BMW 520/525/530 E60

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • jovancha
    CBC Član
    • 13.09.2006
    • 80
    • bgd

BMW 520/525/530 E60

Cao drugari,
    e pa posto sam se ratosiljao svih automobila sem svog starog dobrog A4, koji je trenutno u ulozi zenomobila
    dosao je momenat da se lepo ponovim nekim finim automobilcicem.
    Tako sam ja razmisljao od kulina bana, i kad sam sabrao oduzeo, izostavio mecku, audije koje vozim zadnjih deset godina skoro, itd itd,
    odluka je pala na BMW E60.

I tu sam posle katastrofalnih iskustava sa voznjom automobila na plin, gde je sve bilo toliko rastimovano kao pijani seoski orkestar na svadbi,
    resio sam da malo probam dizel motore, tako da je sada fakticki dilema izmedju ova tri dizel motora, 520, 525, i 530.
    Nekako su mi 525 i 530 drazi, mada ako bih nasao dobar 520 ne bih se zalio.
    Ono sto bih od vas, a ima ovde dosta iskusnih i mnogo iskusnih kolega, voleo da cujem to je preporuka motora, a konkretno 525 jer sam nasao jedan dobar
    Kako se pokazao taj 525, ima li nekih poznatih mana, itd

Sto se tice konkretne kupovine, gledam ih zadnjih mesec dana i posto mi je dosadilo da me vacare i foliraju osobe za koje bez laznih skromnosti smatram intelektualno daleko inferiornijim od moje malenkosti,
    da mi prodaju zvake kako su ga kupili bas za sebe, a eto resili teska srca da ga prodaju posle svega par meseci jer im treba hitno, kako su kupili od prvog vlasnika,
    kako je presao samo 125k (magicna kilometraza u Srbiji za auto bilo kojeg godista), ovi posteniji da mi kazu da jeste presao 160k ali pravih, nije kao ovi 'lazovi', itd, itd,
    da mi pricaju kako sam iamo srece sto sam na njih naleteo, da izmisljaju razna sranja zasto ne postoje podaci u deltinom kompjuteru o kilometrazi, popravkama, itd itd
    A povrh svega i to sto nadjem je neki levi nivo opreme ...

E, pa, iz tog razloga sam resio da pogledam par modela u inostranstvu, gde mogu da uzmem sve ono sto volim, a to je crni, koza, siber, m volan, navigacija, minimum 2006, manje od 100k, itd,
    pa neka su i skuplji koju hiljadu bar znam sta kupujem, posebno sto ne planiram da ga menjam neko duze vreme, a i kad dodje to vreme za prodaju, kulturno cu ga prodati nekome,
    niti ce mi se raspasti niti cu morati da se spustam na nivo sitnog prevaranta da bih ga prodao i uvalio ga nekom

Nasao sam par komada :
    http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=brbgfyvnb14p 525d, 55000 presao
    http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=bhux1r1xlqps 530d, 97000 presao

Ima jos nekoliko njih koji su mi zapali za oko, ali ova dva recimo izdvajam da vas ne bi mnogo zamarao

Voleo bih da cujem vase misljenje po pitanju motora 525, 530, neke razlike, na sta da obratim paznju, eventualno neko ako ima vremena da baci pogled na linkove, itd

Po kola bih isao sa dva drugara, otisli bi kolima ili avionom do tamo, prenocili, kupili, i posle nazad.
    U tom smislu bih isto voleo savet, da li tako da radim, da li da platim nekog od ovih sto dovoze, na sta da obratim paznju, itd

Svaki savet je dobrodosao
    Pozdrav
  • scarab26
    CBC Senator XXL
    • 27.09.2006
    • 353
    • bgd

Re: BMW 520/525/530 E60

lakonski: kupi NOV

a6 2.0 tdi sa korektnom opremom (park senzori,cd sarzer, 3-zonska klima) je danas u novinama na akciji za 35k, E60 jos malo izlazi iz proizvodnje i vec sad mozes da ga dobijes 520d za 33-34k a uskoro mozda jos koju hiljadu nize (ima tu cenkanja sa deltom sigurno, odes kazes ja mogu da platim toliko pa mi se vi javite ako odgovara), mecka E220d je prosle godine na kraju proizvodnje isto bila 33-34k, ovi sto gledas su 18-20, sa carinom, dovozom i pdv-om te izadje 23-25 (i jos veliki servis na to), a star 4-5 godina, dodas jos malo i imas nov auto sa garancijom 4 godine, meni je to najlogicnije resenje - da mozes da ga dobijes za pola cene novog OK, ali ovako mi se ne cini logicno naravno ako mozes jos toliko da se rastegnes

Comment

• jovancha
      CBC Član
      • 13.09.2006
      • 80
      • bgd

Nazalost, razlika je ipak drasticnija, u tom paketu opreme sa kozom, ne znam da li ima siber, itd. Cene sa deltinog sajta :
      520d 48.328 eur
      525d 53.363 eur
      530d 58.343 eur
      Ovo je ipak znacajnija razlika, izmedju tog polovnog od 23k-25k a i nije nov model da bih ga uzimao novog.

Inace te sto reklamariju nove su uglavnom sa jeftinom opremom, vec gotovi modeli gde masu opreme ne mozes ni da porucis uz njih, nego to ti je sto ti je.

Comment

• overspeed
        CBC Senator XXL
        • 24.05.2005
        • 2779
        • Kosovska Mitrovica

Kao prvo dobro je što "gadjaš" ova godišta, jer su svi ti diesel motori (i M47 i M57) imali ozbiljnih problema sve do kraja 2004. godine, kad su revidirani i ispravljeni problematični delovi, čime su praktično izlečene "dečije bolesti" kod tih motora. Druga dobra stvar je što auto kupuješ kod handlera, jer time sebe "lišavaš" velikog broja potencijalnih problema koje bi mogao da imaš ako bi auto pazario po oglasima i od privatnih lica. Handler, kao pravno lice, je daleko pogodnija "adresa" za trgovinu od kojekakvih privatnika jer prevaranata ima i medju Nemcima. To jest, ko uopšte naleti na prodavca Nemca, a ne na nekog Balkanca, Rusa, Azijata...

Moj ti je prvi savet u vezi tvog pitanja, kad već (ako smem da primetim) možeš to sebi da priuštiš, da izbegneš M47 motor odnosno model 520d. Nije on uopšte toliko loš koliko su zapravo 525d odnosno 530d bolji Petica je poprilično težak auto tako da se u vožnji kod 520d često javi ne baš prijatno podsećanje da je pod haubom ipak "samo" četverac jer i pored sve elastičnosti i ugladjenog rada zna da mu ponestane daha jer ima poprilično težak posao.

Dakle biraj obavezno izmedju 525d/530d, dobijaš sa jedne strane daleko rasterećeniji motor i bukvalno motorizaciju po meri za tu karoseriju, a sa druge strane nećeš morati da strepiš da će negde na putu da te obruka neki 20-ogodišnji GTI ili neki 1,9 ili 2,0 sa nekim crvenim slovima na gepeku Da je trojka u pitanju pa OK, četverac i može da prodje, ali za peticu je taj motor jednostavno nedovoljno dobar izbor i ako to već možeš da priuštiš, gledaj samo verzije sa M57 motorom i ne osvrći se za 520d. Ipak je to BMW, a on mora da ide...

Konkretno izmedju ova dva primerka sa linkova koje si "okačio", ja "glasam" za ovaj 530d. I to ne po principu "što više to bolje", već prevashodno što je u pitanju "BMW Premium Selection" polovnjak. U pitanju su isti motori, dakle M57, razlika je samo u radnoj zapremini. Naravno da se kod 530d itekako oseti tih 20% više obrtnog momenta i 25 % više snage na toj karoseriji, ali kao što rekoh nije u tome poenta jer se i 525d sasvim lepo vozi. Medjutim, sa tim "Premium Selection" sertifikatom dobijaš jako puno u smislu mirnog sna i saznanja da je auto ispunio stroge i detaljne kontrole i inspekcije i ispunio odredjene standarde kvaliteta koje je propisao sam BMW za svoje polovne modele. Dakle, polovnjaci BMW-a koji se prodaju kao "Premium Selection" su odlična prilika, jesu uvek skuplji od sličnih modela koji nisu ispunili ovaj standard ali u tom slučaju znaš šta plaćaš. Da navedem samo neke povoljnosti koje dobijaš kupovinom polovnog modela BMW-a koji ima sertifikat "Premium Selection":

- Da bi uopšte mogao da dobije epitet "BMW Premium Selection", automobil ne sme biti stariji od 8 godina i ne sme imati kilometražu veću od 160000 km. Ako "sedi" na nekom placu i u momentu kad "napuni" 8 godina kalendarske starosti on automatski gubi ovaj sertifikat od BMW-a i sve povlastice koje BMW inače garantuje kupcu prestaju u tom slučaju. Do pre neku godinu radilo se o 5 godina i 100000 km ali je ovaj "limit" pomeren iz jasnih i očiglednih razloga
        - Svi prikazani podaci, navedena kilometraža, moraju biti tačni, ispod lima ne sme biti krpeža, gita i karabudža, auto jednostavno ne sme imati bilo kakvih podvala, makar i najsitnijih šminki ili bilo čega što bi inače devalviralo vrednost a prevarilo potenijalnog kupca. Dakle, sa tim automobilima ti je kupovina zaista po principu "what you see is what you get" Nema laži, nema prevare.
        - Auto mora imati detaljnu servisnu istoriju, servisnu knjižicu sa upisanim svim intervencijama i servisima, čija se verodostojnost potrdjuje uvidom u elektronsku bazu podataka BMW-ovih ovlašćenih servisa. Od BMW-a dobijaš i pismenu potvrdu koja potvrdjuje sve to (ona je ustvari već napisana i dolazi "sa autom", sve dok naravno ispunjava prvi i osnovi uslov).
        - Sa autom dobijaš EURO plus garanciju, kojom ti je u slučaju kvara bilo gde na teritoriji EU pokriven trošak u pogledu popravke defekata u ovlašćenom BMW-ovom servisu i to na: pogonskom agregatu i pripadnim sklopovima, rashladnom sistemu, električnim instalacijama, sistemu dovoda goriva i ubrizgavanja, menjaču, kočnicama, sistemu za upravljanje, transmisiji, sistemu izduvnih gasova, elektronici, i tako dalje i tako dalje... U principu "pokriven" si kao da kupuješ maltene nov auto, samo što ovde dobijaš samo punu garanciju na 12 meseci, a kasnije mislim da se produžuje po želji i ličnoj potrebi.
        Automobili iz "Premium Selection" programa pre dobijanja ovih garancija dakle prolaze kroz striktne kontrole, na nekom sam BMW-ovom sajtu ako se dobro sećam pročitao da se radi o 72 tačke, od pomenutih motora i menjača, preko karoserije (krila, branici i slično sa i najmanjim oštećenjima se moraju zameniti, ili ako se radi o baš milimetarskim oštećenjima to mora biti navedeno u poslednjoj inspekciji karoserije u servisnoj knjižici, dakle kupac mora toga biti svestan i obavešten čak i ako mu treba lupa da provali neku tačkicu na braniku od kamenčića), a ispitivanja idu do detalja kao što su provera dubine šare na gumama i stanje brisača i njihova efikasnost Na sve ovo dolazi test vožnja i tek ako auto prodje sve testove, dobija od BMW-a status "Premium Selection" polovnjaka, čime se BMW i obavezuje prema kupcu na limitiranu garanciju na taj automobil.

Dakle, meni je pre svega "upalo u oko" to što je ovaj 530d iz "BMW Premium Selection" kategorije, jer to (mora da) znači da je taj automobil, što bi Šapčani rekli - k'o čaša! Može naravno da piše i na tarabi ono kad ono medjutim... Medjutim, kad si jednom na licu mesta, sve ovo se da proveriti i nema da pogrešiš. Naravno, ne mora da bude konkretno ovaj model, ali ponavljam, ako već možeš da priuštiš auto tih godišta, onda gledaj da ispunjava ove uslove i da ima "Premium Selection" garanciju, jer sa tim automobilima ti praktično nema šta da brineš, tvoje je samo da "presečeš" i naravno, poneseš ke$, plastiku, čekovnu knjižicu ili šta već...

Pozz

PS. Opet kilometar...
        http://www.bmw.tv

Comment

• jovancha
          CBC Član
          • 13.09.2006
          • 80
          • bgd

Posto citam tvoje postove, primetio sam da se extra razumes u i oko BMWa, te sam bas hteo da te 'prozovem' da se javis,
          kad eto javio si se i bez prozivke

Hvala ti na info, i meni je zapao pemium selection, a onda me sa drgue strane ovaj 525 privukao jer je skro duplo manja kilometraza,
          pa sam zato i za njega se zalepio. Taj 525, po proveri je bio vlasnistvo privatnog lica i onda je vracen sa lizinga u BMW, i ova kuca ga je onda od BMWa kupila.
          Moderne tehnologije su cudo

E sad sto se tice premium selection, prednost je sto maltene ne moram da gledam auto, samo dodjem i kupim

Jos se malo mislim, a i gledacu da li ce se jos nesto pojaviti novo u narednim danima.
          A sto se tice love, ili ce biti plastika, ili balkanska metoda, pare u patiku pa preko granice

Videcemo jos, a slike ce biti naravno ovde okacene pod obavezno ...

Comment

• Dzoni_mkv
            CBC Senator XXL
            • 29.04.2007
            • 875
            • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Mislim da pravis dobar izbor, steta sto se nisi javio ranije jer se u mojoj bivsoj firmi prodavao E60 523i (benzinac da, znam da i nije neki potentni motor) sa dosta opreme, bez kozom, m volanom, m felnama, doduse teget, metalik sa 80 000 km prefektno odrzavan (kupljen nov naravno), samo ga je direktor vozio a covek je pazio jako dobro taj auto, 2008 godiste za nekih 17-18000 eur. Firma ide pod stecaj, prodavali su ga i nisu mogli za ove pare pa je oglasena licitacija. Sta se dalje desilo nemam pojma.
            Inace, kada vec mozes sebi da priustis taj auto tog godista, kao sto ti je over rekao samo "premium selection" i meni je to upalo u oci u drugom oglasu koji si postavio. "Kljuc" u bravu i teras. Mirna ti je glava i ne razmisljas. NOV auto po ceni polovnog i to jos sa garancijom. E to je prava stvar.
            You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• vasavasa
              CBC Veteran
              • 24.11.2007
              • 185
              • Chicago,USA

530d 14400eura nije skupo za ovaj auto cini mi se
              budimo realni,zahtevajmo nemoguce!

Comment

• Eon
                Moderator
                • 10.03.2005
                • 4225
                • Beograd-NBG-44
                • Superb 2.0 4x4 DSG

A od dodatne opreme Čačak, hehe!
                Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• overspeed
                  CBC Senator XXL
                  • 24.05.2005
                  • 2779
                  • Kosovska Mitrovica

Ne znam kakva su iskustva drugih ljudi, znam za par njih koji su kupovali na pomenutom placu i dobro prošli, ali znam za mnoge koji su se kupovinom na istom zayebali do koske i prošli k'o bos po trnju...

Sećam se kad sam svojevremeno prodao 318i i tražio "novi" auto, na pomenutom placu odem sa prijateljem jednog dana i provedem dobrih par sati razgledajući neke automobile koji su me interesovali. Prodavci krajnje ljubazni i predusretljivi, ponuda široka i raznovrsna, ali to su otprilike jedini pozitivni utisci koje sam poneo sa tog auto placa. Jer što se automobila tiče, bar one koje sam ja gledao (nekoliko E46 trojki i dve E39 petice), svi su bili blagi užas... Kilometraža vraćana na svima (svi redom prešli 100-120 k km, a ručice menjača rasklimane, koža na volanima u raspadu... ), mnogi jako loše odradjeni i još gore ofarbani, servisne istorije nema niti garancije na istu, iako je u oglasima pisalo da su konkretni primerci bili sa servisnom knjžicom, jedan nije hteo čak ni da upali (objašnjenje je bilo, naravno, da se ispraznio akumulator, ali je zato na kontaktu uredno palio sve lampice, svetla u enterijeru su se palila nesmanjenim intenzitetom kao pod punim naponom, a audio uredjaj je uredno hvatao "Radio Dženariku" ). U oglasima i opisu automobila je takodje bilo neistina u smislu navedene opreme koju auto ima, čak su i alu felne sa skoro svakog bile skinute i montirane čelične sa nekim ratkapnama, a one originalne alu felne bile naslagane u pozadini i prodavane su kao "dodatna oprema" Dodješ da kupiš auto za 13-14 soma evra, a oni poskidali felne kako bi ti još maznuli par stotina za iste. To mi je bio utisak dana Proveravajući stanje jednog od njih (bio mi je sumnjiv zadnji deo) sam u zadnjem gepeku izvadio rezervnu gumu i video očigledne tragove prefarbavanja, auto je pozadi bio odvaljen i prefarbavan kompletno, ali upravo je šupljina u kojoj leži rezervni točak (ili toroidna boca ) deo na koji majstori često ne obrate veliku pažnju pa ga odrade fušerajski jer ne veruju da će neko da vadi rezervnu i da zagleda ispod... Sve u svemu veliko razočarenje za mene, jer sam o navedenom auto placu imao lepo mišljenje i od istog sam imao velika očekivanja, tim pre što su pojedinci sa ovog foruma preneli pozitivna iskustva sa njima. Da li je problem bio samo sa BMW-ima (druge automobile nisam ni gledao) ne znam, ali da pri trgovini na pomenutom placu svako mora biti vrlo oprezan govori i to što sam tek naknadno od lica koje je izuzetno dobro upoznato sa radom i funkcionisanjem pomenutog auto placa dobio informacije koje su otprilike potvrdile neke moje pretpostavke od onog dana kad sam tamo gledao auto... Nema potrebe da detaljišem šta i kako, mislim da smo svi ovde svesni gde živimo i šta i kako se radi, i kad su automobili u pitanju mislim da svi imamo sasvim dovoljno iskustva i pameti da budemo oprezni gde god i od koga god kupujemo auto u zemlji Srbiji, tako da ni ovaj auto plac nije izuzetak. Ono što jeste za mene bilo odredjeno razočarenje, to je dezinforimisanje potencijalnih kupaca i očigledno iznošenje neistina kad su izloženi automobili na placu u pitanju, mada opet kažem, bar je tako bilo u mom slučaju. Jer sam tamo otišao upravo zato što su za izložene automobili za koje sam bio zainteresovan a koje sam video upravo na ovakvim oglasima bile garantovane predjene kilometraže, svi su navodno imali servisne knjižice i urednu papirologiju. A kad sam već bio na licu mesta, od ljubaznih momaka koji su radili tu sam saznao da je zapravo samo jedan od svih izloženih BMW-ova imao urednu servisnu knjižicu, i to jedan kupe za koji nisam ni bio zainteresovan. Na moje pitanje zašto je onda navedeno drugačije u oglasima samo su slegli ramenima. Opet, na pitanje kako onda garantuju za predjenu kilometražu, odgovor je bio da nema nikakve garancije, auto se uzima u vidjenom stanju i kraj, iako je na oglasima jasno pisalo drugačije. Znači takve stvari jednostavno nisu u redu, i kad se sa tim suočite kad već prevalite 100 ili 300 kilometara, nije bitno, da bi došli na plac i pogledali odredjeni auto, to odmah ostavlja jako lošu reklamu i ima jako negativan efekat po sam auto plac, a tek da ne pričam o automobilima koji se tu prodaju...

Dakle, nisam sad izmislio toplu vodu, otprilike sve je ovo deja vu u Srbiji. Možda je malo off topic ali samo iznosim lično iskustvo tako da ukoliko jovancha ili neko drugi odluči da pogleda ovaj ili bilo koji drugi auto na pomenutom auto placu, bude izuzetno oprezan i ne veruje ničemu što piše u opisu automobila na ovim oglasima. U suprotnom, ako se neko i odluči da tamo uzima auto, ja mu iskreno želim svu sreću jer će mu trebati. A možda sam samo ja baxuz, ko će ga znati...

PS. I kad sam već tu, evo ovaj automobil sa linka je dobar primer. Znači auto koji je "drumska krstarica" i kao takav brzo nabija kilometre, pa još diesel, nakon 6 godina starosti prešao negde u inostranstvu 109000 km. Hmmm
                  http://www.bmw.tv

Comment

• Milan.87
                    CBC Član
                    • 18.05.2008
                    • 76
                    • N.Beograd

tih 109000km mi je odma zapalo za oko. ili je vraćana kilometraža ili je auto bio udaren pa je stajao negde. ne zna se šta je bolja varijanta.
                    pozdrav

Comment

• zverko
                      CBC Senator XXL
                      • 19.08.2005
                      • 7085
                      • BGD
                      • Audi A4

cemu ova prica o ovom auto placu kad ce covek dide za DE da kupi auto...
                      deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• AreOut
                        CBC Senator XXL
                        • 22.07.2006
                        • 590
                        • Zabjelo

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... geNumber=1

Što ne uzmeš ovo da te ne boli glava od loše nafte a i vožnja i održavanje je sigurno jeftinije..obzirom na godište i kilometražu je prilično dobra kupovina.
                        http://www.youtube.com/watch?v=plxNfU-PA2c

Comment

• vasavasa
                          CBC Veteran
                          • 24.11.2007
                          • 185
                          • Chicago,USA

meni ne radi ovaj link...sta je ovo?
                          budimo realni,zahtevajmo nemoguce!

Comment

• AreOut
                            CBC Senator XXL
                            • 22.07.2006
                            • 590
                            • Zabjelo

Izgleda da se vec prodao ne mogu da ga nadjem sad..a ima i recimo ovaj

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... geNumber=1

ako se malo cjenjka kad se odbije mever tamo izadje oko 12K
                            http://www.youtube.com/watch?v=plxNfU-PA2c

Comment

Working...
                            X