u prilici sam da kupim jednu dobro ocuvanu 91 godiste.
motor je 1.6 110ks.
ima li ko iskustva sa ovim autom ili makar 1.6 motorom?poz
Originally posted by Stefan_s
Ta dvojka je trosila stvarno malo, desavalo mi se da se ugasi jer ostanem bez goriva..naravno to kad teram pun gas. i nekako upalim i pola dana se jos vozim laganim gasom. Nekad sam imao tripove da ide na vazduh, majke mi...
Upotrebi "Search" opciju, bilo je o XR2i par puta priche "nashiroko".
Evo ukratko, moja lichna iskustva poshto sam imao bash taj model, sa 110 KS (novija verzija ima motor od 105 KS).
Auto je prava "zujalica", jako startan i obzirom na malu tezhinu, preticanja traju vrlo kratko. Auto se najbolje snalazi na otvorenom/magistralnom putu, na autoputu takodje ali u tom sluchaju zaboravi na duzha "krstarenja" na i preko 140 km/h, jer je izolacija loshija pa urlanje motora brzo smori. Po gradu se, kao i svaki auto tih dimenzija, dobro snalazi ali zbog jako tvrdog veshanja i gasnih amortizera, sve pa i najmanje neravnine tipa tramvajske shine i sl. prenose se direktno na bubrege Osim toga, nedostatak serva se mozhda i ne bi toliko osetio ali malo shire gume i izuzetno mali prechnik upravljacha chine manevrisanje po gradskim ulicama u najmanju ruku neprijatnim, isto vazhi i za parkiranje. Definitivno nije auto za zhensku populaciju jer mu treba "mushka ruka"
Moram da ti skrenem paznju da taj konkretan model nije bash jeftin za odrzhavanje, jer se radi o retkom primerku, narochito kod nas, tako da je i delove tezhe naci a i kad ih nadjesh budi spreman na iznenadjenje Npr. alternator (Valeo, nov) je tada koshtao blizu 200 Evra, a prednji gasni amortizer sam svojevremeno placao po 72 Evra po komadu, shto je (u to vreme) bilo u rangu amortizera za Mercedes (starije) E klase. Cene redovnog servisa nisu velike, ali ako/kad neshta vanredno "ode" onda mozhesh da ochekujesh malo vece troshkove.
Preporuchujem ti da narochitu pazhnju obratish na stanje motora. U pitanju je CVH (Compound Valve Hemisphere) SOHC motor sa 8 ventila koji je u pravom smislu "srce" tog auta, jer stvarno radi lepo, povlachi bez muke i lako se zavrti. Medjutim, ti motori imaju genetsku anomaliju da jako brzo koksaju ulje, tako da ukoliko su intervali zamene kod bivsheg vlasnika bili neredovni ili predugachki - mozhesh da zavrshish sa motorom koji je godinama radio sa iskoksanim uljem, a to nije dobro Znachi, proveri kompresiju motora kod nekog majstora, skini poklopac glave, pogledaj "kako je unutra", takve tragove cesh vrlo lako da primetish i sam, ako ih ima. Ako i uzmesh auto, nikako ne produzhuj zamene ulja preko 7-8 000 km, narochito ako cesh chesto da vozish kratke relacije.
Ono shto je tom modelu simptomatichan kvar to su silen (silent) blokovi, koji stradaju neverovatno brzo. Bar sam ja imao to iskustvo, mada su mi majstori objashnjavali da izmedju brzine njihovog propadanja i stila vozhnje postoji uzrochno-posledichna veza U svakom sluchaju brza i jeftina popravka, ali se javlja dosta chesto.
Druga stvar su gumice ventila koje takodje brzo stradaju. Simptomi su plavichast dim iz izduva na prvom jutarnjem paljenju koji traje po par ili najvishe par desetina sekundi. Kad ove tragove plave boje u izduvu pri paljenju prati i malo ubrzano troshenje ulja, onda su definitivno u pitanju gumice koje se moraju zameniti. Same gumice nisu skupe, ali ce posao oko njihove zamene biti jako mukotrpan i ne bash jeftin.
Zbog ranije pomenutog tvdog veshanja i gasnih anortizera, trebalo bi da detaljno proverish i prednji trap, koji je narochito opterecen. Narochito obrati pazhnju na amortizere jer su, kako vec rekoh, neochekivano skupi za auto te klase i tog godishta.
Od drugih stvari, navikni se na chestu reglazhu trapa, promene prekidacha elektro-podizacha prozora, ali i na regler koji povremeno otkazuje poslushnost
Sve u svemu, bitno je da je taj primerak u dobrom stanju i da je koliko-toliko redovno odrzhavan. Sve ostalo oko njega je posle daleko lakshe. Znachi, prvo detaljna provera i analiza stanja, a ako se ispostavi da je sve u redu i kupish auto - za sve dalje savete/pomoc i sugestije znash gde da me nadjesh...
hvala na iscrpnom odgovoru,zanima me isto kakva ti je bila potrosnja po gradu i kako da provjerim da su ti gasni amortizeri u redu?
Originally posted by Stefan_s
Ta dvojka je trosila stvarno malo, desavalo mi se da se ugasi jer ostanem bez goriva..naravno to kad teram pun gas. i nekako upalim i pola dana se jos vozim laganim gasom. Nekad sam imao tripove da ide na vazduh, majke mi...
Stanje amortizera procenicesh nakon krace vozhnje po razlichitim podlogama/terenima, ali je ipak najbolje da odesh do auto-mehanichara koji ima "valjak" na kojima se amortizeri testiraju. Tu mozhesh detaljno saznati koliko su josh funkcionalni i koliko im je "ostalo".
Shto se potroshnje tiche, po gradu je troshila oko 9 litara, ali ne podrazumevam pod time bash kreni-stani "shpiceve" u saboracaju, jer u takvim nekim okolnostima nisam ni imao priliku da vozim dovoljno dugo i chesto da bih mogao da procenim potroshnju. Na otvorenom je troshila oko 7 ali samo ako se vozi krajnje opushteno, shto je lakshe reci nego uraditi
Samo josh jednu stvar koju ti ranije nisam napomenuo: taj EFI sistem je kod njih jako osetljiv, i vrlo brzo pochne da reaguje na loshe gorivo. Imao sam tu (ne)priliku da nakon par sipanja goriva na sumnjivim pumpama dozhivim da ceo injection sistem totalno trokira, auto je izgubio oko 20 % performansi i pocheo da troshi isto toliko vishe goriva. Detaljno chishcenje celog sistema dovoda i ubrizgavanja goriva je pomoglo, ali to nije bila bash tako jeftina intervencija. Znachi, ako uzmesh taj auto pazi gde cesh da sipash benzin kako bi izbegao naknadne dodatne troshkove.
Comment