Benzin (plin) ili dizel?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Diplomirani Duduk
    CBC Član
    • 21.06.2013
    • 29
    • Smederevo
    • -

Benzin (plin) ili dizel?

NIsam video da već postoji odgovarajuća tema.
    Spremam se da kupim auto. Do sada sam vozio isključivo benzince, s tim što je poslednji imao dodatak za gas (TNG).
    Takvom bih varijantom i sada bio zadovoljan ali mi je presela legalizacija plinskog uređaja zbog nepotrebno komplikovane birokratske procedure. (Mogla bi da bude mnogo jednostavnija makar bila i skuplja.)
    Zato sada gas otpada.
    Ostaje benzin ili dizel.
    Dakle da li je za malu godišnju kilometražu (oko 10 000 km) bolje uzeti benzinac ili dizel?
    Ako je u pitanju dizel koliko bi smeo ukupno da pređe da ne uletim iz mesta u skupe popravke?

Hvala svima na odgovorima!
  • Chubbs
    Everybody lies
    • 29.01.2006
    • 5807
    • Novi Sad
    • Audi A6 1.8T

budzet?
    planirana godisnja kilometraza?
    You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
    Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
    Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Diplomirani Duduk
      CBC Član
      • 21.06.2013
      • 29
      • Smederevo
      • -

Budžet još nije definisan - verovatno oko 5000.
      Oko 10 000 km.

Comment

• Chubbs
        Everybody lies
        • 29.01.2006
        • 5807
        • Novi Sad
        • Audi A6 1.8T

sad tek vidim da je napisana kilometraza.....

elem, u tom slucaju, ja bih kupio benzinca.
        You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
        Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Definitivno benzinac.
          Nije ti to dovoljno km za dizelaša. Bar pola uštede izgubiš na održavanju a treba otplatiti i razliku u startu plus zimske čarolije.
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Nevezano za temu a možda i jeste, uprkos toem što su svima uspeli da ogade gas u kolima pa čak i većini majstora iako je to donelo dodatni prihod ali je loše i tško zaradjen, gas se i dalje isplati a peripetije su svedene na normalno posle početnog očaja. nadam se da neko od nadležnih čita bar neki deo ovih napisa i shvata kak oej zarad mizernog malog popunjavanja budžeta napravio štetu odprilike kao kad kolješ vola za kilo mesa ali nepismeni su, to me teši...

Ukratko ako izabereš benzinca, i dalje se isplati gas a papirologija je svedena na normalan postupak kad se stavlja sve novo.
            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Plinadzija
              CBC Senator XXL
              • 29.07.2008
              • 1514
              • Paracin

Sada je procedura definitivno pojednostavljena sto se tice vozaca. Sta ce atestirci i majstori ne treba da te brine. Investicija sa sve atestom ti se isplati nakon jedne godine grubo.
              UGRADITE PLIN DA VAM AUTO PALI KAO VOJNI MAGACIN!

Devojka moze da bude sa sela ali auto MORA da bude iz Nemacke!

Comment

• tomamega
                CBC Senator XXL
                • 19.03.2009
                • 715
                • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Malo ga pretera @plinadzija, ali za vozilo normalne kubikaze plin sa investicijom se isplati posle 15-18kkm (osim ako ne planiras da kupis neku azdaju sa 3000cc, tada se isplati i pre 10kkm).

Dakle, ako planiras da zadrzis auto 3, 4 godine, plin se definitivno isplati, racunica je jasna

Dizel je velika macka u dzaku, i racunaj da ces tesko naci dizela kod nas (za 'srpsku' cenu) bez cetvrt miliona na satu.
                Last edited by tomamega; 23.06.2013, 17:51.

Comment

• Diplomirani Duduk
                  CBC Član
                  • 21.06.2013
                  • 29
                  • Smederevo
                  • -

Zahvaljujem svima na odgovorima! Itekako ću imati u vidu ove savete!

Originally posted by Dora View Post
                  Ukratko ako izabereš benzinca, i dalje se isplati gas a papirologija je svedena na normalan postupak kad se stavlja sve novo.
                  U vreme kada sam atestirao plin to je, za nov uređaj, izgledalo ovako:
                  - ugraditi uređaj,
                  - izvršiti tehnički pregleda da onaj koji o plinu nema pojma potvrdi da je uređaj zaista ugrađen,
                  - sa tom potvrdom podneti SUP-u zahtev za odobrenje atestiranja i navesti ko će ga izvršiti
                  - SUP mi je "već" posle nedelju dana izdao odobrenje odnosno uput za atestiranje,
                  - izvršiti atestiranje,
                  - ponovo izvršiti tehnički pregled da onaj koji nema pojma o plinu potvrdi da je uređaj atestiran,
                  - podneti SUP-u zahtev za upis uređaja!

Ne znam koji je mudrac to sve smislio ali taj je ne samo glup nego i zao!
                  Posebna je priča što se sve ne radi na istom mestu pa bi, ako se zakon strogo sprovodi, kola morala da se prevoze (šlep službom!) od jednog do drugog dok se sve ne obavi!
                  Ne, zaista više ne bih mogao da prolazim sve to!
                  Ajnštajn je lepo rekao: "Svemir i ljudska glupost su bezgranični, ali za svemir još nema dovoljno dokaza!"

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Da dodam i ja (još) neku ...
                    Za nov(iji) auto bi se još i pitali o dizelu (iako nisam ljubitelj, prednosti itekako ima), ali kao što je rečeno u inostranstvu računaj (minimum) 30k km po godini inače ko bi tamo kupovao (novog) dizela za manje.
                    Inače, šta su za TNG-om uradili to nije ni za Somaliju i ostale urmarepublike a kamoli (jadnu nam) Šljivropu.
                    Mi ćemo biti jedina zemlja u kojoj se (bar pre 2018. a verovatno i posle) gde se ekološko gorivo dodatno oporezuje (a šta je inače) ... onako - baš evropski (nema šta). To što se tamo manje vozi na TNG je samo pitanje vremena i straha od zavisnosti od Rusije i drugih strateških razloga (na duge staze će se ići ne samo na TNG nego i CNG, metan). A kod nas je išlo brže zbog (niskog) standarda (a ona se našla čitava buljumenta raznih superhikova).
                    Evo i neke (na nereprezentnom uzorku) statiskike iz moje okoline:
                    Na nekih 25-30 ljudi koje bolje poznajem i što je još važnije viđam, makar koliko, (dakle direktne informacije) a koriste TNG:
                    troje je skinulo instalaciju (prelaze doduše oko 5000km godišnje ili čak i nešto manje), dvoje rasturilo (starije) automobile (dakle bez registracije), dvoje nije registrovalo auto (nisu ni skinuli plin, odjavili, u jednom slučaju drugi auto, doduše).
                    Dodajmo još dvoje-troje koji su odustali (doduše više odložili), pa eto koliko je država na ovom poslu "zaradila".
                    Inače trenutni odnos cene benzin/TNG je "tu-tu-tu" (2,22 ... "i do") ili drugačije rečeno TNG je 45% cene benzina.
                    Tu se za motore 1,6 i veće (do 2,0) sekvent isplati već na oko 12.000km ali neka bude i svih 15000km, nije više.
                    (računato 8lit. što je prosek za 70% grada kako se već najčešće vozi, a za TNG 10 lit. pa ispadne cca. 500-550€ za 12000km).
                    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Dora
                      Nadzornik!!!
                      • 24.10.2004
                      • 17451
                      • Novi Sad
                      • FIAT

Već sam umoran od dokazivanaj isplativosti plina u autu, isplativ je Slovencima gde ima pola manje uštede ali nama nije i svako mal ose pojavi neko da kaže kak ose gas isplati tek za 2 godine. Naravno da se tome ne isplati ni auto da ima ali eto piše se.

Postupak za novi atest izgleda ovako.
                      Odeš do servisa i platiš ugradnju.
                      Sa dobijenim propratnim papirima odeš do nekog atesta i zakažeš atest, može i telefonom.
                      Atest se uradi za cca pola sata sa sve slikanjem i kompltiranjem dokumentacije.
                      Potvrda (uverenje) se izdaje odmah ili stiže na kućnu adresu za par dana.
                      Odlazak sa uverenjem do neke agencije za registrovanje vozila zbog promene saobraćajne.

https.autogas.rs

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Ma jasno, k'o dan (ovaj letnji).
                        No ljudi različito reaguju. Mislim da je traljavost sistema nešto što će proći (makar do kraja godine) pa onda kada se povuče crta, opet sve po starom.
                        I naravno ... ko malo vozi ... kola mu i ne trebaju (tu se, odavno, slažem). Ispod 5000km?! (bolje pređi na drugu akciznu robu, manje će te orobiti nego za auto).

Comment

• banekg
                          CBC Senator XXL
                          • 06.09.2010
                          • 1274
                          • Nis
                          • Toyota Carina e 2.0

Clan koji je postavio temu, u drugoj poruci je sve lepo objasnio, i ja se slazem u potpunosti - vise uopste nije u pitanju novac, isplativost i slicno, vec maltretiranje, izivljavanje, izmisljanje tople vode, rupe na saksiji, izdrkavanje polupismenih, mediokriteta i ostalih ucmalih drustvenih parazita u javnom sektoru. Ja licno necu voziti na TNG, iz cistog INATA, pa moze da se isplati i za mesec dana, ne smatra me se ni najmanje.

Vezano za temu benzin ili dizel, pa naravno benzin, ne znam uopste koja je prednost dizela.
                          Long Live CBC!!!

Comment

• Dora
                            Nadzornik!!!
                            • 24.10.2004
                            • 17451
                            • Novi Sad
                            • FIAT

Ako su se meni smučili koji to radim za pare razumem potpuno vlasnike automobila. To i jeste osnovni problem što je napravljen revolt u narodu i neizvesnost na tržištu. To naravno nije dobro ni za koga pa ni za tu državu koju je neko zakinuo za poprilično para ali kao i uvek niko neće odgovoarati a makar bar da se izvine (ne mislim na kičmu).

Direktna šteta je naneta u nemogućnosti registrovanja auta, svaki dan koji je prošao u kašnjnju ne može niko više nikad nadoknaditi. To što ebeš danas dva puta ne spasava što juče nisi. Ionako nikakav kućni budžet je napadnut bez potrebe i to prekomerno, opet sa direknim i indirektnim posledicama.

Ljudi ne znaju ali epilog ishitrene odluke je da nijedan auto kojem je dana D istekla registracija nije mogao registrovati sledećih 14 dana koliko je trebalo izdavačim naredbe i atestircima da se usaglase ko će i kako će a onda još mesec dana tarapane kako bre to...

Ja imam neku olakšavajuću okolnost da imam koga da pitam šta i kako želim da pohvalim novosadski AMS koji se trudi da stvarno radi maksimalno korektno gde i kako se mora i to olakšava svima život i puno je pomogle u tih prvih mesec dva dok niko nije znao ko plaća a dobro se znalo ko pije....

https.autogas.rs

Comment

• Bingodalton
                              CBC Senator XXL
                              • 12.11.2012
                              • 316
                              • Novi Sad
                              • GP 1.9 JTDM Sporting

Ajd ovo za Inat i TNG to je tvoj izbor, ali pitanje o prednosti dizela... Izgleda da nijedan proizvodjac automobila sebi jos nije postavio to pitanje, inace bi prestali sa proizvodnjom dizel motora.

Comment

Working...
                              X