SUV dilema

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Filke
    CBC Član
    • 07.09.2010
    • 61
    • Beograd

SUV dilema

Pozdrav svima,

Planiram u skorije vreme da pazarim polovan SUV do 12-13.000 evra max starosti 5-7 godina okvirno. Izbor sam sveo na Volkswagen Tiguan MK1 Restyle, Nissan Qashqai MK2, eventualno Hyundai Tucson/ix35 ili Kia Sportage. Tiguan mi je na ovoj listi prvi favorit što se tiče samog izgleda, kompaktnosti, dimenzija, veličine prtljažnika, a trebalo bi i dokazanog wagenovog kvaliteta. Ono što mi smeta kod Tiguana je slab izbor motora (bar za moj ukus) i malo jača cena od konkurencije. TSI benzinci su za izbegavanje tako da jedino preostaju 2.0 TDI u mom slučaju varijanta od 110ks i 140ks isključivo sa prednjim pogonom pošto me 4X4 ne zanima kao ni automatski menjač. E sad drugi na listi je Nissan Qashqai II generacije što zbog atraktivnog izgleda, tradicije Nissan džipova, veliki izbor Renault-ovih motora što u benzin što u dizel varijanti. Hyundai i KIA modele sam uzeo u razmatranje kao rezervnu varijantu ako naleti neki dobar primerak kupljen u Srbiji sa malom kilometražom, jer lično smatram da njihov kvalitet nije na nivou Wagena i Nissan-a, a možda se i varam?!

Opšte je poznato da je kod novijih dizel motora DPF rak rana za gradsku vožnju pa se između ostalog pitam šta je u tom slučaju bolji izbor Nissan sa DCI motorom, Tiguan sa TDI motorom ili možda Hyundai/Kia sa CRDI motorom?
  • sri98
    Admin od Trpeze
    • 24.10.2004
    • 7262
    • Republic of Konjarnik
    • Toyota Corolla E 210

Kia i Hyundai nisu vise sa kvalitetom kao pre 20 godina, dostigli su vodece brendove, tako da ih zbog toga ne treba iskljuciti iz price. Sa druge strane, svi kandidati su bolje opremljeni od VW za iste pare. DPF ti svuda sleduje. ja bih prventveno gledao ono sta je kupljeno ovde jer u Evropi se dizeli kupuju da bi se vozilki, a ne da bi se subotom islo na pijacu, znaci min 30k km godisnje + ovdasnji su tek izasli iz garancije (kia, hyundai 5 god)pa je sve lako proverljivo.
    Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Filke
      CBC Član
      • 07.09.2010
      • 61
      • Beograd

Da, to sa KIA i Hyundai vozilima si skroz u pravu. Ima ih dosta koji su upravo izašli iz garancije ili su pred istrk iste i prodaju se sa kilometražom daleko ispod one koju imaju uvozni primerci, ali takvi primerci su daleko slabije opremljeni od uvoznih i cena im je drastično veća. Elem mene najviše koči slab izbor benzinskih motora kod ove SUV kategorije, mahom su po oglasima dizeli. A kao što rekosmo DPF, EGR to je neminovno da strada (a to može da bude ozbiljan izdatak) u gradskoj vožnji i kratkim relacijama koje će biti skoro 80% moje vožnje. E sad Nissan ima neki 1.2 turbo benzinac koji ima solidnu snagu, ali pitanje kakav je, znam da ima lanac i da na 15 DCI-ja ide jedan taj 1.2 benzinac. S druge strane DCI ima u verziji 1.5 i 1.6 što tek dodatno komplikuje izbor. A kod Hyundai i KIA-je tek od 2016-17 idu kršteni 1.6 crdi pre toga su neki 1.7 crdi koji imaju bar po specifikaciji znatno lošije performanse i veću potrošnju.

Sent from my STF-L09 using Tapatalk

Comment

• sri98
        Admin od Trpeze
        • 24.10.2004
        • 7262
        • Republic of Konjarnik
        • Toyota Corolla E 210

Uvek je veca cena manje kilometraze. Oprema u odnosu na 100k km vise? Veca je glavobolja otvaranje motora, dpf ili nesto slicno, nego 3 usb uticnice vise manje ili ima li sibera

Comment

• sErGiO
          Moderator
          • 30.01.2007
          • 2769
          • Neko selo pored Beogr
          • Alfa Romeo 156SW

Za nas koji vise gotivimo benzince je doslo takvo vreme da je izbor jako slab i uglavnom se svodi na malolitrazne turbo motore koji jos cesto imaju i direktno ubrizgavanje i ko zna sta jos. Mozda sam staromodan ali ja sam skeptik u vezi takvih motora narocito u glomaznim automobilima.

Comment

• Eon
            Moderator
            • 10.03.2005
            • 4225
            • Beograd-NBG-44
            • Superb 2.0 4x4 DSG

Gledaj što manju km i što veću opremljenost. Moj favorit je Qashqai, pa Tiguan, a zatim IX35....

Za gradsku vožnju samo benzin. Ali da znaš da direktno ubrizgavanje pravi maltene isti problem kao i dizel motor.
            Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
            Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Filke
              CBC Član
              • 07.09.2010
              • 61
              • Beograd

Originally posted by Eon View Post

Za gradsku vožnju samo benzin. Ali da znaš da direktno ubrizgavanje pravi maltene isti problem kao i dizel motor.
              Kako misliš direktno ubrizgavanje pravi isti problem kao dizel? Sada su svi ti malolitražni turbo benzinci sa direktnim ubrizgavanjem gde su valjda dizne u samom cilindru valjda nešto slično kao kod CR dizel motora, a drugačije nego što je bilo kod benzinskih motora prethodnih generacija sa MPI multi point injection ili kako se već zvalo.

Comment

• Filke
                CBC Član
                • 07.09.2010
                • 61
                • Beograd

Originally posted by sri98 View Post
                Uvek je veca cena manje kilometraze. Oprema u odnosu na 100k km vise? Veca je glavobolja otvaranje motora, dpf ili nesto slicno, nego 3 usb uticnice vise manje ili ima li sibera
                Naravno da je mnogo bitnija manja kilometraža naspram fensi dodataka u vidu šibera, staklenog krova, alu felni i slično. Ali ovde mislim na generalno slabiji nivo opreme od toga da se razlikije kompletan enterijer, do bele poštarske boje i slično do toga da je auto bukvalno klot ali sa neznatno manjom kilometražom i eksploatisan ko zna kako po kvalitetnim srpskim putevima a cena znatno viša.

Comment

• sri98
                  Admin od Trpeze
                  • 24.10.2004
                  • 7262
                  • Republic of Konjarnik
                  • Toyota Corolla E 210

U tom segmentu ce pre da bude perla bela nego kuriraska bela

Comment

• Eon
                    Moderator
                    • 10.03.2005
                    • 4225
                    • Beograd-NBG-44
                    • Superb 2.0 4x4 DSG

Ona prva generacija GDI motora kod Hjundaia i KIA je bila problematična zbog dizni. Takav problem nemaš kod Toyote, Honde i Nissana.
                    Inače, SUV zbog mase traži veći obrtni momenat da bi imao konforniju i ekonomičniju vožnju. Biraj samo sa turbinom, pa koje god gorivo da je u pitanju.
                    Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                    Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• sri98
                      Admin od Trpeze
                      • 24.10.2004
                      • 7262
                      • Republic of Konjarnik
                      • Toyota Corolla E 210

I Mitsubshi, jos od Carisme

Comment

• Filke
                        CBC Član
                        • 07.09.2010
                        • 61
                        • Beograd

KIA i Hyundai definitivno ispadaju iz priče. Restilizovani Tucson i Sportage su tek od 2015. godine i mlađi, a takvih primeraka ima jako malo na oglasima i koštaju dosta iznad sume koju sam planirao da dam za auto. Uzeo sam u razmatranje i Citroen C4 Aircross on je dosta jeftiniji od pomenutih modela, ne izgleda loše, jedino što je po oglasima slaba ponuda istih. Dakle ostaje nedoumica da li Tiguan TDI ili Qashqai DCI ili možda ovaj C4 Aircross?

Comment

• sErGiO
                          Moderator
                          • 30.01.2007
                          • 2769
                          • Neko selo pored Beogr
                          • Alfa Romeo 156SW

U principu onaj koji je u najboljem stanju

Comment

• Filke
                            CBC Član
                            • 07.09.2010
                            • 61
                            • Beograd

Pa svakako da je uvek bolje izabrati bolji primerak nego forsirati kupovinu striktno određenog modela makar on bio u katastrofalnom stanju. Elem koje su prednosti ili mane Qashqai-a u odnosu na Tiguana ako zanemarimo izgled i slične subjektivne stavke koje su u očima posmatrača ili ljubitelja određenog brenda ili modela, ako napravimo paralelu Qashqai 1.5 dci vs Tiguan 2.0 tdi?

Comment

• markofpi
                              CBC Senator XXL
                              • 27.07.2006
                              • 1552
                              • Bezanijska Kosa

A neki Kadjar recimo?
                              Ono sto sam ja primetio jeste da je udobniji od Qashqai-a, a tek od Karoq-a. Cak su materijali u Renaultu nekako kvalitetniji i sve je bolje uklopljeno nego recimo u Skodi. Estetski najvise stila ima Nissan.

Comment

Working...
                              X