A da ne otvaram novu temu,da li neko zna gde mogu da proverim po broju sasije,tacno godiste mog automobila?Znam za ovlascene servise ali da li moze i ovako preko neta?
Gde mogu da proverim po broju sasije godiste
Collapse
X
-
Probaj da pises direktno proizvodjacu ako baratas Engleskim ili Francuskim.
Svaki proizvodjac ima deo sajta koji je namenjen vlasnicima njihovih vozila.
Imaj i to na umu, da je nekoliko zadnjih godina, nasa carina gledala kod carinjenja datum prve registracije i na taj nacin (NE)namerno podmladjivala uvezena kolaLjubitelj Francuza i dizela
-
-
Ne znam da li je ovo tacno, ali cini mi se da deseta cifra u broju sasije oznacava godiste. Npr, ako je dvojka onda je auto 2002. To sam cuo od nekih "uvoznika" automobila, trebalo bi da se ljudi razumeju u te stvari. To im je posao.Renault Megane I, 1.9dCi AIR
Peugeot 405, 1.6l
Comment
-
-
-
Deseta cifra oznacava modelnu godinu (znaci negde od 3/4 te kalendarske god. do 3/4 sledece god;npr auto proizveden oct.2007 je modelna 2008. i sl.)a ne godinu proizvodnje.
Probaj da kontaktiras nekog od ovlascenih dilera-servisera,mislim da ti oni na osnovu VIN-a mogu dati tacan datum i proizvodnje i isporuke (kod nekih drugih je tako),samo ako hoce...Toyota Čačak
Comment
-
-
Mozes ovako, ako ti nije mnogo komplikovano: dovuci sa neta Dialogys, Reno-Dacia servisno uputstvo i katalog rez. delova. Odaberi svoj model auta i u polju Date of manufacture unesi godinu i mesec proizvodnje (onaj koji mislis da jeste) i dobices fabricki broj za taj mesec. Unesi sledeci mesec i dobices drugi broj. Ako se tvoj fabricki broj nalazi u opsegu izmedju dva dobijena broja, onda si pronasao godinu i mesec proizvodnje svoje masine.
Npr. za Megana koji posedujem za godinu/mesec 0206 (YYMM format) izbaci mi Fabrication number = E375831. Za 0207 dobijam E392885. Broj moje masine je E387287 sto bi trebalo da znaci da je proizveden 2002 u sestom ili sedmom mesecu. Siguran sam da ti znas, ali hajde da pomenem, svi relevantni podaci o autu (sem broja motora i sasije) su nalepljeni na desnom stubu negde dole, blizu praga.
Ako ti je lakse, posalji mi ove podatke, pa mogu ja da ti proverim ( ako ti ova metoda ima nekog smisla)
Renault Megane I, 1.9dCi AIR
Peugeot 405, 1.6l
Comment
-
-
Ja sam to davno pokupio sa neta, tako da nisam siguran odakle, ali moze da bude samo sa projectw.org, ili eventualno sa rapidshare-a, ali vise tipujem na projectw.org.
Tacan link ne znam, koristi search opciju na projectw-u.
Inace softver je tezak tri ili cetiri CD-a, nije bas mali.Renault Megane I, 1.9dCi AIR
Peugeot 405, 1.6l
Comment
-
-
Imaj i to na umu, da je nekoliko zadnjih godina, nasa carina gledala kod carinjenja datum prve registracije i na taj nacin (NE)namerno podmladjivala uvezena kolaSamo te slusam i pitam se dokle ces?
Comment
-
-
Ma moglo je da bude sta hoces, ali i ovo: Vrlo cesto na zapadu, automobili stoje po nekoliko godina u salonu. Obicno su to jako nabudzeni modeli koje zbog visoke cene nece niko da kupi. Onda kad ptodje par godina i izadje noviji model, prodavac ovog iz izloga da u pola cene, a razliku u ceni pripise reklamnim troskovima. Mislim da tu deo "gubitka" podnosi i proizvodjac.
Evo samo jedan primer. Pre ako ne gresim 2 godine u Beoafriku koja je tada imala plac na Autokomandi (sada su kod Novobeogradskog buvljaka), stiglo je par komada Fiata Stilo.
U pitanju su bili modeli sa najjacom sportskom opremom, ABART, sa svim mogucim dodatcima ukljucujuci i menjac sa komandama na volanu. Svi su bili novi, sa 50-100 km na cajgeru, tek koliko su na fabrickoj pisti napravili, a svi su bili stari po 2-3 godine i Beoafrika ih je prodavala po jako zanimljivoj ceni.
Eto, to bi bila ta prica, godina proizvodnje 2005. a prva registracija 2007. na primer. Desava se i kod nas nesto slicno. Svi uvoznici kola sad pred Novu Godinu daju manje ili vece popuste i to ne zato sto vole kupce, vec da bi se otarasili auta proizvedenih u ovoj 2007-oj godini. Ako im neki i preostane, s prvim danima 2008. davace jos vece popuste ne bi li ih prodali.
To moze i da bude dobar pazar za nekoga ko misli da svoj novi auto vozi narednih 10 godina, ali za nekog ko planira da za 2 godine promeni auto, kupovina 2007. godista u 2008. godini je prilican gubitak vrednosti kada se taj auto bude prodavao, jer je razlika izmedju 2 i 3 godine starog auta jako velika, a izmedju 10 i 11 godina starog polovnjaka zanemarljiva.Ljubitelj Francuza i dizela
Comment
-
-
vec sam pitao negde ali nisam dobio odgovor pa da pitam i ovde vas, imam trafika, 95god i u saobracajnoj pise da motor ima 2688 kubika pa me to muci jer koliko ja znam u njih nisu stavljali nista vise od 2.5, dali postoji neki nacin da se to proveri nekako, na netu po broju sasije ili nekako drugacije, hvala i srecna vam nova i praznici.
Comment
-
Comment