Lancia Lybra, Alfa Romeo 156, Peugeot 406 - Sta kupiti?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • bane11
    CBC Član
    • 22.01.2013
    • 10
    • Mladenovac
    • Peugeot 405 2.0sri

Lancia Lybra, Alfa Romeo 156, Peugeot 406 - Sta kupiti?

Za par meseci planiram da promenim auto, tako da mi nije hitno, ali volim da krenem na vreme, a i zabavno mi da se bavim time. Dosta sam se informisao o ovim automobilima po stranim sajtovima i forumima, a dosta manje na osnovu licnih iskustava vlasnika, pa zato rekoh da mi kazete sta mislite. Nisam bas pun para, pa su mi najbitniji odrzavanje i potrosnja, ali isto tako volim malo da uzivam u kolima. Zato bih neki kompromis...

Ovo je ono sto do sada znam/mislim.

Lancia Lybra:

Znam kakva je reputacija Lanciji u Srbiji, ali sam o Lybri cuo sve najbolje. Iako volim brza kola, uzeo bih 1.9jtd, po mogucstvu karavan, ali ne mora. Lybre benzince ne bih, jer sam gledao potrosnju i strasna je. Mnogo veca nego kod Alfe 156 sa benzinskim motorima. Ne znam o cemu se tu radi. U svakom slucaju, odluka je pala na dizel. O jtd sam cuo sve najbolje. Jedino sto sam mislio da ga chipujem, pa me zanima sta mislite o tome. Takodje, brine me sto ih nije bas puno prodato, ali mi je receno da deli dosta delova sa Fiatovim vozilima. Jedino da pazim da nema problema sa limarijom, posto je to skupo.

Alfa Romeo 156:

Takodje za reputaciju, ali ovog automobila makar ima puno u Srbiji. Elem, ovde dolaze u obzir i benzinci (sa plinom) i dizeli, ali ispod 2000ccm. Ovde sam spreman da dam malo vise za gorivo, jer po nekim podacima koje sam nasao 156 benzinac 2.0 trosi dosta manje od iste Lybre. Ne znam koliko je to tacno, posto mi nije bas logicno. Mozda zbog onih svecica, otkud znam. Ako trosi ko Lybra, onda mi je puno. Za dizela takodje stoji opcija da se chipuje. Uzeo bih restyling, ali su za sada dosta skuplje. PS zna li neko od koje godine je restyling, posto sam nasao razne podatke?

Peugeot 406:

O njemu znam najmanje, ali trenutno vozim 405 2.0 restyling i prezadovoljan sam. Nije skup za odrzavanje, ne kvari se cesto i vrlo je pouzdan i udoban na duzem putu. Ako je 406 takav, ne bih imao nista protiv. Ono sto znam je da dizel trosi vise od jtd i da su delovi dosta skuplji za 2.0 benzinca, mada je to na osnovu jednog dosta pristrasnog misljenja. O 1.8 sam cuo dosta dobrih stvari, ali ako nije problem odrzavanje, radije bih 2.0.

Dakle, odrzavanje i potrosnja su mi bitni. Ovo nisu jedina tri automobila, otvoren sam i za druge predloge. Ne bih samo male automobile i nista preko 2000ccm.

Hvala unapred.

PS Ne pokusavam da napravim ovde nekakav rat onih koji vole neki od ovih automobila. Zanimaju me sto objektivnija misljenja da bismo dosli do nekakve odluke o tome koja je najbolja opcija.
  • Franjo
    Banovan
    • 14.08.2009
    • 2831
    • Inđija - Beograd
    • Renault megan II res

Pročitao sam pažljivo i uočio propust:

Nisam bas pun para, pa su mi najbitniji odrzavanje i potrosnja
    Znači, koliki je fond (kućni budžet), jer sličnih tema je bilo puno!

I, da kažem grešku:

Zanimaju me sto objektivnija misljenja ...
    Svako mišljenje u ovom slučaju je subjektivno.

Osim, ako o Romeu i Julijeti govori Dora !!!

Po meni, najbolji izbor, od ponuđenih: alfa.

Comment

• slobodank
      Moderator
      • 26.11.2007
      • 1338
      • Stara Pazova
      • Fiat Idea 14.16v lpg

Ja ne mogu da budem objektivan, Alfa

Comment

• bane11
        CBC Član
        • 22.01.2013
        • 10
        • Mladenovac
        • Peugeot 405 2.0sri

Kad sam rekao objektivno, mislio sam na to da mi ljudi ne pljuju Alfu i Lanciu, a da pritom znaju o njima ono sto su culi pre 20 godina. Znam da Alfisti nece biti objektivni, zato mi se i svidja Alfa .

Sto se tice budzeta, trenutno je slabasan, ali do kraja leta bi trebalo da bude nekih 1000 i kusur, plus moj auto koji je u stvarno odlicnom stanju. Od toga koliki je taj kusur preko hiljadu, zavisi sta cu moci da trazim. Bio je jedan test na, cini mi se, Blicovom sajtu, ili ko vec testira polovnjake. NA njemu je LAncia 2.4 jtd dosta manje trosila od 156 2.4 jtd, da li zbog menjaca, sta li. Kapiram da je slicna situacija sa 1.9. Sta mislite o cipovanju tih dizela?

Comment

• sErGiO
          Moderator
          • 30.01.2007
          • 2769
          • Neko selo pored Beogr
          • Alfa Romeo 156SW

Nisi naveo kolika potrošnja ti je mnogo ali Alfa 156 sa 1.8TS motorom troši, po ličnom iskustvu, po Beogradu 11-12 litara benzina, tj. oko 13-14 litara plina. Potrošnja na otvorenom sa 3 odrasle osobe i punim gepekom je malo preko 8 litara benzina. Ako ti je ovo mnogo onda gledaj dizela ili neki manji/drugi auto.
          Budžet ti je dosta tanak, za dobru 156 (benzinca) računaj minimum 3500€, plus dodatni troškovi (prenos, veliki servis, trapovi...). Održavanje za benzinca nije naivno, ali nije ni preterano a za dizela je verovatno skuplje. Recimo na prednjem trapu imaš i gornje i donje viljuške a jedna je oko 30-35€ plus ruke, veliki servis za 1.8 je ~250€, dok je za 2.0 skuplji, ulje Selenia Racing je ~1100-1200 dinara litar...Ja sam moju platio 2800€ pre 8-9 meseci imajući na umu da će biti još oko 1000€ ulaganja, što se ispostavilo kao tačno. Uloženo je ~1200€, računajući ugradnju TNG uređaja od oko 430€. Sad ide proleće pa bi valjalo kupiti bar 2 nove letnje gume, zameniti diskove napred i nosač motora (nije hitno). Sve u svemu auto nije pravio probleme od kada je sređen, išli smo njime na more i na Zlatibor bez ijednog problema, palio je i terao po najvećoj hladnoći i snegu bez problema...
          Alfa 156 je dva puta restilizovana. Prvi manji restajling se odnosio pre svega na enterijer i on je rađen čini mi se 2003. godine, a nešto kasnije je i Giugiaro promenio i spoljašnji izgled auta, što se najlakše vidi po prednjim farovima i masci.
          Sve u svemu, ako bi uzimao 156, ja bih na tvom mestu više gledao 1998-2001. godište da bi mi ostalo para za eventualne neplanirane ili pak planirane troškove. I na kraju ako se odlučiš za 156 obavezno pre kupovine teraj kod krštenog majstora za Alfe da je dobro ispregleda i da ti tačno kaže šta je sve za popravku ili zamenu pa to ukalkuliši pri kupovini da nebi bilo kasnije kako Alfa ne valja i kako se kvari, ipak je to mator auto

Comment

• Srdjan
            CBC Senator XXL
            • 30.09.2004
            • 2416
            • Bajina Basta/Beograd

Ja bih ti bas naveo Lybru sa 2.0 motorom koji ti izbegavas. Motor koji ce da pojede za dorucak 2.0ts u alfi po pitanju kilometraze. 5 cilindara, odlican zvuk. I ne trosi nista vise od Alfe. Totalno dva razlicita motora. Super radi na plin. Libru pogoni jos lakse nego Kappu koju imam. To bi meni bio jedini izbor kad se radi o benzincu Lanci, a ako se odlucis za dizel, onda si vec odabrao 1.9jtd i to je to.
            Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• bane11
              CBC Član
              • 22.01.2013
              • 10
              • Mladenovac
              • Peugeot 405 2.0sri

A znas li nesto o odrzavanju te libre? Ps koliko ti trosi kappa

Comment

• bane11
                CBC Član
                • 22.01.2013
                • 10
                • Mladenovac
                • Peugeot 405 2.0sri

Eeee, na takva iskustva sam mislio Ta potrosnja je ok, ali to je vrh. Preko toga mi je mnogo. Sto se tice cene, vec ih ima za oko 2000e, tako da mislim da za oko 2500e moze fino da se izabere, plus sto ce to doci na red za nekih 6,7 meseci, sto znaci da moze da se izabere do tada. Sta mislis? Sto se tice odrzavanja, kapiram da je skuplje nego za moj auto, ali i da se redje radi nesto, posto moj ima 20 godina, amda isto tako dobro sluzi. Sta cu, volim da mi je auto pouzdan i ispravan, nervira me sve kad lupka ili skripi

PS Na osnovu price do sada, Lancia mi deluje kad super opcija, iako nije tako lepa kao Alfa. Ipak, kazu da je bas udobna i da je oprema uglavnom dosta bolja, kao i da su manje arcene od Alfi koje ipak teraju da pritiskas gas .

Comment

• sErGiO
                  Moderator
                  • 30.01.2007
                  • 2769
                  • Neko selo pored Beogr
                  • Alfa Romeo 156SW

Ne znam da li će Lancijin motor da pojede Alfin ili neće i nebih se upuštao u takve rasprave jer konkretnih dokaza nema (bar da ja znam) a čovek ionako neće da vozi auto 350000 km pa mu to ne znači mnogo. TS 16V je sasvim solidan motor, doduše ne kao 8v ali ipak dobar. Što naravno ne znači da je Lancijin motor lošiji

Sta mislis? Sto se tice odrzavanja, kapiram da je skuplje nego za moj auto, ali i da se redje radi nesto, posto moj ima 20 godina, amda isto tako dobro sluzi. Sta cu, volim da mi je auto pouzdan i ispravan, nervira me sve kad lupka ili skripi
                  Ako te nervira lupkanje i škripanje onda slobodno zaboravi na Alfu, njen trap zna da bude misterija i za mnoge iskusne majstore Ne znači da je svaka takva ali mnoge jesu a za rešavanje ovakvog tipa problema moraćeš i sam dosta da se angažuješ

Što se udobnosti tiče to moraš sam da proceniš tako što ćeš da povozaš i jedan i drugi auto ali kapiram da je Lancia tu ipak u prednosti mada 156 nije uopšte neudoban auto, naprotiv. Alfa ima direktnije upravljanje što je super ako ti je zadovoljstvo u vožnji važnije od kruga zaokreta koji je kao da voziš Toyotu Hilux

Comment

• Srdjan
                    CBC Senator XXL
                    • 30.09.2004
                    • 2416
                    • Bajina Basta/Beograd

2.0 motor, 5 cilindara, moze preci boga oca. Nema problema sa varijatorom, nema duple svecice. Veliki servis na 120k km. Dobar je i TS, ali ovaj je pouzdaniji. Na libri ide sa kratkim menjacem i dosta lako se vozi. Mozes opusteno da vozis 50-60km/h u petoj po gradu. A potrosnja kod mene na kappi 10litara plina na otvorenom u gradu kako kad. 13-14-15l... Sve se radi o plinu i tezem autu od Lybre. Ako mogu da pretpostavim, libra bi trebala barem litar manje, zato sto je euro 3 i sto je laksa. Ako vozis na autoputu, mozda moze da ti smeta kratak menjac. Fali mu 6-ta brzina.
                    Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• gorky
                      CBC Senator XXL
                      • 08.06.2007
                      • 860
                      • Vojvodina,Kikinda

ako se dvoumis ili troumis izmedju ovih automobila,kupi sve sem alfe,jer ne znas sta je alfa...alfa je orgazam na tockovima...sve drugo su kola,ali alfa je skulptura na tockovima...kad je poredis sa tamo nekim francuzom to je skroz bez veze...alfa je vise life style,i ne moze se uporedjivati na taj nacin sa drugim automobilima...alfa je kurva,koja te vara najstrasnije,i ti to znas,hebe se ne sa bilo kim vec sa tvojim najboljim drugom-da boli jace,i svi ti govore da si ******,a ti se samo zadovoljno smeskas jer je volis pa volis...to je samo moje skromno misljenje,a nisam alfista,samo znam po nesto o automobilima...

Comment

• slobodank
                        Moderator
                        • 26.11.2007
                        • 1338
                        • Stara Pazova
                        • Fiat Idea 14.16v lpg

Like za post

Comment

• bane11
                          CBC Član
                          • 22.01.2013
                          • 10
                          • Mladenovac
                          • Peugeot 405 2.0sri

Originally posted by Srdjan View Post
                          2.0 motor, 5 cilindara, moze preci boga oca. Nema problema sa varijatorom, nema duple svecice. Veliki servis na 120k km. Dobar je i TS, ali ovaj je pouzdaniji. Na libri ide sa kratkim menjacem i dosta lako se vozi. Mozes opusteno da vozis 50-60km/h u petoj po gradu. A potrosnja kod mene na kappi 10litara plina na otvorenom u gradu kako kad. 13-14-15l... Sve se radi o plinu i tezem autu od Lybre. Ako mogu da pretpostavim, libra bi trebala barem litar manje, zato sto je euro 3 i sto je laksa. Ako vozis na autoputu, mozda moze da ti smeta kratak menjac. Fali mu 6-ta brzina.

Pa, to i nije strasna potrosnja. Na njihovom sajtu http://www.lancialybra.com/eng/model...ybra/index.htm sam nasao da 2.0 sw u gradu trosi 14l BENZINA, pa sam mislio jos dva, tri litra plina na tu cifru i mnoooogo izadje. Nije ni meni bilo logicno, ali sumnjam nesto da bi na njihovom sajtu rekli da trosi vise nego sto je stvarno. Pre da bi bilo suprotno. Zato nisam uzeo u obzir taj motor i to je jedini razlog. Sad ne znam sta da mislim.

@sErGiO
                          Nija valjda ko na Hiluxu
                          Slabo to, sunce mu

@gorky
                          pleasure spiked with pain. Dugo sam hteo 164 v6. Nikad prezaljena

Ako ima neko ko vozi Lybru 2.0, zanima me ta potrosnja, da vidimo o cemu se radi.

Comment

• Srdjan
                            CBC Senator XXL
                            • 30.09.2004
                            • 2416
                            • Bajina Basta/Beograd

Ali ima jedna caka. A to je kratak prenos. Ja sam u gradu uvek u cetvrtoj-petoj. Da se neko ne bi uhvatio za ovo kao pijan plota, fora je sto na 60km vec opusteno saltas u petu. Izbegavam guzve i uvek se trudim da se sto pre oslobodim nizih brzina. I nema problema. Da ne bi pomislili da mucim motor, ne mucim. Na 60km/h je negde malo ispod 2000rpm sto je sasvim dovoljno za opustenu gradsku voznju. Izmedju 40-50km/h si vec u cetvrtoj. Najbolje ako mozes da probas da vidis o cemu pricam.
                            Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• zoranbg
                              CBC Senator XXL
                              • 23.03.2005
                              • 4098
                              • Rooster's Hill , Beog
                              • Grande Punto 1.2

9-11 prosek benzina
                              Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

Working...
                              X