Citroen C5, Fiat Croma, Ford Focus, Peugeot 307sw - izbor

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Gomi
    CBC Član
    • 16.02.2009
    • 27
    • Novi Beograd

Citroen C5, Fiat Croma, Ford Focus, Peugeot 307sw - izbor

Već više od godinu dana razmišljam o prodaji svog starog, punoletnog automobila (Mercedes 190€ sa ugradjenim plinom) i kupovini znatno novijeg (2004., 2005., 2006. i eventualno 2007. godište). Zadnjih mesec i po dana intenzivno pratim oglase i obilazim placeve i privatne prodavce. Medjutim, što više gledam, čitam, probam, manje sam pametan šta bi bilo najbolja kupovina. Inače, treba mi prostran auto, koji može dobro da povuče i kad je natovaren (putnicima i prtljagom na putu do Grčke i nazad ), koji ne troši previše (naročito u gradu), koji nema puno tipičnih, skupih kvarova i koji se kasnije (za nekih 5 godina) može koliko toliko brzo prodati. Nekako sam se nameračio na dizelaše, iako ih nikada do sada nisam vozio, ali to ne znači da ne mogu i da se predomislim, pa uzmem i benzinca sa plinom (mada bi ovo nerado ponovo izabrao, jer mi je potreban poveći gepek, a i malo mi je dosadilo to stalno uskladjivanje rada na plin i na benzin (nikada mi na oba goriva ne radi kako treba, nego uvek jedno radi dobro, a drugo zeza)).

Od svega što sam probao Citroen C5 2.0 HDI limuzina (2004., 2005. godište) je na mene ostavio najjači utisak. To je najudobniji auto koji sam ikada vozio. Kao da sam zavaljen u fotelju u svojoj dnevnoj sobi. Milina jedna. Medjutim, kvalitet materijala u kabini bi mogao biti mnogo bolji, a nepreglednost pozadi je poprilična.

Pored C5-tice, Fiat Croma 1.9 MJT 120ks (2006. godište) spolja ne izgleda baš lepo, al' je kabina vrlo prostrana i fino uradjena. Na žalost, na placu ga nisam mogao probati.

Ford Focus 1.6 tdci ili 2.0 tdci, karavan, u Ghia paketu opreme, takodje može da dodje u obzir (2004., 2005. godište).

Peugeot 307 SW 1.6 HDI 109ks mi se poprilično svidja, kako spolja, tako i unutra, prostran je i može se naći čak i 2007. godište za nekih 8.500€. Manje je udoban od C5-tice, ali je zato znatno pregledniji.

Kakav bi bio vaš sud, tj. šta bi od navedenog, naročito sa aspekta cena održavanja, delova, tipičnih kvarova, servisne mreže i kasnije prodaje, bilo najbolja kupovina?
  • mrki
    CBC Senator XXL
    • 08.11.2006
    • 550
    • nis, serbia

Re: Citroen C5, Fiat Croma, Ford Focus, Peugeot 307sw - izbor

Od ovih ponudjenih bih izbacio fijata iz igre. Sve ostalo je po meni ok. Normalno, ima i boljih i losijih modela razlicitih prizvodjaca, ali ako si izabrao ove koji ti se svidjaju kreni u trazenje najboljeg primerka.
    Iskreno, koji god da izaberes,pod uslovom da je u ok stanju, neces se preci.
    Ja imam C5, ali i meni su u igri bili fokus i 307 i presudio sam u korist limuzine.

Comment

• Gomi
      CBC Član
      • 16.02.2009
      • 27
      • Novi Beograd

Hvala!

Jel' može podatak iz prve ruke, onako baš realan, koliko C5 troši u gradu, van grada i mešovito.

Comment

• Ognjen
        CBC Senator XXL
        • 21.02.2008
        • 438
        • Novi Beograd
        • -

Od svih ponuđenih ja bi izbacio Peugeot iz igre.

Fiat Cromu ako tražiš, biraj i traži jaču, onu od 150ks. Taj motor od 120ks povuče, ali i poprilično oseti težinu automobila. Razlika u potrošnji između ta dva motora ne postoji, a i održavanje je isto. Boljka im je produžetak letve volana, cena za zamenu oba i centriranje trapa je 4.000 din. Cena velikog servisa gde podrazumevam baš sve sa garancijom majstora na rad i delove 60.000km je 35.000din. Možeš da prođeš bar 6.000 jeftinije ako delove kupuješ sam i plaćaš majstoru ruke, ali nema garancije. Drugih kvarova nisam imao pa ne znam cene delova. Ako te još nešto vezano za Cromu interesuje pitaj.
        Ako si iz Beograda i želiš da probaš Cromu, javi mi se da probamo da se organizujemo i nađemo.

Naravno za Peugeot se šalim, konkretan model nisam posedovao tako da nemam neko iskustvo.

Comment

• Gomi
          CBC Član
          • 16.02.2009
          • 27
          • Novi Beograd

Hvala puno!

Trenutno u ponudi polovnjaka ne nalazim nijednu Cromu sa motorom od 150 konja. Pričekaću da se neki pojavi ili kupiti C5 ako naletim na dobar primerak.

Comment

• miodragbasic
            CBC Početnik
            • 05.05.2010
            • 2
            • NBG

@testera
            Evo i ja se ozbiljno raspitujem za Cromu, imam jednu u ponudi, 2006. 150KS, jedina mana po meni je sto je presla oko 160.000km, mada kazu da su ti motori izdrzljivi...
            Reci mi molim te koliko ti trosi prosecno u gradu i na otvorenom?? I jel imas nekih bitnijih zamerki na auto? Meni deluje sasvim ok...+kvalitetan motor

Comment

• Gomi
              CBC Član
              • 16.02.2009
              • 27
              • Novi Beograd

Odustao sam od Crome, za sada, jer su mi majstori rekli da još nisu našli rešenje za partikularni filter koji se brzo zapuši ako se auto barem jednom nedeljno ne vozi na otvorenom putu da se dooobro izduva. Naime, kod drugih marki se taj filter čestica čađi uspešno reparira ili isključi, a kod Fiata to još uvek nisu uspeli. Pored toga, auto je težak i troši malo više od sličnih modela drugih proizvođača, što će reći da u gradu zna da "popije" i više od 9 litara, naročito taj od 150 konja.

Comment

• Ognjen
                CBC Senator XXL
                • 21.02.2008
                • 438
                • Novi Beograd
                • -

Originally posted by miodragbasic
                @testera
                Evo i ja se ozbiljno raspitujem za Cromu, imam jednu u ponudi, 2006. 150KS, jedina mana po meni je sto je presla oko 160.000km, mada kazu da su ti motori izdrzljivi...
                Reci mi molim te koliko ti trosi prosecno u gradu i na otvorenom?? I jel imas nekih bitnijih zamerki na auto? Meni deluje sasvim ok...+kvalitetan motor
                Tek sam video postavljeno pitanje, izvini.

što se tiče potrošnje troši poprilično mnogo za jednog dizela od 1900 kubika, ja je vozim 90% vremena kratke relacije kroz grad sa dosta stajanja na semaforima i tu mi je potrošnja uvek oko 9litara. Hladnije vreme sa mnogo stajanja u mestu i uključenog grejanja ide i do 9,6 lit. Putovanje za Republiku Srpsku, znači deo autoputa i deo puta sa usponima sa mnogo krivina, nisam je štedio potrošnja oko 6,7. Vožnja do SLO autoput sve u granicama ograničenja i potrošnja joj je bila oko 5,3 lit. Potrošnja po bordu joj je poprilično tačna, za razliku od nekih drugih automobila koje sam vozio i gde je potrošnja po bordu uglavnom optimistična, kod Crome je skoro 100% tačna u svim uslovima. Razlika u potrošnji između ove od 120 i 150 KS je nikakva, skoro nemerljiva.

Što se tiče mana, nisam čuo da ima nekih težih kvarova. Standardno na svakoj čim kupiš moraš da menjaš produžetak spone i to sa zamenom, delovima i centriranjem trapa košta oko 4500. Imaš jednu boljku koja može da košta, a to su neka ramena na zadnjem trapu koja su otišla otprilike na svakoj koja se ovde prodaje kao da je prešla 150K. Na moju sreću nemam taj problem, ali mislim da je cifra za taj kvar oko 30.000. Sem tih stvari ja zaista nemam nikakvih problema, ništa ne lupa, ništa ne svetli, nema škripe, ide lepo, koči lepo, leži lepo za automobil te visine, prostora za putnike ima baš mnogo, gepek je veliki ali bi mogao da bude i veći s obzirom na gabarite vozila.

@Gomi
                FAP filter se isključuje bez problema i imaš čak i čoveka na forumu koji to radi, mada ne vidim razloga da to radiš ako kupiš onu koja je prešla neku normalnu kilometražu. Do 200K + km nemaš problem, radi se regeneracija povremeno i to je to.

Comment

• miodragbasic
                  CBC Početnik
                  • 05.05.2010
                  • 2
                  • NBG

Hvala na opseznom odgovoru ... ta gradska potrosnja mu je bas jaka...ali ipak je veliki auto...sve ostalo mi je ok

Comment

• Gomi
                    CBC Član
                    • 16.02.2009
                    • 27
                    • Novi Beograd

Testera, kako se radi ta regeneracija FAP-a, automatski ili se mora ići u servis?

Comment

• Ognjen
                      CBC Senator XXL
                      • 21.02.2008
                      • 438
                      • Novi Beograd
                      • -

Automatski na svakih 500 do 1000 km voznje, sto vise gradske voznje to se cesce obavlja regeneracija. Jedino sto ja osetim pri regeneraciji to je neko neobicno podrhtavanje automobila, bez promene broja obrtaja motora. traje minut-dva i gotovo.

Comment

• Gomi
                        CBC Član
                        • 16.02.2009
                        • 27
                        • Novi Beograd

Hvala Testera.

Comment

Working...
                        X