nn lice i obavezno osiguranje...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • AzRa
    CBC Član
    • 28.10.2007
    • 26
    • Zemun

nn lice i obavezno osiguranje...

trazhih, al' ne nadjoh konkretan odgovor..

vozilo mi je oshteceno na parkingu.. i to ne malo ogrebano vec pristojno udareno... naravno, pochinioca il' svedoka nigde... pozovem 92 zbog uvidjaja, operaterka me pita da li imam kasko, reko' - nemam, imam ono "obichno" osiguranje.. kazhe - osiguravajuca kuca vam nece nadoknaditi shtetu ako je naneta od strane nn lica, vi mozhete da chekate ekipu za uvidjaj, ali... i ja shta cu, odem, da ne bih josh i 3 sata chekao na 40 stepeni badava..

da li da definitivno odustanem od osiguranja ili mozhda nije tachno to shto mi je sluzhbenica rekla..?
  • jaksa
    CBC Senator XXL
    • 23.10.2004
    • 701
    • Novi Beograd, SC

Pa to i jeste sustina kasko osiguranja, pokrice od slucajeva kao stoje ovaj opisani. Obavezno osiguranje ne pokriva takve stete.

Comment

• prolupator
      CBC Senator XXL
      • 02.09.2005
      • 3968
      • Zemun

Ukoliko te osteti neosigurano lice ili NN lice mozes da pojedes prvo g0vno na koje naidjes ...

Moju gospodju je skucao neki cigojner (crk'o DaBogDa) u neregistrovanom autu i naravno neosiguranom. Iako ga je Policija na'vatala i napravljen je uvidjaj i kriv je 150% (kriv je 100% i jos 50% sto je smrdljiv, lazljiv i nervira me njegovo postojanje) vozio je neosiguran auto.
      U tom slucaju steta se nadoknadjuje iz nekakvog osiguravajuceg fonda u koji mi svi uplacujemo preko obaveznog osiguranja i koji i, u teoriji, sluzi za te namene.

U praksi ... procitaj prvu recenicu...

Mogao sam da ga tuzim i dobio bi ga na sudu, ali opet postoji pitanje naplate ... kako da se naplatis od nekog ko ni sapun nema ?
      OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• AzRa
        CBC Član
        • 28.10.2007
        • 26
        • Zemun

hvala na (ochekivanim) odgovorima..

pitao sam, jer prochitah na onom papiricu zvanom polisa rechenicu - ukoliko je pretrpljena shteta od nepoznatog vozila, naknada shtete na licima ostvaruje se kod garantnog fonda... ali to je znachi samo za povrede... lica.. npr. ogrebotina na obrazu.. =]

odoh neshto da pojedem...

Comment

• Dren
          CBC Senator XXL
          • 24.08.2005
          • 1068
          • Sarajevo

Provjeri kod svog osiguranja kakva je procedura u tim slucajevima ! Ako su bezobrazni i neodredjeni, trazi da ti sef sefova objasni sta tacno znaci ta recenica o steti od nepoznatih lica !

Taj fond je jos od SFRJ postojao, i vjerujem da je u zakonima prezivio, jer su svi samo prepisivali stare zakone kod donosenja novih, uz manje modifikacije koje su njima trebale. Kako se tacno primjenjuje, ne znam ali se raspitaj, i budi dosadan ako treba, dok ne dobujes 99% tacan odgovor... Mozda samo osiguranjima ne odgovara da se zna za taj fond, a mozda ni neki mladji radnici u njima jednostavno ne znaju, uglavnom jednom u zivotu pokusaj biti smor iz "Majstorske radionice". Mozda ti se isplati na kraju...

Comment

• jaksa
            CBC Senator XXL
            • 23.10.2004
            • 701
            • Novi Beograd, SC

Originally posted by AzRa
            ... ukoliko je pretrpljena shteta od nepoznatog vozila, naknada shtete na licima ostvaruje se kod garantnog fonda...

Comment

• nidza
              CBC Senator XXL
              • 16.04.2008
              • 496
              • nbgd

Kasko onda ne bi imao deo svoje poente, kad bi bez njega mogao da naplaćuješ takve štete i jedino je rešenje za nastalu situaciju. Na svakom vlasniku vozila je da situaciju predupredi, bilo biranjem mesta gde parkira auto na ulici - itekako važno, posebno gledanjem da ne turiš auto pored neke šklopocije, koju bih ja odavno isključio iz saobraćaja i klepio vlasnika dobro po ušima, ali ne, u Srbiji takav auto može normalno da se registruje.

Odlična stvar je da imaš neku garažu, makar i malo dalje (do moje garaže mene ne mrzi da pešačim svako jutro 10 minuta, em je zdravo, em spavam ko beba).

I na kraju ne ostaje ništa, nego da te boli uvo i da uplaćuješ Kasko, ali ja sam napravio računicu da ako ne napravim sam sebi neku veliku štetu, a nisam je do sad zbog svoje nepažnje nikad napravio za mnogo godina u saobraćaju, da mi se zapravo Kasko uopšte ne isplati.

Ako si u sličnoj računici, da ti se Kasko ne isplati, uradiš šta možeš da preduprediš situaciju, a ako ti auto neko grebne - 'ebiga šefe, u gradu smo, veoma velikom gradu, tako da je voziti ogreban auto sasvim normalna stvar. Eto, ja to tako pričam, ali nerviram se što mi auto tu i tamo ima neke tragove gradske eksploatacije, srećom ništa strašno. Pazim taj auto, perem, u****vam, voskiram, maksimalno pedantno mehanički održavam i apsolutno se nerviram i kad mi se 'tica pokenja na sveže ispoliran auto, ne daj Bože nešto gore - ali, kažem ti, šta tu možeš, nego iskuliraš i pomiriš se situacijom.

Bez nerviranja i čuvaj nerve. Računaj da ćeš pre ili kasnije taj auto prodati i kupiti drugi, lepši, bolji, noviji. I tako...
              Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.

Comment

• Dren
                CBC Senator XXL
                • 24.08.2005
                • 1068
                • Sarajevo

Sve ste u pravu, osim toga da je sustina Kasko-a namjena zastite automobila od nepoznatih pocinitelja ! Hajde kada su u pitanju navijaci, ili demonstracije, ili pakosni komsija, ali kada je u pitanju neregistrovano vozilo, to ne bi trebalo biti tako.

Kasko je prevashodno zastita od stete koju naneses svojom krivnjom na svom autu, te od drugih stvari kojim ti neko nanese materijalnu stetu na tvojoj investiciji. Kasko je u stvari osiguranje para, u ovom slucaju datih u automobil ! Jer kasko uvijek prije svega istice do koje vrijednosti pokriva nesto, a ne koji je automobil kao takav u pitanju. Zbog toga postoje i djelimicne kasko-varijante, gdje mozes osigurati i stetu na cijeni stakala npr...

Ali da ne idemo daleko od pocetka, ja i dalje smatram da se treba dobro raspitati da li (i sta) ima od onog "starog" fonda... Cini mi se da svi samo olako prelaze preko toga, od policije, pa nadalje... Ne kazem da to mozda u zakonu nije preformulisano, ali jos nisam nasao negdje da jeste... Doduse nisam bas ni trazio, jer mi nije trebalo...

Jel' ima neki pravnik ovdje, da je u prilici da malo prelista zakone po sluzbenim listovima gdje to mora pisati, da se jednom za svagda dobije tacan odgovor na ovo pitanje koje cesto nekim clanovima foruma zatreba...?

Comment

Working...
                X