Naplata stete od osiguranja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • woolfika
    CBC Početnik
    • 14.09.2009
    • 2
    • Beograd

Naplata stete od osiguranja

Pozdrav svima,

Skoro sam imao saobracajni udes, vozio sam motocikl i zadobio sam lakse telesne povrede. Izvrsio sam procenu štete u osiguranju vozača automobila, pošto se na osnovu zaposnika predpostavlja da je on kriv. Podneo sam i zahtev za nematerijalnu štetu. U osiguranju su mi rekli da idem u servis da mi naprave predračun delova za zamenu. Motocikl je 2008 godište, a prva registracija je 2009. Cena novog je 9300 eura. Kataloška cena u AMS je oko 5600 eura. Molim za sledeće informacije: šta dobijam ako pristanem na poravnanje sa osiguravajućim društvom? Koliko novca će umanjiti u odnosu na predračun? Kako se izračunava totalna šteta, mislim koliki troškovi popravke moraju biti da bi vozilo ušlo u totalnu štetu? Koliki iznos mogu da оčekujem ako se proceni totalna šteta?

Hvala unapred.
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

Re: Naplata stete od osiguranja

Originally posted by woolfika
    Sta dobijam ako pristanem na poravnanje sa osiguravajućim društvom?
    ...pa kako to neko da ti kaze? Zavisi sta i kakvo poravnanje ti ponude. Kad pponude poravnanje, ponude i iznos za poravnanje, pa prihvatis ili ne.

Koliko novca će umanjiti u odnosu na predračun?
    Ne gledaju ovek obavezno predracun, obicno rade i svoju procenu nekim drugim metodama, sto pomocu tablica, sto pomocu Audatex-a. Na predracunima su cifre za popravku obicno JAKO prenaduvane, pa se retko kad desi da dobijes zaista onoliko novca koliko bi popravka po predracunu kostala. Za sada, uradi predracun, posalji, pa cekaj povratnu informaciju.

Moze da se desi da je kataloska vrednost na dan stete, recimo 6.000 EUR, a vrednost ostatka recimo 2.000 EUR, sto znaci da bi totalna steta bila u slucaju stete vece od 4.000 EUR, i osiguranje ce platiti 4.000 EUR. Predracun za popravku, iako mozda i savrseno realan, mozda bude recimo 7.000, toliko neces dobiti. Eventualno mozda povecaju nesto malo da izbegnu parnicu, i to je to.

Kako se izračunava totalna šteta, mislim koliki troškovi popravke moraju biti da bi vozilo ušlo u totalnu štetu?
    Veci nego procenjena kataloska vrednost vozila umanjena za vrednost ostatka vozila koja ostaje vlasniku.

Koliki iznos mogu da оčekujem ako se proceni totalna šteta?
    Otprilike koliko ti je i receno po katalogu AMS-a, mada se ne poklapa uvek sa carinskim katalogom.
    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• woolfika
      CBC Početnik
      • 14.09.2009
      • 2
      • Beograd

Re: Naplata stete od osiguranja

Hvala puno na informacijama.

Comment

Working...
      X