imam ponudu za kupovinu mazde 323 bf 1.3 1988`godiste inace svaki dan u servisu uradim neku mazdu ali nemam iskustvo sa japancima koliko su pouzdani ti motori ??????? hvala u napred
Tako sam se slatko navozao sa jednom takvom. Motor 1.3, 70ks, lanac na bregastoj, dvogrli karburator sa automatskim sauhom.
Ja sam je uzeo kada je bila skoro punoletna, i vozio dve godine. Kilometraza bi mogla biti original jer je prethodni vlasnik uvezao iz CH sa 120k km, i vozio 7 godina po MNE, a ja sam je dobio sa 215k na satu. Do 260.000km na motoru nije radjeno nista osim zamene ulja (na 7.000) i svecica. Mislim da je i set kvacila bio iz prve ugradnje, jer nije menjan u MNE. Jednom sam zamenio i razvodnu kapu. Iako ima lanac, na leru je bio necujan. Menjac odlican, precizan, nisko se sedi, sportski. Mislim da je lose gorivo, a mozda i ulje doprinelo da ima malo dima na izduvu, potrosnja ulja je bila zanemariva (0.5l do zamene). Mozda bi se taj problem resio gumicama ventila.
Ono sto je mene "nateralo" da je prodam je, jednim delom to, sto se neki rezervni delovi teze nalaze. Cena im je kao i za novije japance (mada i na delovima pise "made in Japan"). Manzetne poluosovine pasu od Opel Suze. Zadnji trap je multilink, i za njega nisam uspeo da nadjem silen blokove. (mada je to bilo pre 6 godina). Za solje amortizera su mi trazili 45 eura, po komadu!!
Eto, kada u prolazu vidim neku takvu Mazdu, setim se kako sam se lepo vozao u mojoj.
Proveri dobro u kakvom je stanju, da li je odrzavana, i nabavljivost delova (posebno za trap).
Mali off:
kolega je vozio Hondu Accord iz `82 (mozda`84), motor je imao 460.000 (skoro bez odrzavanja), bila je trula, nikakva, ali je motor palio iz prve i isao. I sva elektrika mu je radila bez greske (centralna, svi podizaci, el. siber, el. antena, retrovizori). On je uspeo da je unisti neodrzavanjem.
Odlican auto. Sto se tice motora jako je pouzdan i moze dugo dugo da traje. Ostaje ti da je ispregledas dobro limarski i ostalo. Limarski hoce da popusti kod zadnjih koseva...
Sto se tice silen blokova za to ne brini posto ima servisa koji ti prave silen blok i to ojacani... I mi smo imali problema da nadjemo silene za 121 pa smo nakraju otisli da nam naprave i skroz ok je ispalo.
Ja sam par godina vozio 1986 BF hatch sa 5 vrata, dosuše sa 1.5 motorom bez plina i mogu ti reći da me za njega vežu samo dobra sećanja. Nikad mi se nije desilo da je motor verglao, tj, da nije upalio iz prve. Čak i po najvećim hladnoćama. Ni jednom me nije ostavio na putu i što se mene tiče kupio bi ga opet ukoliko bi našao neki u savršenom stanju.
Ono što nije bilo dobro, konkretno na mom autu, je bila limarija koja je krenula da propada na sve strane kao i amortizeri koji su rekao bih, čak bili prva ugradnja pa su izgubili na karakteristikama. Doduše, moraš imati na umu da taj auto ipak ima 25 godina. Udobnost i ergonomija vožnje je fantastična. Sedište je dosta nisko, jako je udobno za duže ture i iz automobila izlaziš odmoran.
Od delova sam menjao pumpu goriva, vodenu pumpu, hladnjak. Hladnjak je bio najskuplja stavka, nege oko 60 eura nov naravno. Ako se dobro sećam, 110km/h u petoj je imao na 2200 obrtaja tako da je na otvorenom putu bio i prilično štedljiv.
Sve što sam tražio od rezervnih delova, svećice za njega, ulje, diskove, paknove, stabilizatore... nalazio sam istog dana u Beogradu kod M-a ili u prodavnici ispod brankovog mosta. Sa cenama sam bio jako zadovoljan, pretpostavljam da su jeftiniji delovi bili samo za juga. Motor ima lanac, tako da nije bilo brige oko zupčastih kajševa i španera.
Neostvarena želje mi je bila da ga restauriram i vratim u fabričko stanje, samo što bi to bila investicija koja nema realno opravdanje. Mada, ukoliko dođem do nekog novca, to ću i uraditi.
Prodao sam ga tipu koji živi u Kragujevcu, koji je imao prethodnu generaciju 323, i pošto je limar sam ga je potpuno sredio. Ne mogu da ti objasnim koliko mi je drago što nije otišao pod presu. Inače, njegova devojka vozi beli BF sedan za koji nisam mogao da verujem u kakvom je stanju. Automobil je oduvek garažiran i redovno održavan i izgleda kao da je pre par godina izašao iz fabrike. Enterijer je bio nov, motor se apsolutno nije čuo, limarija je bila savršena.
BF je bio moj prvi automobil, pa sam i emotivno vezan za njega. Nema gde nisam išao sa njim i na ulici se svaki put okrenem kad vidim nekog.
Ala ga ti sad ubode.Gledas kupus,vadis meso Mazda bf 1.3 je mali i pouzdan automobil sa malom potrosnjom a BMW 525 je susta suprotnost.Ne kazem da je BMW losa kupovina ali ako si zainteresovan za automobil poput Mazde 323 nije mi jasno kako mozes da gledas BMW 525.To ti je kao kada bi jurio motorcic za grad i gledao neki skuter a na kraju kupio Suzuki GSX-R 750. Razumes ocemu ti pricam?
Neka je sa srecom, zelim ti puno bezbriznih kilometara.
nadam se da ces detaljno predstaviti automobil u Automobili clanova.
You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
Speed's just a question of money. How fast you wanna go?
Comment