Corsa vs Punto vs Focus

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ivankg
    CBC Član
    • 22.12.2010
    • 51
    • Kragujevac
    • Peugeot 306 1.8 16V

Corsa vs Punto vs Focus

Pozdrav,
    novi sam na forumu ali se nadam da cu uskoro imati razloga da Vas posećujem češće

Planiram da kupim neki auto ali sam neodlučan koji. Auto mi prvenstveno treba za vožnju po Kragujevcu i odlazak do Smedereva, Kraljeva,... vikendom. Nisam neki ljubitelj brze vožnje, tako da na regionalnim putevima vozim do 80km/h, a malo brže na autoputu.
    Cena do koje idem je 3000evra.
    Dobio sam solidnu ponudu za Opel Corsu 1.0 2002 godiste, na strane table (Italija) za 2000evrica. Kažu mi da bi me carina i PDV koštalo oko 500 evrica. Da li se isplati uzimati taj auto, jer sam čuo da je lošiji, da mora često da se menja lanac, da nekad troši više i od 1.7 Corse.... ?
    Da li je isplativo uzimati ovaj auto ili dodati para za Corsu 1.2 ili 17.DTI ili DI?
    Takodje me zanima da li je možda bolje uzeti JTD Punto, mada ne volim Italijane imaju lošu elektroniku kao i nabijenu kilometražu?
    Da li dodati para za neki Ford Focus (ne karavan) 1.6 ili 1.8TDDI (mada dodaje se dosta) ?

Dajte neku preporuku za drugi auto slobodno, ne mora da budu ovi, ali me baš zanima odgovor za Corsu 1.0.

Ja bih prvenstveno auto do 3000 da bih mogao lepo da ga održavam, a ne da kupim od 4000, pa da ga pretvorim u krša jer nemam novca da mu uložim.

Hvala unapred na odgovorima,
    Ivan
    Peugeot 306 1.8 16V
  • legenda
    CBC Senator XXL
    • 28.03.2009
    • 1345
    • Beograd

Re: Corsa vs Punto vs Focus

U zavisnosti koliko prelazis godisnje,vidi treba li ti benzinac ili mozda benzin+tng ili dizel...za 3000e mozes da nadjes fiat bravo/brava sa 1.9 jtd motorom,koji je odlican...mozes to isto i u benzin/benzin+ tng, varijanti 1.2 16v ili jos bolje 1.6 16v...sto se corse tice,1.2 16v je mnogo bolji,izdrzjiviji i dugotrajniji motor od 1.0...to je naime trocilindricni motor i ne bih ti ga preporucio...fali mu snage i kad se nateze nije ni mali potrosac...1.7 dti 75 ks je odlican motor,japanski,ali i skuplji za odrzavanje...puntic 1.2 60ks je dobar izbor,mali potrosac i jeftin za odrzavanje...ako ces cistog benzinca,preporucio bih ti i fiestu 1.2 75ks,zetec motor,koji ide odlicno,a ne trosi mnogo...

Comment

• ivankg
      CBC Član
      • 22.12.2010
      • 51
      • Kragujevac
      • Peugeot 306 1.8 16V

Hvala na brzom odgovoru.
      U globalu ne bih prelazio mnogo.
      Ne verujem da više od 10000 godišnje.
      Peugeot 306 1.8 16V

Comment

• ivankg
        CBC Član
        • 22.12.2010
        • 51
        • Kragujevac
        • Peugeot 306 1.8 16V

Fiestu i Citroen Saxo sam isto gledao, samo su mi malo ružniji
        Mada nije isključeno da upadnu u uži izbor.
        Šta mislite o Renault Clio modelima, da li su skipi za održavanje?
        Peugeot 306 1.8 16V

Comment

• legenda
          CBC Senator XXL
          • 28.03.2009
          • 1345
          • Beograd

Clio je bas lep autic,samo ima manje mesta unutra i uopste je manji auto u odnosu na punta...imas clio 1.2 sa 8v od nekih ne znam tacno 58-60ks i 1.2 16v 75ks koji je po meni prava mera za ovaj autic i ide bas dobro...ovaj sa 8 ventila je bas jeftin i jednostavan...16v je skuplji za odrzavanje,mislim da ima 4 bobine,koje znaju da stradaju,a valjda moraju da se menjaju u kompletu...saxo sa 1.1 psa motorom sam vozim nesto kratko i mogu ti reci da je odlican auto i izuzetno mali potrosac(samo zadnje vesanje ima umesto amortizera,neke iglice,koje stradaju,a popravka je skupa-nesto oko 300e)...

Comment

• Milorad90
            CBC Senator XXL
            • 26.07.2007
            • 975
            • Beograd

Saxo ima torziju i amortizere, nema opruge. Delovi za torziju su 12.000 din i koliko koji majstor uzme za ruke. Zaobidji ga, nije vredan paznje, bolje Punta u toj kategoriji.

Comment

• Cherokee_NS
              CBC Senator XXL
              • 08.02.2009
              • 802
              • Novi Sad

Ispravka za Clia:

On ima jednu bobinu, i od nje idu kablovi na sva 4 cilindra... Menja se sve na gomili, cena je 70-100 eura sveukupno, u zavisnosti od proizvodjaca...

Inace za Clio, materijal za redovan servis ide oko 50-ak evra....

Neka od klasicnih boljki je potenciometar pedale gasa, samo sto ne znam konkretno kako se sredjuje... Neko resi ciscenjem, neko resi nekim prespajanjem, a neko zamenom citavog tog potenciometra (sto je naravno najskuplja varijanta)...

Ostalo je sve ok... Ovaj 8-ventilac je smesan potrosac, dok ovaj sa 16 ventila ume solidno da srkne... Sto se tice plina, navodno je Renault poslao preporuku da se na 1.2 16v motor ne ugradjuje plin, jer navodno izaziva ostecenje motora (rece mi covek koji je radio u ovlascenom servisu, da li je stvaran slucaj, ne mogu garantovati)... Za Clia iz mog ugla preporucujem 1.2 8v i 1.4 16v motor, njih ima solidno u ponudi.
              Mesto za vasu reklamu, za samo 100 eura mesecno!

Comment

• ivankg
                CBC Član
                • 22.12.2010
                • 51
                • Kragujevac
                • Peugeot 306 1.8 16V

Ja sam prvenstveno bio za to da uzmem Punto ili Bravo, ali mi reče drug koji ima Bravo dizel i koji je bio obožavalac Fiat automobila da se baš razočarao.
                Kaže da su servisi i delovi malo skuplji i slično.
                Da li to isto važi i za Punta i da li je stvarno elektronika baš problem kod njih?
                Sa obzirom da ne bih prelazio velike daljine smatrate da je bolje neki benzinac od 1.9JTD?

Vidim veliki broj prodavaca iz Šapca ali takodje i veliki broj žalbi na iste prodavce. Da li imate neki koementar o tome i da li se siplati tamo kupiti nešto?
                Peugeot 306 1.8 16V

Comment

• legenda
                  CBC Senator XXL
                  • 28.03.2009
                  • 1345
                  • Beograd

Ne znam sta je to toliko skupo na fiat vozilima...bravo jtd jeste skuplji,pogotovo kada dodje na zamenu plivajuci zamajac...puntic 1.2 8v od 60ks je smesan za odrzavanje...cak nema ni hidropodizace ventila...staje 3l polusintetike 10w40+ ufi filter,mozes i clean nece ni 2000din da te izadje ako menjas sam...veliki servis http://www.ap-sport.rs/prodavnica/index ... t_id=41195 ...servo uredjaj volana zna da crkava,ali to se resava prilicno jednostavno na otpadu...uostalom,kad ga budes gledao,to ces proveriti...za Sabac ne znam sta da ti kazem...ima tu raznih marifetluka...ali opet mogu da ti kazem da sam iz Sapca narucivao Aksom neke delove na nevidjeno,naravno polovne i mogu ti reci da me nikad niko nije zavrnuo...povedi majstora i ako je dobar auto,uz proveru u policiji nema razloga da ga ne pazaris... i u Bg-u imas prevaranata za izvoz...Novosadisti su opet malo korektniji ljudi,pa mozes i tamo da pogledas,naravno privatne oglase,nemoj ici na Najlon...

Comment

• stefanan
                    CBC Član
                    • 07.12.2010
                    • 20
                    • Beograd

Kliko kosta taj zamajac svi ga pominju kao da je neka najveca nesreca koja moze da ti se desi u zivotu ?

A zasto niko kada se govori o ovom cenovnom rangu ne pominje pezo 206 ? Moze da se nadje za iste pare kao ovi ostali. Pitam jer i mene interesuju clio/punto/corsa/206 a moracu da odustanem od automatika jer je izgleda nemoguce naci neki u dobrom stanju

Comment

• legenda
                      CBC Senator XXL
                      • 28.03.2009
                      • 1345
                      • Beograd

Plivajuci zamajac za stila 1.9 jtd je prosle godine bio oko 23 ili 28.000din-ne secam se tacno...treba ti jos set kvacila + rad majstora,negde oko 450 pa do 600e...206-tica je malo problematicna,po pitanju ugradnje plina u rezervni tocak,koji se nalazi ispod auta...mozes i onu malu da stavis u gepek,ali onda se pozdravi sa gepekom,koji je ionako jedan od manjih u klasi...zadnji trap brzo strada i skup je za popravku(sta i kako to ce ti neko drugi objasniti,da ja ne bih lupao)...rucica za migavce strada i bila je oko 13.000din...veliki servis je takodje malo skuplji od punta...meni se na 1.6 16v(i 206 i 307)palila antipollution fault greska i niko to nije mogao da sredi(ili mozda ja nisam bio dovoljno uporan)...inace 1.4 75ks ti je ok mera za taj auto,1.1 je slab,a 1.6 ljeti

Comment

• stefanan
                        CBC Član
                        • 07.12.2010
                        • 20
                        • Beograd

aha,hvala za info u vezi tog zamajca posto je i stilo u kombinaciji ( mada njega tesko da cu naci za tih 3600-3700 koliko bih maksimum dao za kola). A sto se tice 206 primecujem da si samo o benzincima pricao,kakva je situacija sa dizelasima ? Cale mi ima 406 2.0 hdi,presao 150 hiljada i jos uvek nikakvih problema, tako da je meni 206 1.4 hdi zapao za oko

Comment

• legenda
                          CBC Senator XXL
                          • 28.03.2009
                          • 1345
                          • Beograd

1.4 hdi je odlican motorcic,savremene generacije common rail...ugradjuje se u vise modela od peugeota,preko forda,citroena pa do toyote aygo...ima skupe,mislim da su kodirane dizne,za ford fiestu su 230e po komadu...na tim motorima stradaju podloske dizni,redje dizne...nema plivajuci zamajac,mali je potrosac i lepo se vozi...veliki servis(u ovlascenom servisu)je oko 500e...sve u svemu,dobar izbor,s tim sto bih ja taj motor pre uzeo u fiesti nego u peugeotu...em je fiesta jeftinija,em ima veci prtljaznik(284l),em je stabilnija...c3 ima ubedljivo najveci prtljaznik(320l)i meni je lep autic,iako je mozda vise za lepsi pol...peugeot 206 sa 2.0 hdi 90ks je nepoderiva masina...

Comment

• stefanan
                            CBC Član
                            • 07.12.2010
                            • 20
                            • Beograd

Ne svidja mi se nesto fiesta (a imaju i losiju opremu od 206 slicne cene) + velicina prtljaznika je medju zadnjim stvarima koje gledam. A peugeot je mnooooooogo lepsi,svaka im dala kako su ga napravili Mislis da se isplati uzimati 2.0 iako je skuplja registracija ?
                            Uglavnom izbor sam sveo na clio 1.2/1.4 16v,punto 1.2/1.3, 206 hdi i to je to Mislim ako naletim nesto i od ostalih da je u dobrom stanju moze da dodje u izbor,ali ovo su favoriti do kojih sam dosao nakon poduzeg trazenja i raspitivanja
                            Izvinjavam se sto sam uleteo u temu,ali koristice jos nekome verovatno ima dosta ljudi u slicnoj situaciji

Comment

• legenda
                              CBC Senator XXL
                              • 28.03.2009
                              • 1345
                              • Beograd

Ne znam da li ti se isplati 206 2.0 hdi...proceni sam...sta mislis o puntisi 1.3mj,ako moze da se nadje za te pare...pug jeste stvarno lep,ali je i skup...

Comment

Working...
                              X