izvoz "crnogorca" iz SRB u MNE

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • drale
    CBC Početnik
    • 11.05.2010
    • 3
    • Podgorica

izvoz "crnogorca" iz SRB u MNE

Pozdrav svima!
    Mene zanima da li ja, kao lice koje ima i srpsko i crnogorsko drzavljanstvo, mogu da kupim u Srbiji auto na crnogorske tablice i da ga normalno dovedem u Crnu Goru bez placanja poreza, carina i ostalih troskova!? Vidio sam u oglasima da se takvi automobili prodaju dosta jeftino pa sam mozda i mislio da kupim jedan.
    Da li to moze i ako moze kakve uslove neko lice treba da uspunjava da bi mogao uraditi tako nesto!?
    Ili, ako ne moze koji su razlozi? Hvala
  • Franjo
    Banovan
    • 14.08.2009
    • 2831
    • Inđija - Beograd
    • Renault megan II res

Re: izvoz "crnogorca" iz SRB u MNE

To je bilo do Uredbe, a sada ga kupuješ u CG, jer je ovde nelegalno - u prolazu. Sve oko kupo-prodaje moraš obaviti u CG. Ukoliko kupiš ovde, svesno si učinio carinski prekršaj, kao i vlasnik vozila, jer ste izbegli plačanje dažbina.

Ako su ti namere poštene, obavi to u CG, ali u slučaju da imaš prebivalište u Srbiji i imaš nameru da vozilo koristiš ovde, počinio bi više prekršaja.

Comment

• drale
      CBC Početnik
      • 11.05.2010
      • 3
      • Podgorica

Aha, znaci da bih mogao da kupim auto na CG table koji se nalazi u Srbiji, morao bi vlasnik tog automobila da dodje u CG i da na teritoriji CG sklopimo kupoprodajni ugovor!? Koliko sam ja to shvatio...
      Ja sam mislio sledecu varijantu da izvedem: Da kupim auto na CG table u Srbiji kao drzavljanin Crne Gore, sa redovnim crnogorskim dokumentima, i da ga takvog prebacim u CG i onda na svoje ime!? Postoji li takva varijanta!?
      Ja imam 2 vozacke, 2 licne karte (2 domicila), 2 pasosa... Posto imam dvojno drzavljanstvo uspio sam da ostvarim sva prava koja mi kao gradjaninu i jedne i druge drzave pripadaju + jos nekoliko stvari (kao sto je dupla vozacka). Ovo sam sve uspio jer je saradnja ministarstava i javnih uprava dvije drzave na katastrofalnom nivou (srecom) pa sam mislio da mogu nekako ove benefite da iskoristim na najbolji moguci nacin, recimo da kupim dobar auto za solidno manju cijenu od trzisne...

Comment

• Chubbs
        Everybody lies
        • 29.01.2006
        • 5807
        • Novi Sad
        • Audi A6 1.8T

dva pasosa i dva drzavljanstva mozes legalno da imas, dva prebivalista ne mozes. ukoliko zelis da kupis neki od automobila koji su registrovani u crnoj gori a trenutno se voze u srbiji na ovlascenje, jednostavno kupis automobil od vlasnika ovlascenja i prepises auto na sebe sa vlasnika iz saobracajne. sednes u auto i vozis po crnoj gori, pod pretpostavkom da je taj auto tamo legalan, da je legalno uvezen u cg i sve placeno.
        ako planiras da koristis auto u srbiji, bilo gde da pokazes ili na neki nacin saznaju da imas stalno prebivaliste u srbiji(licnu kartu), sledi ti oduzimanje vozila i prijava za carinski prekrsaj. pisano dosta puta o tome na forumu.
        You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
        Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Franjo
          Banovan
          • 14.08.2009
          • 2831
          • Inđija - Beograd
          • Renault megan II res

Ako ti slučajno, prilikom kontrole pronađu dve dozvole, stranu će ti oduzeti. I proveri dokumentaciju, posebno ovlašćenje, jer je prilikom provere nakon preregistracije, otkriveno, da su u velikom broju slučajeva falsifikovana.

Da ponovim, pogrešno je govoriti o izvozu, jer se ne može izvesti, ono što nije uvezeno.

Nema nikakvog razloga, da takvo vozilo bude jeftinije ovde, nego u CG, jedino ako nešto nije u redu.

Comment

• IlijaGM
            CBC Senator XXL
            • 02.12.2008
            • 313
            • Gornji Milanovac

Originally posted by Franjo

Nema nikakvog razloga, da takvo vozilo bude jeftinije ovde, nego u CG, jedino ako nešto nije u redu.
            Pa ko ce da ga kupi ovde,kad ne moze da vozi takod a je i normalno da je jeftino
            Originally posted by zoranbg
            nemci i nemacki automobili postadose ko Čak Noris... sve su oni..

Comment

• Franjo
              Banovan
              • 14.08.2009
              • 2831
              • Inđija - Beograd
              • Renault megan II res

O tome se i radi. Da bi ga vozio ovde, moraš da ga uvezeš i platiš uvozne dažbine. Zašto po toj ceni nema kupca u CG, ako vredi te pare? Istina, to je malo, ali zahtevno tržište, ili je možda auto obično smeće.

Postavljeno pitanje je više hipotetično, jer nije naveden konkretan oglas, da bi mogli o njemu da raspravljamo.

Ako je u ponudi nekog auto-placa, ili dilera, tada je nezakonito, jer je vozilo prokrijumčareno, radi prodaje i ne radi se o slobodi parkiranja u Srbiji. Ali, to je već druga tema, o kojoj je mnogo pisano i još se piše.

Comment

• drale
                CBC Početnik
                • 11.05.2010
                • 3
                • Podgorica

Ja znam da ne smijem da imam 2 mjesta prebivalista ali eto imam. Posto sam u Pancevu zivio do prije 4 godine, sva dokumenta sam vadio u Pancevu. Rodjen sam u CG pa sam do skoro imao samo CG drzavljanstvo. Skoro sam dobio drzavljanstvo Srbije po porijeklu pa posto sam trenutno u Podgorici htio sam da izvadim sva CG dokumenta. Posao sam u SUP Pancevo da mi daju odjavu prebivalista ali po Zakonu odjavu prebivalista mogu da dobijem samo ako ga mijenjam u Srbiji, nikako ako zelim da se prijavim u inostranstvu. U CG nisam mogao da dobijem licnu kartu zbog toga sto nisam stalno prijavljen u CG nego su mi trazili odjavu prebivalista iz Srbije ili DOKAZ DA OVI IZ SRBIJE NECE DA MI DAJU ODJAVU! Ljubaznoscu gospodje Loncar-Kasalica sam uspio i to da dobijem i bez problema sam izvadio LK u CG. Tako da imam dvije! Za vozacku je bilo drugacije: morao sam da lazem da sam je izgubio i otisao sam kod mog instruktora (inace sam polagao vozacki u Podgorici) da trazim duplikat uvjerenja da sam polozio vozacki. To sam dobio i rekao sam onoj teti za salterom sto radi da sad prvi put vadim vozacku! I eto, i to sam sredio! Provjere validnosti nekih dokumenata izmedju Crne Gore i Srbije jedva da funkcionisu i niko ne zeli time da se bavi tako da je ovakve stvari uz malo domisljatosti moguce ostvariti.

Zato sam i posao na ideju kupovine "crnogorca" u Srbiji. Primjer je BMW e36 sto prodaje jedan stari prijatelj iz okoline Panceva za oko 2000 eura, a znam provjereno da je auto odlican jer se on brine o njemu kao o malom djetetu! Naravno, mene je malko zacudila tako niska cijena i on mi je objasnio da je crnogorca nemoguce prodati osim kao stranca, naravno ovo on kaze. I tako se u meni rodila ideja o tome da on sigurno nije jedini primjer nego da ih ima vjerovatno dosta tako da se ja nadam da moze neki dobar, "zaostali" auto da se pazari!
                Prva moja stanica prije bilo kakvog konkretnog gledanja po oglasima je bila ovdje na forumu da pitam vas koji o tome znate vise nego ja! Da sad odem u MUP ili bilo dje drugo kod javnih strucnih lica da se raspitam, vjerujem da ne bih dobro prosao!

Da ponovim, pogrešno je govoriti o izvozu, jer se ne može izvesti, ono što nije uvezeno.
                U pravu si, nisam znao kako da definisem tu situaciju u datom trenutku

Ako ti slučajno, prilikom kontrole pronađu dve dozvole, stranu će ti oduzeti.
                Jedino golog da me skinu! A vjerovatno bih jednu nekompaktibilnu ostavio doma...

Originally posted by Chubbs
                dva pasosa i dva drzavljanstva mozes legalno da imas, dva prebivalista ne mozes.
                Upravo sam gore objasnio kako mozes to da izvedes! Jer, po Zakonu Srbije, ti ne mozes da imas 2 prebivalista, 2 licne karte na teritoriji Srbije! Nidje ne pise da ti ne mozes da imas istovremeno srbijansku licnu kartu i licnu kartu strane drzave! Jedino pise da oni ne daju odjavu prebivalista licima koja zele da se odjave iz Srbije s namjerom da se prijave u stranoj drzavi. Mislim da u takvim slucajevima, tj o izdavanju LK, odlucuje drzava koja izdaje drugu licnu kartu licu koje vec ima licnu kartu jedne druge strane drzave.

Originally posted by Chubbs
                ako planiras da koristis auto u srbiji, bilo gde da pokazes ili na neki nacin saznaju da imas stalno prebivaliste u srbiji(licnu kartu), sledi ti oduzimanje vozila i prijava za carinski prekrsaj.
                Vrlo interesantno! Recimo, ja kupim "crnogorca" u Srbiji na osnovu gore navedenih cinjenica. Sve prodje ok, vozim ga kroz CG i hocu da podjem u Srbiju. U Srbiji me zaustavi pandur i trazi mi dokumenta. Provjeri mi nekim cudom JMBG i dobije povratnu informaciju da lice sa istim maticnim brojem ima prebivaliste u Srbiji te stoga ne moze da vozi auto na strane table. E sad, kako ja da objasnim panduru ili sudiji ili vec kom drugom ovlacenom licu da sam ja htio da se odjavim iz Srbije jer sam se preselio u CG, ali nisam mogao da izvadim LK u CG, jer ne zelim da me tretiraju drugacije, zato sto Srbija ne daje odjavu prebivalista licu koje zeli da se preseli u inostranstvo!? Mislim da su ovdje debelo prekrsena neka osnovna ljudska prava prije svega jer mi je ta ista policija koja me je zaustavila i oduzela vozilo prije toga dala potvrdu u kojoj pise da je nemoguce dati odjavu prebivalista licu koje zeli da se odjavi iz Srbije zbog odlaska u drugu drzavu, pecatiranu i potpisanu od nacelnika uprave glavnog policijskog savjetnika!

E ako ima ludjih drzava od Srbije i Crne Gore, ja ne docekao zoru!

Hvala vam svima na jako interesantnim i konstruktivnim odgovorima koje su me bacile u razmisljanje!!!

Comment

Working...
                X