Prvi auto

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • rush
    CBC Početnik
    • 07.02.2012
    • 2
    • bgd

Prvi auto

Razmisljam o kupovini svog prvog automobia i potrebna mi je pomoc. Student sam tako da mi budzet nije veliki, oko 3000 evra, uz to da do leta moze da poraste za jos nekih 2000. Auto mi nije neophodan tako da se kupovina svakako moze odloziti. Voznju sam polozio pre godinu dana i od tada sam vozio oceva i majcina kola, ford ka i kia picanto. Zivim u centru Beograda, gde je tuca oko parking mesta, pa auto mora da bude (relativno) mali. Sto se ostalih stvari tice jedini uslovi koje mora da zadovolji su da ima klimu, abs, servo i vazdusne jastuke. Kako ne planiram da prelazim velike kilometraze, dok auto ne trosi 15 litara, nije mi preterano bitno da li je dizel ili benzin. Cini mi se da su benzinci jeftiniji od dizelasa.

Krajnje pitanje je kako da izaberam auto koji odgovara ovom opisu? Do kog godista i kilometraze ici? Da li ima smisla uopste kupovati auto za ove pare? Ne zelim da kupim nesto sto cu posle morati vise da popravljam nego da vozim.
    Oko marki i modela nemam neke preterane teznje (imam, ali znam da ne mogu da kupim subaru impreza wrx ).

Hvala unapred za pomoc
  • CRNIC5
    CBC Početnik
    • 09.02.2012
    • 1
    • Nis

Odg: Prvi auto

Ti imas sve predispozicije da kupis dobar polovni auto, nije ti bitna ni marka ni model ni pogonsko gorivo. Vecina auta posle 2000 godine ima opremu koja tebi treba, a odgovara ceni koju hoces da platis. Moj ti je savet da gledas da auto ima legalne papire, najbolje od nekog poznanika koji taj auto vozi barem 2-3 godine, redovno odrzavao, sto bi rekli pravi porodican auto. Zbog parkinga razmotri astru, megana, kad se sve sagleda to su modeli koji prolaze sa najboljim ocenama za te pare... I kada nadjes dobar ,odrzavan i redovno servisiran, a usto ti se i boja dopadne, nemoj da budes cicija i da se cenkas na 50 evrica i da ispustis auto. Svi koji tako kupuju uglavnom kasnije plate vise stotina da otklone nedostatke.

Comment

• sErGiO
      Moderator
      • 30.01.2007
      • 2769
      • Neko selo pored Beogr
      • Alfa Romeo 156SW

Ja bi rekao da je nešto tipa Puntić/Corsa/Polo/206... idealno za tebe. Svi oni imaju uglavnom sve od opreme koju zathevaš a mogli bi da se uklope u cenu. Ne znam za ostale ali Punto sa 1.2 8v motorom je mali potrošač, jeftin za održavanje i pouzdan autić. Samo nemoj da žuriš i da se zalećeš sa kupovinom i obavezno vodi nekoga ko se razume sa sobom kad budeš išao da gledaš auto.

Comment

• rush
        CBC Početnik
        • 07.02.2012
        • 2
        • bgd

Svakako se necu zaletati, nije mi ikako hitno.
        Meni se Astra veoma dopada, ali mi se cinilo da su za te novce uglavnom pregazeni? Sa po 200 hiljada i jos iz uvoza. Draze mi je da je auto kupljen ovde i da ga kupujem od osobe ciji je to auto zaista. Da li kupovina na placu ima svoje prednosti?
        Automobili tipa korse i punta su svakako zanimljivi zbog velicine. Tako nesto sam najvise i imao na umu.

Hvala vam na savetima!

Comment

• milanco
          CBC Član
          • 20.01.2012
          • 30
          • Beograd
          • VW Golf 4 1.6 16v

Nemoj da se prevariš da ti potrošnja nije bitna stvar, jer to ne možeš unapred da znaš. Veruj mi, kada se budeš navikao na auto, biće ti bitna itekako. Onda će ti sve biti milo kako se voziš za male pare! U suprotnom, nećeš se mnogo voziti, a i kad se voziš nerviraće te što te to puno košta!

Za te pare, moj preporuka je neki Puntic, pre nego drugi automobili u toj klasi, samo iz razloga što ih ima dobro očuvanih. Corsu ili Pola, dobrog za te pare ćeš malo teže naći.

Takođe, lakše je naći dobrog benzinca nego dizela. Inače, Punto 1.2 60 ks ti završava posao, a smešno troši. Mom drugaru ne prelazi 7l u gradu, na otvorenom max 5.5, a može da se spusti i do 4.

Comment

Working...
          X