Golf 3 vs Lancia Delta

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dejandekic
    CBC Član
    • 19.12.2010
    • 10
    • Zaječar

Golf 3 vs Lancia Delta

Pozdrav svim forumašima, ja sam novi član - pešak. Trenutno razmišljam o kupovini prvog automobila. Već par meseci „uklapam budžet“, pratim oglase, zovem, interesujem se, smaram prodavce, probam, vodim kuma eksperta sa mnom, teram auta na tehnički... i do sada ništa nisam kupio

Ono što mi se nije sviđalo - daleko ga bilo. Ono što mi se sviđalo, ili je prekucan motor ili se prodalo meni ispred nosa, preko noći. Gledao sam bukvalno sve, od Italije do Rusije. E sad, na preporuku, došao je do mene i jedan Nemac - Golf 3, motor 1.9 dizel (ali ne znam da li je TD ili TDI, treba opet da se kontaktiram čoveka) a ja sam pak čuo dosta hvale za auto Lancia Delta. Ima jedan lik koji prodaje Lanciu u mojoj blizini. U pitanju je model iz '94. godine sa 1756 kubika i dosta opreme, čini mi se više nego što nudi Golf 3, recimo ima klimu koja po rečima prodavca radi. S druge strane, kolaju priče da je Golf 3 lošiji auto, naročito ako motor nije TDI.

U ponedeljak bi trebalo da odem da pogledam oba automobila, cene su slične (razlika 100-200 evra), ali pošto sam totalni laik, bila bi mi od pomoći koja mudra reč iskusnijih od mene.

Dakle, Golf 3 '94. naspram Lancia Delta '94. Za i protiv. Cene i dostupnost delova, pouzdanost, potrošnja... Bilo koja informacija koja će mi pomoći da prelomim.

Hvala
  • Zloca
    CBC Senator XXL
    • 21.12.2005
    • 510
    • Novi Sad
    • Astra bertone turbo

Re: Golf 3 vs Lancia Delta

Na mogu da se setim svega, ali sam pre godinu-dve citao text u Autobild-u, nesto je bila tema tipa ''golf kroz generacije'' ili tako nesto, gde su opisivali golf iz svake generacije prednosti i mane. Secam se da su za golf 3 rekli da je najlosiji od svih, valjda je tadasnji direktor skresao budzet pa se stedelo na svemu, pa je zastita od korozije, kvalitet materijala i slicno dosta losije od npr. golfa 2. Ali, 'ajde da ne vadim informacije iz malog mozga, posto sam trenutno na poslu (znam, nedelja je. I znam, zevam po internetu na poslu), ako se setim veceras naci cu taj broj autobilda pa cu da napisem, tu objasnjavaju i na sta obratiti paznju pri kupovini polovnog itd.
    MESTO ZA VASU REKLAMU!

Za samo 1000 din mesecno! :-)

Comment

• dejandekic
      CBC Član
      • 19.12.2010
      • 10
      • Zaječar

Naravno, svaka informacija i savet je više nego dobrodošao, hvala

Comment

• gorans
        CBC Senator XXL
        • 09.03.2010
        • 1525
        • Beograd

I ja sam to citao.Pise da su na Golfu3 stedeli na svemu i svacemu,od anti-korozivne zastite,preko materijala za enterijer pa do ogibljenja.Jos kazu da svako ima pravo na gresku a ta greska sa kod VW-a zove Golf3.Meni se vise svidja Delta,odaje utisak premium segmenta dok je Golf tipican predstavnik radnicke klase.

Comment

• dejandekic
          CBC Član
          • 19.12.2010
          • 10
          • Zaječar

Za Golfa ima delova na svakom ćošku, ali kakva je situacija sa Lanciom? I meni se više sviđa Lancia Delta iz '94 godine, nekako deluje kvalitetnije. Ipak se plašim da ne pogrešim. Ne viđam Lancie na ulicama, niti ikog znam ko može da mi prenese iskustva iz prve ruke. Situacija je takva da su vlasnici Lancia automobila još ređe zveri nego vlasnici Alfa Romea...

Comment

• Danilo
            CBC Senator XXL
            • 02.10.2004
            • 908
            • Beograd, Dorcol

Za golf 3 sam cuo da je najgori golf ikada napravljen, i to na forumima ljubitelja VW-a. Imao sam priliku vise puta da vozim trojku, na mene nije ostavio narocito los utisak, nista vise niti ista manje od bilo kog slicno vw-a. Primetio sam da ozbiljno trule, i mnogo puta sam video trojke trule na najneverovatnijim mestima, kao kadeti nekad.
            U dilemi izmedju ta dva auta, pre bih uzeo deltu, iz prostog razloga sto moze da se nadje neuopredivo bolja i opremljenija za manje pare u odnosu na golfa. Kod nas su Lancie debelo podcenjene i ko ih voli to moze sada da iskoristi, za 2-2500 mozes da kupis solidnu Deltu/Dedru 95-97 godiste u solidnom stanju sa ozbiljnom gomilom opreme, golf u takvom stanju sa tom opremom kosta ozbiljno, ozbiljno vise para, a ne znam sta vise dobijas.
            Kod nas se ljudi obicno uhvate za cene odrzavanja, sto je tacno samo u smislu da su mozda za VW rasprostranjeniji turski i kineski delovi.
            Moj brat vozi Deltu MK2 HPE, i to bas 1.8 (16v vvt motor), auto je u ful stanju, lep kao lutka, kozne kadice, klima, sve na dugme, OZ 17-ice, bla bla, i takav auto ovde vredi plafon 2500 eura. Golf te snage i opreme, tog godista i ocuvanosti, kostao bi makar 4000 eura.
            www.blindmanmotorsport.com

Comment

• rza
              CBC Član
              • 20.01.2009
              • 60
              • bgd-nyc
              • alfa romeo 156 2.0ts

meni licno je naravno lancia lepsi auto ali iskreno s obzirom na godiste oba kod dobrog majstora na pregled pa koji je u boljem stanju taj pazaris.

Comment

• zli mario
                CBC Član
                • 19.05.2005
                • 90
                • novi sad

da napisem koju pametnu
                ne znam sta ocekujes od auta?tj koji nivo opreme?
                za golfa znam provereno,drugar je vozyi golf 3 gti par godina pa sam ga odrzavao i vozio par meseci

kada se uporedjuju golfovi sa svim motrima,imas u ponudi 1,4 benz 1.6 benz 1.8 benz 1.9 td 1.9 tdi 2.0 gti 2.0 16v gti i vr6
                da kazemo da vr otpada zbog potrosnje i registracije u startu
                za 1.4 ce ti reci da je plasticna usisna grana i da je skup plin,da se ne lazemo preslab je motor
                1.9 td je prvi turbodizel,starijih godista,sa obicnom bosch pumpom
                1.9 tdi je valjda od 95 pa na dalje ,novija bosch pumpa elektronska,sto bi se reklo
                gt 1.8 i gti 2.0 i 16v ostaju kao najaci od motor nr grupe

e sad oprema

bilo bi lepo da se nadje golf koji ima originalnu opremu,tj centralnu bravu,siber,podizace,posto vecina gti modela to ima,imaju i comfort modul,pa mogu se podizati-spustati stakla na bravi kljuca pa cak i siber,naknadno ugradjeno nema tu opciju

sa gt modelom imas diskove pozadi,sa gti su jos vece kocnice od ostalih,ali i pomalo drugacije balan stangle i viljuske,to kazem u slucaju da uderis negde,nije isto kao ostali

opet kazem ne znam sta ocekujes od auta?
                moj izbor bi pao na gt ili gti, zavisi od opreme naravno,dizela iskreno ,ja,ne volim,ali ne znam koja bi bilo bolja solucija,da li stariji koji je jeftiniji sto se tice delova motora,posto iskreno kad vidim dizela sa ogromnim akumulatorom i novim grejacima,znam sta mu je,ili noviji koji malo utisan,malo kultivisaniji ali skuplji,desava se da crkne elektronika pumpe koja nije nimalo jeftina,a da se ne lazemo novo je ipak najbolja zamena

sto se tice trulezi,do sada koji god da sam video da je u pristojnom stanju ,nije bio truo
                drugarov auto je bio 93 ce,i bio je truo tamo gde je bio udaren tj leva polustranica,naravno posto je bilo traljavo uradjeno,ostalo ni trunke rdje

ove izjave da je auto najlosiji iskreno ne razumem,pregazili su dosta kilometara i retko koji da je u nekom top stanju
                crkava tj kvari se kao i bilo koji drugi auto tog godista,sem toga delova sada ima koliko volis,mada verujem da niko ne kupuje originalne vw delove,ali ima kineskih djubradi i turskih koliko volis

sto se tice lancije,gledao sam dedru da kupim pre mozda mesec dana,96 to ,1.8 kompletna oprema,alcantara,klima,el podizaci,cen brava,el retrovizori itd,cena je bila 1800e

pogledao sam auto u mrkloj noci,iskreno posten auto,sa par propusta,koji da se srede vise treba truda nego para,galvanizovana skoljka,nigde trula itd

nisam kupio auto jer se nisam pronasao u tome,dizajn je po meni uzasan,kako dedra tako i delta,sedi se visoko jako,sta ja jako ne volim

sad pitati nekoga da prelomi umesto tebe je jako nezahvalno,kupi ono sto ti se svidja,da ne bude da si kupio ono sto ti je neko drugi rekao

sto se mene tice JA bih pre kupio golfa,ali kao bi nasao 1.6 gt,ima svu opremu kao gti ali je podnosljiv za registraciju
                niste gore od sporog kompjutera
                i sporog interneta

Comment

• Zloca
                  CBC Senator XXL
                  • 21.12.2005
                  • 510
                  • Novi Sad
                  • Astra bertone turbo

Nasao sam text iz autobilda o svim generacijama golfa, podnaslov glasi: "Trojka ima ulogu ruznog paceta u porodici golf" . Izdvajam samo text o golfu 3:

- Pojava "golfa 3" 1991. godine donela je puno problema. Vozila su imala svakakve vrste kvarova zbog lose zavrsne obrade i materijala slabijeg kvaliteta. Posebno su bile pogodjene TDI varijante. I ogibljenje ovog modela nije bilo na nivou. Svi ovi elementi uticali su na to da se pokvari reputacija koja je stvorena "golfom 2". Pogotovu zato sto se u prvim godinama proizvodnje "golfa 3" cak pojavila i korozija. Kao pozitivne elemente pomenicemo pojavu ABS sistema, vazdusnih jastuka i vrlo snaznog VR6 motora. Ali, velike muke sa zavrsnom obradom i sa motorima uticale su da "golf 3" ostavi losiji utisak.

Zatim je dat pregled golfa 3 sa 1.6 motorom (tip 1HX0 od `91. do `97. godine)

- Golf 3 - sto kasnija proizvodnja, to bolji primerak.
                  Nastojanje da se ustedi u proizvodnji "golf 3" je platio niskim kvalitetom. Zavrsna obrada nije na zeljenom nivou, dok karoserije modela koji su proizvedeni u prvim godinama pate od korozije. Ostale slabe tacke su: kaisevi, nosaci zadnje osovine (gumeni nosaci zadnje osovine brzo propadnu), kocioni klipovi (kocione cevi su cesto u losem stanju), curenje ulja na motoru i menjacu, curenje tecnosti na iz sistema za hladjenje i puno cudnih zvukova izazvanih slabom zavrsnom obradom.

A dok sam trazio ovaj text naletim u jednom drugom broju autobilda jos jedan text o golfu 3, pa sam saznao da ima 9 benzinskih i 5 dizel varijanti.
                  Jake i slabe strane golfa 3: na dobroj strani su visok konfor, bezbedno lezanje na putu, prostran enterijer, lak za upotrebu Kod novijih modela nalaze se i vazdusni jastuci, zatezaci sigurnosnih pojaseva, kao i ABS sistem.
                  Slabe strane: posebna paznja kod modela proizvedenih prvih godina. U to vreme je Folksvagen bio prilicno stedljiv, sto se nepovoljno odrazilo na kvalitet. Nisu retki cudni zvuci, klimava sedista ili prekidaci koji otkazuju. Cak ima ozbiljnih problema sa korozijom kod vozila koja nisu dobro odrzavana. Iako se zavrsna obrada vremenom poboljsala, neki problemi su zauvek ostali. Kao npr. curenje ulja i vode iz motora. To se uglavnom zavrsava pregorevanjem dihtunga glave motora. Isto tako, lezajevi zadnje osovine brzo dotrajavaju, kociona creva takodje, katalizatori se rasklimaju, a imobilajzeri umeju da "polude". I sami motori se cesto kvare, ali to je slucaj uglavnom sa snaznim VR6 i TDI agregatima.
                  U svakom slucaju, ne treba bezati od golfa koji gubi malo ulja. Posebno ako su u pitanju benzinski agregati od 1800 kubika sa 75 ili 90ks, koji nose najbolje preporuke jer imaju dobar obrtni moment, relativno malu potrosnju goriva, harmonican rad i potencijal da postignu vrlo visoku kilometrazu.
                  Moguce je preci i 400.000km bez generalne popravke trojkinog benz. motora. Neophodan je samo redovan servis i blagovremena zamena zupcastog kaisa i njegovih zatezaca.
                  Dizel agregati nisu toliko izdrzljivi. Najproblematicniji su TDI modeli, kod kojih moze doci do problema sa zupcastim kaisem i tako do velike stete na motoru. Turbopunjaci se cesto kvare, a vrlo skupo je popravljati dotrajale sisteme ubrizgavanja goriva, ako i cevi izduvnog sistema. Zato treba apsolutno izbegavati lose odrzavane primerka.

Eto toliko o golfu 3.

Sto se tice lancie, fiat/lancia/alfa su ista grupacija i pojedini modeli dele iste platforme. Svojevremeno sam se raspitivao ali sam zaboravio, treba videti da li su isti neki delovi za deltu i npr. fiat tipo ili alfa 33 (ovo sam izlupao, ne znam koji se modeli slazu)
                  MESTO ZA VASU REKLAMU!

Comment

• Danilo
                    CBC Senator XXL
                    • 02.10.2004
                    • 908
                    • Beograd, Dorcol

Sto se tice lancie, fiat/lancia/alfa su ista grupacija i pojedini modeli dele iste platforme. Svojevremeno sam se raspitivao ali sam zaboravio, treba videti da li su isti neki delovi za deltu i npr. fiat tipo ili alfa 33 (ovo sam izlupao, ne znam koji se modeli slazu)
                    Mehanika je u principu zajednicka na platformi tipo/tempra/kroma/dedra/delta/thema, naravno, ne pasuje sve bezuslovno ali veci broj delova trapa, kocnica, motora, transmisije pasuju medjusobno, tako da su delovi zastupljeni, samo treba znati sta na sta pasuje (pitas majstora).

Golfa ne bih uzimao kod nas iz prostog razloga sto je precenjen (i to cesto prilicno neosnovano), i sto mislim da za vrednost golfa moze da se kupi noviji i uglavnom bolji auto.
                    www.blindmanmotorsport.com

Comment

• zli mario
                      CBC Član
                      • 19.05.2005
                      • 90
                      • novi sad

sad procitah ovo,pa moracu da budem malo drzak,ali i surovo realan

Sta mislis,Zloco,koliko ima golfova u drzavi srbiji sa originalnom kilomtrezom,originalnim amortizerima,i silen blokovima i crevima kocnica,neotvaranim motorom,kao sto su ovde napisali da je problem

mogao bih da kazem da takav auto ne postoji

mozda jeste golf precenjen,mozda moze da se kupi noviji auto,ali uvek je bilo i bice sto je dobro to je i skupo

ne branim golfa ni u kom slucaju,ali konkurencija u vidu alfe 33,lancie delte ili tipo tempra dedra,mislim da su auti losijeg kvaliteta

vidim da je po forumu duh ,da se nateze sta se kome svidji i mislim da niste objektivni,ja vozim hondu pa bih eto dao prednost golfu
                      niste gore od sporog kompjutera
                      i sporog interneta

Comment

• martinvet
                        CBC Član
                        • 11.11.2010
                        • 37
                        • Lazarevac
                        • vw jetta2 1.6 b+lpg

Zanimljivi komentari,sve sto je napisano je tacno,ali kupujes automobil star 17 god.sta ocekivati od takvog auta? Golf 3 gledaj limariju,rubovi,sajtne,podsajtne,prednje krilo iza tocka do sajtne,3 tj5 vrata,kao i vrata pri dnu, redje greda i nosaci amortizera,kosevi,kocione cevi.Motor ,pa zavisi koji dizeli su presli boga oca i svi su pred prodaju stavljeni na 180000km,benzinci su na 200000km ali su dosta blizi istini. Delova gde god hoces,sto je dobro, u stvari savrseno,jer za lanciu mozes da sanjas otpade,a na javi da ih brojis na prste,novi delovi turski i kineski nisu skupi ali posluze donekle a za italijane pa raspitaj se pa ces videti. Sve u svemu ipak bolje golf,ali ako volis avanturu onda lancia.pr.zadnji podizac stakla za g2 je 300din,na otpadu nemacki sa ugradnjom 10eur,a za lanciu?... Neka je sa srecom!

Comment

• Zloca
                          CBC Senator XXL
                          • 21.12.2005
                          • 510
                          • Novi Sad
                          • Astra bertone turbo

@ zli mario

Da se razumemo, ja u golf 3 nisam do sada nikad seo a kamoli vozio, zato sam i napisao odakle sam preuzeo text, da ne bude kako prosipam znanje. Ako mislis da sam golfomrzac i pljujem po njemu, reci cu ti da sam vozio golfa 2 gti 16v par godina, a trenutno je na carini golf 4 tdi 4motion (doduse, nije moj, caletov je). Ali, citajuci razne textove kao ovaj iz autobilda i slusajuci tudja iskustva stekao sam utisak da ipak nesto ne valja sa golfom 3. Jednostavno, golf 1 i 2 su stvorili ime i reputaciju, i ljudi po inerciji i logici smatraju da je nova generacija uvek bolja od prethodnika, pa ako se dvojka dobro pokazala, pouzdana, onda je trojka jos bolja. A sama fabrika priznaje da je pogresila, pa su na kasnijim modelima trojke ispravljali greske i vadili kestenje iz vatre.
                          Zato mislim da golf 3 treba gledati kao ne kao ''golf'', vec neki model automobila i videti sta taj model nudi za pare koje dajes.
                          I u svakom slucaju treba gledati sto mladje modele gde su ispravljali greske.
                          MESTO ZA VASU REKLAMU!

Comment

• dejandekic
                            CBC Član
                            • 19.12.2010
                            • 10
                            • Zaječar

Ok, bio sam da pogledam Golf 3 i auto je u raspad stanju. Tako da otpada. Sve ono što je ovde pisano negativno o autu, manje više se ispostavilo kao tačno. Problematična limarija, štucavi motor... I sam vlasnik nije mogao da ga hvali kad je sve očigledno.

E sad, moja lepša polovina me pritiska da kupimo Ford Ka, mada je mene malo stid ući u tako mali auto. Meni je i dalje zanimljivija Lancia Delta iz '94. godine. Sad, ekonomija je na strani Fiata Ka - smešna potrošnja i cena registracije, plus novijeg je godišta. Ali Lancia Delta ima daleko više prostora i krcata je opremom...

Šta će prelomiti

Comment

• kuntalo
                              CBC Senator XXL
                              • 02.03.2007
                              • 342
                              • Predgradje

Žene ko žene, lepo joj objasni, a neka me iskusniji isprave ako grešim, da je Ka verovatno najgori Ford ikada napravljen. Zašto ne Fiesta?
                              Save the Panda!

Comment

Working...
                              X