Uvoz iz Belgije

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • iwcham1979
    CBC Senator XXL
    • 17.07.2007
    • 741
    • Nis
    • Seat Altea 2.0Tdi

Uvoz iz Belgije

Gledam nesto Autoscout24, Belgija. Ima da se markira opcija "povratak Pdv-a" Koliko je to bese od vrednosti automobila? Kako se realizuje? Recimo, koliko se ovaj Seat placa tamo?

http://www.autoscout24.hr/home/index/de ... oto=0&zip=
  • sri98
    Admin od Trpeze
    • 24.10.2004
    • 7262
    • Republic of Konjarnik
    • Toyota Corolla E 210

A da mi tebi otvorimo posebnu sobu za kupovinu auta? Koja ti je ovo tema po redu o kupovini?
    Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• iwcham1979
      CBC Senator XXL
      • 17.07.2007
      • 741
      • Nis
      • Seat Altea 2.0Tdi

Bora je na prodaji, cekam nekog kupca koji je gledao auto da mu kao legnu neke pare, pa da se informisem malo. Slabo znam ovo oko povrata Pdv-a, koliko se od cene koja je na netu odbija kad pise "povrat" Pdv-a, da li se dealeru u inostranstvu placa ceo iznos ili se odma umanjuje za iznos Pdv-a kada se kesira lova i tako te stvari. Ako neko zna, bilo bi lepo da ukratko razjasni. Malo vise je i konfuzno sto recimo negde stoji samo jedna cena, pa onda pojma nemam da li je Net price ili ne.

Comment

• ada
        CBC Senator XXL
        • 04.06.2005
        • 2375
        • Novi Sad
        • Svasta nesto

plaćaš ceo iznos i kada na overenom tva papiru dobiješ pečat onda ti se vraćaju pare ali kod prodavca. u povratku tva je 16%
        Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
        Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
        Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
        Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• iwcham1979
          CBC Senator XXL
          • 17.07.2007
          • 741
          • Nis
          • Seat Altea 2.0Tdi

Znaci kupim auto, idem negde po pecat, pa opet kod prodavca da vrati 16%. To se sve odigrava u inostranstvu?

Comment

• CLD
            CBC Senator XXL
            • 08.02.2005
            • 1225
            • Belgija - ranije Luna-Chico

povrat poreza je u slucaju kad roba izadje iz EU, sto znaci kad ti Slovenci ili Madjari lupe pecat, onda dobijes povrat novca.

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141
              • Beograd, barajevo-zemun
              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

dakle kupis robu od PDV obveznika (znaci to je firma a ne gradjanin), izvrsis izvoz iz zemlje (znaci to je EU), na carini prijavljujes taj izvozni posao i sluzbenik carina ti pecatom i potpisom overava da si robu zaista izvezao.

sa tim pecatom se zavrsio proceduru.

dalje dolazis u nasu zemlju, nasoj carini prijavljujes uvozni posao i po proceduri vrsis uvoz.

koliko znam za uvoz auta je potrebno da ostavis depozit kao garanciju placanja carine i PDVa kao gradjanin.
              (nekada je moglo da sam kao gradjanin uvezes auto, nesto mi se cini da sada mora da bude firma. ali proveri u upravi carina tacno vazece zakonsko stanje).

kada firma uvozi auto, tj spediter, onda on izdaje garanciju i on vrsi proceduru uvoza.

time si nakon placanja fiskalnih obaveza u poreskoj upravi postao vlasnik domaceg auta.

vracamo se na pocetak.

sa izvoznom carinskom deklaracijom, pecatom EU da si izvezao auto, se javljas prodavcu od koga si kupio.

on se obraca svojoj poreskoj upravi i naplacuje povrat PDV od belgijske drzave, koje onda prosledjuje tebi po proceduri vazecoj za finansijske transakcije (mislim da unutar EU je vrlo jednostavno transferisati novac bilo gde).

tokom ovog procesa koji traje nekoliko nedelja/ meseci da ti ne bi cekao, obicno prodavac isplati tebi iz svoje blagajne protivvrednost PDVa kao uslugu tebi, a onda on saceka da njemu drzava isplati PDV.

ovo sam prepricao sto prostijim jezikom.
              uglavnom posto ima dosta koraka, najjednostavnije je da unajmis nekog speditera kome je to svakodnevni posao i ima procedure u malom prstu, i platis za te njegove usluge.

u ukupnom iznosu spediter ce biti toliko mali iznos da neces osetiti bitno pri uvozu.

izvoz iz EU (Belgije) mozes sam da obavis ali bih preporucio da ako ne poznajes francuski (ili koji god sluzbeni) jezik ipak papirologiju oko izvoza i registracije vozila prepustis spediteru.

najcesce auto kuca koja je prodavac ima svoju ili usluznu speditersku ponudu pa ti sve na jednom mestu/ salteru zavrsis.
              naravno i njhove usluge ti placas posebno i dodatno u odnosu na cenu auta.

ako auto zelis da vozis mora da bude registrovan kao i svaki drugi auto, ako zelis da ga transportujes na recimo sleperu onda ne mora da bude registrovan.

to takodje placas dodatno na cenu auta prema vazecim tarifama registracije u Belgiji.

putarine, gorivo, spavanja, hranu, hotele, avion/voz/bus i ostale sitnice ionako sam organizujes i placas prema svojim zahtevima.

inace, ista procedura je i ako je obrnut smer.
              ako iz Srbije izvozis auto u EU, prodavac ovde a kupac u recimo Belgiji tako da mozes i kod nase poreske uprave da saznas sve regulacije oko povrata PDVa pa preneseno primenis na Belgiju.

prema mojim najboljim saznanjima ali sve dobro proveri kod onih koji to svakodnevno rade i u toku su sa izmenama, dopunama i tako to zakona koji to reguliusu.
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• iwcham1979
                CBC Senator XXL
                • 17.07.2007
                • 741
                • Nis
                • Seat Altea 2.0Tdi

Hvala Brick na lepom objasnjenju, kao i uvek. malo je jasnije. A ovde recimo?

http://www.mobile.de/SIDHAqXBYEVSAheGml ... 295143079&

Da li ovo netto znaci u stvari da se prolazi kroz istu proceduru kao kod povrata Pdv-a ili nesto drugo? Ja ovde samo placam net price i ne zanima me drugo? Sta se situacija kada je ponudjen net price arzlikuje od one gde pise povrat Pdv-a?

Ovde za razliku od Net price cene na gornjem linku vazi ono sto si napisao?

http://www.autoscout24.hr/home/index/de ... oto=0&zip=

Comment

• sw.brick
                  CBC Senator XXL
                  • 09.10.2004
                  • 8141
                  • Beograd, barajevo-zemun
                  • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ne znam sta ti je nejasno.
                  lepo jasno pise

Seat ALtea itd

maloprodajna cena

12.300 eura.

netto je poreska osnovica za obracun PDVa.

toliko koliko pise cena toliko i placas prodavcu u Essenu, a to je autokuca.

potpuno isto kao i kod nas kada kupujes bilo koju robu, placas maloprodajnu cenu. (osnova+ PDV).

drugi link nisam ni gledao, jasno je iz ovoga sta sadrzi cena.
                  volvo
                  945 SE turbo lpg
                  344 GL lpg

Comment

• iwcham1979
                    CBC Senator XXL
                    • 17.07.2007
                    • 741
                    • Nis
                    • Seat Altea 2.0Tdi

Ok, jasno. A ima li neka finta kad firma iz Srbije kupuje auto u inostranstvu?

Comment

• ada
                      CBC Senator XXL
                      • 04.06.2005
                      • 2375
                      • Novi Sad
                      • Svasta nesto

nema finte. placas punu cenu i kada overis ex papir ides nazad po pare. u sluaju linka 1 dobijes nazad oko 1700€
                      Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
                      Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
                      Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
                      Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• iwcham1979
                        CBC Senator XXL
                        • 17.07.2007
                        • 741
                        • Nis
                        • Seat Altea 2.0Tdi

To je to. Hvala ljudi!

Comment

• sri98
                          Admin od Trpeze
                          • 24.10.2004
                          • 7262
                          • Republic of Konjarnik
                          • Toyota Corolla E 210

ako tako kazes, lock
                          Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

Working...
                          X