Golf III 1.6 CL 93.god

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Janko3x
    CBC Član
    • 21.04.2006
    • 20
    • NBGD

Golf III 1.6 CL 93.god

Imam nameru da kupim ovaj auto pa da ga registrujem na CG, posto nemam iskustva u zagledanju polovnjaka potrebna mi je vasa pomoc na sta da obratim paznju kod golfica ovih godista i naravno vasa iskustva, da li je ovaj motor dobar (turbo dizeli me ne interesuju zbog odrzavanja ). Ako neko zna sta od opreme ima CL a sta L model? Naravno sve sugestije su dobrodosle posto postoji mogucnost da ne nadjem bas ovaj konkretan model. Pozz
  • overspeed
    CBC Senator XXL
    • 24.05.2005
    • 2779
    • Kosovska Mitrovica

Pre svega treba da budesh siguran da je auto "chist". To je pod jedan =] Znachi, provera broja shasije, motora (na papiru ali i na bloku i shasiji), a mozhesh da odradish proveru legalnosti i u SUP-u. Traje 10 minuta i koshta neki sitnish... Ne znam gde planirash da kupish auto poshto nisi pomenuo, ali detaljan pregled kod nekog majstora kojem verujesh je obavezan! U svakom sluchaju, ako mozhesh da uvezesh auto iz inostranstva to je neuporedivo bolja opcija od kupovine auta koji je "trpeo" ovdashnje uslove eksploatacije...

Bilo je puno priche o tome na shta generalno, nezavisno od auta i modela, treba da se obrati pazhnja kod kupovine, pochevshi od ujednachenosti boje limarije, zazora na spojevima hauba, krila, vrata, spojlera itd itd, pa onda par malih "testova" za procenu stanja motora, kompresije bla bla... Da se ne ponavlja cela pricha, iskoristi opciju "Search", naci cesh pravu malu bazu podataka i "tips&tricks" sekciju na tu temu

Shto se konkretno Golfa III iz tog godishta tiche - mozhe da bude dobra kupovina ako je (ochekivan odgovor) dobro odrzhavan =] Ne znam kakve su tvoje vozachke aspiracije, ali je auto k'o auto da kazhem solidan, mada je trojka na polju pouzdanosti i kvaliteta uopshteno korak nazad, da ne kazhem malo razocharenje u donosu na prethodnika. To je pricha onih koji su od trojke ochekivali da trpi i radi kao dvojka, a to nisu dobili... Dakle, "mazgu za vuchu" nisu dobili, ali su dobili malo moderniji automobil, prosechnog/iznad prosechnog kvaliteta za vozila tih godishta, sa dobrom zavrshnom obradom i u principu pouzdan, ako se o njemu brinulo na vreme. Bio je svojevremeno omiljen u Evropi u svojoj klasi, ali nije ispunio ochekivanja... Ako je u pitanju dobro ochuvan primerak, koji pre svega nije pretrpeo neki "bliski susret", mozhe da bude dobra kupovina. Dobra strana je shto, obzirom na ovdashnji mentalitet, dugo i dobro drzhi cenu, tako da necesh puno izgubiti ako ga kasnije budesh prodavao. "Ipak je to Golf" Ipak, najveci adut mu nisu performanse ni kvalitet, vec niska cena odrzhavanja i vec pomenuti (relativno) niski stepen pada vrednosti na trzhishtu. Mada, u sluchaju auta starog skoro 13 godina - i to je relativna stvar...

Shto se oznaka tiche, ne odnose se samo na opremu vec i na snagu motora. Tako npr. jedan te isti motor od 1,8 litre iz pochetnih godina proizvodnje sa oznakom CL ima 75 KS a sa oznakom GL ima 90 KS. Dobra stvar sa konkretnim motorom u autu za koji si zainteresovan je da nije iz pochetnih serija, vec je pocheo da se ugradjuje tek pred kraj 1993. godine (u septembru ili oktobru). Znachi, radi se o drugoj generaciji motora za dotichni auto, pa mozhe da se ochekuje da su sitnije greshke iz prvih serija ispravljene. Revizije motora u kasnijim serijama proizvodnje su uvek bolje od prvih/pochetnih serija, opshte je pravilo. Isto vazhi i za sve ostalo, znachi da su vremenom neke "dechije bolesti" prelezhane i da se ispravilo ono shto u pochetku nije bilo (dovoljno) dobro. Znachi, sa te strane taj auto ima jedan mali plus

Motor 1,6 sa 75 KS u trojci sasvim odgovara karoseriji, ali samo ako od auta ne ochekujesh nishta spektakularno (ubrzanje do 100km/h je 13 sekundi). Jachi motori su bili znatno i tezhi, pa je takav auto imao izrazheniju tendenciju udersteeringa, ili klizanja "preko nosa" u krivinama...
    Jedna mala digresija: nisam imao priliku da duzhe vozim trojku ali jesam par puta na kracim relacijama. Chuo sam od vlasnika zhalbe da im servo ne pruzha ochekivani nivo asistencije, narochito u gradskoj vozhnji. Kad sam svojevremeno vozio Fiestu bez serva na 185/65/13" tochkovima i malim sportskim volanom ja te probleme nisam ni primetio, prelazak u trojku iz takve Fieste mi je pre dao utisak da upravljam avionom Tako da, ovo u vezi serva uzmi sa rezervom. Na kraju krajeva, probna vozhnja ce ti najbolje razreshiti tu dilemu

Shto se opreme tiche, model CL ima deljivu zadnju klupu, (pretpostavljam) obrtomer i servo kao standard. Tek modeli od 1994. imaju airbag za vozacha, suvozachki vazdushni jastuk je bio (skupa) dodatna opcija. Iste godine (1994.) je pocheo da se serijski ugradjuje i immobilizer. Ne znam da li imash ABS, jer je on bio takodje opcija u prvih nekoliko godina proizvodnje... U principu ne mozhe se znati shta od opreme ima auto jedino na osnovu slovne oznake na gepeku (CL, GL) vec pre svega od natpisa koji oznachava nivo opreme. Na primer, modeli sa "Pink Floyd" paketom opreme imaju servo, ABS, elektrichne retrovizore koji su pri tom grejani, elektrichno podeshavanje visine farova, retrovizore i branike u boji karoserije, shiber, naslone za glavu pozadi i grejanje prednjih sedishta (mozhda sam josh neshta zaboravio). Slichan nivo opreme, uz neke male razlike, imaju i modeli sa oznakom "Bon Jovi". Klima je uvek bila dodatna opcija, a alu felne standard samo na modelima sa jachim motorima (BBS na modelima GTI). U tvom konkretnom sluchaju, ne ochekuj previshe od opreme, vec pre svega obrati pazhnju na stanje motora i menjacha.

Karakteristichno je da im sinhroni menjacha nisu bili bash kvalitetni, pa imaj to na umu ako menjach nece da "upada" kako treba, ili chujesh neke "sumnjive" tonove iz menjachke kutije. Menjachi generalno im nisu bili jacha strana, mada sve zavisi od nivoa stresa i kaliteta odrzhavanja kojima su bili izlozheni tokom radnog veka.

Toliko od mene =] U svakom sluchaju oprez, i sretno pri kupovini!
    http://www.bmw.tv

Comment

• Janko3x
      CBC Član
      • 21.04.2006
      • 20
      • NBGD

Hvala za ovako iscrpan i detaljan odgovor, nameravam da uzmem auto iz slovenije, imaju dosta veliki izbor, sa slikama i opisima u kakvom je stanju, ipak njima vise verujem da su bolje odrzavali kola nego mi narocito tih godina . Da procitao sam sve zive tekstove o proveri polovnjaka ali me je zanimalo bas za golf III jer sam i ja na zalost cuo da su losiji od "dvojke", ali su to sve bili nestrucni ljudi a majstorima bas ne verujem previse . Kola mi ne trebaju za trke nego da se vozim ko covek (vozim juga 87 god koji je sav truo ). Ove informacije o motorima su bas korisne proucicu ih dobro. Imam samo jos jedno pitanje, nasao sam jedan 96 god, 1595 ccm, 74 kW / 101 KS sa oznakom europe. Da li ima euro 3 motor, posto na mobile.de neki modeli ovog godista imaju euro 3 normu a neki ne . Ako ima onda on moze da se uveze i registruje u Srbiji. Da li postoji neki nas zvanican sajt koji motori ispunjavaju euro 3 normu?

Comment

• overspeed
        CBC Senator XXL
        • 24.05.2005
        • 2779
        • Kosovska Mitrovica

Slazhem se sa tobom, odrzhavanje u Sloveniji je bolje i kvalitetnije kad su kola u pitanju, kod njih nema raznoraznih "originalnih" ulja od po 2evra za litar , turskih i kineskih delova i slichno... Chlanstvo u EU podrazumeva strogu kontrolu kvaliteta i pre i iznad svega zashtitu prava potroshacha, tako da...

Trojka u verziji sa motorom 1,6 (1595 ccm, 74 kW / 101 KS) je, opet, bolja varijanta od one sa motorom koji si pomenuo u prvom postu (75 KS), znachi radi se o trecoj reviziji (generaciji) motora za trojku. Paket opreme "Europe" tih godishta u standardu od opreme nudi ABS, centralnu bravu, elektro-podizache, elektrichne retrovizore (chesto sa grejanjem), airbag za vozacha (uglavnom i suvozacha, josh uvek je to bila opcija), a chesto josh u opremi ima el. shiber, tonirana stakla i grejanje sedishta. Klima je uvek bila dodatna opcija, kao i alu-felne.

Taj motor, ipak, ne zadovoljava Euro3 vec Euro2 standard. U vezi kontrole ispunjavanja standarda bilo je dosta pisanja na forumu, ponovo probaj sa "Search" opcijom. U vezi sa tim imash i info na site-u Centra za motorna vozila AMSS-a:

Pozz

PS. Nema na chemu

Comment

• sri98
          Admin od Trpeze
          • 24.10.2004
          • 7262
          • Republic of Konjarnik
          • Toyota Corolla E 210

Originally posted by overspeed
          kod njih nema raznoraznih "originalnih" ulja od po 2evra za litar , turskih i kineskih delova i slichno... Chlanstvo u EU podrazumeva strogu kontrolu kvaliteta i pre i iznad svega zashtitu prava potroshacha, tako da...
          Over, ima i tamo itekako kopija delova, falsifikata, a glavni korisnici su vecina stranaca - nasi, turci, arapi....

bio tamo, gledao, cak i sa nasima isao u kupovinu delova po pijacama i raznim cudnim lokacijama.

Tako da sama kupovina auta iz EU nije neka specijalna pogodnost, pogotovo ako je vlasnik auta io neki od navedenih.
          Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• overspeed
            CBC Senator XXL
            • 24.05.2005
            • 2779
            • Kosovska Mitrovica

Nikad nisam bio tamo, ali nemam razloga da ti ne verujem... Bash sam bio ubedjen da jedan prosechan Slovenac nije tako "inventivan" kao mi kad je nabavka delova i odrzhavanje u pitanju. Imao sam trip da oni to lepo oteraju u servis, dobiju vreme kad ce auto da bude gotov i to je to, neshta poput prakse u vecini drzhava EU...

Ali ipak, i dalje sam mishljenja da je mnogo bolja opcija uvesti auto iz inostranstva nego kupiti ga ovde, makar to inostranstvo bila i Slovenija... Gomile neprijatnih iskustva, lichnih ali i tudjih, mi ubija zhelju za bilo kakvom kupovinom ovde, pricham o kupovini od privatnih lica...

Comment

• Janko3x
              CBC Član
              • 21.04.2006
              • 20
              • NBGD

Stigao je golfic , jos samo da se registruje pa u brm brm. Inace izgleda odlicno, utegnuto, pali ko mina, ocuvan je enterijer, motor odlican mada videcemo kada sipam ovaj nas benzin u njemu je jos slovenacki super. Ima samo jedan problem, nadam se da nije nista opasno, kada se namota pun levi ili desni u mestu (prilikom parkiranja) cuje se kao skripa nekog kaisa. Nadam se da nije nesto sa servom. Inace zvuk se cuje samo kad volan dodje do kraja ne pre toga.
              Paket opreme "Europe" tih godishta u standardu od opreme nudi ABS, centralnu bravu, elektro-podizache, elektrichne retrovizore (chesto sa grejanjem), airbag za vozacha (uglavnom i suvozacha, josh uvek je to bila opcija), a chesto josh u opremi ima el. shiber, tonirana stakla i grejanje sedishta.
              Eh da bar jeste, ovaj nema ni pola od toga. Nema ABS(nisam siguran),elektro-podizace,elektro-retrovizore,airbag,grejanje sedista. Ima samo el.siber i tonirana stakla ali meni dovoljno , sto manje elektronike manje potencijalnih kvarova.
              Pozz

Comment

• RS-6
                CBC Senator XXL
                • 24.07.2005
                • 581
                • Montenegro-Bar
                • 2x AR I BMW 330XI

Nek je srecan golf i da te odlicno sluzi.
                Postavi slike da vidimo kako izgleda.

http://www.youtube.com/watch?v=YCIIW...&feature=feedu YAMAHA

Comment

• Janko3x
                  CBC Član
                  • 21.04.2006
                  • 20
                  • NBGD

Hocu, hocu, samo da se zavrsi registracija, sad je zakljucan u garazi kod drugara da ne bi dobio noge .
                  Evo njegovih slika sa neta, sa placa u sloveniji, a bice i mojih.

http://img95.imageshack.us/img95/2037/c ... i036p6.jpg
                  http://img95.imageshack.us/img95/8542/c ... i037p1.jpg
                  http://img146.imageshack.us/img146/9446 ... i038p1.jpg

PS: Ako su nekome poznati simptomi koje sam pomenuo u prethodnom postu, da se ne ponavljam, pomagajte.
                  Pozz

Comment

• RS-6
                    CBC Senator XXL
                    • 24.07.2005
                    • 581
                    • Montenegro-Bar
                    • 2x AR I BMW 330XI

Odlicno izgleda,vidi se da je dobro ocuvan.

http://www.youtube.com/watch?v=YCIIW...&feature=feedu YAMAHA

Comment

• overspeed
                      CBC Senator XXL
                      • 24.05.2005
                      • 2779
                      • Kosovska Mitrovica

Pozz Janko, i pre svega neka je sa srecom novi auto, izgleda ochuvano i nadam se da necesh imati (puno) problema sa njim!

Samo jedna mala digresija u vezi navoda o opremi:

Pricha je pochela o Golfu III 1,6 CL iz 1993.

Medjutim, kad si kasnije pomenuo:

Imam samo jos jedno pitanje, nasao sam jedan 96 god, 1595 ccm, 74 kW / 101 KS sa oznakom europe. Da li ima euro 3 motor
                      Tad sam ja napisao ono shto si naveo:

Trojka u verziji sa motorom 1,6 (1595 ccm, 74 kW / 101 KS) je, opet, bolja varijanta od one sa motorom koji si pomenuo u prvom postu (75 KS), znachi radi se o trecoj reviziji (generaciji) motora za trojku. Paket opreme "Europe" tih godishta u standardu od opreme nudi ABS, centralnu bravu, elektro-podizache, elektrichne retrovizore (chesto sa grejanjem), airbag za vozacha (uglavnom i suvozacha, josh uvek je to bila opcija), a chesto josh u opremi ima el. shiber, tonirana stakla i grejanje sedishta. Klima je uvek bila dodatna opcija, kao i alu-felne.
                      Znachi, ovo o paketu Europe se odnosi na trojku iz 1996. i bio je direktan odgovor o konkretno tom automobilu, a odgovor o modelu iz 1993. sam napisao u prvom postu. Da se u tvom sluchaju radi o autu iz 1996. imao bi definitivno Airbag za vozacha i ABS jer su vec bili standard, ali modeli iz 1993. su druga pricha, da se ne ponavljam...

U svakom sluchaju, neka je sa srecom i da te dobro sluzhi!

Pozz

Comment

• sri98
                        Admin od Trpeze
                        • 24.10.2004
                        • 7262
                        • Republic of Konjarnik
                        • Toyota Corolla E 210

Over, to lici da je stiglo nesto podmladjeno????

Comment

• overspeed
                          CBC Senator XXL
                          • 24.05.2005
                          • 2779
                          • Kosovska Mitrovica

Ako te dobro razumem, mislish na opremu u autu iz '96. koja "odgovara" modelima iz '93.?

Ako je auto '96. godishte, onda je po onome shto pishe po internetu u najmanju ruku Airbag za vozacha definitivno bio standardan deo opreme, shto u njegovom sluchaju, kako chovek sam kazhe, nije sluchaj?!

Nije mi jasno jeli chovek uzeo 1,6 CL iz '93. sa kojim je otvorio temu, ili je u pitanju taj model iz '96. koji je kasnije pomenuo:

nasao sam jedan 96 god, 1595 ccm, 74 kW / 101 KS sa oznakom europe

Comment

• sri98
                            Admin od Trpeze
                            • 24.10.2004
                            • 7262
                            • Republic of Konjarnik
                            • Toyota Corolla E 210

Over, meni se cini da se radi o ovom:

Originally posted by Janko3x
                            Imam samo jos jedno pitanje, nasao sam jedan 96 god, 1595 ccm, 74 kW / 101 KS sa oznakom europe.
                            A ako je taj, onda izgleda da nesto bas nije u redu, pogotov jer se radi o "special edition" koji bi trebao da bude sa adekvatnom opremom, a ne polovicno.

Mozda je ipak trebalo prvo raditi proveru po broju sasije, ali sada je gotovo

Comment

• Janko3x
                              CBC Član
                              • 21.04.2006
                              • 20
                              • NBGD

Da, da izvinjavam se , vidim da sam vas zbunio. Model je 96 god, 1595 ccm, 74 kW / 101 KS sa oznakom europe. I meni je bilo cudno, ali nema Airbag, ne pise na volanu (to je valjda dovoljan dokaz da nema, mozda se varam nisam strucan). Servisnu knjizicu nisam dobio, dobio sam od te auto kuce papir sa pecatom da je nisu dobili od prethodnog vlasnika. Auto je bio registrovan do januara 2007.god u Sloveniji pa racunam da je potpuno ispravan. Ne znam da li je nesto budzeno, ima el.shiber ali nema el.podizace i retrovizore (mogli su da promene sva vrata od nekog starijeg modela , takodje i volan). E sad moguce da je bio havarisan ali stanje u kome je sada je zahtevalo malo veca ulaganja sto cisto simnjam da bi u Sloveniji radili (jedino ako je bio kasko osiguran). Momci koji su ga dovezli kazu da ide savrseno, na autoputu pri brzini od 160 kmh je stabilan i ne vuce ni u jednu stranu. Kako da proverim da li ima ABS?

Pozz i hvala vam sto odrzavate ovu temu

Comment

Working...
                              X