Hteo bi da pokrenem ovu temu prvenstveno zbog sebe a i zbog nekih svojih prijatelja koji bi da svoja vozila godišta od '97 do '00, zamene za vozila od '00 pa što mlađa. Svi smo do sada u dvorište uspevali da doteramo po neki krš, jednom ,pa drugi put i sad vagamo a sa tim skromnim budžetom šta čovek pametno da kupi a da bude dobar izbor. Svi se pomalo razumemo u kola nismo klinci (ccca 3 banke), svi smo imali po bar 10 auta pre sadašnjeg. I eto baš divanimo da uvek bude nekih posebno izvikanih modela, počevš od golfa II, pa III i tako dalje... Tako da uvek ima nekih sezonski jako popularnih polovnjaka koji kasnije postanu podjedanko loši kao i svi ostali pa se ispostavi da i nisu bili baš tako dobar izbor kako se u trenutku kupovine mislilo. I mi bi sad da izmudrujemo kako da mudro uložimo 4-5 hiljada u neko vozilo u koje bi što manje trebali da ulažemo u naredne 2-3 godine i da ga nakon toga opet podjednako dobro prodamo.
E sad da ne dužim previše, da kažem par kriterijuma koje bi taj auto trebalo da zadovoljava:
Ja znam nekoliko modela koji mi se sviđaju i koji bi zadovoljili ove kriterijume ali ima još puno drugih koji su mi onako na izgled dopadljivi ali nemam nikakve informacije koja su iskustva sa njima. Kakvi su za održavanje, koliko često i šta im se često kvari, koliko gube na vrednosti sa godištem itd.
Zahvaljujem unapred svima na korisnim savetima. Znam da postoji stotinu tema sličnih, jako puno sam ih i pročitao ali nisam uspeo pomoću njih da se orjentišem jer u većini se stav o autu zauzima na osnovu ličnih emocija ili nekih ustaljenih predrasuda a ne na osnovu proverenih iskustava, pa bi voleo da čujem neke konkretne odgovore na neka konkretna pitanja.
E sad da ne dužim previše, da kažem par kriterijuma koje bi taj auto trebalo da zadovoljava:
- Od 2000. pa mlađe vozilo.[/*:m:2o32td6d]
- Nepohodno bi bilo da je dizel (najpoželjnije Common rail, može i PD).[/*:m:2o32td6d]
- Neophodno da je do 2.0 nikako veće kubikaže.[/*:m:2o32td6d]
- Poželjno, da ne kažem neophodno je da ima bar 100KS[/*:m:2o32td6d]
- Porodičan auto, ne karavan, može i sa 3 vrata za porodicu sa 2 matorih i 2 klinca.[/*:m:2o32td6d]
- Znači bar 4m dužine i bar 2,5m međuosovinskog rastojanja.[/*:m:2o32td6d]
- Poželjno da potrošni delovi i redovo održavanje nije papreno skupo.[/*:m:2o32td6d]
- Poželjno da se u praksi pokazao kao pouzdan i sa što manje kvarova. Jako bitno da se motor, turbina i sve u okviru toga pokazalo kao dobar sklop, ne nešto na čemu provereno crkava nešto na ovoliko ili onoliko hiljada KM.[/*:m:2o32td6d]
- Poželjno da mu vrednost sporo opada te da se za 2-3 godine može prodati sa što manjim gubitkom.[/*:m:2o32td6d]
- Naravno, poželjan atraktivan izgled, sportska linija, automatska klima i sve slične pogodnosti.[/*:m:2o32td6d]
Ja znam nekoliko modela koji mi se sviđaju i koji bi zadovoljili ove kriterijume ali ima još puno drugih koji su mi onako na izgled dopadljivi ali nemam nikakve informacije koja su iskustva sa njima. Kakvi su za održavanje, koliko često i šta im se često kvari, koliko gube na vrednosti sa godištem itd.
Zahvaljujem unapred svima na korisnim savetima. Znam da postoji stotinu tema sličnih, jako puno sam ih i pročitao ali nisam uspeo pomoću njih da se orjentišem jer u većini se stav o autu zauzima na osnovu ličnih emocija ili nekih ustaljenih predrasuda a ne na osnovu proverenih iskustava, pa bi voleo da čujem neke konkretne odgovore na neka konkretna pitanja.
Comment