Vectra C 1.8 ili Passat 2.0 ili 1.8T?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • passatCL
    CBC Veteran
    • 03.11.2007
    • 120
    • Nish

Vectra C 1.8 ili Passat 2.0 ili 1.8T?

Pozdrav,

ljubimac iz potpisa je prodat i sada se trazi "novi" auto. Ono sto sam konacno presekao je da ce da bude benzinac, pa ako se pokaze dobro za par meseci, dobija i TNG.

Modeli su iz naslova, za Vectrin 1.8 motor sam cuo sve najbolje, Passat 2.0 da je malo slabiji za tu karoseriju (116ks) i da je veci potrosac ali da super podnosi TNG. U igru je posle citanja postova upao i Passat 1.8T, ali mi je taj model nepoznanica pa sam hteo da postavim par pitanja(raspolazem sa 6K evra za auto + 500 za neko ulaganje/servis):

1. koliko je 1.8T veci potrosac od prethodna 2 modela?
    2. koliko je skuplji za exploataciju/odrzavanje(osim turbine da li ima jos necega sto nema na druga dva modela a skupo je za popravku/zamenu)?
    3. mozda i najbitnije: da li za novac kojim raspolazem moze da se nadje pristojan primerak navedenih modela (2001-2003)?

Unapred hvala na savetima.

Pozdrav,

Milan
    Ford Mondeo MK3 2001 2.0 107KW Petrol
  • Eon
    Moderator
    • 10.03.2005
    • 4225
    • Beograd-NBG-44
    • Superb 2.0 4x4 DSG

Re: Vectra C 1.8 ili Passat 2.0 ili 1.8T?

1. koliko ga više nagaziš
    2.intercooler, hladnjak ulja, neki ventilčići... u suštini nije mnogo skuplji za održavanje, ali traži nešto veću pažnju, bolje motorno ulje i sl.
    3.Vectru C sigurno možeš da nađeš za te pare, pa možda i Passata 2.0, ali 1.8t u dobrom stanju teško
    Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
    Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• passatCL
      CBC Veteran
      • 03.11.2007
      • 120
      • Nish

Pre svega hvala na brzom odgovoru

Nisam agresivan vozac. Vozim relativno lagano i pazljivo ali ne bi da se razmisljam ako treba da preteknem autobus ili sleper negde.

Ok, intercooler/hladnjak ulja je cenovni rang od ??? Takodje, koliko je skuplje to motorno ulje od recimo onog koje ide u druga 2 modela(mislim da kvalitetnije ulje, sa time nema igranja/kompromisa)?

U sustini, malo sam se zagrejao za taj 1.8T iako i nisam mislio o njemu u startu. Ukoliko ne moze pristojan za te pare, bolje da odmah odustanem od te ideje da mi se posle auto ne ogadi.

A Vectra C ili Passat 2.0? Predpostavljam da su za odrzavanje slicni, kakvi su po pitanju nekih karakteristicnih boljki(ukoliko ih imaju?)

Comment

• Srdjan
        CBC Senator XXL
        • 30.09.2004
        • 2416
        • Bajina Basta/Beograd

1.8T ne trosi nista vise od tog 2.0, cak trosi i manje. A i taj opelov nije stedljiv jer je motor slabasan a karoserija teska. Tako da oko potrosnje su svi manje vise tu. Koliko znam sva tri lepo rade na plin, bez ikakvih dodatnih flashlube i ostalih stvari. To sto ima interkuler i hladnjak ulja ne treba da te brine, to neces nikad ni menjati niti je nesto preterano skupo. Prednosti 1.8t sto za relativno male pare moze da se chipuje na oko 180-190ks a da potrosnja bude slicna. A razlika u performansama je ocigledna. Ukoliko mislis na opelov 1.8 125ks, to je isto motor novije generacije, tako da ne verujem da je ista na njemu jeftinije od ova druga dva. 1.8t kao i opelov traze kvalitetnije ulje, to znaci sintetika 5w40 ili u opelovom slucaju 5w30. Ovaj stari 2.0 mozes i da vozis sa polusint 10w40, a razlika je par stotina dinara po litru. Dakle nista specijalno. U svakom slucaju ces ako je motor odlican sipati sintetiku. Nadam se kad kazes passat da mislis na b5.5. Po meni je svejedno ako bas ne zelis da juris 1.8t varijantu. I vectra i passat su odlicni automobili i neces pogresiti. Kupi onaj koji je u boljem stanju i nema problema.
        Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• passatCL
          CBC Veteran
          • 03.11.2007
          • 120
          • Nish

Kad kazem passat mislim na 5.5 naravno
          1.8T ne bi gledao samo iz razloga sto izgleda da nemam dovoljno novca za neki pristojan primerak, nista vise. Ima ih po oglasima za taj novac koji ja imam ali...
          Gledao sam fabricke podatke i sva 3 modela trose skoro isto, s'tim da 1.8T sigurno ide bolje. Sto se tice ulja, siguran sam da usteda ne lezi tu. Ono kako sam ja gledao je da je turbo motor slozeniji sklop, mislim ima vise delova pa i vecu sansu da nesto otkaze, zato mi je taj model tek kasnije usao u razmatranje i malo "zazirem" od njega, ali ako cu za iste pare da vozim jaci auto, sto da ne.

Imam pitanje sto se tice Vectre C, vidim po oglasima par GTS modela, lepi na oko ali ista konjaza. Da li je to samo paket opreme?

Znam da sam dosadan i da svasta pitam, ali da probam da se sto bolje uputim jer planiram da kola vozim barem 4-5 godina, ne volim da ih menjam jer volim da ih kvalitetno odrzavam i pazim.

hvala jos jednom,

Milan

Comment

• gti16v
            CBC Senator XXL
            • 05.08.2007
            • 343
            • BGD
            • VW PASSAT 1.8T, BMW E46 318Ci 105kw

1.8T je u stanju da proguta dosta više goriva nego 2.0 kada se vozi gas patos, ali u sličnim režimima vožnje potrošnja goriva je više manje ista. Ulje nemoj da te brine, za zamenu ulja i filtera i kod jednog i kod drugog potrebno ti je 3.3lit tako da razlika u apsolutnom iznosu nije značajna. Kod 2.0 se gubitak snage oseća pod punim opterećenjem, ovako je o.k. za vožnju, fabrika kaže, praksa potvrđuje 11.2s do stotke, maks. 200km/h. 1.8T je druga priča, ima max. obrtni momenat od 1750-4600 obrtaja, tako da u svakodnevnoj vožnji osetno snažnije povlači. Za 6000 sada može da se uzme korektan Passat 1.8T 2001. god. Sa Vectrom se nisam mnogo susretao, prvi kontakt sa njom mi je bio dovoljan da se odlučim za Passata, ali i sam priznajem da su u pitanju bili totalno subjektivni razlozi. GTS valjda ima 5 vrata.

Comment

• Grumpy
              CBC Veteran
              • 30.10.2009
              • 151
              • Cartolle, Cattaro bay
              • Meriva B, BMW 520d

Ja kao vlasnik Vectre C 1.8 (Z18XE) sa 125ks mogu da kazem samo reci hvale.
              Karavan verzija, malo veca i teza. Potrosnja u gradu 10-12, na otvorenom oko 7, autoput sa 140km/h = 8L.
              Teza noga na gasu. verovatno moze i sa manje. (povremeno stignem do limitera na 6.500 rpm)
              Dosta jednostavna mehanika za odrazavanje, za razliku od Passata, kome set za prednji trap kosta 550 eura.

viewtopic.php?f=15&t=45763

Prijatelj ima passata B5.5 (2004. 1.9tdi), impresije u voznji:

- mekse upija neravnine, Vectra je malo tvrdja ( a mozda je i do njegovih amortizera)
              - sediste je nize postavljeno,
              - plastika je istog kvaliteta,
              - nema komande za CD na volanu (cak ima kasetofon)

Mislim da Passat ne vredi toliko para, ista su klasa a 2-3.000 je skuplji od iste takve Vectre.

Sto se tice "Nisam agresivan vozac. Vozim relativno lagano i pazljivo ali ne bi da se razmisljam ako treba da preteknem autobus ili sleper negde" ne treba da razmisljas skoro nista. Vectra rado prihvata gas, i vrti se do limita linearno, samo je treba poterati. Tih i udoban auto.

U svakom slucaju, neces pogresiti ni sa jednim. Stvar je licnog izbora.
              Licno, vise mi se dopada Vectra u voznji, a veliki plus je i jeftinije odrzavanje.

E, da. GTS je sa petoro vrata, malo spusten, sa tvrdjim amortizerima, i obicno imaju sedista sa polukozom. Odlican auto.

Comment

• Grumpy
                CBC Veteran
                • 30.10.2009
                • 151
                • Cartolle, Cattaro bay
                • Meriva B, BMW 520d

P.S.

Zaboravio sam reci da Passat spada u visokorizicnu grupu za kasko osiguranje, te kao takav nema popusta pri osiguranju.

Ja licno nemam garazu, auto mi stoji na parkingu, i iako ima alarm, lepse se spava ako znam da cu ja dobiti novce
                u slucaju "neovlascene pozajmice".

Jeste to bacanje para, ali samo razmislite koliko kastaju osnovni delovi u slucaju manjeg udesa:
                - farovi
                - branici
                - krila
                - hauba
                - maska, vezni lim
                - hladnjak motora i klime
                - stakla !!! i retrovizori
                - u najgorem slucaju airbag-ovi, koje moze aktivirati i manji udes.
                - da ne zaboravimo i farbanje (50-100 eura po panelu)

too much...

Uzeti ponude vecine osiguravajucih kuca, pa uporediti. Razlike su 100%

Comment

• passatCL
                  CBC Veteran
                  • 03.11.2007
                  • 120
                  • Nish

Hvala na odgovorima i izvinjenje sto me nije bilo par dana da odgovorim ali posao plus potraznja kola i uh...

Pre svega, i ja sam gotovo siguran da ce biti Vectra C (GTS ili obicna, nije mi toliko bitno), jer za isti novac imam malo mladji auto, pristojno opreme i nije toliko zanimljiv lopovima jer i moj buduci ljubimac mora na praking ispred zgrade...

Znao sam da ce biti tesko pronaci dobar auto, ali ovo sto se nudu u Nisu i okolini (po placevima) je u pravom smislu te reci kriminal. Pa ja koji se ne razumem u kola vidim da je auto bio udaran i Izgleda radi ustede) lose nasminkan... Jasno je meni da autu koji dodje u Srbiju mora nesto da fali, ali onoliko da fali.. Au!

Nista, trazim i dalje i auto ili nekog "pouzdanog" da mi isti doveze iz EU.

Hvala na savetima i ukoliko neko ima bilo sta da doda/savetuje/ukaze unapred hvala na trudu!

Puno pozdrava,

Milan

Comment

• gogi11
                    CBC Senator XXL
                    • 26.10.2009
                    • 790
                    • Sever Srbije - Novi Sad

Ta rabota ima mnoogo da te kosta ali sve ima svoje. Skoro sam imao jednu Vektru Gts 2003 u fulu . Nije los auto i estetski je dosta naprednija od pasata po meni ali ostalo mi je na strani malo pre pomenutog gospodina robusnog pasata

Comment

• llakii
                      CBC Član
                      • 01.02.2008
                      • 18
                      • Bg

Originally posted by oblacic
                      P.S.

Zaboravio sam reci da Passat spada u visokorizicnu grupu za kasko osiguranje, te kao takav nema popusta pri osiguranju.

koliko izadje full kasko za vectru kao tvoja?

Comment

• Grumpy
                        CBC Veteran
                        • 30.10.2009
                        • 151
                        • Cartolle, Cattaro bay
                        • Meriva B, BMW 520d

Imas PP

Comment

• MOSLER
                          CBC Senator XXL
                          • 27.05.2005
                          • 1064
                          • Niš

Ne vidim razlog zbog kog bi se krio taj podatak o visini osiguranja, napisi ovde da svi znamo!

Comment

• Grumpy
                            CBC Veteran
                            • 30.10.2009
                            • 151
                            • Cartolle, Cattaro bay
                            • Meriva B, BMW 520d

Ajd ovako...

Za proslu registraciju sam imao jako kratak time frame (3 dana), od kako sam uzeo auto, da uradim veliki servis, registraciju, i jos neke poslove, pa da krenem na put tim istim kolima. Zato sam se odlucio na prvu povoljniju ponudu, koju sam imao od Delta Generali osiguranja. Premija je bila oko 67.000 za godinu, na 12 rata, sa ucescem od 10% ili 200 eur minimalno. Rizik kradje u zemlji i inostranstvu, obavezno, zbog puta. Prethodno osiguranje koje sam koristio na Fabiji, Dunav, mi je za isto to trazilo 85.000.

Ove godine (sep-okt 2010) sam imao vise vremena da se pripremim i istrazim teren.

Preko sajta http://www.registracija-vozila.rs/ sam dosao do formulara (upitnika), koji sam poslao i dobio tri ponude.

Dve sam sacuvao, pa cu ih prikaciti. Razlike su ogromne.
                            Uniqa mi je dala istu ponudu kao i Wiener, i Dunav. Triglav je rekao da mi je auto suvise star za kasko

E sad, malo objasnjenje. Delta mi je radila kasko na cifru od 15.000 eur, a u slucaju da mi auto ukradu ili totalne stete, dobio bih trenutnu trzisnu vrednost Njihovo objasnjenje je da su imalu mnogo odsteta, i da je promenjen sistem po kome se na cenu novog vozila umanjuje 30%, i na tu cifru ide premija.
                            Ne radi se vise po kataloskoj vrednosti vozila.
                            Sva sreca pa nisam kupio BMW 520i (E39) koji sam hteo. Cena novog BMW-a i Vectre ?? Kasko ??

Eto, Otvorite sirom oci kada trazite kod koje kuce cete osigurati auto.

btw, kod AMS sam dobio kao gratis ZUTU clansku kartu, sa prosirenim paketom usluga u zemlji i Evropi, u slucaju potrebe

Comment

• MOSLER
                              CBC Senator XXL
                              • 27.05.2005
                              • 1064
                              • Niš

Vazno je da su osiguranja uspela da izlobiraju (da ne upotrebljavam neki drugi termin) da vlada donese uredbu o naknadi nematerijalne stete koju isplacuju osiguravajuce kuce, a po kojoj su dosadasnji iznosi iz sudske prakse gotovo prepolovljeni
                              Sa druge strane ne postoji uredba koja bi i njih ogranicila kod pausalnog odredjivanja astronomskih iznosa za osiguranje. Secam se primera od pre par godina kada je redakcija nekog casopisa otisla da se raspita za iznos premije kasko osiguranja nekog luksuznijeg vozila. Uslovi su bili takvi, da kada bi ti prve godine auto bio ukraden, bio bi u minusu 45% od njegove vrednosti (cena vozila - godisnja premija - obavezno ucesce u steti =55% vrednosti vozila koju ti isplate)
                              Zemljo Srbijo!!!

Comment

Working...
                              X