Dilema u vezi kupovine Opel-a

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Abelovski
    CBC Početnik
    • 15.12.2020
    • 3
    • Novi Sad
    • Opel Zafira

Dilema u vezi kupovine Opel-a

Srdačan pozdrav svima, nov sam na forumu i stvarno mi treba pomoć u vezi odabira automobila.

Imam 25 godina i skupio sam novac da uzmem svoj prvi automobil, do sada sam vozio porodičnu Opel Zafiru 2001 1.6 benzin. Spreman sam da izdvojim maksimalno 5500-6000€ . Razgledam već poprilično dugo oglase i za oko mi je zapala Opel Astra J. Gledao sam i Citroen C4, Ford-ove, Golf 6,.. ali ništa mi se toliko ne sviđa kao ta Astra, kako po unutrašnjem tako i po spoljašnjem izgledu a i verovatno me malo vuče na Opel zbog sadašnjeg automobila. Verovatno bih gađao neko 2011-2013 godište, sa što boljom opremom i verovatno imam opciju kupovine u Nemačkoj preko ujaka koji bi je dovezao (ako ne onda kod nas). Računao sam i godišnje prelazim oko 9-10.000km. Živim na selu i što se tiče puta, 99% vožnje je od kuće do posla (za grad) koji je udaljen 15km od mene (uglavnom otvoren put i 2-3km gradske vožnje), pa sam zbog toga mislio da je bolja kupovina benzinca jer ne prelazim puno a i zbog popravki i održavanja (ipak je to već 10 godina star auto, mora nešto da se popravlja). Čitao sam iskustva i kažu daje Astra malo troma i spora, što meni neće biti čudno jer vozim Zafiru koja je nenormalna troma za tu kubikažu. Ne volim da se vučem po putu ali opet nije ni da divljam, na otvorenom putu vozim oko 100ke dok u gradu poštujem propise. Autoputom skoro nikada ne putujem.

Izvinjavam se na malo preopširnom opisu ali želim da se sve uzme u obzir jer mi je jako bitno.
    1. Da li je kupovina ove Astre dobar izbor za mene?
    2. Dizel ili benzin agregat?
    3. Ako je u pitanju benzin, koji model motora bi mi najviše odgovarao?

Unapred zahvalan.
  • shommy_kg
    CBC Veteran
    • 24.01.2009
    • 125
    • Kragujevac
    • Opel Astra G 1.6 16v

Astra J samo i iskljucivo 1.4 turbo. Najpouzdaniji motor. Dizeli prelaze ogromne kilometraze (u Nemackoj je primera radi diesel od 1.10-1.20e a beznin 1.50-1.6) pa je logicno da je ponuda dizela bogatija i da se vise voze. Iz Nemacke kupovina iskljucivo od fizickog lica. Najveci deo placeva tamo drze Turci, nesto malo nasih, tako da....uglavnom izbegavanje (ne kazem da se i na placu ne moze naci dobar primerak). Svabe uglavnom prodaju auto pred servis, tako da budes spreman na mali/veliki servis, mozda akku, gume...uglavnom, 99% imace neko ulaganje jer kao sto rekoh oni auta prodaju pred Tüv sto ce reci pred servis/neko ulaganje.
    Kod disela problem gumice na hladnjaku ulja, pa mesa vodu i ulje i ima primera da se to desava uveliko pre 100.000 km. Onda egr, dpf....disel treba auto put i gas, a ti imas tog seoskog puta gde se vozi lagano tako da ces ga "ubiti" vrlo brzo tom laganom voznjom. I da, moze se i u dojc naci servisiran auto pun opreme, dakle sipaj i vozi, ali to ujedno znaci i cenu poprilicno visu od prosecne.

Comment

• Abelovski
      CBC Početnik
      • 15.12.2020
      • 3
      • Novi Sad
      • Opel Zafira

Shommy, hvala puno na brzom odgovoru.

Iskreno, između ta dva motora sam se i dvoumio bar po onome što sam pročitao do sada. 99% sam bio za benzin i jedan od ova dva motora: 1.4 turbo ili 1.6 atmosferac, jel ovaj 1.6 jako loš u odnosu na 1.4turbo ? Što se tiče kupovine u Nemačkoj, to se takođe slažem, samo fizičko lice. Na njihovim placevima su uglavnom loši primeri a mogu da mislim šta je sa ovima što stigne do naših. Ovu Zafiru da kucnem u drvo imamo 10 godine, kupljeno od nekog Turčina (po njegovoj priči, njegov drugi auto) i osim malog i velikog servisa i nekih sitnih popravki nismo imali problema, doduše Zafira za 20 godina ima samo 180km na satu. Da napomenem da zbog invalida u porodici imam razne opcije za popuste na carinu i slično. Na dodatne troškove sam spreman, ostaviću sa strane određeni deo novca, mali servis obavezno a za ovo ostalo u zavisnosti od stanja automobila.

Uglavnom, po tvojoj priči, neću pogrešiti sa kupovinom. Jednostavno volim da uživam u vožnji, predstavlja mi zadovoljstvo i zbog toga mi je bitan enterijer, udobnost, stabilnost na putu (što sam čuo da zbog veće kilaže se itekako oseti),..

Comment

• shommy_kg
        CBC Veteran
        • 24.01.2009
        • 125
        • Kragujevac
        • Opel Astra G 1.6 16v

Kvalitet Opela od 1990-2005 i od 2005-2020 se drasticno promenio. I ne samo Opela, generalno u kompletnoj autoindustriji. Ali posto pricamo o Opelu...moj savet - odmah po kupovini: trap, lanac, lancanici, ulje, filteri, zamena gumica na hladnjaku ulja, da se pregleda motor vizuelno i eventualno izmenjaju potrebni semerinzi. Onda u velikoj meri znas na cemu si i sta vozis. Zato je bolje kupiti nijansu stariji/jeftini auto i razliku uloziti da sve bude tip-top (naravno, da osnova bude vredna tog ulaganja), nego sve do dinara spucati u auto i moliti Boga da ne bude problema. Ako imas 6.000 na raspolaganju, gledaj auto do 4.500. To je moja logika. Dakle, pre Astra H u perfektnom servisiranom stanju, nego Astra J i strah od potencinalnog kvara.
        Ono sta ja znam - taj 1.4 se daleko najbolje pokazao. O tome ti govori i cinjenica da recimo 1.6 cdti u punoj opremi (em ih ima vise na oglasu) kosta manje nego 1.4t.
        Ja sam licno mogao sa vozim dosta skuplji auto ali to odbijam iz vise razloga - posao mi je takav da mi auto ne zaradjuje novac. S tim u vezi, nisam spreman da za mali servis dajem 500-600e (primer bmw-a gde za veliki servis motor mora napolje - debilizam). I trece, volim aute iz perioda '85-'95. Astra koju vozim dosla je kao kompromis izmedju toga i novijeg auta najpre zbog svoje jednostavnosti, pristupacnog (kvalitetnog) odrzavanja i samim tim - pouzdanosti (smejem se sam sebi zbog ovoga, kompromis izmedju starijeg i novije a vozim auto star 20 godina ).
        I to je samo moje subjektivno misljenje, mozda je moj stav apsolutno pogresan zato sve uzmi sa rezervom. Saberi, oduzmi i nadji svoje mesto u celoj prici . Srecno u potrazi za novim prevozom
        Last edited by shommy_kg; 15.12.2020, 21:17.

Comment

• Abelovski
          CBC Početnik
          • 15.12.2020
          • 3
          • Novi Sad
          • Opel Zafira

Slažem se, danas se retko šta može nazvati kvalitetnom robom, uglavnom gledaju da bude što profitabilnije. Hvala puno na savetu, poslušaću ga sigurno. Čovek koji se razume će mi uzeti to, biće provereno i kod majstora i sve pa se nadam da će sve biti kako treba. Šta god da vlasnik kaže, auto mora ići na promenu potrošnog materijala to je sigurno, bolje sprečiti nego lečiti. A za motor ću još da razmislim, tražiću još po internetu neka mišljenja i iskustva, možda uporedne testove pa ću se odlučiti, uglavnom, jako mi je značio vaš savet.

Ako možda još neko ima nešto da doda, neko svoje iskustvo ili preporuku, neka ostavi komentar, hvala unapred.

Comment

• Eon
            Moderator
            • 10.03.2005
            • 4225
            • Beograd-NBG-44
            • Superb 2.0 4x4 DSG

Benzinca gledaj, pa sa višim nivoom opreme. I sa proverenom km i servisnom istorijom. Za tvoj slučaj i verovatnu manju godišnju km, 1.4t ili 1.6 i nema toliko razlike, a 1.6 će ti ispasti jeftinije, verovatno i sa manje opreme.
            Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
            Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• sri98
              Admin od Trpeze
              • 24.10.2004
              • 7262
              • Republic of Konjarnik
              • Toyota Corolla E 210

Za tu godisnju km iskljucivo benzin
              Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• sErGiO
                Moderator
                • 30.01.2007
                • 2769
                • Neko selo pored Beogr
                • Alfa Romeo 156SW

Al bi vas iskasapili za ovo dizelasi na 99% domacih foruma

Comment

Working...
                X