Prodaja registrovanog vozila

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sri98
    Admin od Trpeze
    • 24.10.2004
    • 7262
    • Republic of Konjarnik
    • Toyota Corolla E 210

Re: Prodaja registrovanog vozila

ovlascenje nije ugovor i ono moze da ima vaznost, ako se to naznaci
    Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Eon
      Moderator
      • 10.03.2005
      • 4225
      • Beograd-NBG-44
      • Superb 2.0 4x4 DSG

Ovlašćenje može da važi 6 meseci, u posebnim uslovima do godinu dana. Ugovor važi neograničeno, sem ako nije posebno naglašeno. kod prenosa apsolutnih prava, rok za uplatu poreza je 7 dana od dana transakcije na opštini kupca.

Ugovorom se sa prodavca skidaju sve obaveze, a kupac će verovano ako prođe tih 7 dana tražiti nov ugovor da ne bi plaćao zatezne kamate...
      Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
      Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Mirko_NS
        CBC Član
        • 17.04.2008
        • 80
        • Novi Sad

Sta znaci termin "apsolutna prava", tj. prenos istih?

Nakon sve ove price (u kojoj sam sazano dosta korisnih informacija), ipak mi je ostalo "mutno" da li je kupoprodajni ugovor dovoljan ili ne da mene kao prodavca zastiti od nemarnosti kupca?

Comment

• tomamega
          CBC Senator XXL
          • 19.03.2009
          • 715
          • Beograd / Crna burma, prim. prev.
          • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Kada se auto prenosi na drugo lice, plaća se "porez na prenos apsolutnih prava". To važi za svaku imovinu, pa i za stan. Tek tada se imovina može preneti na treće lice.

Da li je kupoprodajni ugovor dovoljan da se prodavac zaštiti, to ni ja još uvek ne znam. Izgleda da sve zavisi od situacije/slučaja. Imali ljudi kupoprodajni ugovor, ali pošto auto glasi još uvek na prodavca, njemu stižu paking kazne, a na prodavcu je da objašnjava da on nije to uradio. Ne znam kako propisi to tretiraju.

Comment

• ada
            CBC Senator XXL
            • 04.06.2005
            • 2375
            • Novi Sad
            • Svasta nesto

mislio sam na ugovor. u roku od 6 meseci mora da se plati porez mada je boris vec ispravio
            Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
            Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
            Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
            Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• Kanarinac
              CBC Senator XXL
              • 08.10.2004
              • 2870
              • BG,Weedikovac

Originally posted by Eon
              Ovlašćenje može da važi 6 meseci, u posebnim uslovima do godinu dana. Ugovor važi neograničeno, sem ako nije posebno naglašeno. kod prenosa apsolutnih prava, rok za uplatu poreza je 7 dana od dana transakcije na opštini kupca.

Ugovorom se sa prodavca skidaju sve obaveze, a kupac će verovano ako prođe tih 7 dana tražiti nov ugovor da ne bi plaćao zatezne kamate...
              Ne mogu se ugovorom skinuti sve obaveze sa prodavca, jer je prodavac obavezan da plati porez po zakonu, e sad shto kod nas uvek to placa kupac je druga stvar...

I love my

Comment

• sri98
                Admin od Trpeze
                • 24.10.2004
                • 7262
                • Republic of Konjarnik
                • Toyota Corolla E 210

moze u ugovoru da se naznaci da ce kupac u ime podavca pruzeti obavezu placanja poreza u zakonski predvidjenom roku.

Comment

• mugos
                  CBC Senator XXL
                  • 18.09.2007
                  • 555
                  • BG/sada Novi Beograd

Uzmi pare i ako već daješ ovlašćenje daj ga do isteka registracije. Overa u opštini važi 6 meseci u sudu dok ne povučeš ovlašćenje-
                  Nepsujem, nepijem, nepušim. U p.m. pade mi pepeo u pivo.

Comment

• ZoranM
                    CBC Početnik
                    • 13.11.2009
                    • 4
                    • Novi Sad

Razmisljam da kupim auto Peugeot 307 registrovan u Rumi. Situacija je sledeca:
                    Prvi vlasnik, koji je upravo iz Rume, pre 2 godine prodao je auto coveku iz Vranja. Medjutim nije uradjen prevod vlasnistva (verovatno da se ne bi placao porez) nego je uradjeno klasicno ovlascenje. Nisam pogledao jos uzivo auto i ovlascenje, ali je 99% uradjeno kao ovo sto je kolega okacio na forumu: http://s174.photobucket.com/albums/w115 ... enje-1.jpg
                    Sad ja razmatram da kupim auto pri cemu bih uredno platio porez i izvrsio prevod vlasnistva. Pitanje je da li ja mogu da snosim odgovornost sto prethodni vlasnik nije postupio na isti nacin (ako uopste poreska uprava moze to da otkrije) i da li u ugovoru treba da ucestvuje i vlasnik iz saobracajne (i na koji nacin)?
                    Hvala unapred.

Comment

• sri98
                      Admin od Trpeze
                      • 24.10.2004
                      • 7262
                      • Republic of Konjarnik
                      • Toyota Corolla E 210

Kada vec pominjes auto sa RU tablicama, prelistaj ovo

viewtopic.php?f=7&t=33738

Comment

• Franjo
                        Banovan
                        • 14.08.2009
                        • 2831
                        • Inđija - Beograd
                        • Renault megan II res

Originally posted by ZoranM
                        ... uradjeno klasicno ovlascenje. Nisam pogledao jos uzivo auto i ovlascenje, ali je 99% uradjeno kao ovo sto je kolega okacio na forumu:
                        ...
                        Sad ja razmatram da kupim auto pri cemu bih uredno platio porez i izvrsio prevod vlasnistva. Pitanje je da li ja mogu da snosim odgovornost sto prethodni vlasnik nije postupio na isti nacin (ako uopste poreska uprava moze to da otkrije) i da li u ugovoru treba da ucestvuje i vlasnik iz saobracajne (i na koji nacin)?
                        I ja sam jedan od ojađenih iz teme o oduzetim vozilima. Sve sam opisao u mojim postovima, pa na osnovu sopstvenog iskustva, istrage koju vodim osam meseci, proučavajući zakone i relevantne propise, tvrdim:

"Okačeno" ovlašćenje garantovano je falsifikovano: potpis lica koje je dalo ovlašćenje i na pečatu overe, očito je, da je isti rukopis, tj. garantovano nije potpisao vlasnik vozila. Sve sam objasnio u mojim postovima. Unatoč dugogodišnjeg iskustva i stručnosti u takvim poslovima, nije mi bilo čudno, što je ovlašćenje dato istog dana kad je izvršena kupoprodaja. U mojem slučaju veliki delovodni broj je dokaz falsifikata, a verujem u ovom slučaju da je to mali broj, jer se radi o Beogradu i krajem godine. To je potrebno i lako proveriti u pisarnici gde je izvršena overa. U slučaju falsifikata, dužni ste po zakonu prijaviti to krivično delo. U suprotnom ste i vi saučesnik, jer prikrivate počinioca.

Nas nekoliko stotina sa područja Rume prevareno je na taj način, a u Srbiji nekoliko hiljada prevarenih kupaca.

Objasnio sam i pitanje Poreske uprave, a posle ovog slučaja ni za živu glavu ne bih kupovao od ovlaštenog preprodavca, već direktno od vlasnika, tj. ugovor da svojeručno potpiše vlasnik iz saobraćajne i da preda kompletnu dokumentaciju kojom dokazuje da je stvarni vlasnik i bila je potrebna za registraciju.

Obavezno mu uzeti kopiju lične karte i svojeručno potpisanu potvrdu da je primio tačan iznos novca, koji je ugovoren i koliko ste mu predali. Priče o umanjenju ugovorene cene radi plačanja poreza, ne piju vodu, jer Poreska uprava ima statističke podatke o tržišnoj vrednosti za svako vozilo. I to sam obradio u mom slučaju.

U svakom slučaju, iako je vozilo "uredno" registrovano, ako se radi o uvezenom vozilu u periodu od pet godina, obavezno proveriti kod Uprave carina, da li je uredno ocarinjeno i plačena carina. Za uvoz raniji od tog perioda, nastala je zastara radi kontrole i potraživanja radi naplate carinskog duga. U svakom slučaju tražiti kopije dokumenata na osnovu kojih je uvoz obavljen, u prvom redu strana saobraćajna dozvola, račun i JCI sa potvrdama o izvršenom plaćanju. Upravi carina za proveru treba samo broj šasije vozila.

Comment

• JAPANX
                          CBC Senator XXL
                          • 10.08.2006
                          • 2159
                          • Beograd

moguce, poklapaju se neka slova iz sredine potpisa..

Comment

• Franjo
                            Banovan
                            • 14.08.2009
                            • 2831
                            • Inđija - Beograd
                            • Renault megan II res

Malo više! Sigurno je rađeno u brzini, pa je pokušavao malo da napravi razliku kao slovo "J". Na pečatu koji popunjava službeno lice to je slovo "I" (radi se o ćirilici), a u potpisu više liči na ćirilično "C". ..nković je istovetno, kao i male razlike u imenu Mihajlo. Grafolog bi to sigurno potvrdio, a verovatno se radi o istoj hemijskoj olovci. U mom slučaju greška u jednom slovu, koju sam uočio, a nisam pridao značaj, nije se mogla desiti službenom licu, koji samo to radi (overe). Možda jednom na milion, pa to baš u mojem slučaju!

Nejasni su pečati na skeniranom ovlašćenju, u suprotnom verujem da bi bio očit falsifikat. Čini mi se, da ni iznos naplaćene takse po ZAT-u ne odgovara.

Comment

• mistermobil
                              CBC Senator XXL
                              • 09.11.2008
                              • 469
                              • pecinci

Vredi li sudsko ovlascenje kao dokaz na sudu da niste upravljali vozilom u odredjenom periodu i da je neko drugi napravio kazne za paking,tj ovlascenik.Kazne poticu sa iste lokacije iz istog grada,a auto nije prevedeno po kupovini nego ga je dasa vozio na ovlascenje.Naravno lezerno je kulirao kazne za parking i nagomilao jedno 300e dosad, pa ga je tek onda preveo .vlasnici stizu kazne jedna za drugom,retroaktivno,to nije ni znala.u slucaju sudskog poziva kako da dokaze da to ona nije napravila
                              Ko leti,vrijedi
                              Ko vrijedi,leti
                              Ko ne leti,ne vrijedi..
                              (Grunf,TNT..)

Comment

• Franjo
                                Banovan
                                • 14.08.2009
                                • 2831
                                • Inđija - Beograd
                                • Renault megan II res

Originally posted by mistermobil
                                Vredi li sudsko ovlascenje kao dokaz na sudu da niste upravljali vozilom u odredjenom periodu i da je neko drugi napravio kazne za paking,tj ovlascenik.
                                To ovlašćenje važi samo kao dokaz prilikom kontrole, da ima dozvolu vlasnika da može da upravlja (koristi) njegovo vozilo. Za svu štetu odgovara vlasnik, pa i na primer u slučaju velike štete koju to lice napravi u alkoholisanom stanju, jer ne smije dati vozilo alkoholičaru. Primer je vulgaran, ali otprilike je tako i u krivičnom postupku teško bi se opravdao, da nije znao kakvom licu daje vozilo na korištenje. To pitanje bi pokrenulo i osiguravajuće društvo radi naplate pričinjene štete u vezi obaveznog osiguranja.

O prevodu vlasništva mnogo je pisano i to je jasno zakonom regulisano.

Comment

Working...
                                X