BMW e46 320cd

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • GuybT
    CBC Početnik
    • 14.01.2011
    • 4
    • Stara Pazova

BMW e46 320cd

Već neko vreme želim da kupim BMW e46 coupe. Prvi pik mi je bio model 318ci, od 2002. pa na ovamo, motor N42B20, dupli vanos, 16v valvetronic, 1995cc, 143ks (105kw).

Međutim, sada imam priliku da uzmem iz inostranstva BMW e46 320cd, 1995 ccm, 110 kW / 150 ks, 2003. godište, prešao 175.000km, pun opreme, cena ~ 9.500e. Pošto sam laik, čitao sam ovaj forum i ako sam sve dobro shvatio, stvari na koje treba da obratim pažnju su:

- turbina
    - pumpa
    - dizne
    - plivajući zamajac
    - viljuške (odnosno alu vešanje)
    - rashladni sistem (ekspanziona posuda, sva creva, hladnjak, pa i termostat) (ili ovo važi samo za benzince)
    - ventilator i regulator klima uređaja

Da li neko može da mi pomogne i skrene pažnju na neke karakteristične stvari veznao za ovaj model BMW-a i na šta još da obratim pažnju?

Nisam siguran da li sam dobro shvatio da ovaj model, odnosno motor ima puno problema sa turbinom i EGR ventilima, kao i klapnama i usisnim sistemom?

Menjač je steptronic, pa me je to malo zabrinulo. U prvi mah sam odustao, jer ipak nekako više volim manuelni, ali posle sam se raspitivao i ljudi su mi rekli da taj steptronic nije „pravi“ automatski menjač, nego da je odlična stvar i da ne odustajem od auta zbog toga.

Ovde sam dosta čitao o e46 generalno, kao i o razlikama između manulenih i automatskih menjača, međutim te rasprave se uglavnom odnose na menjače iz 80tih i 90tih godina, uspeo sam da nađem svega 3-4 štura posta o tiptronicu, pa vas zato molim da mi pomognete, te napišete nešto više (mišljenja, iskustva, činjenice) o ovom menjaču, a pogotovo vezano za ovaj model, kako bih znao šta da radim...

Da li je rizik kupovine ovakvog polovnjaka prevelik?

Nadam se da ćete pomoći novajliji, kupcu prvog automobila u životu.

Hvala unapred!
  • zmaj_pa
    CBC Senator
    • 13.05.2007
    • 232
    • Klagenfurt am Wörthersee-Pancevo

Re: BMW e46 320cd

Prvo....
    Steptronik je nista drugo nego klasican automatski menjac samo ima opciju rucne promene stepena prenosa.Ovo mu dodje dobro kad ides nizbrdo da sav teret kocenja nebi pao na kocnice onda ti tu malo saltas da olaksas kocnicama.....Svaka druga upotreba se iskljucuje jel automatika svoj posao radi vise nego savrseno.....
    Drugo svi problemi koje si naveo su moguci........kao i kod svakog drugog polovnjaka.Stim da ako je auto sa zapada redovno odrzavan ja bih odma preskocio dizne i turbinu ako je navedena kilometraza stvarna.Na toj kilometrazi kod Bmw-a to uopste nije tema pogotovu ako je vozen i odrzavan na zapadu.......Plivajuci zamajac kod automatskog menjaca isto tako nije sklon stradanju kao kod opcije klasicnog menjaca.
    Alu vesanje kod Bmw-a je problem i zahteva odrzavanje koje nije bas jeftino.....Ako auto koji kupujes ima vazeci pikel to jest registracionu nalepnicu koja nije istekla pre 5 godina budi siguran da je sa kocnicama i vesanjem sve u redu jel na zapadu prilikom pregleda se posebna paznja posvecuje sistemu kocenja i vesanja.Uostalom ako kupujes od privatnog lica a ne od auto kuce u svakom slucaju je obavezan pregled u nekoj krstenojradionici koja ce dati opstu ocenu auta pa i ako nadjes da nesto nije u redu eto prilike da smanjis pocetnu cenu automobila......
    Sto se mene licno tice ovo svakako nije auto za pocetnika........ali svako ima pravo na izbor.....
    Puno srece u kupovini

Comment

• VladaNS
      CBC Član
      • 20.02.2010
      • 24
      • Novi Sad

imao sam prilike da se jedan period često vozim u sličnom automobilu, samo što je bio karavan..mene nije oduševio, čak mi je srušio mit o BMW-u...nekako je bio bučan.. automatski menjač..tu nisam kompetentan, jer ga ne volim, ustvari, mrzim ga..ili samo ne znam kako treba da se vozi..potrošnja je bila oko 10 litara..mada, pružao je neki osećaj moći, mora se priznati.. (Osim po snegu, tada nije mogao ni da krene bez guranja)
      Cena je, ja mislim ne velika, nego preterana..pomenuti BMW je prošle godine teškom mukom prodat za 8000, a bio je registrovan godinu dana i imao je gomilu opreme (i neke specijalne farove, znam da su svi kupci bili oduševljeni, mene nije zanimalo pa mi je na jedno uvo ušlo a na drugo izašlo..)

Comment

• GuybT
        CBC Početnik
        • 14.01.2011
        • 4
        • Stara Pazova

Hvala puno na odgovorima. Nisam početnik u vožnji, imam preko 10 godina iskustva, nego prvi put kupujem auto, pa u tom smislu.

Auto je iz decembra 2003, pa mislim da je kilometraža realna. To mu dođe da je vožen oko 30.000km godišnje. Naravno, nikad ne možeš biti siguran, ali... Ja ne prelazim puno kilometara godišnje (10-15.000), tako da mi je prvi izbor bio benzinac jer je "sigurniji" i održavanje košta manje. Malo sam se isprepadao kvarovima koji mogu da me zadese na dizelu (ali zato Nm )...

Jer mislite da je cena velika?

Viđao sam primerke na našim sajtovima: 318ci 2002-go, 6.000e, prešao 140.000km . Uvezen iz Italije. Logički sam razmišljao, znači, da je carina i porez i registracija izašla vlasnika 1.000e i da hoće da zaradi bar 500e, to izađe vrednost vozila 4.500e. Odem na strani pretraživač i pogledam te primerke do 4.500e i svi su prešli 300+ hiljada kilometara ili su udarani ili havarisani. Svaki primerak koji sam gledao, a da mi se dopao i da mislim da vredi bio je oko 10 i više hiljada eura.

@VladaNS: verovatno su bila svetla što ppate krivine na putu i prilagođavaju se uslovima vožnje.

Comment

• zmaj_pa
          CBC Senator
          • 13.05.2007
          • 232
          • Klagenfurt am Wörthersee-Pancevo

Realno razmisljas.....
          Cena nije preterano velika pogotovu ako je auto u tehnicki savrsenom stanju i nije potrebno nikakvo inicijalno ulaganje prilikom kupovine.Inace od prilike za to godiste i tu kilometrazu to su cene koje znaju da budu i nesto vise od one koje si naveo.....

Comment

Working...
          X