Već više od godinu dana razmišljam o prodaji svog starog, punoletnog automobila (Mercedes 190€ sa ugradjenim plinom) i kupovini znatno novijeg (2004., 2005., 2006. i eventualno 2007. godište). Zadnjih mesec i po dana intenzivno pratim oglase i obilazim placeve i privatne prodavce. Medjutim, što više gledam, čitam, probam, manje sam pametan šta bi bilo najbolja kupovina. Inače, treba mi prostran auto, koji može dobro da povuče i kad je natovaren (putnicima i prtljagom na putu do Grčke i nazad
), koji ne troši previše (naročito u gradu), koji nema puno tipičnih, skupih kvarova i koji se kasnije (za nekih 5 godina) može koliko toliko brzo prodati. Nekako sam se nameračio na dizelaše, iako ih nikada do sada nisam vozio, ali to ne znači da ne mogu i da se predomislim, pa uzmem i benzinca sa plinom (mada bi ovo nerado ponovo izabrao, jer mi je potreban poveći gepek, a i malo mi je dosadilo to stalno uskladjivanje rada na plin i na benzin (nikada mi na oba goriva ne radi kako treba, nego uvek jedno radi dobro, a drugo zeza)).
Od svega što sam probao Citroen C5 2.0 HDI limuzina (2004., 2005. godište) je na mene ostavio najjači utisak. To je najudobniji auto koji sam ikada vozio. Kao da sam zavaljen u fotelju u svojoj dnevnoj sobi. Milina jedna. Medjutim, kvalitet materijala u kabini bi mogao biti mnogo bolji, a nepreglednost pozadi je poprilična.
Pored C5-tice, Fiat Croma 1.9 MJT 120ks (2006. godište) spolja ne izgleda baš lepo, al' je kabina vrlo prostrana i fino uradjena. Na žalost, na placu ga nisam mogao probati.
Ford Focus 1.6 tdci ili 2.0 tdci, karavan, u Ghia paketu opreme, takodje može da dodje u obzir (2004., 2005. godište).
Peugeot 307 SW 1.6 HDI 109ks mi se poprilično svidja, kako spolja, tako i unutra, prostran je i može se naći čak i 2007. godište za nekih 8.500€. Manje je udoban od C5-tice, ali je zato znatno pregledniji.
Kakav bi bio vaš sud, tj. šta bi od navedenog, naročito sa aspekta cena održavanja, delova, tipičnih kvarova, servisne mreže i kasnije prodaje, bilo najbolja kupovina?

Od svega što sam probao Citroen C5 2.0 HDI limuzina (2004., 2005. godište) je na mene ostavio najjači utisak. To je najudobniji auto koji sam ikada vozio. Kao da sam zavaljen u fotelju u svojoj dnevnoj sobi. Milina jedna. Medjutim, kvalitet materijala u kabini bi mogao biti mnogo bolji, a nepreglednost pozadi je poprilična.
Pored C5-tice, Fiat Croma 1.9 MJT 120ks (2006. godište) spolja ne izgleda baš lepo, al' je kabina vrlo prostrana i fino uradjena. Na žalost, na placu ga nisam mogao probati.
Ford Focus 1.6 tdci ili 2.0 tdci, karavan, u Ghia paketu opreme, takodje može da dodje u obzir (2004., 2005. godište).
Peugeot 307 SW 1.6 HDI 109ks mi se poprilično svidja, kako spolja, tako i unutra, prostran je i može se naći čak i 2007. godište za nekih 8.500€. Manje je udoban od C5-tice, ali je zato znatno pregledniji.
Kakav bi bio vaš sud, tj. šta bi od navedenog, naročito sa aspekta cena održavanja, delova, tipičnih kvarova, servisne mreže i kasnije prodaje, bilo najbolja kupovina?
Comment