Prenos vlasništva

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Ladislav
    CBC Senator
    • 14.12.2004
    • 223
    • Kragujevac
    • Lada Niva 1.7i

Ja sam prenos vrsio u vrlo cipavim okolnostima - u pitanju je bio auto iz drugog grada, u vreme kad je postojala obaveza starog vlasnika da ima izmiren sav porez, a vlasnika u to vreme nigde nisam mog'o da nadjem, k'o da je u zemlju propao.

Isao sam od agencije do agencije nekoliko dana dok konacno nisasm nasao pravu:

*Dobar dan, takva i takva situacija...

A oni meni:

*Daj nam tablice, saobracajnu, 5.000 dinara, potpisi ovde i dodji za dva dana.

Dodjem ja posle dva dana, oni meni daju fasciklu, ja sa njom u SUP i uzmem nove tablice i saobracajnu na mene. Boza!

Comment

• Saabo
      Moderator
      • 29.09.2004
      • 1724
      • Vrbas
      • SAAB 9000 2.3T STANDARD :D

I ja imam istu situaciju... Vlasnik vozila je iz Vrcina i vlasnik je ovlastio drugo lice (od tog lica sam ja kupio auto) da moze s autom raditi sve. E sad posto je ovlasceno lice u Vrbasu, a ja imam BG table, znaci moram vratiti tablice u BG i napraviti Ugovor sa prodavcem... e, sad pitanje, sa kim pravim Ugovor o kupovini vozila? Sa vlasnikom il ovlascenim licem (koji je u Vrbasu)? I da li mogu da dam trecem licu tablice i potpisan Ugovor o kupovini da on umesto mene ode i odradi sve...
      Iz ovog gore procitanog znaci ne treba da ganjam vlasnika da ide sa mnom negde u neki organ da se potpisuje u knjige, vec mi je dovoljan samo taj Ugovor koji se nosi u RUJP u mestu gde su uzete tablice i tamo platim 2,5% poreza i sa tim odem u SUP i odjavim tablice i prijavim na svoje ime???
      SAAB 9000 CSE B234R MAPTUN AERO STEG 3+ powered by BOOST & Goran ... Body Fat 98 Machine Fat 305 KS ... Lamela fact 490 Nm ...

Comment

• Vlada_nbgd
        CBC Senator XXL
        • 11.09.2005
        • 1066
        • Novi Beograd/Topcider
        • ford focus sport pack

Ugovor o kupoprodaj mozes sklopiti sa ovlascenim licem,a posle u svojoj reziji odjavljujes vozilo odnosno vracas tablice.Naravno u upravu prihida ides na opstinu koja je navedena u saobracajnoj dozvoli...
        FORD FOCUS 1.6 16V SPORT PACK 2008god. LPG

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141
          • Beograd, barajevo-zemun
          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Sa vlasnikom il ovlascenim licem (koji je u Vrbasu)? I da li mogu da dam trecem licu tablice i potpisan Ugovor o kupovini da on umesto mene ode i odradi sve...
          sa vlasnikom, on je jedini (iz saobracajne dozvole) na strani kao prodavac. i on, taj vlasnik mora licno da odjavi svoj auto, i mora licno da vrati tablice.

takodje, vlasnik mora licno da se pojavi u svojoj opstinskoj upravi prihoda i da plati porez (znaci porez placa vlasnik prodavac a ne kupac formalno).

sve to moze umesto licnog pojavljivanja da odradi i trece ovlasceno lice koje mora biti pravna osoba, znaci registrovana firma/agencija koja svojim pecatom i potpisom garantuje za pravni posao.

auto se odmah po kupovini/ prodaji pravno prenosi, po pravilu je to najmanje rizika muka i problema.

sve ostalo je veliki rizik, do jako veliki rizik ukljucujuci i razne kazne (cak i krivicno), materijalne stete, itd..
          naravno, ovlascenje prebacuje odgovornost na lice iz ovlascenja ali je to na prodavcu da dokaze da je tako, i da je zavedeno u opstini da jeste tako posto kopija ovlascenja ostaje u arhivi.

ako se nesto nije skorije menjalo u zadnjih 2-3 godine (?)
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• Vlada_nbgd
            CBC Senator XXL
            • 11.09.2005
            • 1066
            • Novi Beograd/Topcider
            • ford focus sport pack

Ja sam kola kupio od ovlascenog,sa njim napravio kupo-prodajni ugovor u agenciji,otisao u upravu prihoda sa ugovorom,platio porez i na kraju otisao u sup.Znaci ne treba vam vlasnik kola da bi platili porezi i zavrsili ostale obaveze,skalpanjem ugovora vlasnik(ovlasceni)nema nista vise sa vama.

p.s to sam radio pre 6 meseci u bgd-u
            FORD FOCUS 1.6 16V SPORT PACK 2008god. LPG

Comment

• sri98
              Admin od Trpeze
              • 24.10.2004
              • 7262
              • Republic of Konjarnik
              • Toyota Corolla E 210

Rece brick da vlasnik treba da bude prisutan prilikom odjave vozila, sto je tacno, a za placanje poreza je relativno, zvanicno bi vlasnik trebao da placa (licno), ali su tu fleksibilniji nego u policiji, pa to moze da odradi i neko drugi, u sustini zavisi kako su raspolozeni na salteru.
              Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141
                • Beograd, barajevo-zemun
                • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

sa njim napravio kupo-prodajni ugovor u agenciji,otisao u upravu prihoda sa ugovorom,platio porez i na kraju otisao u sup.Znaci ne treba vam vlasnik kola da bi platili porezi i zavrsili ostale obaveze,skalpanjem ugovora vlasnik(ovlasceni)nema nista vise sa vama.
                vlasnik ILI agencija, ovlasceno lice koje niej ni postalo vlasnik nema nikakvu tezinu, kao ni ovlascenje ciji je nosilac kada je vlasnistvo u pitanju.

u konkretnom slucaju, agencija je posrednik/ zirant pravnog posla...tu sitnim slovcima pise da je ona ovlasceno lice (ono privatno ovlascenje ne vazi kao dokaz vlasnistva)- zatupnik pred zakonom.
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• dz
                  CBC Član
                  • 04.09.2005
                  • 16
                  • Bg

Zna li neko koji je najjednostavniji nacin da prebacim kola na sebe,posto su na dedu trenutno.
                  Tacnije, zanima me da li postoji ugovor u poklonu i koliko ce me za to odrati, ili neki drugi ugovor sa kojim posle mogu u sup?

Comment

• Spuzz
                    CBC Član
                    • 18.12.2005
                    • 61
                    • Bitolj

Prenos

Ja sam prenos radio u BBS-u u Novom Beogradu (Piramida) oni su sve uradili (nisam menjao table - iz iste opstine) ali sam sa vlasnikom posao tamo ostavio licnu karti i saobracajnu, vlasnik samo potpisao i za 2 dana podigo saobracajnu na moje ime,osiguranje prebacenona moje ime, oni su sve uradili, odjavili, prijavili, platili i uplatili - gospodska stvar. A za onopoklon pazi jer kao poklon ne znam dali mozes posle prodavati kola ili opet trebas neka uverenja, placanja poreza i slicno. Najbolje ti je ako bi "kupio" od dede... napravis dokumenta i kola su tvoja
                    Kvacilo-levo, Kocnica u sredini, Gas-desno
                    Kvacilo-levo, Kocnica u sredini, Gas-desno
                    Kvacilo-levo, Kocnica u sredini, Gas-desno....

Comment

• dz
                      CBC Član
                      • 04.09.2005
                      • 16
                      • Bg

Ja hocu sam da to odradim.

Znaci treba mi kupoprodajni ugovor,a da li on treba da se u opstini overi ili nesto slicno i u kom je formatu(jel pisan,stampan; jel ima neko pravilo...)?
                      Onda treba da uplatim 2,5% gde god bili ti javni prihodi?

Jel zna neko da mi napise ove podatke, ja sam na NBg-u, i jel zna koliko oni racunaju kataloski keca 84. godiste?

Jel GB racunaju kao jednu opstinu, da ne mora da se odjavljujem jer sam ja u centru prijavljen a deda na novom?

Pozdrav

Comment

• omBRE
                        CBC Član
                        • 11.09.2005
                        • 90
                        • Zemun/Chicago

Zaobidji to: hocu sam da uradim. I ja sam tako mislio, ali ono cvrc. U agenciji ti za ugovor traze 700-800din, a za overavanje istog takvog ugovora kojeg bi ti otkucao, u opstini traze nesto oko 2000 (zavisi od opstine)...
                        Sto se tice vrednosti tog keca, meni su juga iz 1991 procenili na 25.000din, sto ce reci da tebi keca nece proceniti ni na 10.000 sto mu dodje nekih 250 dinara za prenos + onih 700-800 din za ugovor u agenciji = nesto preko 1000 din
                        a vi kako te?

Comment

• Zloca
                          CBC Senator XXL
                          • 21.12.2005
                          • 510
                          • Novi Sad
                          • Astra bertone turbo

Evo moje situacije od pre neki dan: u agenciji u JA sam dao 1175 din da mi naprave kupoprodajni ugovor (vlasnik prisutan) i daju sve potrebne papire. Zatim u sup, vlasnik vratio tablice, pa u upravu prihoda gde sam ja platio porez 5003 din (tj. prenos za mazdu), mada mislim da je to njegov porez ali necemo da sitnicarimo, vlasnik je bio prisutan ali sam ja potpisao, tako da mozda i ne mora da bude tu. Zatim u KG-u sam na tehnickom pregledu platio prepis saobracajne 500 din i dali su mi potrebne papire i dve uplatnice (ukupno oko 1500-1600 din ne secam se). Sa svim tim sam otisao u sup u KG, uzeo nove tablice, saobracajnu, i sa novom saobracajnom i polisom osiguranja otisao sam u filijalu osiguranja (u mom slucaju Delta) i oni su mi prepravili polisu na novu tablicu i vlasnika. (Ovo sa polisom i prepisom sam radio jer jos nije istekla stara registracija). I postupak je gotov!
                          MESTO ZA VASU REKLAMU!

Za samo 1000 din mesecno! :-)

Comment

• dz
                            CBC Član
                            • 04.09.2005
                            • 16
                            • Bg

Hvala na odgovorima!
                            Provericu prvo u opstini koliko oni trazem (Novi Bgd), pa cu videti sta cu dalje.
                            Jel zna neko gde se nalazi poreska na Novom Beogradu?

Comment

• sri98
                              Admin od Trpeze
                              • 24.10.2004
                              • 7262
                              • Republic of Konjarnik
                              • Toyota Corolla E 210

Tosin Bunar, dijagonalno od Glass Service-a.
                              Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

Working...
                              X