Lagani 4x4

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pero85
    CBC Početnik
    • 08.03.2021
    • 8
    • Čačak
    • Alfa 156

Lagani 4x4

Poštovani forumaši,

Listam i pregledam forume, yt, sajtove i nikako da se odlučim za čim tačno da tragam. Imam alfu 156 1.9jtd i vozim je već 12 godina. Prezadovoljan sam u celini, ali mi smeta kad sa njom silazim sa asfalta u blato ili sneg što nije malo sposobnija pogotovu uzbrdo po klizavom i otvora gepeka koji je na berlini blago rečeno mali. Ruku na srce menja mi se iako ona bez katalizatora (tako kupio) i sa uštopanim egerom (uradi sam) prolazi registraciju i po novom (merio gasove). Znači potrošnja ulja 0.
    Hoću neko 4x4 vozilo, radije sam za varijatnu selektora prednja vuča ili 4x4 nego da bude stalni pogon. Kao i svi domorodci želim pouzdano vozilo, malu registraciju, da malo troši, da nema skupih kvarova, da se lako nalaze delovi i majstori, kao i da to sve ne platim puno. Varijante panda, sx4, sedici i slični mali autići nisu za mene, hoću nešto veće. Para sam planirao 5,6,7 i više hiljada ako treba, to vozilo planiram posle da ostavim za duži put, a za grad ću da kupim neko novo malo vozilo. Po količini para gledam godište oko 07,08,09,10. Dakle neki već 15 godina stari SUV koji bi mogao još da služi. Gledam i na našim placevima, ali i po inostranstvu pošto ima ko da mi doveze mada bih radije ovde kupio, lakše mi je.

Auta o kojima razmišljam su:
    Mitsubishi Outlander II - 2.0 DiD,
    Nissan Xtrail II - 2.0 Dci,
    Nissan Qashqai 2007 -
    Subaru Forester 2.0TD 2007 - ili 2.0 bokser dizel 2010 -
    Mistubishi ASX 2008 - 1.8 Did
    Jeep Patriot 2007 -
    Jeep Compas 2007 -
    Suzuki Grand Vitara 2006 –
    Ford Kuga 2008 –
    Toyota RAV4 2006 -

Eventualno:
    BMW X3 2008 2.0D 177ks, ili 320 xdrive
    Audi A4 2.0TDi quattro,
    Subary legacy/outback,
    Alfa 156 Q4,
    Kia Sportage 2, Hyundai tucson, Renault Koleos, Captiva, Antara, nešto nisam zainteresovan.
    Znači treba mi pouzdano vozilo (naravno da ga nađem u pristojnom stanju), dizel ili benzin/plin, da mogu da prođem po blatu van asfalta (ne ozbiljan offroad), reg do 2000 kubika i da me mimoiđu popravke od 500 i više eura (gledao sam cene plivajućih zamajaca ima od 30.000 pa do 200.000, dizni, setova kvaliča, svetlosne grupe itd…) koje mi se ne čekaju po par meseci jer je teško naći deo.
    Dakle šta je po vama sa ovog spiska best buy?
  • sErGiO
    Moderator
    • 30.01.2007
    • 2769
    • Neko selo pored Beogr
    • Alfa Romeo 156SW

Kod Subarua boxer dizel imaš od 2008. godine ako dobro pamtim i znam da su imali neki problem sa tim motorom i da su ga menjali komplet u garanciji tako da ako budeš išao da gledaš neki od boxer dizela obavezno pitaj da li je menjan motor u garanciji. Ako jeste onda ok, ako nije izbegavaj.

Što se tiče ostalih modela ja bi lično izbegavao amerikance (fiat), loša iskustva i manjak delova; kao i neke druge egzotične automobile i marke. Gledaj da to bude nešto za šta ima dovoljno servisera i delova tipa Ford, Toyota, Nissan...Sve dugo je manje više stvar ukusa.

Comment

• Pero85
      CBC Početnik
      • 08.03.2021
      • 8
      • Čačak
      • Alfa 156

Znam da su imali problem i da su se raspadali. Pitanje je sad npr ako odem na autoplac kako oni znaju da li je motor menjan. Ovi koji su kod nas kupovani čisto sumnjam da su u tome učestvovali. Subaru mi se sviđa. Najviše sam se zapalio za outlander ali je skoro kupio jedan poznanik i kaže da mu u gradu troši 10l kad ga štedi + ima taj napljuvani TDI PD motor. Xtrail je dosta skup u dobrom stanju, a opet za te pare može ASX koji je noviji i štedljiviji. GV mi isto dosta troši jer je 4x4 konstantan. Ono gledam i osećam da ću da naletim na minu što se ovih suvova tiče. Ponuda je baš široka.

Comment

• sErGiO
        Moderator
        • 30.01.2007
        • 2769
        • Neko selo pored Beogr
        • Alfa Romeo 156SW

Jesu i kod nas su menjali motore u garanciji. Kolega je kupio nov Forester 2008. godine i posle 100 i kusur hiljada su ga pozvali da dođe i zameni motor.
        Idi obiđi par auto kuća i placeva, sedi i provozaj auto koji gledaš i veruj mi nakon prvih nekoliko isprobanih automobila većinu ćeš odbaciti iz svog izbora. Zašto to kažem? Zato što, po mom mišljenju, većina današnjih automobila ima krš enterijer i uglavnom neudobna sedišta, japanci pogotovo znaju da imaju kratak sedalni deo...Vozio sam par puta Forestera i meni su sedišta u njemu užasna. Doduše ja sam malo gabaritniji ali u svakom slučaju sedi i provozaj pa će ti se neke stvari same kasti.

Comment

• sri98
          Admin od Trpeze
          • 24.10.2004
          • 7262
          • Republic of Konjarnik
          • Toyota Corolla E 210

Ja koliko znam ASX nije neki spektakl, pre je gradski auto za malo visi ivicnjak. Kia ili Hyundai bi trebalo da budu ok prica, vecina je ovde kupljena pa ce se lakse proveriti neka istorija pa bi ih prebacio iz opcije eventualno u gornju tabelu.
          Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• sErGiO
            Moderator
            • 30.01.2007
            • 2769
            • Neko selo pored Beogr
            • Alfa Romeo 156SW

Škoda Yeti je odlična za povremeni manji izlet van asfalta, razmotri i nju.

Comment

• Pero85
              CBC Početnik
              • 08.03.2021
              • 8
              • Čačak
              • Alfa 156

I ja sam gabaritniji zato i gledam neko malo povišeno vozilo inače bi mi oktavija A5 4x4 bila dovoljna. Ne znam kako se utvrđuje da je menjan motor, jel to mora da ima negde u evidenciji, menjan je tu i serijski broj?
              ASX 4x4 jeste malen i za ivičnjake nije za neki ozbiljni off ali mi je nešto dopadljiv oku. Vozio sam se jednom u njemu, realno je mali gradski auto pre nego SUV. Bio je neki mali motorčić mislim 1.6 ili 1.8 ali samo prednji pogon. Sportage 2 i Tucson 1 su mi prosto odbojnog izgleda, a modeli iza njih su već skupi u 4x4 varijanti. Ono SUV bez 4x4 mislim da nema smisla kupovati. Uz to mislim i da jedan i drugi realno mnogo troše. Realno je ponuda ogromna a nema ono neki bestbuy da ne praviš mnogo kompromise. To bi bila sigurno RAV4 kad bi mogla da se nađe očuvana, samo polovna toyota mislim da je pakao, ćale je imao avensis 2007 i prodao ga je kad je krenuo da se kvari pošto su cene delova bile ko poršea da vozi.

Comment

• Pero85
                CBC Početnik
                • 08.03.2021
                • 8
                • Čačak
                • Alfa 156

Originally posted by sErGiO View Post
                Škoda Yeti je odlična za povremeni manji izlet van asfalta, razmotri i nju.
                Škodu ću da pogledam. Ovo je interesantan autić.

Comment

• sri98
                  Admin od Trpeze
                  • 24.10.2004
                  • 7262
                  • Republic of Konjarnik
                  • Toyota Corolla E 210

Yeti bez problema ubija 12 po gradu

Comment

• sErGiO
                    Moderator
                    • 30.01.2007
                    • 2769
                    • Neko selo pored Beogr
                    • Alfa Romeo 156SW

Ako L200 troši 12.5 po gradu onda Yeti nebi smeo preko 10 Ionako reče čovek da će kupiti manji auto za po gradu.

Comment

• sri98
                      Admin od Trpeze
                      • 24.10.2004
                      • 7262
                      • Republic of Konjarnik
                      • Toyota Corolla E 210

podaci su onaj osnovni benzinac. koment vlasnika ja : jbg, simpatican je

Comment

• Pero85
                        CBC Početnik
                        • 08.03.2021
                        • 8
                        • Čačak
                        • Alfa 156

Što se L200 tiče ima ga stric. Doublecab onaj 2005 2.5TD. Troši na stani kreni i kad ga načepiš na autoputu. Plus preko 120 ne može da se vozi od buke. Ali je predobar auto. Jeti je dobar auto, mada bih ja pre uzeo dizela pošto dosta prelazim. Mi u unutrašnjosti nemamo mnogo grada. Ono dok prođeš Nemanjinom u BG mi smo s kraja na kraj grada. Nešto me vuku outlander 2 i patriot. Onaj patriot mi je baš muški auto, a outlander nekako lep i spolja i unutra.

Comment

• Eon
                          Moderator
                          • 10.03.2005
                          • 4225
                          • Beograd-NBG-44
                          • Superb 2.0 4x4 DSG

Biraj redosled vozila po tvom izboru auta koja gledaš. Dobro si ih sistematizovao. Ali uvedi koeficijent pređene km i opšteg izgleda. O opremi da ne pričam.
                          Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                          Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Pero85
                            CBC Početnik
                            • 08.03.2021
                            • 8
                            • Čačak
                            • Alfa 156

E to će da bude zajebano. Na placevima svi ispod 200.000, a kao novi. To bez majstora ne smem ni da pogledam. Oprema mi manje više nije bitna, ono osnovno da ima. Komplikovanija oprema će samo više šta imati da se kvari, a ja ne podnosim kad nešto ne radi kako treba.

Comment

• WEST 014
                              CBC Senator XXL
                              • 17.08.2010
                              • 862
                              • Valjevo
                              • Audi A4

Subaru dizel odma isključi da ne bi bilo vešanje.
                              Takav auto kakav tražiš(4x4) po placevima uglavnom su iz CH pa obrati pažnju na podvozje pogotovu kod Jeep-a je i prednji i zadnji trap truo toliko da ćeš u najbolju ruku morati da skidaš i peskariš uz sečenje šrafova. Zadnji trap je skup. Ja sam na Caliber-u menjao neke velike silene do šasije, iste nose Jeep i Outlander koliko se sećam nije bilo slatko ni malo. Kod Calibera je zadnji trap komplikovan poprilično ako je sve isto ko na Jeep i Outlander tu ćeš malo više dati para. 2.0 tdi 16v od 2006-7 već nemaju problema sa glavama. Uljnu pumpu ima klasičnu ko Golf nema balansna vratila tako da neće praviti problem. Jeftino je redovno održavanje, zamajac nov je 200e za Jeep sa rabatom ako nađeš. Veliki servis isto oko 200. Jeftinije od 1.9 tdi.

Comment

Working...
                              X