Originally posted by Srga
                      Opel Astra 1.7 CDTi 2003 - za ovaj auto stvarno ne znam šta da kažem - nisam neki ljubitelj Opela - ali ovaj auto nas razbija. Non stop odlazi kod majstora i na svaka dva meseca nas opet "prijatno" iznenadi. Ne bih da na osnovu jednog auta izvlačim pogrešan zaključak ali mi nekako Opel nije nešto posebno interesantan.
                      Zato sto OPEL-ove dizele ne pravi OPEL nego Isuzu! Svaki dalji komentar je suvisan...
                      OPEL Astra 1.6i
                      OPEL Kadett 1.6
                      ŠKODA Favorit

Comment

• Milorad90
                        CBC Senator XXL
                        • 26.07.2007
                        • 975
                        • Beograd

Upravo je Astra sa tim motorom predstavljena u Sat-u u spec. broju 50 polovnjaka...i moze da uzme daleko bolji auto od opela za te pare.

Stilo, Laguna prve generacije, 406 ,Xsara ,323, almera, 146, 156, ima dosta automobila do 5000e,najbitnije je u kakvom su stanju.

Comment

• Ji 4Tze
                          CBC Senator XXL
                          • 04.05.2006
                          • 806
                          • bg
                          • Honda CR-V 4WD

Almeru N16 sa 1.8 motorom ćeš jako teško naći. Na papiru mi 1.5 deluje slab za taj auto, ali mislim da Corsa ima baš to i sa plinom, pa će ti on bolje reći kako se ponaša.

Ovih sa 1.8 je bilo 3-4 za godinu dana.
                          1. Siva metalik, sa pomerenim zazorom na haubi i izvađenom plastikom za tegljenje, cenili su je prvo 6.8k pre godinu i po sad je valjda 5 - ima dosta više nego onih 100k pređenih a pitanje je da li je čukana ili šta se desilo, motor izgleda dobro i lepo radi, u gepeku fali malo parče plastike taman da dokaže da je prešla ohoho više od tih 100k
                          2. Bela sa placa na Voždovcu, sa polomljenom plastikom oko brave, nisam ni gledao.
                          3. Siva metalik sa "sport" opremom (nisam znao da tako nešto postoji), KŠ table, eno na hondaclub.co.rs novi vlasnik se već šepuri :d izgleda da je zadovoljan
                          4. Crvena, sa NBG čini mi se, nije se dugo zadržala u oglasima.
                          5. ima neka plava drečavo, bila je i pre, enterijer isto plavi

N16 Almera 2003+ godište je restyle verzija sa board comp.om i pozadi multilink vešanjem (tako se valjda zove, ono što nije na jednoj osovini)
                          Ima na netu da se nađe service manual za almeru, pokriveno od a-z, 90-ak MB je težak.
                          Novije, imaš i Elantre za te pare ako ti ne smeta sedan i made in Korea, kao i KIA Rio (i to samo 1.5 DOHC sa LS opremom)

Na Lagune i sl. limuzine sa skupim prekidačima ne bih se obazirao na tvom mestu.
                          Ima corolla ređe ali 323 benzinca još ređe, skoro ko civic-a.

Comment

• JNC
                            CBC Senator XXL
                            • 19.12.2006
                            • 1332
                            • Beograd

Posto si pitao konkretno za mazdu 323 BJ, a svi ovde pisu o svemu sem o autima koji tebe interesuju, mogu ti reci da je ta mazda odlican auto, a da ja ne pricam puno posto ce ispasti da svoga konja hvalim, imas ovde mazda forum i dosta tema vlasnika istog, pa pogledaj i pitaj, Vocko ima dve u porodici pa ce da se mozda javi, u svakom slucaju ako trazis pouzdanost dalje nema sta da trazis, a oko izgleda, znas ono 100 ljudi sto cudi 100 zena 200 .... Ja sam visok malo ispod 190 pa mi nijednom nije izgledalo da nema mesta u njoj, ali opet znam ljude od 2m koji se voze u kolima za pijac pa im ne smeta.

Comment

• ada
                              CBC Senator XXL
                              • 04.06.2005
                              • 2375
                              • Novi Sad
                              • Svasta nesto

opel je odlican ali ako ima manje od milion kilometara.
                              Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
                              Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
                              Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
                              Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

Working...
                              X