Imam u planu da kupim auto tipa 145, lancia delta ili Bravo, pa me zanimaju neka iskustva: kako se ponasa na putu, koliko se kvari, potrosnja, cena delova, plin islicno.
Hvala na pomoci!
Pazi ovako, vozim 145 sa 1.4 TS motorom. Auto je proizveden krajem 97, a kupljen pocetkom 98 i presao je 150000km. Najveci problem sa Alfama je naci dobrog majstora, koji zna njene bubice i ima odgovarajuce alate. Meni je nestrucan majstor pogresno uzubio auto i sjebao obe bregaste i 10 hidropodizaca. Sipao je i neodgovarajuce ulje u kocnice, koje je za nedelju dana sredilo sve gumice i morao sam sve da menjam. Ostalih kvarova nisam imao. Auto lepo lezi, prostran je unutra, slabije ide kada je klima ukljucena na malim obrtajima. Ja bih moju prodao i uzeo jacu, pa i tebi preporucujem jaci motor od ovoga koji ima 103KS. Da mogu ovu da prodam, uzeo bih 1.8TS motor. Auto je za svaku preporuku. Vozio sam razlicite automobile, ali je 145 nesto posebno.
stex :
ne bih se slozio sa tim da je alfa za svaku preporuku... ipak taj auto i taj stil ne lezi svakome i ne voli svako, ona je tvrda... uh... taj neko mora voleti italijanska kola pa onda sve ostalo... a i znate kakvi su srbi, samo vagen...
Za Bravo i Deltu nemam iskustva, ali sigurno znam da bih ja uvek uzeo Alfu.
145-ica prostranija je unutra od vecine auta u toj klasi. Za pomenuto lezanje na putu ne treba trositi reci, jer ipak je to Alfa. Odluciti se izmedju Boxer i TwinSpark motora i nije toliko tesko ako znas sta te ocekuje i od jednog i od drugog.
Boxer: veci potrosac, rado se vrti u visokim obrtajima, ima lepsi zvuk, slabiji su od TS motora ako posmatramo zapreminski, jeftiniji su za odrzavanje, nece ti dosta dugo praviti probleme pod uslovom da nadjes ocuvan i odrzavan primerak i redovno ga servisiras, proizvodio se do 1997 god., vrh ponude je 1.7 16V koji ako nadjes ocuvan svakako ne treba da propustis. Ja sam u moju 145-icu pocetkom leta ugradio plin, i zadovoljan sam, potrosnja benzina od 9-11, plina oko 11L. Osetljiv trap (bar po mom iskustvu) moze da ti pravi probleme zbog nasih puteva. Ja sam skoro morao da menjam, ramena/viljuske, krajeve zpona, i stabilizatore balans stangle. Da sumiram, prednost u odnosu na TS, jeftinije odrzavanje, a mana relativno veca potrosnja za tu snagu.
TwinSpark: prednost mu je vec pomenuta manja potrosnja, a mana skuplje odrzavanje, vecu snagu izvlaci iz iste zapremine. Proizvodi se od 1997. kada je i enterijer redizajniran i za moj ukus dosta lepse izgleda nego kod modela sa Boxer motorom. Konstrukciski motor je novije generacije i to mu je jedan od prednosti, ali sto opet podrazumeva i vise elektronike oko motora. Osetljiviji je od boxera. Motor je ugodniji za voznju nego boxer, tj. upotrebljiviji je u sirem opsegu obrtaja. Spolja gledano ne postoje velike razlike izmedju ove dve verzije 145-ice.
Modeli sa Boxer motorom imaju manju cenu, verovatno i zbog godista proizvodnje.
Ako treba jos da pisem reci...
moja iskustva su prilicno pozitivna... pre nego sto sam kupio auto u obzir je dolazio fiat brava, 155, 146, (145 ne samo zbog manjeg gepeka od mog (muzike))... kada sam usao u brava razocarao sam se jeftinom tablom sedistima... ma katastrofa kako mi je komplet unutra bezveze... nema duse ni malo... nekako je sva plasticna... a bravo je isti jel tako... a i motori im nisu neki 1.8 sa 113 konja, pa malo bre... tako da je ona otpala... malo sam otisao dalje...
potpuno se slazem s nikolom... moja 146 je 98 god sa novijim enterijerom koji je zaista mnogo lepsi... 1.4 motor koji ne pruza neko ekstra zadovoljstvo, a nije ni mali potrosac... tako da se u principu isplati traziti 1.8 ili 2.0... sto se odrzavanja tice za redne motore uglavnom su iste (slicne) cene delova... ne mogu reci da je skupa za odrzavanje, jer kada se uporedi sa jednom astrom 99 cena redovnog servisa (kaisevi, spaneri, filteri itd) je otprilike skuplja za nepunih 10%... to nije nista - a opet je alfa...
opet kazem, ne bih nikome da preporucim alfu jer je to specificna stvar...
Zelja mi je odavno da kupim 145 ali nikako da se odlucim. Uvek kada sam bio u prilici da kupim auto i 145 je bila u ponudi ali nije bio neki izbor. Bili su losi automobili.
Koliko sam shvatio vas predlog je definitivno 145 u odnosu na ove ostale modele?
Mozda Bravo HGT, oko 180 ks? Vozio sam se u autu i iznenadjen sam koliko dobro vuce i lezi na putu. Da li zna neko nesto o tome?
Samo jos nesto pa da rezimiramo 145-cu, koja je procedura ugradnje plina u obe verzije, pretpostavljam da je moguc klasicni sistem (sekvencijalni nije obavezan) i kako radi na plinu?
ne znam sta da ti kazem za bravo, ta verzija ide dobro to je bez sumnje, ali kao sto rekoh unutra mi je auto dresh...
mislim da ces biti zadovoljan sa jednom 145 2.0TS (mislim snagom) samo budi strpljiv i naci ces pravi komad...
delta je definitivno manje zastupljena, detalje ne znam, niti sam se vozio...
joj, nemoj plin u alfu... onda bolje u fiata... sala mala...
Ako ides na 145 2.0 kreni sa prelistavanjem malo skupljih oglasa, svi jeftiniji primerci su odvaljeni od zhivota. Jbga, generalno je to automobil koji se ne shtedi.
Za bravo HGT znam da ima problem sa trapom (dosta osetljiv), druga stvar - ima nezgodnu narav i obichaj da `vuche preko nosa`, znatno je jeftiniji od Alfe u pochetku, a na kraju, nisam siguran...
Moras da otvoris cetvore oci ako hoces da gledas sportskije (dane kazem GTI) varijante takvih kola. Imam jako bogato iskustvo oko toga, a i probao sam HGT, Lancia Deltu 2.0, Alfu 145 1.6, a sam vozim 156 2.0.
Bravo moze najlakse da se nadje, a pogotovu je dobra verzija sa 155ks i hidraulicnim ventilima. Osetljiv mu je nos, jer ima 5cilindricni motor, pa dosta vuce kada se pretera. Za moj ukus trebalo bi da se auto ukruti da bi bas bio dobar, sportski... Njegov motor ima dobar obrtni moment, ali nije sportista u dusi.
Za Alfu su ti ljudi vec rekli... Ima par dobrih primeraka, treba biti strpljiv, pa ces naci.
Lancia je vrlo interesantan izbor jer ces najlakse naci odlican primerak. Diskretan je i ne vole ga napaljeni klinci, pa moze da se nadje od "normalnog" vlasnika. Motor mu je u ovoj konkurenciji najzastareliji, ali je u svakom slucaju vrlo pouzdan i dokazan. Oprema je odlicna, ali perfomanse losije od Fiata i Alfe.
I ako mogu da ti "prosirim vidike" razmisli o Fiatu Coupe 20v, bez turbine. izvanredno uradjen, vrlo cvrst auto, atraktivan, ima vrlo pristojan gepek, unutra odise sportkim duhom. Medjutim, tesko je naci dobar jer vole napaljeni da ga kupuju i da mu "vade dusu". Ja sam naisao svojevremeno na jedan odlican, presao 70000...
U svakom lsucaju, nemoj da gledas najjeftinije u oglasima - to je sve katastrofa!
To je sto se tice Italijana...
Mogu samo da se slozhim sa starim vujadinom, a vezano za Fiat Coupe, u vishem je cenovnom rangu i to negde +2000 eur u odnosu na hatch back varijante koje si nabrojao. Zajedno sam sa kumom jurcao po oglasima razno razne Fiat Coupe izvedbe i generalni zakljuchak je da su masovno izlupani, chitaj pre svega sudari, a zatim i nemarno odrzhavanje...
Od Lancia Delte razmotri opciju sa TuRbo motorom, to je grom i pakao... Sama chinjenica je da Lancia nudi vishi stepen zavrshne obrade u odnosu na Fiat i ALfu, ali kao shto kazhe vujadin i (malo) mirniji izgled, ali takodje i chini mi se najnizhu cenu u odnosu na 145 i Bravo. Opet svaki automobil je posebna pricha, a generalni model od koga trebash krenuti u kupovinu je, uredna servisna knjizhica, komplet kljucheva i po mogucstvu detaljno poreklo automobila. Dodaj tu i pazhljivo slushanje choveka shta pricha o automobilu i vec si upoznat sa autom nekih 70%.
Zapamti, ceni svoj novac. Kesh nema alternativu, ti si na konju, a prodavac automobila je u maleru. samo nemoj da zavrshish kao ja, kupujem auto poslednjih 7-8 meseci
Ja sam jurio 145 2.0ts al nisam imao para za jednu extra sa detelinom,bila je perverzija,sad vozim bravo 1.6 16v i poprilicno sam zadovoljan,performanse su mu extra, ide cak i bolje od 145 sa 1,6boxerom, potrosnja oko 11 u gradu(nimalo penzionerski) delovi su dzaba, a problem je jedino trap koji jeste osetljiviji zbog toga sto ima gasne amortizere i dosta je spusten ,a na njima uglavnom vidjam 195 50 15 gume koje i ja imam ...............
Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
- Kako to misliš, kočim?
Comment