Upravljanje vozilom sa stranim tablicama

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sasa_gsi
    CBC Veteran
    • 25.05.2007
    • 101
    • Svrljig (Nis)

Upravljanje vozilom sa stranim tablicama

Ovako imam rodjake i brata iz Slovenije i sam imam dvojno drzavljanstvo Slovenacko i Srpsko.

Dali na neki nacin mogu da uvezem auto iz Slovenije i vozim se na slovenackim tablicama odnosno dali po zakonu imam pravo da upravljam vozilo na stranim tablama ukoliko sam drzavljanin slovenije, predposavljam da moja zena i cale to nemogu posto su oni samo drzavljani Srbije?

Ukoliko kupim npr. auto u italiji a imam isti takav auto ovde (isti model, eventualno razlika u motoru) dali mogu auto na srpskim tablicama da proglasim nevazecim da ga unistim, rasturim, rasprodam ili sta vec i da na stranca lepo registrujem na nasim tablicama? Naravno sve to mislim regularno da odradim, motor moze da se carini ali neznam kakva je situacija sa skoljkom dali mora da se cupa ceo enterijer za carinjenje ili ne? Greota je rasturati auto ako je dobar.

Molim da iznesete samo relevantne podatke a ne razne spekulacije i nagadjanja. Svaka sugestija ili komentar su dobrodosli.
  • VVLAJKO
    CBC Senator XXL
    • 23.07.2008
    • 484
    • Nis
    • Audi A4, Primera p12

Ako imas regularno drzavljanstvo(slovenacko) mozes potpuno regularno i bez problema da vozis auto na slovenackim tablama kao i na bilo kojim drugim iz zemalja EU, naravno pod uslovom da je registrovan na tvoje ime, ili imas uredno ovlascenje ili kupoprodajni ugovor. Clanovi tvoje porodice mogu da voze takav auto samo u tvom prisustvu i nikako drugacije. Pre bilo cega raspitaj se u Sloveniji koliko je registracija i zeleni karton za odredjeni auto tj. isplati li se cela prica . Ja i puno mojih prijatelja i rodjaka imamo dvojno srpsko-bugarsko drzavljanstvo i godinama vozimo bez ijednog problema razne automobile sa raznim tablama ali i urednim papirima!! Registracija za auto do 2000 kubika u bugarskoj je sada komplet sa zelenim kartonom i osiguranjem oko 65 eur. godisnje mada smo do pre 2 god. placali zeleni karton 450eur. BTW ovo oko uvoza je apsolutno nemoguce,moglo je do pre nekog vremena sada vise ne. pozz
    Glupost nas je do ovde dovela, glupost ce nas i izbaviti.

Homer J. Simpson

Comment

• sasa_gsi
      CBC Veteran
      • 25.05.2007
      • 101
      • Svrljig (Nis)

Mislim da motor moze sigurno da se carini ali za skoljku nisam siguran. Registracija u sloveniji sa zelenim karonom se krece od 450E za neki auto od 1300cm3 do 700-800E za auto od 2000cd3 tako da mi se to nesto i neisplati jos Slovenija nije blizu kao Bugarska...
      Videcu, nacuo sam da ce se doneti zakon o tome da je motor rezervni deo i nece biti broja motora u sabracajnoj, dok ce za registraciju sasije i dalje ostati problem sve dok 2020-te neudjemo u EU, valjda ce dotle masne guzice u vladi da se dovoljno najedu i napiju i kazu daj ovim crvima da malo pustimo da zivnu.

Comment

• Joker
        CBC Veteran
        • 09.05.2005
        • 116
        • Subotica

Mislim da iako imaš slovenačko državljanstvo a rezident si u srbiji ne možeš da voziš auto u srbiji na stranim tablama, moraš da imaš prijavu boravka van srbije.

Comment

• 206
          Admin od ispočetka :)
          • 09.12.2004
          • 9548
          • Beograd
          • 206

Milion puta smo raspravljali o ovome, stoga nemam nameru da puno drvim na istu temu, koga interesuje ima SEARCH pa nek' trazi.

Prvo, tema kaze uvoz, i ti spominjes da hoces da "uvezes auto iz Slovenije i vozis se na slovenackim tablicama". To o cemu ti pricas nije uvoz automobila, vec voznja automobila sa stranim tablicama na teritoriji druge zemlje, kao kad bi sa Bg tablicama otisao u Nemacku pa se tamo vozao. To nije uvoz, ne podleze nikakvim obavezama osim posedovanja zelenog kartona.

Drugo je pitanje da li sa tvojim statusom mozes da vozis slovenacke table u Srbiji. Po Zakonu, ako imas samo Slovenacko drzavljanstvo - moze. Ako imas Dvojno SLO-SRB sa SRB licnom kartom sa adresom boravka u Srbiji - ne moze. Dvojno SRB-SLO sa SRB licnom kartom koja kao stalno mesto prebivalista ima slovenacku adresu - moglo bi, ali ovo nema sanse da izvedes.

U praksi, vozi taj auto u Srbiji, kad te zaustave pokazi slovenacke papire i to je to, ne spominji domacu licnu kartu. Ako te pak pitaju da li imas domace papire, da ti napisu kakvu kaznu ili sta ja znam, tu vec lepo biraj, moze da se desi samo da ti na tu adresu napise kaznu, ili to samo konstatuje i to je to, ali po Zakonu, ako ustanovi da cak i sa SLO pasosem i SLO drzavljanstvom imas i nasu l.k. sa adresom boravka u Srbiji, a vozis SLO tablice - u carinskom si prekrsaju i moze da ti oduzme auto, mada za ovakav slucaj (iako bi po Zakonu trebalo da bude tako) jos nisam cuo da se desio.

Lock.
          The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

Working...
          X