dakle, kupio bih polovnjaka do 5000e. svidjeli su mi se gore navedeni modeli, s tim sto je fiesta skuplja za nekih 1000e. o saxu sam cuo sve najbolje, ali bi mi fiesta ipak bila bolja opcija, jer je malo veca. zanima me i koliko trosi taj fiestin motor i da li je fiesta skupa za odrzavanje. sve sugestije su dobrodosle. usput, novi sam na forumu, pa njezno samnom =]
citroen saxo 1.4 vts VS ford fiesta 1.6 16V - 2001. godiste
Collapse
X
-
niko nista? mozda da preformulisem pitanje...dakle:
odvagajte:
Fiesta:
+ veca je (visok sam 1.90m, a treba mi i pristojan gepek)
+ jaci motor (1.6 16v, dok je saxo 1.4 - auto se nece voziti samo po gradu)
+ ljepsa je (sport oprema, kozni volan, blabla...)
+ na prvi pogled je u odlicnom stanju
- skuplja je za cca 1000e (oko 5000e, saxo je oko 4000e)
- veci motor = veca potrosnja (ali ne znam tacno koliko, mozda je i skup za odrzavanje)
Saxo:
+ jeftiniji je
+ takodjer izgleda da je u dobrom stanju
+ relativno jeftin za odrzavati
+ manja potrosnja
- prilicno je malen
- manji motor (ne znam da li ce se 1.4 previse naprezati na otvorenom)
ovo sve vazi pod pretpostavkom da su oba auta u dobrom stanju. oba su 2001. godiste, sa cca 80 000 predjenih km. dajte mi neke sugestije i slobodno me ispravite gdje grijesim, jer se ne razumijem bas najbolje. hvala.
-
-
"Pravi" Saxo VTS je zapravo bila verzija sa 1,6 16v motorom, ova verzija sa 1,4 8v motorom se na nekim trzhishtima predstavljala kao VTS verzija, ali se inache prodavala pod nazivom Furio. Tamo gde je (kao u ovom sluchaju) u pitanju 1,4i motor radi se zapravo o verziji Saxo/Furio 1,4 SX sa VTS stylingom i malo "pojachanom" opremom.
Taj motor je poprilichno zhiv (za 1,4), 75 KS @ 5500 rpm, 121 Nm @ 3400 rpm, 0-100 km/h: 13 sec... ali debelo zaostaje za "pravom" verzijom VTS sa 1,6 16v motorom.
Fiestin Zetec motor je daleko jachi: 100 KS @ 6000 rpm, 143 Nm @ 4000 rpm, 0-100 km/h: 10,8 sec, i sem toga je daleko rastereceniji u radu. Ovo kazhem zato shto ce potroshnja ova dva modela biti maltene ista jer se cesh VTS vishe gaziti i terati ga cheshce u vishe obrtaje.
Fiesta je daleko "komotnija", veci prtljazhjnik, verovatno i povoljnija shto se odrzhavanja tiche. Ti sa svojih 190 cm svakako necesh u Saxu naci "auto svojih snova", a i naknadna prodaja odnosno gubitak na vrednosti "idu" u korist Fieste, tako da mislim da ti je Fiesta za nijansu bolja opcija.
Pozz
Comment
-
-
priupitaj se i da li bi mozda zeleo da koristis pogon na gas.
ako da, Ford i Zetec familija motora nisu bas optimalna osnova (premekana glava motora, dopunsko "podmazivanje" ventila).
u tom slucaju ja bih pre Citroen a ako je mali model potrazi prvi sledeci, Xsara bese u to doba ?
mozda i sa 1.6 motorom.
cena ne mora da bude bitno veca zasto sto je auto nesto veci.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Koji je motor u fiesti , zetec , zetec se , ili mozda duratec ?
Ovaj prvi ti je oprobana fordova mehanika , napravlejn solidno , drugi je motor koji je razvijala Yamaha za ford , super motor , mali i laka i voli da se vrti . Trece ti je najnoviji motor iz fordove grupacije , fenomenalan je , ali su i jako male sanse da se on nalazi u toj fijesti ....zivi , Franjo je ziv !!!
Comment
-
-
nisam mislio ugradjivati gas. a sto se tice motora, to cu tek morati da pogledam, u podacima je navedeno samo 1.6 16v 103hp 76kw.
ps>izgleda da se ipak radi o zetec SE motoru, sto onda znaci da je model vozila Fiesta Zetec-S, a ako nista drugo, to zvuci jako lijepo
Comment
-
Comment