RENAULT Laguna II - ISKUSTVA
Collapse
X
-
@ Car
Jel mozes nesto vise da napises o Laguni... Sta ti se svidja a sta ne... Utisci... Valja, ne valja.. Pouzdana, losa? Vidim da si dosta km presao pa imas neko misljenje o autu sto bi bilo interesantno nekome ko se misli da li da ga kupi ili ne..Lancia Kappa 2.0 20v
-
-
Ja tek sad videh da je tema podeljena.
Pa, nije bas da je nesto preterano mnogo vozena, recimo 65 000 km otkako je kupljena, za nekih godinu i po dana. Da ne bih pisao ono standardno sto vazi za svaki common-rail i noviji dizel, skupe dizne, moguci raznorazni problemi s ubrizagavanjem, zamajcem itd, Sa tim nisam imao problema, ali to ionako vazi generalno, ne samo za renault. Napisacu samo neke utiske "iz prve ruke".
Ukratko, auto sada na satu ima oko 200 000, vrlo moguce da ima i vise, ali po nekom ukupnom utisku rekao bih da nema vise od toga - ali nije iskljuceno.
Pisacu sta sam do sad negativno primetio, to je valjda i najbitnije:
- Bukvalno par dana nakon kupovine auto nije hteo da upali, tj. mogao si da verglas do beskonacnosti, na kraju je auto odslepan do servisa i ustanovljeno da je riknula pumpa niskog pritiska. Kvar reda 250-300 evra. Medjutim, to je iz nekog razloga slaba tacka skoro svih laguna, ili barem ovih 2002-2003 godiste... Kazu u servisu da je bilo poprilicno takvih slucajeva.
- ima dosta neznu unutrasnjost. Auto vozimo cale i ja i prevozi se bukvalno sve i svasta, a sve unutra je toliko nezno da imam osecaj da ce nesto da se pocepa, ili polomi svaki put kad ga natovarim.
mebl na vratima, sedistima itd. bas zahteva neznost. Recimo, desava se da sedista pomalo izblede od sunca, i slicne gluposti, neki prekidaci deluju bas nezno i krhko - prethodni vlasnik je slucajno slomio prekidac od svetla kabine itd. Znaci nije bas na onom VW, AUDI itd. nivou, gde stvarno imas osecaj da je enterijer robustno napravljen.
- Na zadnjoj klupi nema sanse da udobno sedi neko cija je visina veca od 180cm, neverovatno glupo napravljeno, troje ljudi prosecne gradje ne mogu udobno da sede nazad, i jedino karavan ima normalno mesta za sedenje po visini. Nekome kome je i ta zadnja klupa bitna za sedenje jedino laguna karavan dolazi u obzir.
- Gomila laguna dizelasa ima problema sa onom pletenicom na auspuhu (ili kako se vec to tacno zove), pa sam vec cuo cak i po gradu dosta njih kako citav auspuh ume da se zatrese na malim obrtajima i napravi vibracije i buku. Cak i moja laguna ima izrazen taj problem u nesto manjoj meri. Ali dobro, ne smeta mi, a pretpostavljam da je zamena paprena. Ne znam da li su na kasnije ispravili to kroz godine proizvodnje.
- Krajevi letve poprilicno osetljivi, meni jos nista od trapova nije radjeno, ali gotovo svaki put kad sam dolazio u servis na zamenu ulja video sam barem jednu lagunu kojoj menjaju krajeve letve. Doduse, nije preterano skupo, 2000 i nesto dinara zamena.
-treba pripaziti sta se desava sa EGR-ventilom, i povremeno ga cistiti, uglavnom se on navodi kao uzrok crkavanja turba jer kao ostane zaglavljen u zatvorenoj poziciji. Koliko je to tacno ne znam, ali tako se uglavnom savetuje po servisima, a i na nekim renault stranim forumima svi navode to kao sustinski za ocuvanje turba. Da li je tacno zaista ne znam.
To je to sto se tice mojih negativnih saznanja, pozitivnih ipak ima vise.
-Bezbednost na vrlo visokom nivou, odlicne kocnice itd.
-solidna izolacija kabine za tu klasu, manje je bucna nego recimo Mondeo, ili neki Passat slicnog godista, na 3000 obrtaja se sasvim udobno i necujno vozis 160-165 Km/h, i tad je potrosnja po bordu oko 6 litara.
-nije neki sampion udobnosti ali daleko od toga da je neudobna - mnogo lepse upija neravnine nego recimo glavni konkurent Mondeo
- cak i najnizi nivo opreme ima sve sto je potrebno a da ne pricamo Initiale ili tako nesto,
-I nakon ovih godinu i po dana svakodnevne voznje auto deluje utegnut kao i kad je kupljen, i kapiram da ce tako biti i nadalje.
Pre kupovine cale i ja smo gledali razne vektre, passate, peugot 406, i sta god da smo gledali od toga uglavnom su imali po neku manu, ova laguna se pri kupovini pokazala kao stvarno u savrsenom stanju. Sve ispravno od trapova, nema dima na auspuhu, pravilan ler, dijagnostika nije pokazivala nikakvu gresku itd.
Cak je i sad takva, sve radi kako treba i po propisu, osim eto tih povremenih vibracija sa auspuhaa mozda i to sredim uskoro.
Zakljucak: od polovnjaka tog godista i te cenovne kategorije, bez razmisljanja bih opet birao lagunu. Nakon onog prvog, vrlo neprijatnog, iznenadjenja da nece da upali nije dalje pravila probleme. E sad, videcemo kasnije, kad se jos malo nagomilaju predjeni kilometri.
Izvinjavam se, malo sam oduzio pisanje, cak sam neke stvari i skracivao, ali tesko je u dve recenice napisati sta mislim o autu koji vozim svaki dan.
Comment
-
-
Originally posted by clickDa, to je to. Potrosnja od 7.1 do 7.8 kod mene,
@ Car
Koliko konja ima tvoja Laguna?
110 KS, mada je trazena ona od 120 KS pri kupovini, ali gde god da je takva bila na prodaju sve su prodavali neki profesionalni uvaljivaci polovnih auta, gde auto jedva da ima 60 000 na satu. A te varijante mi bas i ne ulivaju poverenje.
Comment
-
-
kakva je laguna
Evo i mog mišljenja kakva je laguna!!!
Laguna kao auto od 4.7 metara 2002 god. a kupljen prošle godine ne može biti povoljniji automobil.Pre nje sam imao samo OPELE i to vrhunske mislim na očuvanost i kilometražu ali su mi malo dosadili jer su se dosta sa kupovnom cenom primakli VW_u,tako da kada sam rešio da kupim veću klasu izbor je bio PASAT 13000 e,VEKTRA 12000 e ford ne dolazi u obzir smešan je unutra ,tako da je izbor pao na LEPOTICU DIZAJANA 8800 eura(prošle godine)DYNAMIC 158000 km pravih što je i bolje jer kažu da sve te 1.9 imaju do 100000 km problem sa turbo a onda to tamo taj bogati svet menja a nama dodju malo isprane gaće ali jebiga mogu još da se nose mada i ovde remont nije skup kažu dobar remont 50000 km.garancija a 300e.Mi u Šapcu dosta saradjujemo sa uvoznicima mali je grad poznajemo se pa onda i dobijemo NEKAD auto u dobrom stanju.
Moja laguna npr. ne baca crn dim od 10 turiranja na teh. pregledu samo na dva je pokazao jedva nešto malo,što znači dizne ok turbo ok itd.
Potrošnja!!! Meni recimo troši 5.9 na 140 a po gradu bog sveti zna kad ga arčim a uvek vadim prosek sa auto-putem tako da i ne želim da proveravam ,sve je to manje od astre 1.6 16v koja po mojoj vožnji troši 13 l po gradu.
Inače ako neko želi pravu mašinu to je 2.2 ali kažu da ujeda sa servisom a i reg je duplo skuplji , evo bila je jedna možda je još uvek na placu 2004 god krenimo redom:ksenoni sa prskalicama,navigacija sa velikim ekranom u boji,tiptronik automatski menjač,koža skroz i na tapacirima sa elektro sed.sanke,zavesice u staklima ,park senzori,skoro NOVE gume, očuvana bolje od moje a samo 10800 jebiga ja hteo da menjam ali tek sam moju registrovao.
Jednostavno ima li bolji odnos cene i kvaliteta.
Medjutim znaju da crkavaju neki elementi koji nisu ni malo jeftini npr podizači stakala 20000 din,tako da ako neko nema da plaća delove bolje da pričeka da počnu da se rsturaju za delove jer nema polovnih za nju bar ja ne znam.
A SADA PITANJE KAKO SE NA NJOJ ČISTI EGR.Na astri sam to radio ali na ovom ne znam gde je.U principu ja se i ne razumem baš najbolje jer sam zubar, ali kada znam gde je kvar pokušavam sam da ga rešim.Mada se privatno bavim zanatom verovatno mi zato nije teško da sam čistim i popravljam znatiželja je čudo.
Mada imam utisak da mi auto po nekad ne ide baš dobro i da ako hoću da ide žešće moram da trpim buku viših obrtaja možda je to samo moje raspoloženje ne znam. Toliko za sada !!!
Comment
-
-
Pa servisni interval je u pocetku propisan na 30 000, meni bord kompjuter i odbrojava pocevsi od 30k, a kasnije je navodno smanjen na 15 000, tj. sam renault je smanjio. To da je smanjem interval sam cuo u servisu i procitao na netu, mada ne vidim sta bi konkretno bio razlog tome kad ce sad i sa novom lagunom jos vise da produze te redovne servisne intervale.
Ugrubo, zamena bas svih filtera i ulja izadje oko 12 000, barem u ovlascenim servisima u Beogradu. To je ako stavljas "originalne" filtere, ili oko 10 000 sa nekim jeftinijim filterima, ne znam cak ni koji su. Neke varijante u servisima koji nisu ovlasceni kapiram da mogu biti i jeftinije.
Ja sipam sintetiku, 5w40, a po uputstvu moze i polu-sintetika.
Konkretno u mom slucaju potrosi negde oko 2 decilitra sintetike na 10 000. Ne znam kako je kod ostalih.
Comment
-
-
Ja koristim exelium 5w40 i meni takodje potroši 2dcl ulja na 10000 ali nema veze imao sam opela koji je na 46000 počeo da troši ulje u nenormalnim količinama tako da nijedan auto sa 150000 i više nije savršen.Mdjutim,kada je auto stigao iz italy nisam ništa radio jedno 10000 km ali ništa,jer bord je rekao da ne treba a moj novčanik ga poslušao,a hoću reći nije mi ni kapi potršio.Kako sam nasuo ulje u serbiji on meni poče da troši ta 2 dcl, ali teba imati u vidu da ako je povećan procenat sumpora u navodnom eko4 dizelu on probija kroz zazore karika i uništava aditive u ulju koji čuvaju ulje.Što znači nije folksvagen lud što je u srbiji duplo smanjio rok za zamenu ulja.Ima svega samo kvaliteta nema.Nego meni niko ne odgovara da li zna gde se nalazi EGR i dali ga je sam čistio,takodje kakvi su rezultati,možda GORDI zna i da li neko sam čačka kao ja pa da razmenimo iskustva ne mora sve da se završi u servisu.SAMO LAGUNA !!!!
Comment
-
-
Pa 2dl je mala potrosnja na 10 000 km za turbo dizela, ne verujem da je mnogo manje trosio auto i kad je bio nov.
Sto se tice EGR-a, pogledaj malo na http://www.renaultforums.co.uk , cini mi se da sam bas tu ranije vidjao neke slike kako i sta uraditi sto se tice ciscenja EGR-a na laguni. Moras da se registrujes.
Ako ti engleski nije problem imas tamo gomilu korisnih informacija u vezi lagune II, bas dosta. Npr. http://www.renaultforums.co.uk/laguna/105/
Mislim da nema problema koji tamo nije apsolviran.
Originally posted by jaksa...Smesan je unutra...
Comment
-
-
Da to je moje mišljenje da je smešan unutra ali isto tako bih rado posedovao novog mondea.Ja se inače pored zubarstva bavim i dizajnom pa pokušavam da budem slobodan u komentarisanju izgleda auta, ali treba prijatelji da znate da samo jedinstven dizajn može ostati zapažen i da probudi u čoveku neki bunt,recimo: ford ka, renault avantajm,megan 2,ajkula,buba,itd.Po meni laguna 2 ima tako elegantno skrojen kokpit da se čovek lako oseća u njoj kao u nekom dobro uaradjenom enterijeru dnevne sobe.
Comment
-
-
Pa i moja dynamic izgleda unutra isto kao i intiale samo što initiale ima neku korisnu stvar više ali dynamic recimo ima korita sedišta sa kožom i deblji volan a enterijer je crno siv tako da je i sklad sa silver bojom spolja extra.Da li je neko nekada parkirao u isto vreme sve te limuzine ja jesam jer moji prijatelji imaju takve pa recimo samo laguna i mazda 6 imaju profil u koji je uloženo para za dizajn.Svi ostali karavani su napravljeni da u nuždi mogu da se obaranjem sedišta pretvore u pogrebne.Zadnjice su im četvrtaste kao na vartburgu a bočna stakla kao prozorska okna školskog wc .E da ja pišem o karavanima ni meni se lično nešto ne svidja zadnji deo lagune 2 limuzine.
Comment
-
-
Pozdrav momci.
Trenutno vozim pežoa 206, hoću da menjam auto i imam u ponudi jednu Lagunu (ostao bih u porodici Francuza) 2004. godište sa "solidnom" opremom. 1.9dci motor je u pitanju.
E sad, pošto nisam neki poznavalac automobila na šta bih trebao da obratim pažnju kada odem da ga vidim?
Hvala unapred
Comment
-
-
Ja cu da napisem ono sto mozes da proveris onako na brzinu, a verovatno vazi za vecinu auta. Najbolje je da to pregledas u nekom servisu ako imas prilike... Da ne kupujes na nevidjeno...
A uglavnom sam gore u nekoliko postova napisao sta sam licno i laicki primetio. Dakle:
Trapovi su recimo solidno odradjeni (nista losije od drugih auta iz te klase), ali npr. krajevi letve (ako se to tako zove), cesto crkavaju - sve mora da bude utegnuto na volanu ako je potpuno ispravno.
Senzori za pritisak su vec redovna pojava da kad tad mora da se zameni neki, ali to vec ne znam kako da na brzinu proveris. Ako meri normalno pritisak u sve 4 gume, verovatno je sve ok. Nisu preterano skupi ako i neki ne radi...
Turbina se vec pominjala kao problem na tim motorima, uglavnom, ne bi smelo da se cuje zvizdanje interkulera ili cega vec ako je sve ok, i ne bi smelo da bude mnogo masno crevo na izlazu iz turbine, Evo i citava tema o tome: http://www.cannonballforums.se/viewtopic.php?t=20180
Obavezno gledaj u kakvom je stanju enterijer, materijali su toliko nezni da ako je auto stvarno mnogo vozen vrlo lako ces videti izbledele tapacirunge, ili mebl na sedistima. Npr. kad smo cale i ja kupovali lagunu tapacirung na vratima nije imao nikakve tragove, a vec sad nakon 60ak hiljada se poznaje kako se drzi lakat na vratima. Znaci, bas je nezno sto se toga tice, i vrlo lako se primeti koliko je vozen auto...
Npr. moja laguna je sad presla 200 000 km (ako nije vracano), i samo se na vozacevom sedistu primecuje kako je mebl malo svetliji, ali sam video lagunu koja ima duplo manje kilometara na satu a unisten sundjer na vozacevom sedistu, mebl itd, i plastika unutra skripi pri svakoj rupi - nespojivo sa malom kilometrazom.
I buduci da ta plastika u kabini nije bas ekstra kvaliteta pa se i sama razdrnda, ako je sve unutra utegnuto kad ga gazis preko rupa, i nigde nista ne skripi ili udara od plastike, meni bi to bio dobar znak da auto nije preterano izakan. Ovo stvarno ne pricam napamet, video sam nekoliko laguna kojima su vracene kilometraze, i prvo se prepozna u enterijeru. Kao sto rekoh, suvise nezni materijali. Nije na nivou, recimo, audija gde i posle mnogo kilometara enterijer i dalje ostaje utegnut i kao nov.
Dizne i ostalo je generalno skup problem common rail dizela, pa ni DCI nije izuzetak. Uglavnom, pri kupovini mi u servisu rekose da ako je sve ok sa diznama trebalo bi savrseno ravnomerno da radi na leru, da kazaljka za broj obrtaja ne mrda, da nema dima na auspuhu i slicno... Koliko to ima veze samo sa diznama ne znam, ali je svakako pozeljno da tako radi dizel.
Pletenica na auspuhu (ne znam kako se to tacno zove) je isto problem na lagunama - slusaj po gradu neke kad krecu, i vrlo lako ces naleteti na neku iz koje se cuju vibracije.Popravka verovatno skupa...
Nisam rekao nista posebno, ali vidim da niko drugi ne odgovara, pa barem nesto da napisem. Toliko sam saznao iz voznje, price sa majstorima u servisu, od nekoliko prijatelja mog caleta koji takodje voze lagune itd.
Na kraju krajeva, ni broj kilometara ne znaci nista ako je auto odrzavan kako treba, normalno vozen i slicno.
Ja bih sve to najradije prepustio nekom majstoru da pregleda detaljnije, skup je common rail dizelas za popravke ako nesto zaista nije u redu.
Comment
-
Comment