Fokus 1.8 tddi-dilema

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Rih
    CBC Član
    • 05.11.2010
    • 12
    • Uzice

Fokus 1.8 tddi-dilema

Već par dana imam ovaj problem:
    Naime,imam priliku da kupim Fokusa tddi karavan,2002.g,cenu još definitivnu ne znam,ali oko 3500e.Auto dolazi iz Italije i prešao je (samo) 90000km i ,navodno,je u ekstra stanju. Priča deluje potpuno bajkovito,ali momak koji ga dovozi je uvek do sada bio pošten i dozvoljava svaku proveru u ovlašćenom servisu.Pitanja su:
    -da li je moguće u ovl.servis samo odneti (pročitati) broj šasije i tako dobiti tražene podatke o rađenim servisima?
    -koliko se usluga naplaćuje?
    -gde sa na ovom autu nalazi br.šasije?
    -gde je i ko (Grand motors?) ovlašćeni servis u Novom Sadu?
    -na šta obratiti pažnju,šta gledati, prilikom kupovine ovog auta?
    E,sad,šta je prava dilema? Da li da se odreknem,tj.prodam svoj Audi B4,koji je ekstra,kojim sam prezadovoljan i koji me već 5 god "verno služi"? Mislim da ga mogu prodati po dobroj ceni,ali priznajem da ću to nerado uraditi. Koliki je rizik upustiti se u kupovinu ovakvog Fokusa,sve i da je kilometraža prava? Od auta ne tražim performanse,najbitnije mi je da se ne kvari,tj da nema vandrednih,skupih popravki (turbina...),ali ni sitnih stvari koje nerviraju(razne lampice koje zasvetle....).Sve te kriterijume je Audi zadovoljavao,pa se plašim hoće li i Fokus....al,računam,dosta je mlađi i malo je prešao (valjda).
    Svaki savet je dobrodošao....
    Pozdrav i hvala!!!!!
  • rstalija
    CBC Početnik
    • 22.06.2010
    • 9
    • trstenik

Re: Fokus 1.8 tddi-dilema

tesko da je ta kilometraza prava.mislim mozda i jeste ali deluje mi potpuno nerealno da auto za 9 godina predje svega 90000 km.
    sto se provere kilometraze u servisu tice ja sam to obavljao besplatno preko telefona.doduse u renoovom servisu.
    prijatelj vozi takvog fokusa sa istim motorom vec godinu i malo jace i nije imao nikakvih problema.auto je kupio sa nekih 150000 km. i takodje je bio dovezen iz italije.
    porediti audi i ford po mom mislenju nije bas moguce.ford jedte dosta mladji ali audi je provereno pouzdana makina.e sad vecita dilema stoji.imao sam je i ja pre nekoliko meseci.zameniti stariji pouzdan auto za noviji nepoznat.ali godine cine svoje.mozda ga treba udati ako se vec ima kome i ako je cena prihvatljiva.

Comment

• Zloca
      CBC Senator XXL
      • 21.12.2005
      • 510
      • Novi Sad
      • Astra bertone turbo

Ja imam takav auto, samo je 2001. god. (viewtopic.php?f=15&t=51514)
      Kupljen je u Austriji, imao je pravih 162000km i kostao me u septembru prosle godine 3450eur sa registracijom. Odmah u startu sam menjao prednje blatobrane jer su korodirali i sanirao par ulubljenja i ogrebotina, tako da me je kostao 3700 sa pokvarenom klimom, i jos nekim sitnicama. Znaci, realno bi me takav auto kostao 4000eur, i napominjem da je to cena direktnog uvoza (bez ugradnje preprodavca) sa umanjenom carinom. Taj auto kod prepodavca bio bi oko 4500eur.
      Zato mi je malo i cudno da godinu dana mladji auto sa skoro duplo manje kilometara, u extra stanju bude toliko jeftiniji. Druga stvar je sama kilometraza, jer se karavan ne kupuje za gradsku voznju, vec ili za duze relacije ili za prevoz robe. Ne kazem da je takva kilometraza nemoguca, vec da je manje verovatna.
      Sto se tice ovlascenih servisa i podataka na osnovu broja sasije, najbolje da svratis u servis i pitas na licu mesta da li mogu i koliko kosta. Znam da mi je majstor kada sam imao renault pricao da on ima pristup toj nekoj bazi podataka gde su registrovani svi servisi radjeni u ovlascenim renault servisima, ali da je strogo zabranjeno serviserima da iznose musterijama podatke koje tu mogu naci. Ne znam da li je to tacno, tako mi je rekao.
      Sto se tice br. sasije mrzi me sad da idem do garaze, ali cini mi se da se moze procitati kroz sofersajbnu i nalazi se u dnu iste.
      Kada su u pitanju veliki kvarovi, to zavisi od modela do modela i moras jednostavno konkretan auto da oteras u servis na pregled. Sto se tice sitnica, za ovih 6 meseci koliko je kod mene crkle su mi 2 sijalice u kilometar satu, svetlo u kabini je bilo pregorelo kad sam kupio auto, crkla mi sijalica u faru, kao i jedna pozicija. Crevce za vodu za zadnji brisac je bilo pocepano tako da je prskalo po gepeku umesto po staklu. Ah, da, i svetla koja osvetljavaju tablicu mi ne rade. Sve su ovo stvari koje sam resio za jedno popodne (osim za tablicu jer su propali kontakti) ali iritiraju. Doduse, sve se to desilo u prvih mesec dana i vise se ne ponavlja. Lampice na instrument tabli ne brljave i ne pale se bez razloga.
      Auto odrzavam u ovlascenom servisu koji je i distributer fordovih vozila. Evo sta sa ja radio kako bi stekao sliku o ceni odrzavanja:
      * zupcasti kais i spaner - 12000 + ruke, ukupno 16000 din
      * lezaj zadnjeg tocka 4150 din + ruke. ukupno 6000 dinara (ovo je jeftinija varijanta, postoje varijante (da li kod mladjih modela) gde se u kompletu menja glavcina i lezaj i to kosta 150eur)
      * stabilizatori - 2x 1200din
      + filter vazduha - 720 din, polena - 2000 din, ulja - 350 din, goriva - 1800 din
      * ulje imaju fordovo na popustu pa je 650 din litar
      Eto, to je otprilike to.
      MESTO ZA VASU REKLAMU!

Za samo 1000 din mesecno! :-)

Comment

• Rih
        CBC Član
        • 05.11.2010
        • 12
        • Uzice

Svestan sam da je priča oko kilometraže nerealna,ali mislim da bi provera u ovlašćenom servisu rešila tu dilemu.Valjda su tu falsifikovanja nemoguća(????). Ako kilometraža bude veća,odustaću od cele priče.
        Još nešto,da li na ovaj Fokus karavan mogu ići gume 195/65 r15? Fabrički idu 195/60 r15 ili 185/65 r14, pa me zanima da li bi pomenuta dimenzija mogla? Ima li neko Fokusa sa gumama 195/65 r15?

Comment

• frrka
          CBC Član
          • 30.08.2009
          • 22
          • Belgrade
          • Astra G 2.0 DTI

vezano za gume

Comment

• Zloca
            CBC Senator XXL
            • 21.12.2005
            • 510
            • Novi Sad
            • Astra bertone turbo

Na mojim slikama mozes videti kako mu stoje 205/50/15, visina tog tocka je 586mm. 195/65/15 ima visinu 634mm, meni je to delovalo previsoko i nisam smeo da uzmem tu dimenziju pa sam uzeo zimske gume 195/60/15 koja je visoka 615mm i ta dimenzija lepo popunjava prostor, nije ni premala ni prevelika. Zato cu sad kupiti letnje gume 205/55/15 koje su visoke 607mm. Ta mi je dimenzija najoptimalnija, sirinu gume 205 moram da uzmem jer mi je dosta siroka felna pa previse rascepi 195 gumu.
            MESTO ZA VASU REKLAMU!

Za samo 1000 din mesecno! :-)

Comment

Working...
            X