Carina - ponovni otkup oduzetog vozila

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dekideki
    CBC Senator XXL
    • 26.07.2005
    • 1914
    • Beograd

Carina - ponovni otkup oduzetog vozila

*kratki podsetnik za one koji ne znaju za "moj slucaj":
    pre nesto vise od godinu dana, Alfa 155 mi je prodata sa sve papirima, za punu trzisnu cenu, uradjen ugovor, ja je preveo na sebe, vozio 3,5 meseca i oduzeta mi je. na osnovu cega: prevarant sa falsifikovanom licnom kartom mi je prodao auto sa svim falsifikovanim papirima, on se izgubio, a osoba od koje je ukrao identitet najverovatnije nema nista s tim. sve ovo je zamirisalo policiji na sumnjivo tek kada je BG SUP cimnuo SD SUP za dosije vozila koji, kako se ispostavilo ne postoji.
    usledila je carinska prijava za prekrsaj, ja sam kaznjen kao saizvrsilac (podneo sam zalbu naravno), a auto se oduzima.

trazim mogucnost da, ako se auto ne potrazuje po bilo kojoj osnovi od bilo koga sem mene, otkupim auto nekako natrag. da napomenem da imam resenje o ponistenju registracije u kome jos pise da se odobrava ponovni postupak registracije istog vozila (ne pise na koga), sto mi daje neku nadu da Alfa nece ici na presu vec ce biti prodata, na neki nacin. da bih izbegao da imam posla sa sitnom auto-mafijom koja operise po licitacijama, procitao sam carinski zakon komplet, i na kraju u clanu 389 sam pronasao nesto sto bih mozda mogao da iskoristim i otkupim auto natrag. pare nisu sica ali spram vrednosti auta mi se kako sam racunao isplati da udjem u celu pricu.

evo clana 389 Carinskog zakona Srbije:
    Clan 389.
    Licu koje je izvrsilo carinski prekrsaj za koji je izrecena mera oduzimanja robe koja je predmet prekrsaja, carinarnica moze u opravdanim slucajevima, a na njegov zahtev, vratiti robu pod uslovom da plati njenu vrednost i uvozne dadzbine. Vrednost robe i uvozne dadzbine carinarnica utvrdjuje na dan donosenja resenja, u skladu sa odredbama ovog zakona.

po kazni - ja sam to lice (saizvrsilac), meni je izrecena mera oduzimanja, podnecu zahtev i hocu da platim vrednost robe plus carinu.

***moje pitanje je: sta spada pod opravdane slucajeve i da li je ovo neko sproveo u praksi? zanima me samo sta da navedem kao opravdan slucaj a da ce to da prodje na carini? da li je dovoljno to sto sam zrtva prevare, sto auto nije ni prekucavan ni kraden, niti ga bilo ko sem mene potrazuje?

molim ljubazno da ne komentarisete moj slucaj. odgovorite mi ako znate ili me uputite na nekoga ko zna. ako imate nekog na carini, jos bolje. ovo je clan zakona i niko ne bi smeo da ima bilo kakvih problema ako mi pomogne oko ovoga.

hvala veliko svima unapred
    .
  • zverko
    CBC Senator XXL
    • 19.08.2005
    • 7085
    • BGD
    • Audi A4

i mene ovo interesuje posto imam slicnu situaciju
    deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• sw.brick
      CBC Senator XXL
      • 09.10.2004
      • 8141
      • Beograd, barajevo-zemun
      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

bojim se da tuma?enje "opravdani" je podložno subjektivnim procenama, ako nije u nekom drugom ?lanu zakona taksativno navedeno i pobrojan svaki takav slu?aj poimence.

ja mislim, da ti možeš da navedeš za sebe da si zakonski re?eno savesni kupac iz razloga što si platio adekvatnu punu tržišnu cenu, da si imao sva neophodna dokumenta koja si dostavio nadležnom državnom organu, i da je taj državni organ prvo verifikovao a naknadno poništio dokumenta.
      tj, ti ni na koji na?in nisi znao niti mogao da znaš da su dokumenta falš, a time si ošte?ena strana a ne sau?esnik u kriminalnom poduhvatu.

ali, ja nisam pravnik pa to sve uzmi sa rezervom, potreban ti je neki specijalist advokata koji bi imao motiva (ne samo finansije ve? i nešto više) da zaista zalegne.
      nažalost ja ne znam nikoga da ti preporu?im ali znam da mogu da pitam u špediciji, pa ako saznam dalji kontakt bi?e ti prosledjeno naravno.

ne mogu ništa da ti obe?am, nažalost.
      volvo
      945 SE turbo lpg
      344 GL lpg

Comment

• NemaN
        CBC Senator XXL
        • 29.11.2004
        • 1560
        • munze

pa zar ne vazi ono nisam znao da je ukradeno.....

sta ti imas veza sa tim sto je to ukradeno a nisi znao.....

ja znam kad sam ja kupio neku "kajlu" kao klinac ....dosli panduri u 8 ujutru u teretanu odveli me u stanicu ...bla bla ...ja kazem nisam znao da je ukradeno ....i nista poslali me kuci....mislim imao sam 16 god ali ipak....
        I'm not caucasian, I'm championship white

Comment

• greywiendog
          CBC Senator XXL
          • 01.12.2006
          • 421
          • Stara Pazova

Ne znam kako funkcionise, ali tesko da moze da se prodje sa tim:"Nisam znao!"
          Moj brat je imao (tacnije ima) istu situaciju sa motorom! Kupio je neki suzuki, koji mu je oduzet i sada posle nekoliko meseci dobio je pravo da ga otkupi ali za 3500e, a on ga je platio 2500e...
          Kolumbo, Kolumbo, ****m te radoznalog...

Comment

• dekideki
            CBC Senator XXL
            • 26.07.2005
            • 1914
            • Beograd

sw.brick: , kao i uvek za tebe.
            sve nabrojano sam vec naveo u zalbi na resenje, sve to sto si i ti. ostavili su sivu zonu da mogu oni sebi da muljaju, kevu im... a mene su drapnuli kaznom u prvom resenju jer imaju opet sivu zonu "mogao da zna da je vozilo predmet carinskog prekrsaja". mogao da zna... sta sam trebao, da gledam u pasulj?

ajde idem ovih dana na carinu da ih smaram pa mozda nesto i uradim, ko zna. mislim, treba mi neko normalan da mu objasnim da nemam nista s tim i da stavimo na papir da je carina dobra 35.000 dinara i kola od mene a sad ja ocu ista da otkupim. i nema nikakvih problema. al ne lezi vraze, ima ja da cekicam vidim ja i za ovo...

a zao mi Alfe stoji tamo bleji a ja kec samo sto nisam ostao bez njega. lagano odlazi u istoriju... 1981. hebiga
            .

Comment

• zverko
              CBC Senator XXL
              • 19.08.2005
              • 7085
              • BGD
              • Audi A4

koliko dugo ti je auto kod njih?

Comment

• dekideki
                CBC Senator XXL
                • 26.07.2005
                • 1914
                • Beograd

9 mes
                .

Comment

• zverko
                  CBC Senator XXL
                  • 19.08.2005
                  • 7085
                  • BGD
                  • Audi A4

uh pa polako bre, da dodjes na red moj je god dana i jace

Comment

• -Vedran-
                    CBC Senator XXL
                    • 03.10.2004
                    • 3255
                    • Beograd

U krajnjem slucaju mogu da vidim sa kumom, posto on ide na te licitacije i poznaje te sitne ribe...pa da preko njega uzmes auto nazad...tj. da on licitira auto umesto tebe...u krajnjem slucaju da se i napravi neki deal...

Ali to uzmi kao poslednju opciju
                    Power of dreams !!!

Comment

• zverko
                      CBC Senator XXL
                      • 19.08.2005
                      • 7085
                      • BGD
                      • Audi A4

ma samo da se izanimira sudinica i nema problema a ako auto ode na licitaciju, zaboravi na njega...

Comment

• -Vedran-
                        CBC Senator XXL
                        • 03.10.2004
                        • 3255
                        • Beograd

Izgleda nisi upoznat kako se uzima auto na licitacijama...
                        Uvek se prave deal-ovi i otprilike svako uzme ono sto hoce po ok ceni
                        Ali ponavljam jos jednom, to zadnja varijanta...
                        Power of dreams !!!

Comment

• zverko
                          CBC Senator XXL
                          • 19.08.2005
                          • 7085
                          • BGD
                          • Audi A4

znam to ali isto tako moze da se desi da auto opste ne izadje na licitaciju a prikaze se kroz papire vec ga uzme neko kome se dopao a radi tamo . druga stvar, sta se desava u slucaju da su vise stranaka zainteresovane do jaja za jedan te isti auto?

Comment

• dekideki
                            CBC Senator XXL
                            • 26.07.2005
                            • 1914
                            • Beograd

ovo je vec prezvakano u temi koja je obradjivala licitacije i to bas na ovom forumu. dosta o tome...

hvala na savetima, imam ja vise krajnjih opcija al bih voleo da se uglavim u zakon to je i smisao ovog mog apela, da mi se pomogne da napisem zahtev koji ce mi omoguciti otkup kola, da ne idu na licitaciju....
                            .

Comment

• -Vedran-
                              CBC Senator XXL
                              • 03.10.2004
                              • 3255
                              • Beograd

Bas zato sto je alfa u pitanju verujem da nece biti vise zainteresovanih...jer alfu/hondu i slicno retko ko hoce da uzme na carini(vecinom idu kadeti, golfovi i fordovi i visoko budzetna kola), posto tamo vecinom dolaze sverceri koji hoce sto pre da se rese tog auta...

Da ne offtopicarimo vise...
                              Power of dreams !!!

Comment

Working...
                              X