TOTALNA STETA

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • prolupator
    CBC Senator XXL
    • 02.09.2005
    • 3968
    • Zemun

TOTALNA STETA

Da krenemo …

Imao sam priliku i zadovoljstvo da unistim Zenomobil, za neupucene Corsa C 1.3 CDTi koji je bio kasko osiguran kod Wiener-a (na dalje W).
    Polisa je imala uslove ucesca od 5% ili 20e, pa sta bude vece…

Kako ide proces:
    1 Unistite auto na bilo koji nacin
    2 Doslepate auto negde gde vam je zgodno
    3 dodje agent osiguranja da slika i napravi zapisnik
    4 Na osnovu zapisnika idete u ovlasceni servis (os strane osiguranja) da vam daju procenu cene opravka
    5 Na osnovu cene opravka zasedne komisija W-a i proceni da li im se isplati li ne da to oprave
    6 Ukoliko im se ne isplati auto se proglasava za totalnu stetu

Ja sam razlupao Corsu 19/06/2007 godine na starom putu od NS-a ka SU, 20-ak kilometara od NS-a. Kako ?! To sad nije bitno…
    Danas je 07/08/2008, dakle proslo je skoro mesec i po…

Procedura:
    Unistili ste auto, Policija izadje da izvrsi uvidjaj, zakrpite rane, duvate u balon, ispunite policijski zapisnik, stavite auto na slep i idete kuci…
    Auto odslepajte na neko mesto gde ce moci da bezbedno stoji neko duze vreme 20-30 dana jer ce vam toliko najmanje trebati da pozavrsavate gloopost koju ste napravili…

Vazno je napomenuti da je Corsa kupljena preko lizinga (S Leasing) i da W isplacuje pare S-u a ne vama.

Napravili ste sr@nje i doslepali auto na pogodno mesto. Ja sam ostavio auto ispred perionice koju drzi drugar, pokrio ga veeelikim najlonom i sve dobro uvezao lepljivom trakom. Nisam imao bolje mesto…
    Par dana nakon toga sam obavestio W da je ucinjena steta i da treba agent da izadje. Osiguranja nemaju 100 ljudi koji izlaze na teren i nekad je potrebno da se saceka dva-tri dana da taj agent izadje i pogleda o cemu se radi… W ima jednog coveka koji seta po celoj drzavi, zaduzenog za totalne stete.

Lepo sam se ispricao s covekom, javio mu gde je auto i i on je izasao prekosutra da vidi auto, Nije bilo potrebe za mojim prisustvom. Odmotao je auto, slikao sve zivo i napravio zapisnik.

Vi idete u prostorije osiguranja po taj zapisnik i s tim odlazite u ovlascen servis po procenu cene opravka na osnovu zapisnika vaseg osiguranja.

Dan posle slikanja stete sam otisao po zapisnik i u Autopromet (ovl. Opel servis) da pitam da li bi hteli da urade procenu opravke. Rekli su da to kod njih kosta 4000din i da se ceka 3-5 dana. Okrenuo sam se i otisao u Trend-Auto koji je to uradio besplatno i za dva dana.

Procena stete je bila 1.033.660.11din samo na osnovu zapisnika bez uvida u auto i uz ogradu da je moguce i povecanje cene zbog opravki koje jos nisu uocene, a potrebne su…

Ta cifra je sledeci dan izasla pred komisiju W-a i auto je automatski proglasen totalnom stetom.

Rezultat:
    Ukupna vrednost vozila 470.679.53
    Ukupna vrednost ostatka vozila 102.137.46
    Za isplatu 350.114.97

Nemojte misliti da ce vam osiguranje ili banka oprostiti nesto jer nece…

Za to vreme sam dostavio i zapisnik policije ( po koji sam morao da idem u NS i ne salju ga postom !!!) da bi steta bila naplativa i W mi je uplatio 17.000.00din za slep i 780.00din za zapisnik (i to vam uplate  ) umanjenih za 5% (ucesce u steti, i to je steta) i za neku taxu … tako da sam dobio ~16.800.00din.

Inace, W (ili bilo koje osiguranje) po ugovoru (zavisi od ugovora) ima dve nedelje vremena da uplati S-u (ili bilo kom) odstetu po vasoj polisi na osnovu totalne stete. W-u je trebalo 10-12 dana, ne secam se…

Od isplatne vrednosti se odbija cena casco polise za celu godinu jer se casco zasniva na godinu dana bez obzira sto ga placate kroz mesecne rate i S-u je isplaceno ~340.000.00 din.
    Ne znam tu tacne cifre do u paru jer JOS nisam zavrsio s njima…

S se naplatio po svom ugovoru sve po redu … odbija vam se porez na ostale rate i jos neke zezancije, ali ne mnogo… Ide tu i taxa za skidanje s kreditnog biroa i jos neke sitnice …

Suma-sumarum … treba da dobijem ~62-63.000.00din…

Naravno, ostaje vam i taj krs od auta koji prodate za neku cifru (zavisno od vase snalazljivosti, od samog automobila i mogusnosti malverzacija s njim).

Ja sam dobio 1000e za taj krs.
    Jeste manje od procenjene vrednosti ~102K din, ali sam dobio kintu odma’ kad mi je trebala i covek je sacekao ( i jos ceka, jos 3-4 dana) da se zavrse sve zezancije oko prenosa automobila…

Dakle, W je uplatio S-u ~340K din, dobijete papir na kom pise da je predmet zatvoren, da im nista ne dugujete i s tim papirom prenosite auto na sebe ili sledeceg vlasnika, po zelji…

Tu zavrsavate i sve zayebancije oko papira, uzimate svoje menice, kluceve od auta ako su bili kod lizinga-banke i sve ostale banalnosti…

U svakom slucaju, spremite se na najmanje mesec dana zayebavanja dok zavrsite celu pricu…

Ukoliko bude pitanja, rado su dati odgovore, ako ih budem znao 
    OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs
  • milannik
    CBC Senator XXL
    • 23.12.2004
    • 1455
    • Niš

Imam ja pitanje. Kada posle svega sumiras tvoju matematiku, rate koje si uplatio, ucesce, kamate pa oduzmes novac za koliko si prodao auto, novac od osiguranja koji je pripao tebi koliko te kostaju tih par godina voznje tog automobila?

Comment

• fox_mulder
      CBC Član
      • 21.11.2005
      • 74
      • Beograd, Srbija

Ovo je sjajna i veoma korisna tema! Svaka cast, i da ti se vise ne ponovi

Comment

• prolupator
        CBC Senator XXL
        • 02.09.2005
        • 3968
        • Zemun

@fox: Hvala, valjda nece ... i ja se nadam ...

@milannik:
        Nov auto se kupuje zato sto ti treba a ne da zaradis na kupovini. Ako hoces da zaradis - kupi nekretninu...
        Nov auto se kupuje jedino i iskljucivo iz potrebe za novim automobilom.
        Ja prelazim 50K km godisnje i ne vidim nacin da tako i bude bez redovne kupovine novog automobila. Kad izracunas da s ratom mozes da zivis, ulazis u krug ...
        kupupovina - voznja 5-6 godina - prodaja i opet kupovina novog na lizing/kredit
        Corsa je u salonu kostala 13.500.00EUR, uzeta na lizing s 9% godisnje kamate, ako se ne varam ...
        Platili smo ucesce 10% i sve pripadajuce taxe, registraciju trt-mrt, sad se i ne secam...
        Rata je bila 223.15EUR + ~45.000.00din kasko na godisnjem nivou koji se placao u 10 rata, tako da nas je Corsa kostala (preracunato) mesecno 270eur. To je rata koju mi mozemo da podnesemo...

Ako te interesuje "gubitak" izracunaj sam, ja ne umem.

Cim kupis nov auto odma' si na gubitku... s kreditom/lizingom pogotovo...

Moja racunica je sledeca:

Dobio sam 1000e za krs i 750e od ostatka novca po isplati stete. Ukupno 1750e, tu negde, neki evro gore-dole. To je za Corsu C 1.3 CDTi 68KS sa predjenih 125K km kojoj je u 11-om mesecu ravno 4 godine.

Nov i30 me izasao (uz minimalno davanje para) 2900e ucesce i neke taxe i 30.000.00din registracija, tj. do 3300e ukupno.

Dakle, kako ja to vidim, dao sam matoru Corsu, uzeo NOV auto veci za klasu i dodao 1550e. Meni je to OK... Ako izuzmemo registraciju novog automobila, ona nas ceka pa nas ceka sa svakim automobilom, ta razlika je jos i manja...

I sad mi je rata 280eur mesecno ukupno s osiguranjem.

Inace, rata me kosta dosta manje od samog koriscenja automobila. Nikad mi nije bilo bitno koliko kosta auto, vec samo kolika je mesecna rata i koliko je ekonomican.

S mojih ~4000K km mesecno to ti je sledece:
        280e auto
        250 litara goriva izvezem mesecno = 330eur najmanje...

Dakle, samo da imam auto i da ga vozim me kosta ~650e ili vise mesecno, bez redovnih servisa, kupovine guma, redovne registracije, pranja i naravno, amortizacije ... budimo svesni da auto svaki dan gubi na vrednosti...

Sto se predjene kilometraze tice ... evo imam auto 15ak dana i vec sam presao ~3400km ... and counting , dakle vec odskacem od onih 650e...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• milannik
          CBC Senator XXL
          • 23.12.2004
          • 1455
          • Niš

Nemas potrebe da mi objasnjavas motive i potrebu za novim autom
          Moje pitanje je bilo da li bi ti ostalo vise novca da ti se nije desio sudar, da si otplatio sve rate i troskove... Tj. da li si na gubitku ovim razvojem situacije

Comment

• prolupator
            CBC Senator XXL
            • 02.09.2005
            • 3968
            • Zemun

Ostalo je jos 15 rata * 270e = 4050eur, dobio bi Corsu koja bi tad imala 200K km i 5 godina ... Koliko bi tad vredela ?! Mozda 1000-1300e vise od pomenutih 4050e...

Dakle, bio bih u plusu max 1500e ili realnije 1200e.

Izgleda da je ovako finansijski bolje ?! Ili bar tu negde ...

Najveci gubotak je u tome sto sam sedeo kuci mesec dana i nisam uspevao da kvalitetno obavljam svoj posao... To ce se osetiti ... ali se da i ispraviti

prolupator.mojblog.rs

Comment

• RANK
              CBC Senator XXL
              • 28.02.2007
              • 1635
              • Beograd
              • FIAT MAREA WEEKEND 1

jesi li mogao da izbegnes zajebanciju sa olupinom i da to prepustis lizing-kuci. koliko bi u toj kombinaciji dobio novca?
              "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• prolupator
                CBC Senator XXL
                • 02.09.2005
                • 3968
                • Zemun

Krs uvek ostaje tebi, njima pare a tebi sta ostane ...

Oni se bakcu automobilima jedino u slucaju neredovnog placanja i oduzimanja vozila. Ukoliko postoji bilo kakav nacin da se naplate da ne ulaze u posed vozila to i rade. Potpises i dogovor o vansudskom poravnanju i das i menice i svasta razno kad uzimas auto...

U slucaju da suma koju osiguranje isplati lizing-kuci ne pokriva stetu, tj. dugovanje klijenta ka lizing kucu, tad lizing i to potrazuje od klijenta.

Zato pazite kakav vam je kasko i sta potpisujete ...

Lizing kuca je u svakom slucaju u plusu, osiguranje vecinom, a vi ... kako prodjete

prolupator.mojblog.rs

Comment

Working...
                X