laguna ili oktavija

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zokce
    CBC Član
    • 06.05.2008
    • 26
    • Leskovac
    • Renault Laguna II 1,8 16V

laguna ili oktavija

Planiram vrlo brzo da se podnovim, izbor je suzen na Renault 2 restyle i na Skodu Oktaviju.
    Uzeo bih benzinca, pa ugradio plin, godista izmedju 2004 i 2008 (oko 3-4000 do oko 6000 max).
    Koristio bih ga kao porodicni auto, znaci gledali smo malo i liniju i enterijer.

Citao sam postove o Laguni 2, mada se diskusija vise odnosila na dizelase, tako da nisam stekao bas neku sliku o benzincu, a o Oktaviji nemam bas nikakvih saznanja.

Interesuje me vase misljenje koji je auto od ova dva bolji u kom pogledu.

Zahvaljujem svima koji se budu javili sa misljenjem i svojim iskustvima.
    Renault Laguna II 1,8 Privilege, juni 2004
  • WEST 014
    CBC Senator XXL
    • 17.08.2010
    • 862
    • Valjevo
    • Audi A4

Odg: laguna ili oktavija

Ta dva auta su nebo i zemlja kad sednes iz jednog u drugi. Ako ne volis tvrd auto Oktaviju zaobidji. Imao sam staru Oktaviju benzinca sa plinom i nisam imao stvarno nikad nikakvih problema ali je dosta tvrd auto, a kako i ne bi bio kad je sve isto kao na G-IV. Sada ja da biram uzeo bih Lagunu, skoro sam se vozio u jednoj sa full opremom, stvarno je odlican auto, udoban, i rekao bih da mu je enterijer dosta kvalitetan. Sto se tice odrzavanja verujem da je skuplja u odnosu na Skodu, mada ti gledas benzince i samim tim izbegavas skupe stavke za popravku, plivajuci zamajac, dizne, turbo itd... I da nemoj kupovati npr. Lagunu iz Holandije sa fabrickim tng uredjajem, ima ih bas dosta po placevima po povoljnim cenama ali ti nijedan tng majstor nece savetovati da kupis takav auto, a i ako malo prelistas forum videces i zasto. Pozz

Comment

• chaboo
      CBC Veteran
      • 17.06.2012
      • 195
      • Beograd V.Mostanica
      • citroen C5 hdi

Da sam ja na tvom mestu dileme ne bi bilo. Oktavija iz mesta.Od velikog francuskog auta kao sto je Laguna sam ocekivao bar da bude tih i udoban,sto ona po meni nije a o odrzavanju iste necu trositi reci .Jedina pozitiva je cena u odnosu na Oktaviju jer mozes za istu kolicinu evara da uzmes dosta mladju Lagunu.E sad ovo je moje subjektivno misljenje posto nevolem renaulte( ne sve samo one sa karticom) a ovog VW-ovog sestrica bas volem.pozz

Comment

• Desmo
        CBC Senator
        • 27.06.2010
        • 280
        • Vrsac
        • VW Mk2 1.8

Kupi Škodilak bez razmišljanja.
        Aspirazione naturale!

Comment

• zokce
          CBC Član
          • 06.05.2008
          • 26
          • Leskovac
          • Renault Laguna II 1,8 16V

Hvala na savetima, ja sam vec dosta prostudirao forum, mada mahom za Lagunu.
          Dizel automobili mi se nikad nisu dopadali, samo benzinci, zato i trazim takav, a obaska sto su dizelasi skuplji i komplikovaniji za odrzavanje, bez obzira na cenu goriva.
          Samo sto nisam nasao nesto zanimljivo za Oktaviju, a dopada mi se dizajn, skoro pa kao Laguna.
          Moram da se provozam u oba, da steknem utisak u `tvrdoci`na putu, jer nemam predstavu o tome.
          Vozim Aleko, a on mi je bas udoban, pa u odnosu na njega ako neko zna da uporedi, ne bi bilo lose.
          Renault Laguna II 1,8 Privilege, juni 2004

Comment

• drako
            CBC Član
            • 18.05.2011
            • 67
            • Kragujevac

Kao neko ko vozi Oktaviju 1.6 mogao bih samo kratko da ti kažem, i to najiskrenije, da je zaobiđeš u najširem mogućem luku a o Oktaviji 2,0 dvaput razmisli pre nego što se odlučiš za kupovinu.
            A ako ti se baš dopada njen dizajn (na taj kamen sam se i ja sapleo) onda isključivo Oktavija 1.9 TDI.

Comment

• mupe
              CBC Senator XXL
              • 05.10.2006
              • 822
              • bg
              • Laguna 3 GT 2.0T 205

Laguna je za klasu veći auto, kvalitetan i pouzdan. Za održavanje sigurno nije skuplji od škode. Problem je što su oglasi prepuni leševa koji kao da su kupljeni na otpadima. Pričam o polovnim lagunama koje su u ponudi, a ne bi me iznenadilo da je slično i sa škodama.

Uglavnom, šta god da odlučiš da kupiš, pažljivo biraj!

Comment

• stevak
                CBC Senator XXL
                • 31.05.2009
                • 1215
                • Zemun
                • Saab 9000 cs 2.0T

Originally posted by drako View Post
                Kao neko ko vozi Oktaviju 1.6 mogao bih samo kratko da ti kažem, i to najiskrenije, da je zaobiđeš u najširem mogućem luku a o Oktaviji 2,0 dvaput razmisli pre nego što se odlučiš za kupovinu.
                Obrazloženje bi bilo korisno i za postavljača teme, a i za ostale koji budu čitali forum jednog dana.
                ex SAABotražitelj

Comment

• Desmo
                  CBC Senator
                  • 27.06.2010
                  • 280
                  • Vrsac
                  • VW Mk2 1.8

Prva škoda oktavija je napravljena na A4 platformi kojiu koriste Audi A3 Mk1 (8L), Audi TT Mk1 (8N), VW Golf Mk4/VW R32 (1J), VW Bora/Jetta IV (1J), VW New Beetle (1C/1Y/9C), SEAT León Mk1 (1M), SEAT Toledo Mk2 (1M) i ne može Laguna ni po jednoj jedinoj stavki da bude bolja od Oktavije pa makar bila i nova.
                  Aspirazione naturale!

Comment

• mupe
                    CBC Senator XXL
                    • 05.10.2006
                    • 822
                    • bg
                    • Laguna 3 GT 2.0T 205

Ne razumem šta si hteo da kažeš. Svi nabrojani automobili su u klasi renoovog megana. Laguna je u klasi sa audijem a4, vw pasatom...

A ja sam imao priliku da vozim sve te nabrojane, imao sam i para da biram, i izabrao sam lagunu. Dakle, mišljenje je kao guzica, svako ima svoje...

Comment

• chobo13
                      CBC Senator XXL
                      • 01.05.2009
                      • 1274
                      • pozega,srbija
                      • AUDI,VW

ako kupis lagunu,gledaj da imas dobar servis u blizini za renoa...a pogledaj malo i temu gde su opisani kvarovi na lagunama.
                      nije sto vozim wagena,al oktavija je po meni bolji izbor.doduse,sve je stvar ukusa i dubine dzepa.i laguna moze biti pouzdana,al ako uspes da nadjes neku koja nije presla vise od 200kkm i da je redovno odrzavana,mada to vazi i za ostale aute.skodu kod nas mozes naci i od prvog vlasnika,al opet sve zavisi od dzepa...

Comment

• mupe
                        CBC Senator XXL
                        • 05.10.2006
                        • 822
                        • bg
                        • Laguna 3 GT 2.0T 205

Da, upravo u tome i jeste problem. Retke su lagune u oglasima koje su prešle ispod 200.000km. Čak bih rekao da su retke i one sa kilometražom manjom od 300.000. Pogledajte oglase za lagune III i njihove kilometraže. Sve su blizu 200.000, a stare su 3-4 godine. Kažu (nisam siguran) da još uvek nije provaljen način skidanja kilometraže na laguni III i meganu III. Verovatno zato ovi automobili imaju veće kilometraže u oglasima nego daleko starije lagune II. Srećom, moguća je kontrola kilometraže u ovlašćenim servisima preko broja šasije, pod uslovom da su servisi koliko toliko uredno rađeni i da se nije muljalo pri upisu kilometraže od samog početka.

Jedini pravi saveti za kupovinu polovnih laguna su - otvoriti četvore oči (i voditi majstora, po mogućnosti) i izbegavati 2.0 IDE motor u širokom luku. Pri kupovini nije loše pogledati i neke strane sajtove i cene automobila u zemljama iz kojih se po pravilu uvoze (Italija, Holandija, Francuska, Nemačka) pa će odmah dosta toga biti jasno.

Škode je verovatno lakše naći od prvog vlasnika, ili eventualno u salonima iz zamene staro za novo, ali su takve siugurno i skuplje. Meni ipak oktavija nije konkurent za lagunu, skoro pa ni po jednom kriterijumu (udobnost, vozne osobine, cena, održavanje...)

Inače, bio sam dugogodišnji vozač golfa pre prelaska na lagunu I pre nekih desetak godina. Čisto da neko ne pomisli da sam vw pljuvač ili tako nešto...

Comment

• Desmo
                          CBC Senator
                          • 27.06.2010
                          • 280
                          • Vrsac
                          • VW Mk2 1.8

Cenim tvoje mišljenje Mupe, činjenica je da je bilo koja marka sa te platforme bolja od Renoa.
                          Aspirazione naturale!

Comment

• mupe
                            CBC Senator XXL
                            • 05.10.2006
                            • 822
                            • bg
                            • Laguna 3 GT 2.0T 205

Ok, ti misliš tako, ja ne mislim. Neću ni pokušavati da te ubedim da nisi u pravu, samo je glupo (i za čoveka koji je postavio pitanje prilično beskorisno) što bez ikakvih argumenata konstatuješ tako nešto.

Da ne bude zabune, uopšte ne mislim da škoda generalno pravi loše automobile, niti to mislim za bilo kog proizvođača iz VW grupe, ali ni ne zasnivam svoje mišljenje na obožavanju neke marke.

Da je čovek pitao za automobil D segmenta, sa većim budžetom, bez problema bih mu preporučio Superb, ali i Mazdu 6, ili Mondeo. Naravno, i BMW bi bio u užem krugu. U izboru laguna vs oktavija, sa budžetom koji je naveo, mislim da oktavija nema šta da traži, s tim što mu je budžet veoma "opasan", tj. veoma je lako za te pare kupiti auto kom je prošao rok trajanja.

A kad se kupi takav auto, onda se lako napuni tema glupostima, kao što je ona tema o laguni II dci na ovom forumu.

Comment

• markofpi
                              CBC Senator XXL
                              • 27.07.2006
                              • 1552
                              • Bezanijska Kosa

Kupis ono na sta prvo naidjes, a da je u sto boljem stanju u odnosu na period exploatacije odnosno godista. Tako sigurno neces pogresiti, a posto se koliko vidim i dalje dvoumis sigurno ti nece biti zao sto nisi i dalje gledao lagunu ako nadjes i uzmes dobru octaviu i obrnuto. Da sam na tvom mestu tom logikom bih se vodio jer svako ko kupuje polovan auto treba da ga kupuje razumom pre svega, a da slusam srce svakako bih trazio samo lagunu. No kako rece kolega mupe misljenje je kao guzica, te obrati paznju iskljucivo na razum.

Comment

Working...
                              X