Sudar sa tramvajem

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Vassqes
    CBC Član
    • 21.07.2009
    • 28
    • Bg

Sudar sa tramvajem

Pre 20-ak dana imao sam udes. Desilo se sledeće:
    Ušao sam u kružni tok na Slaviji iz Mekenzijeve ulice. Zaustavio sam se pored šina i propuštao vozila koja imaju prednost. Posle nekog vremena sa zadnje strane mi nailazi tramvaj, prolazi pored mojih kola i započinje skretanje u njegovu desnu stranu. Dok se kretao paralelno sa mojim kolima sve je bilo u redu ali kad mu je prednji kraj usao u krivinu, nagnuo se i svojom desnom stranom prislonio na moja kola i tako se kretao oko 2m. Policajci koji su se tu zadesili vozacu tramvaja su rekli da ide na okretnicu a meni su rekli da se parkiram na trotoar. Saobraćajac za uvidjaje je dosao posle oko sat vremena, uzeo moju izjavu i izjavu mog suvozaca a kasnije na okretnici i izjavu tramvajdzije. Takodje mi je rekao da ako sam stajao da 99,9% ne mogu da budem kriv.
    Kad sam podigao izvestaj policije video sam da se pojavio fantomski svedok koji je dao izjavu posle 2 dana, naravno u korist vozaca tramvaja. U izvestaju policije takodje pise da ce se pokirenuti postupak protiv mene sto automatski znaci da sam ja kriv. Sva sreca da sam odma nakon udesa napravio par fotografija telefonom na kojima se vidi da se ogrebotina na tramvaju prostire od sredine prednjeg dela do drugih vrata na prednjem delu. U zapisniku o oštećenju vozila koji je sacinio službenik u osiguranju gde je GSP osiguran takodje piše da se ogrebotine na mojim kolima prostiru od pozadi ka napred.
    Sad me interesuje sledeće, imam li bilo kakve šanse kod sudije i kako da dokažem da sam stajao, čak i ako dokažem da sam stajao dal postoji šansa da sam preblizu šina stao pa me opet okrive. Sto se tiče mene, nisam stajao na šinama nego pored njih(vidi se na slikama koje sam napravio) a pored šina nema one isprekidane linije koja uokviruje šine i predstavlja zonu u koju ne sme da se uđe. Sve sam skicirao na slici pa bi svaki savet dobro došao.

Hvala unapred svima na pomoći

Evo i jedne slike kako je izgledalo na licu mesta. Takvu ogrebotinu sam mogao da napravim samo ako idem u rikverc sto se automatski iskljucuje.

Tačno se vidi na slici kako je deo tramvaja paralelan samnom i da sam dovoljno udaljen da može čovek da stane , a deo koji je ušao i krivinu se zalomio i prislonio na moja kola
  • sri98
    Admin od Trpeze
    • 24.10.2004
    • 7262
    • Republic of Konjarnik
    • Toyota Corolla E 210

Re: Sudar sa tramvajem

Po fotkama i ostecenjima se ne moze ustanoviti da li si se kretao ili ne. jedino sa svedokom, pa ko bude ubedljiviji
    Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Vassqes
      CBC Član
      • 21.07.2009
      • 28
      • Bg

Da, znam da je to problem. Zaboravio sam da kazem da je u zapisniku zaokružena stavka 05.) UDAR VOZILA U ZAUSTAVLjENO-PARKIRANO VOZILO. To je zaokružio saobraćajac koji je došao na uviđaj. Ima li šanse da osporim fantomskog svedoka koji se pojavio nakon dva dana i onako savesno kao što bi svako uradio otišao i našao saobraćajca sa uviđaja i dao mu svoju verziju priče. Ima li još neki način da dokažem da sam stajao i propuštao vozila a da je do udesa došlo zbog loše procene vozača tramvaja koji je pretpostavio da bezbedno može da prođe.
      I dalje ne znam ima li moje krivice što sam preblizu stao pa me zato tramvaj dobro očešao.

Comment

• ///M_Power
        CBC Senator XXL
        • 05.05.2008
        • 335
        • Beograd - Minhen

Na zalost zivimo u zemlji gde je sve moguce - znas li sta je izjavio vozac tramvaja?... na fotografiji se vidi ogrebotina od tvog retrovizora u duzini koliko je tramvaju trebalo da se zaustavi posle sudara. Branik i migavac su pocupani unapred...

Comment

• Vassqes
          CBC Član
          • 21.07.2009
          • 28
          • Bg

Vozac tramvaja je izjavio da smo se uporedo kretali i da ja nisam uspeo da se zaustavim na vreme i zato je doslo do sudara. Nesto slicno je srocio i svedok posle dva dana. Sve se nadam da cu nesto moci da dokazem sa svojim slikama mada nikad se ne zna.
          Prvi put i idem kod sudije za prekrsaje pa i ne znam kako to funkcionise i sta mogu da uradim i kako funkcionise suceljenje sa protivnickom stranom, dal ima vajde od toga i da li ja to sam trazim ili sudija sam nalozi suceljenje.

Comment

• JaMaL
            CBC Senator XXL
            • 14.04.2007
            • 448
            • JaMaL

odmah da ti kazem da je tramvaj uvek u pravu... mog drugara je tramvaj prepolovio u renou 4... jer nije mogao ni napred ni nazad od guzve... i dalje je savrseno bio kriv... iako je tamvaj video njega i samo dao gas... valjda mu niej bio dan... i dalje je platio stetu tramvaju i neku kaznu...

Comment

• JAPANX
              CBC Senator XXL
              • 10.08.2006
              • 2159
              • Beograd

zar to ne pokriva obavezno osiguranje??

Comment

• Vassqes
                CBC Član
                • 21.07.2009
                • 28
                • Bg

Znam da tramvaj uvek ima prednost, ali ako dokazem da sam stajao? Sta da mi se ugasio auto pored sina, da mi je pukla guma ili nesto slicno? Ipak sam tu stajao neko vreme, oko pola minute do minut pa je naisao tramvaj i odrao me jer vozac u opste nije obracao paznju sta se desava. Druga bi prica bila da sam neposredno pre udesa stao pa kao kasno sam primetio.
                Inace nigde u zakonu nisam pronasao o sudaru sa zaustavljenim vozilom, zna li neko nesto o tome? A da, i ima li nacina da se dokaze da svedok koji se pojavio posle dva dana u opste nije bio na licu mesta?

Comment

• JAPANX
                  CBC Senator XXL
                  • 10.08.2006
                  • 2159
                  • Beograd

sta si ti radio na sred slavije zaustavljen pola minuta ili minut??

sto se mene tice, prvo treba sebe da zapitas zasto te udario pa tek onda da kukas.. tramvaj ima prednost i svi to znaju bio ti u pokretu ili zaustavljen.. on je na sinama pa i ne moze daleko da pobegne niti izbegne tebe koji se nacrtas..

verovatno si mlad vozac koji jos "vristi" i pogubi se kroz slaviju tako da ... vezbaj

i izbegavaj tramvaje jer oni tebe ne mogu

Comment

• 1nsane
                    CBC Senator XXL
                    • 28.05.2007
                    • 388
                    • Umcari - Grocka

Ovako ti stvari stoje:
                    Tehnicki, jako sumnjiva situacija - razlika u zanosenju tramvaja od prednjeg bocnog stuba do sredine prvog dela (tj. tockova) iznosi oko 5-10cm. sto bi znacilo da je po tvojim tvrdnjama moralo doci do kontakta od prednjeg bocnog stuba pa prema nazad. Na slikama se vidi da je do kontakta doslo od sredine prednjeg dela tramvaja pa prema nazad - sto je jako diskutabilno za utvrdjivanje krivice. Znaci da tvoja fotka ne moze da dokaze da nisi bio u pokretu u momentu udesa. Sto se svedoka tice, normalna procedura je da vozac tramvaja navede svedoke prilikom uvidjaja, koji u ovom slucaju nije vrsen na licu mesta - naravno da ih nece navoditi onom prasinaru sa Slavije jer on nije taj koji sacinjava zapisnik i vrsi uvidjaj. Tramvaj uvek ima putnike od kojih se cesto nadje neko ko je voljan da svedoci na sudu, a ja za 13 godina jos nisam uspeo da vidim da je neko prijavio svedoka 2 dana posle udesa (jako tesko izvodljivo, jer se ni ne zna gde je zapisnik u tom periodu). Svedok je najverovatnije prijavljen prilikom uvidjaja na okretnici, (gde ti nisi bio prisutan tvojom krivicom), pa pozvan od strane policije da da izjavu tek posle dva dana, ukoliko nije bio u mogucnosti da da izjavu na licu mesta. Naknadno prijavljivanje svedoka se jako tesko uzima u obzir.

Realno, sasvim je moguce da se tramvaj zaneo i preko tih 5-10cm. koliko je normalno, ali to je onda tehnicki nedostatak vozila i trebao si zahtevati da se izvrsi tehnicki pregled tramvaja (iskreno, meni se desavalo da ceo prednji deo opusteno prodje pored auta i da ga zadnjim delom potkacim). U praksi se do sada nijednom nije primenilo pravilo o udaranju zaustavljenog vozila ukoliko je vozac tog vozila bio za volanom - to jednostavno nije bonitet koji imamo kod sudija, vec nemogucnost da se u potpunosti iskljuci i druga opcija. Takodje je praksa da vozac odgovara za udese koji nastaju kontaktom prednjeg dela tramvaja (do prednjeg bocnog stuba), tako da ti i to ne ide u prilog.
                    Jbg. znam da je tesko kada vidis svoj auto udaren, ali jednostavno je tako - u diskutabilnim situacijama ce se uvek presuditi u korist vozaca tramvaja, tako da ti savetujem da razmotris opciju u kojoj ces sto manje morati da platis - tj. cupaj se kako znas i umes da izbegnes placanje stete.
                    I da, ne mogu da shvatim komentar JaMal-a. Koja ce ****** potpisati psiho test ludaku koji nema "refleksno kocenje" vec namerno dodaje gas (a to se na testu jako lako otkrije). Veruj mi da tako nesto ne postoji i nadam se da nikad nece postojati u gradskom prevozu.
                    NO BRAIN
                    NO PAIN
                    1_N_S_A_N_E

Comment

• tomamega
                      CBC Senator XXL
                      • 19.03.2009
                      • 715
                      • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                      • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

@Japanx
                      Potpuno si u pravu da tramvaj ima prednost, ali ne baš uvek i u svakoj situaciji. Ne znači ako tramvaj ima prednost, i ako te vidi sa velike udaljenosti da stojiš da ima pravo da te bezobzirno udari. A to da neiskusni vozači ne treba da voze kroz Slaviju, to se apsolutno slažem. Radim u blizini Slavije i prelazim je svakodnevno u špicu!!
                      Tema ovde je bahatost većine vozača GSP-a, pa i tramvajdžija. Svi smo svedoci stila njihove vožnje, i dok se budu izvlačili u svakoj situaciji, ponašaće se isto, i još gore..

Comment

• Vassqes
                        CBC Član
                        • 21.07.2009
                        • 28
                        • Bg

Originally posted by JAPANX
                        sta si ti radio na sred slavije zaustavljen pola minuta ili minut??

sto se mene tice, prvo treba sebe da zapitas zasto te udario pa tek onda da kukas.. tramvaj ima prednost i svi to znaju bio ti u pokretu ili zaustavljen.. on je na sinama pa i ne moze daleko da pobegne niti izbegne tebe koji se nacrtas..

verovatno si mlad vozac koji jos "vristi" i pogubi se kroz slaviju tako da ... vezbaj

i izbegavaj tramvaje jer oni tebe ne mogu
                        Veoma ishitreno donosis zakljucke a ja ne znam zasto. Zasto me je udario to sam vec rekao, zato sto sam se preblizu zaustavio a on nije obracao paznju sta se desavsa oko njega. A sta sam trazio pola minute u kruznom toku? Kakvo glupo pitanje, da si u saobracajnom spicu prolazio kroz slaviju jasno bi ti bilo da se ne prolazi tek tako, da je nekad potrebno i do 10min da se prodje slavija a da se ceka i u mestu i po nekoliko minuta da se stekne prednost. Da si pazljivo citao video bi da sam napisao, STAJAO SAM I PROPUSTAO VOZILA SA PRVENSTVOM. Inace dozvolu imam 12god i ovo mi je prvi udes i iz tog razloga trazim pomoc. Tvojim komentarom si pokazo svoje nepotpuno poznavanje saobracajnih propisa. Jedno od osnovnih pravila je da je svaki vozac bez obzira sta vozi duzan da izbegne saobracajni udes, ili ako vec ne moze da izbegne duzan je da reaguje tako da posledice udesa budu minimalne. U pravu si da tramvaj nemoze da se krece kao bilo koje drugo vozilo ali uvek ima mogucnost da stane sto ovaj vozac o kome pricam nije ucinio niti je pokusao da izbegne nesrecu.

Comment

• Vassqes
                          CBC Član
                          • 21.07.2009
                          • 28
                          • Bg

Originally posted by 1nsane
                          Ovako ti stvari stoje:
                          Sto se svedoka tice, normalna procedura je da vozac tramvaja navede svedoke prilikom uvidjaja, koji u ovom slucaju nije vrsen na licu mesta - naravno da ih nece navoditi onom prasinaru sa Slavije jer on nije taj koji sacinjava zapisnik i vrsi uvidjaj. Tramvaj uvek ima putnike od kojih se cesto nadje neko ko je voljan da svedoci na sudu, a ja za 13 godina jos nisam uspeo da vidim da je neko prijavio svedoka 2 dana posle udesa (jako tesko izvodljivo, jer se ni ne zna gde je zapisnik u tom periodu). Svedok je najverovatnije prijavljen prilikom uvidjaja na okretnici, (gde ti nisi bio prisutan tvojom krivicom), pa pozvan od strane policije da da izjavu tek posle dva dana, ukoliko nije bio u mogucnosti da da izjavu na licu mesta. Naknadno prijavljivanje svedoka se jako tesko uzima u obzir.
                          Tramvaj je bio prazan, da li je isao ka okretnici ili ka garazi nemam pojma ali putnika nije bilo u njemu. Svedok koji se pojavio posle dva dana, dao je svoj iskaz tom saobracajcu koji je odradio uvidjaj, prepoznaje se isti rukopis na formularu gde je spisak svedoka. Gde su ga i kako nasli nemam pojma ali ubedjen sam 100% da je ekipa na okretnici na brzinu izmuljala nekoga (od komsije babin prijatelj ce da svedoci), ispricali mu sta da napise u iskazu i on otisao posle dva dana i napisao pesmicu koji je naucio napamet.

Comment

• JAPANX
                            CBC Senator XXL
                            • 10.08.2006
                            • 2159
                            • Beograd

Originally posted by Vassqes
                            A sta sam trazio pola minute u kruznom toku? Kakvo glupo pitanje, da si u saobracajnom spicu prolazio kroz slaviju jasno bi ti bilo da se ne prolazi tek tako, da je nekad potrebno i do 10min da se prodje slavija a da se ceka i u mestu i po nekoliko minuta da se stekne prednost.
                            Prolazim svaki dan po vise puta i uvek se pitam koja ****** stoji na sred kruznog toka.

Da si pazljivo citao video bi da sam napisao, STAJAO SAM I PROPUSTAO VOZILA SA PRVENSTVOM.
                            Nisi propustio tramvaj, u ovom slucaju je to vozilo sa prvenstvom.
                            Inace dozvolu imam 12god i ovo mi je prvi udes i iz tog razloga trazim pomoc. Tvojim komentarom si pokazo svoje nepotpuno poznavanje saobracajnih propisa. Jedno od osnovnih pravila je da je svaki vozac bez obzira sta vozi duzan da izbegne saobracajni udes, ili ako vec ne moze da izbegne duzan je da reaguje tako da posledice udesa budu minimalne.
                            i bile su minimalne.. a ti si duzan da ne ulazis u raskrsnicu pre nego sto se uveris da mozes iz nje nesmetano da izadjes.. a ne da se parkiras

U pravu si da tramvaj nemoze da se krece kao bilo koje drugo vozilo ali uvek ima mogucnost da stane sto ovaj vozac o kome pricam nije ucinio niti je pokusao da izbegne nesrecu.
                            Stane on, ti vec stojis pola minuta ili minut a iza tebe kolona... i sad ti treba da se vratis u rikverc da bi ga propustio, a on ce da ceka iako ima prednost da se vi sto poznajete saobracajne propise i izbegavate sudare skinete sa njegovih sina.. Sine, kriv si ko legija

Nemoj da mislis da te ja nesto krivim, greske se desavaju samo mi je malo vise preko glave ljudi koji ulete u slaviju i ne znaju gde je levo.
                            Ja svaki dan po najmanje 4 puta prolazim tuda. I nikada mi nije bilo jasno kako neko uspe da ga udari tramvaj!!!

Sto se tice svedoka, vecina njih se ne pojavljuje na suceljavanju a ako se pojavi budi siguran da mu je to kolega iz garaze ili neki prijatelj.

Comment

• Vassqes
                              CBC Član
                              • 21.07.2009
                              • 28
                              • Bg

JAPANX , u svakom slucaju hvala. Sve sam shvatio sta hoces da kazes. Iz tvog texta vidim da si ti jedan od onih vozaca koji veoma cesto uzimaju prednost drugim vozacima, seku putanju drugim vozacima, dajes gas do daske da bi uleteo isped nekog vozila, zaobilazis celu kolonu vozila dok stoji na semaforu da bi bio prvi kad se upali zeleno, parkiras se gde god stignes da bi izleteo na par minuta da zavrsis neki posao..... Takve kad vidim samo mi prodje kroz glavu, kakva bahatost i gde su sad panduri, verovatno kaznjavaju nekog pesaka koji prelazi van pesackog prelaza.

Jos jednom ti govorim a ti ako hoces shvati a ako neces nemoras, stajao sam i propustao vozila koja imaju prednost. Naravno da mi nije namera da ugrozim bilo koga u saobracaju bio on ispred, iza ili pored mene time sto cu pretpostaviti da mogu da proletim ako dam jaci gas. Jednostavno cekam da prodje kolona i da na mene dodje red da prodjem pa makar to trajalo i citav minut. A to sto ce neko iza mene da se nervira i da psuje, njegova stvar.

Jos bih dodao, nisi od pomoci a ako ne mozes da pomognes zamolio bih te da ne odmazes. Napisao sam sve kako se desilo i voleo bi da ako neko ima neki konkretan savet da to i napise, a tvoji i slični komentari tipa, trebao si , mogao si, ja bih drugacije, bilo je bolje da si .... ne idu u prilog.

Comment

Working...
                              X