Prenos vlasnistva u okviru porodice, atest uvezenog LPG auta

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • JoMan
    CBC Član
    • 25.04.2008
    • 42
    • BG

Prenos vlasnistva u okviru porodice, atest uvezenog LPG auta

Kupujem uskoro auto i sada gledam sve u vezi sa registracijom, tehnickim itd.

Prvo vlasnistvu i prenosu:
    trenutno mi je znatno lakse da auto registruje neki od mojih clanova porodice (majka). Interesuje me, ukoliko bih ja kasnije auto prenosio na sebe, da li bi troskovi bili isti kao i da sam auto kupio od nekog nn lica (mislim na porez od 2,5%, a eventualno i neke druge troskove), ili bih imao neke privilegije ako je u pitanju clan porodice, prvi nasledi red? Kako to uopste izvesti?

Pretpostavljam da je ugovor o poklonu (roditelj na dete) najbezbolnija varijanta pa me zanima pri sledecoj registraciji kakve bih dodatne troskove imao.
    Da li onda clan porodice mora i da kupi auto od auto kuce (polovan) ili to mogu da uradim ja a da se registruje na njegovo/njeno ime?

Sada o atestu:
    ukoliko ja auto kupim na placu, prakticno bih morao da uzmem probne tablice na jedan dan ili slepom da ga odvezem u ams da odrade tehnicki (i atest), pa onda opet slep do kuce (sem ako nisu probne tablice), pa tek onda na registraciju? Koji je najbezbolniji nacin? Koliko izadju probne tablice na jedan dan?

Unapred hvala puno!
  • Franjo
    Banovan
    • 14.08.2009
    • 2831
    • Inđija - Beograd
    • Renault megan II res

Re: Prenos vlasnistva u okviru porodice, atest uvezenog LPG auta

Ne znam koji je razlog, da se vozilo registruje na ime tvoje majke, osim ako već imaš više vozila registrovanih na tvoje ime? U svakom slučaju, vozilo se registruje na ime vlasnika vozila, pa ona mora da se pojavi kao kupac i svi papiri da glase na njeno ime. Ako ti kupuješ u njeno ime, moraš imati njeno ovlašćenje overeno u sudu. Kasnije se može preregistrovati na tvoje ime, na osnovu ugovora o poklonu. Sve može da se zakomplikuje, ako ima više pretendenata na nasledstvo, koji mogu da ospore takav ugovor (o poklonu), kao i u slučaju oporuke. Da li si oženjen, pa ne veruješ ženi, da registrujete na njeno ime? Uglavnom, kao što rekoh, ne vidim zašto raditi komplikovano, kad može jednostavno.

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Ostalo ne znam ali ako je upisano u papire da je vozilo na gas onda se odmah priliko carinjenja i sredjivanja papira to isto upisuje i nadalje, nije potreban atest. To može da se uradi samo prilikom uvoza, kasnije ne.
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• JoMan
        CBC Član
        • 25.04.2008
        • 42
        • BG

Ovo za lpg je veoma bitna info! A ukoliko nije upisano prilikom carinjenja, da li ja mogu da regularno uradim atest? Dokumentaciju tek gledam u utorak pa cu videti sta je i kako je detaljno. Znaci jos jednom, ukoliko je sve to upisano u carinsku dokumentaciju, nema potrebe da ovde idem na atest???

Inace nisam ozenjen (u vezi sa prenosom vlasnistva), vec je stvar tehnicke prirode i bg tablica.

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Naravno da možeš uraditi atest ali to ne znači i da ćeš ga proći jer tada mora biti u skladu sa našim propisima a to često nije slučaj sa uredjajima uradjenim u inostranstvu, zato prepusti špediteru da obavi posao jer oni znaju kako se to radi.

https.autogas.rs

Comment

• JoMan
            CBC Član
            • 25.04.2008
            • 42
            • BG

Problem je sto je auto vec ocarinjen i kupujem ga ovde na placu. Tek u utorak cu videti kako sve to moze da se sredi...

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Ne znam tačan postupak ali ovi na placu znaju tako da to prepusti njima ali naglasi da se odmah upiše da ima gas.

https.autogas.rs

Comment

• JoMan
                CBC Član
                • 25.04.2008
                • 42
                • BG

Ok. Ova mi je inf bas dosta znacila za dalje kroake!

Kada sam gledao auto nisu bili sigurni da li u it saobracajnoj pise da ima LPG ili ne (u tom trenutku dokumentacija nije bila kod njih). Ukoliko u saobracajnoj pise lpg, onda je sigurno i u carinskoj dokumentaciji i onda cu im naglasiti da to oni sve zavrshe kako treba. Tada me zanima kako cu dobiti onaj zeleni kartoncic i lpg nalepnicu koju daju ovi iz ams, ukoliko se sve bude zavrsavalo u supu (a za kartoncic o atestu i nalepnicu pisu kazne)?

Ukoliko nije u saobracajnoj, onda nema ni u carinskoj dokumetnaciji. Tada imam mogucnost da mi oni registruju auto bez lpg, pa da ga ja posle atestiram (i eventualno prepravim ako treba nesto) jer mislim da je ovako mnogo jednostavnije nego da uzimam probne table (samo cu tehnicki morati da pokrenem jos jednom sto nije toliko strasno).

Comment

Working...
                X