Dvoumljenje, Fabia benzin ili dizel

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • donchichi
    CBC Član
    • 22.10.2009
    • 23
    • Beograd

Dvoumljenje, Fabia benzin ili dizel

Imam u ponudi da kupim Fabiu benzin ili dizel varijantu.

Benzin je 1.4 2002,
    dok je dizel sdi 2001,
    cena je za oko, reda velicine, 1500e veca u korist dizela, ali je dizel uvezen dok je benzin ovde kupljen i odrzavan(citaj, u neku ruku potpuno proverljiv i sigurno legalan), i razlika je jos znacajna sto benzin nema klimu.

Citajuci ovde po forumu primetio sam da dosta citalaca preporucuje benzinca ako nemas proverenog dizelasa jer je odrzavanje dosta skuplje za problematicnog dizelasa sto iskompenzuje vecu potrosnju benzinca.

Zanima me vasa misljenja sta da se radi u ovakoj situaciji, jeste da je jeftiniji benzin ali nema klimu, dok dizel moze da kiksne tj. moze biti kvarljiv.
    Veoma bih bio zahvalan ako bi neko ko vozi bilo koja od ovih kola napise svoja iskustva sa ovim modelima, posebno me zanima kakva je potrosnja benzinca i kako se ponasa taj 1.4 motor.

Takodje, odlicno bi bilo ako neko ima iskustva oko ugradnje plina u benzinca, posto bi mi to bila skoro sigurna opcija ako se odlucim za benzin.

Hvala na postovima unapred!
  • gti16v
    CBC Senator XXL
    • 05.08.2007
    • 343
    • BGD
    • VW PASSAT 1.8T, BMW E46 318Ci 105kw

Re: Dvoumljenje, Fabia benzin ili dizel

Imao sam Fabiju SDI, da je lenja, jeste, da zaboravis kad si poslednji put sipao gorivo, i to stoji. SDI motor nije kvarljiv, ja sam moju prodao sa manje od 50000km tako da nisam imao ama bas nikakvih problema sa motorom. U fabiju su se ugradjivala 4 benzinska motora zapremine 1.4l. Od 60, 68, 75 i 100ks. U svakom slucaju, ovaj od 100ks a mozda i ovaj od 75ks bih pri izboru stavio ispred SDI-a jer zaista lepo idu. dok su verzije od 60 i 68ks osmoventilski motori koji po performansama ne zaostaju znacajno za dizelom tako da bi u tom slucaju izabra dizela. Mada, u konkretnom slucaju, razlika od 1500e mi se cini (neopravdano) velikom, nisu te dve fabije jedine u ponudi, pogledaj jos malo.

Comment

• mistermobil
      CBC Senator XXL
      • 09.11.2008
      • 469
      • pecinci

Ako ne prelazis velike relacije bolje uzmi tu benzinku.Ako i prelazis vece relacije,ugradi sekvent gas,i ostace ti jos dovoljno para u odnosu na tu razliku izmedju dizela.Mislim da su ti skodini benzinci dobri motori.Ja razumem da je to ``presvetli neunistivi svemocni`` 1.9SDI volkswagenov,ali tolika razlika u cifri nije normalna
      Ko leti,vrijedi
      Ko vrijedi,leti
      Ko ne leti,ne vrijedi..
      (Grunf,TNT..)

Comment

• donchichi
        CBC Član
        • 22.10.2009
        • 23
        • Beograd

Da ne bude zabune, da objasnim razliku u ceni.

Nije stvar da je toliko dizel skuplji nego da je benzinac stvarno povoljan pa odatle cenovna razlika.

Inace benzinac je presao 105000km dok na dizelu pise 110000km, mada benzinac moze i da se proveri, koliko-toliko, zbog servisa koji su radjeni kod nas,
        dok je dizel uvezen tako da ne bi da komentarisem ovu cifru( ja po slobodnom nahodjenju dodajem 50-80000km na te kilometraze ne znam da li gresim?).

Super bi bilo kad bi neko mogao dati komentar kako su se pokazali ti benzin motori, koliko prelaze u proseku i kako se ponasaju na velikim kilometrazama.

Za SDI znam posto mi stric taksira sa jednom SDI fabiom koja je presla 220000km za 4 godine i kojoj ide samo redovan servis i nista drugo.

Comment

• BMWM5
          CBC Član
          • 23.09.2009
          • 81
          • Beograd
          • Trenutno prazna

Druze, u principu ni jedan benzinac nije los, samo zavisi da li hoces sa boljim performansama... Moj burazer je imao fabiu karavan 1.2HTP s sekvent plinom i dosta se vozio sa njom jer je radio za jednu firmu, mesecno je pravio 3000km, nista se nije kvarilo, samo je redovno odrzavana, ide dosta dobro s'obzirom da je 3 klipa, 64ks, on ju je vozio auto putem 190km/h, nisam mogao da verujem da toliko moze dok se nisam vozio sa njim...
          Ali, samo ugradi sekvent plin u nekom ovlastenom servisu, i uzivaj...
          BMW GPower

Comment

• legenda
            CBC Senator XXL
            • 28.03.2009
            • 1345
            • Beograd

Ne znam koliko prelazis godisnje ali sto se skode tice dobri su i benzinac i dizel....od benzinaca samo vw motori 1.4 75 ili 1.4 100ks...podnose plin bez ikakvih problema,i imaju aluminijumski blok motora(isto kao i vw)pa je za ne daj Boze generalna malo mnogo skuplja...1.2htp ne bih preporucio,3-cilindra su 3 a nikako 4 bez obzira sto on po zvuku deluje dosta nabrijan...inace 190km/h sam isao sa 1.4 100ks i nije joj bas svejedno...1.9sdi je tako penzionerski auto da ga ja ne bih razmatrao uopste...probaj 1.9tdi,pa ce ti biti jasno cija baba vrucu kavu srce ...ako ti nisu bitne performanse uzmi 1.4 68ks skodin motor,dosta zilav i izdrzljiv,jeftino odrzavanje,jedina skuplja stavka lanac,malo grublji rad,120nm pri cini mi se 3000rpm za grad vise nego dobro,15s do 100

Comment

• BMWM5
              CBC Član
              • 23.09.2009
              • 81
              • Beograd
              • Trenutno prazna

Obrtni moment je 120nm pri 2500 o./min., 0-100 - 15,4s, maks brzina 162km/h, a fabia 1.4 100ks, ima 126nm pri 4400 o./min., 0-100 - 11,5 , maks brzina 185km/h...

Uzmi benzinca, nemoj TDI-a, jeftiniji je za odrzavanje...
              BMW GPower

Comment

• donchichi
                CBC Član
                • 22.10.2009
                • 23
                • Beograd

Hvala na dosadasnjim postovima.
                Inace u pitanju je 1.4 16v 100k , vidim da su ga ljudi nahvalili dosta.
                Mislim da ovaj motor dosta trosi po gradu zato ozbiljno razmatram i plin.
                Jel ima neko iskustva sa uradnjom plina za ove motore, koliko to otprilike kosta
                ili jos bolje ako ima negde da se procita o tome dajte neki link.

Comment

• legenda
                  CBC Senator XXL
                  • 28.03.2009
                  • 1345
                  • Beograd

Ne znam druze koliko ti je to dosta,ali po gradu ne bi trebalo da trosi vise od 10-11l benzina...kada ga saltas na 3000rpm u proseku trosi oko 8l...cena ugradnje sequenta je od 480e(najgori,recimo turski voltran)pa preko ac 500-550e,tomaseto 550-650e,pa cak i 900e(landirenzo,brc)...imas i zavoli za 620e,mislim da imaju ugovor sa skodom

Comment

• donchichi
                    CBC Član
                    • 22.10.2009
                    • 23
                    • Beograd

Jedno vreme sam vozio dizel (Astra 1.7cdti) i to sluzbeni tako da mi je malo pomereno shvatanje potrosnje

Ovo je benzinac i mora da ima vecu potrosnju, ipak pomenutih 10-11 litara u gradskoj voznji je za mene vec znacajna potrosnja za koju se svakako isplati ugraditi plin, 100ks trazi svoje kako god okrenes.

Comment

• jevtic
                      CBC Senator XXL
                      • 26.11.2006
                      • 729
                      • beograd

nema potrebe dva puta da razmatraš. benzin definitivno. samo na registraciji ćeš uštedeti za par meseci vožnje. a onda tu imaš i održavanje koje je skuplje kod dizela. a razlika od 1500 eura se neće istopiti dok budeš posedovao taj auto.

+ mnogo je sigurnija kombinacija za benzin.
                      ex - fabia 1.9 tdi
                      golf 2.0 tfsi

Comment

• Dragon
                        CBC Senator XXL
                        • 15.11.2006
                        • 963
                        • Beograd

Razlika u ceni je bas velika, tako da, sve i da stavis plin, opet si u prednosti sa ovom na benzin. Jedino ne znam koliko ti znaci klima, ali racunaj da ces teze da prodas auto bez klime.
                        Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.

Comment

• donchichi
                          CBC Član
                          • 22.10.2009
                          • 23
                          • Beograd

Pa jeste razlika u ceni ali je realno meni je bitna i klima.
                          Ova benzinac i ima malu cenu zbog nedostatka klime najvise.

Comment

• somi_kac
                            CBC Senator XXL
                            • 03.04.2009
                            • 796
                            • Kać

Ali dizel je dizel. Na njemu imas dizne i Bosch pumpu (ili common rail), koji kostaju k'o Svetog Petra kajgana. Ne strada ti dizel motor sam od sebe, vec od loseg goriva, a ovo kod nas je katastrofa. Novi dizeli su dobri, ali dok ne izadju iz garancije, kasnije ti sam pokrivas.
                            Uzmi benzinca i ne misli...
                            OPEL Astra 1.6i
                            OPEL Kadett 1.6
                            ŠKODA Favorit

Comment

• donchichi
                              CBC Član
                              • 22.10.2009
                              • 23
                              • Beograd

Ljudi hvala na odgovorima, veoma ste pomogli, odlucio sam se bio za benzinca ,
                              ali nema pomoci oko odluke, ispostavilo se ipak da auto i nije tako "sigurna" varijanta sto sam saznao tek naknadno, nije od prvog vlasnika, uvezena je, nije kupljena ovde, dosta losiji enterijer od ocekivanog itd.. sto je sve rezultiralo mojim odustajanjem,
                              mozda sam bio pod utiskom tih promenjenih prvobitnih informacija ali nisam se usudio da dam pare.

Mislio sam da je kupovina polovnjaka laksa stvar ali ispostavilo se ne.

Pozdrav svima i hvala jos jednom,
                              Milos

Comment

Working...
                              X