putni nalog , da ili ne

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • franky
    CBC Član
    • 09.03.2010
    • 22
    • beograd

putni nalog , da ili ne

Postovani,

Zahvaljujuci svojoj strucnosti i sposobnosti uspeo sam da sa sa stranom kompanijom jos 2002. godine potpisem Ugovor kojom se postavljam na celo te kompanije kao General Menager njihovog predstavnistva u Srbiji. Tim Ugovorom je definisano i da mi se daje automobil na upotrebu 24 h dnevno, sa kojim ja raspolazem (odlucujem da li ce ga jos neko koristiti), a da se pri tome auto vodi na kompaniju. Pri tome rec je o putnickom automobilu, limuzini, na kojem nema oznaka kompanije.

Od te 2002. godine sam auto koristio uz Ovlascenje, u kome je pisalo da se putnicki automobil daje na upotrebu 24 h , kako u zemlji tako i u inostranstvu. Ovakvo ovlascenje otkucano na memorandumu kompanije i overeno u Sudu, sam na zahtev policije redovno pokazivao kako u saobracaju, tako i prilikom prelaska granice. Isto tako ovlascenje je imala i moja supruga, koja nije zaposlena u kompaniji na koju je automobil registrovan, a koristila je vozilo bez mog prisustva cak i u inostranstvu.
    Bilo je situacija kada mi je policija trazila putni nalog, pri cemu nisam imao nikakvih problema prilikom pokazivanja gore pomenutog dokumenta. Putni nalog nikada nismo popunjavali.

Pre nekoliko meseci, me je zaustavila policija u redovnoj kontroli, insistirajuci na tome da moram da imam putni nalog. Posle duze rasprave pustili su me uz opomenu.
    Naravno, kontaktirali smo advokatsku kancelariju sa kojom saradjujemo i od njih sam dobio ovlascenje istog sadrzaja u prosirenoj formi, u kojoj se sada navodi da se obavezujem da sam snosim troskove goriva, odrzavanja i ostalo sto i nije bitno u ovoj prici. Ovoga puta za suprugu nije moguce izdavanje ovlascenja, jer nije zaposlena u nasoj kompaniji.

Pre nekoliko nedelja, od druge kancelarije smo dobili potvrdu da je ovo ovlascenje u redu, ali da pored njega moramo da popunjavamo putni nalog (jedan list papira, koji vazi nedelju dana, na cijoj se poledjini upisuje svakodnevno kretanje vozila predjena kilometraza).

Da li neko ima iskustva sa ovim stvarima

da li je moguce voziti samo sa ovlascenjem, tj, izbegnuti putni nalog? Da li moja supruga ima pravo da koristi vozilo kompanije u kojoj nije zaposlena?

Recimo, kako ovi iz Zvezde voze one Toyote, sigurno ne pisu putne naloge…
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

Re: putni nalog , da ili ne

ZAKON O PREVOZU U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU ("Sl. glasnik RS", br. 46/95, 66/2001 i 61/2005)

Član 4
    U vozilu kojim se obavlja prevoz u drumskom saobraćaju, osim putničkog automobila u svojini građanina kojim građanin vrši prevoz za lične potrebe i putničkog automobila kojim se obavlja auto-taksi prevoz, mora se nalaziti putni nalog popunjen na propisan način, overen i potpisan od strane ovlašćenog lica i lica odgovornog za kontrolu tehničke ispravnosti vozila.

Drugm recima, moras da ga imas. Socijalisticki atavizam, nazalost, ali i dalje je tako.
    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Milorad90
      CBC Senator XXL
      • 26.07.2007
      • 975
      • Beograd

Da se umesam u temu, bilo je vec pisanja o tome ali meni i dalje nije jasno.

Na koliko mora da se menja putni nalog? Vozim kombi vozilo, menjam ga na 15 dana. Jedni kazu na 7 dana je obavezno, drugi na mesec... Dosta mi je nagadjanja, treba mi tacna informacija.

Comment

• franky
        CBC Član
        • 09.03.2010
        • 22
        • beograd

Tacna informacija je na 7 dana, ovo mi je potvrdjeno iz nekoliko izvora i kompanija.

Comment

• franky
          CBC Član
          • 09.03.2010
          • 22
          • beograd

to znaci da ja godiama krsim zakon, i da me pri tome niko ne kaznjava. Ajde na granici, oni ti traze ovlascenje da mozes da koristis auto, ali opet zena koja ni ne radi u mojoj firmi...sve se svodi u stvari na kokvog pandura naidjes i koliko je dobar tog dana...

Comment

• cvrle
            CBC Senator XXL
            • 11.06.2006
            • 1008
            • Beograd,Banovo brdo

Mislim da je zakonski rok za putnicko vozilo mesec dana, ja radim u drzavnoj ustanovi, jedan sluzbeni auto je na moje ime tj. putni nalog i znam da me cim predje mesec dana opominju da zatvaram taj i da vadim novi. Tad u nasoj garazi rade pregled vozila gde ovlasceno lice ( majstor,sef voznog parka) potpisu ispravnost vozila, potpisem i ja kao vozac i dobijam nov putni nalog. I tako svakih mesec dana, mada nekad i predje koju nedelju preko.

Generalno putni nalog je dokument na kome pise ime vozaca i vazi za dokaz da te kompanija za koju radis ovlastila da istim i upravljas. Znaci nisi ga ukrao, pozajmio i sl., to interesuje policiju. Dok sa druge strane firmi sluzi da isprati potrosnju goriva i novca kao i predjenu kilometrazu.

Tvoja zena moze da vozi taj automobil stim sto putni nalog mora da glasi na nju ili da bar ti budes u kolima. Policiju neinteresuje ko gde radi i zasto vec iskljucivo papirologija i zakonska regulativa.
            Druga stvar, u slucaju neke kazne tj. prekrsaja gde se za istu kaznjava i firma mozes da imas problem ukoliko si zeni davao da vozi sluzbeni auto, primer za to ti je da recimo ode sa drugaricama na alkoholno pice tvojim sluzbenim kolima, kaznjava se i vozac i firma jer za voznju sluzbenog automobila dozvoljena granica za alkohol je 0,00 promila, te mozes da imas problem a mozda cak i dobijes otkaz zbog zloupotrebe sluzbenog vozila ili sl..

Blok putnog naloga sadrzi 30 kolona, za svaki dan po jedna kao, pa je moguce da u nekim firmama zbog recimo voznje na vise lokacija po Srbiji u toku dana i brzeg ispunjavanja uveli pravilo na 7 dana jer kad popunis putni nalog za manje od mesec dana moras da vadis drugi normalno jer nema vise mesta za upisivanje.

Jel mozes samo da mi pojasnis jel tebe kompanija za koju radis obavezuje da pravdas gorivo i kilometrazu?

U svakom slucaju moraces ovako:

-Da kupis blok putnih naloga
            -Popunis na prvoj strani Ime , prezime, ime kompanije i teritoriju gde se vozi auto i datum i udaris pecat firme
            -da nadjes neki tvoj ovlasceni servis gde servisiras kola u koji ces morati da ides da ti lupi pecat pri proveri tehnicke ispravnosti i da potpise ovlasceno lice servisa.

Sad je putni nalog validan i spreman za koriscenje
            Boj ne bije svetlo oruzje vec boj bije srce u junaka

Comment

• Milorad90
              CBC Senator XXL
              • 26.07.2007
              • 975
              • Beograd

Znaci li to ovako, radim od utorka do subote, to je 5 dana, i u sledeci utorak moram novi putni nalog da pisem ili mogu jos utorak i sredu da pisem na starom? Da li se to misli na 7 dana uopsteno ili 7 radnih dana, odnosno kad je vozilo u radu?

Comment

• franky
                CBC Član
                • 09.03.2010
                • 22
                • beograd

OK, ovo je sve komplikovanije...

Prvo da pojasnim. Znaci , ja sam do sada koristio vozila bukvalno kao privatna, osim sto su glasila na kompaniju. Sve troskove goriva, registracije, odrzavanja i popravki je snosila kompanija. Da li cu ih dati nekome od zaposlenih da ode na neki put je moja dobra volja. Da li cu ja snositi neki trosak (recimo privatnog puta kao sto je letovanje) je takodje moja volja. Naravno, ja nisam kreten, to ne koristim, dajem vozilo kad god je potrebno nekome za puteve po zemlji i regionu, a i sam snosim troskove za privatna putovanja. Kako je krenula ova SEKA preuzeo sam sve troskove automobila na sebe, da bi kompanija kresala troskove i ne bi ljudi dobijali otkaze...cisto da ne steknete pogresnu sliku o meni. Elem , da ne gnjavim...

Kod zene u firmi menjaju naloge na nedelju dana (moguce je da bi lakse i azurnije obracunavali, jer imaju oko 30 automobila , po tri smene, tri vozaca).

Pojasni mi oko tog potpisa za tehnicku ispravnost. Kod njih nalog potpisuje vozac, a tu potvrdu da je vozilo teh. ispravno potpisuje sef sektora koji duzi vozilo. Recimo direktor servisa potpisuje naloge tehnicarima. Nema nigde potpisa i pecata servisa.
                Mada i tu sam pricu cuo da treba jednom mesecno da ide auto u servis po taj potpis...da ne veruje covek, najbolje da radimo jednom mesecno tehnicki pregled.

Comment

• mrki
                  CBC Senator XXL
                  • 08.11.2006
                  • 550
                  • nis, serbia

teretna vozila pravnih lica jednom mesecno rade tehnicki, a putnicka klasicno-godisnje.
                  putni nalog imaju i jedni i drugi.
                  kao sto je @cvrle napisao, nalog overava sef voznog parka, ako ga firma poseduje, ili neki ovlasceni servis, tj ovlasceno lice.
                  to nema nikakve veze sa time ko placa gorivo , troskove odrzavanja isl. to je vas interni dogovor sa firmom za koju radite.

Comment

• zvrle
                    CBC Senator XXL
                    • 01.11.2005
                    • 961
                    • Beograd, Batajnica
                    • Golf 4

Nalog se izdaje dnevno a u izuzetnim situacijama nalog važi 7 dana bar tako piše u privrednom savetniku (broj 7 iz 2010), tekst iz privrednog savetnika možete videti na slikama.
                    Takođe sam okačio i deo koji se odnosi na obeležavanje vozila.

“Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”

Comment

• pantasidata
                      CBC Početnik
                      • 22.04.2010
                      • 1
                      • Pancevo

Vidim da imate mnoge nejasnoće i pitanja vezana za izdavanje putnih naloga. Mislim da vam mogu pomoći jer imam višegodišnje iskustvo u toj oblasti. Pored niza zakona koji regulišu oblast saobraćaja (zakon o prevozu u drumsom saobraćaju, zakon o bezbednosti saobraćaja, zakon o međunarodnom drumskom saobraćaju i sl.) postoji i niz podzakonskih akata. Nama je ovde najzanimljiviji Pravilnik o putnom nalogu.
                      Konkretno zakon kaže da morate da imate uredno popunjen putni nalog i nemanje istog je prekršaj. Znači kršili ste zakon. Sa druge strane i firma u kojoj radiš krši zakon jer ona mora da izdaje i čuva putne naloge najmanje dve godine. Ako kojim slučajem vam dođe saobraćajna inspekcija može da kazni preduzeće, ako se ne varam kazna ide od 300 000 dinara pa na gore.

Sa druge strane pravilnik predviđa da se putni nalozi izdaju dnevno, a samo u izuzetnim slučajevima mogu da važe najviše 7 dana. Na sreću pravilnik nije definisao koji su ti izuzetni slučajevi. Evo nekih mojih iskustava. U firmi kojoj sam radio bio sam zadužen za radnu jedinicu transport i za sva teretna vozila koja su svakodnevno vršila distribuciju naših proizvoda. Izdavali smo putne naloge za svaki dan i tu nismo imali nikakvih problema prilikom inspekcije nadležnih organa. Ali prodaja je imala desetak referenata koji su dobili automobile na korišćenje pod sličnim uslovima kao što si i ti naveo. Njima smo izdavali putni nalog jednom nedeljno, oni su svakog ponedeljka svraćali do firme da vrate stari i uzmu novi putni nalog.Pitanje je bilo da li tvoja žena može da koristi vozilo, pa generalno da, ako ima ovlašćenje od preduzeća i ako ima putni nalog. Iz predhodnog sam shvatio da imaš dozvolu od preduzeća da tvoja žena koristi vozilo, onda je potrebno da je dopišeš na putni nalog koji ti je firma dala (ili će ti dati).

Još jedna bitna stvar. Preduzeće mora da ima lice koje će biti ovlašćeno da potpisuje tehničku ispravnost vozila. Ako se dobro sećam postoje i uslovi koje to lice mora da zadovoljava, kao što su najmanje treći stepen mašinske ili saobraćajne struke i najmanje godinu dana radnog iskustva u struci. Znači ne može bilo ko da da potpisuje tehničku ispravnost za vozilo u putno nalogu.

Neko reče da teretna vozila idu svaki mesec na tehnički pregled. To nije tačno idu takođe jednom godišnje, a ako su starija od 15 godina na 6 meseci. Na 6 meseci idu i autobusi.

Vratio bih se na putni nalog. Pazite policija neće mnogo da vas mnogo masira za putni nalog, ali ako se kojim slučajem desi saobraćajna nezgoda, pogotova neka sa težim posledicama, onda će nastati problem što nemate putni nalog, ili ko je garantovao potpisom da je vozilo bilo tehnički ispravno itd. Onda to postaje jako nezgodno pogotovo što po novom zakonu o bezbednosti saobraćaja veoma rigorozno je tretirana ta tematika. Moj savet je da radite sve po zakonu da vas sutra ne bi glava bolela.
                      Svako dobro.

Comment

• Milorad90
                        CBC Senator XXL
                        • 26.07.2007
                        • 975
                        • Beograd

U poslednjih nedelju dana 2 puta su mi trazili putni nalog.

Poceo sam da ga menjam na 7 dana. E sad ono sto me zanima da li ja ovo dobro radim.

Napisem u kolonama predvidjenim za to, datum, kilometrazu i mesto. E sad za mesto me buni. Recimo kad dobijem turu i idem na vise mesta ja napisem ovako Beograd - Srbobran - Vrbas - Kula - Backa Palanka - Stara Pazova i za to mi nista nije prigovorio prosli pandur. Danas mi je rekao drugi da je to nepravilno. Da moram da napisem Beograd - Srbobran , pa onda ispod u drugoj koloni Srbobran - Vrbas... Vrbas - Kula ....i tako od mesta do mesta.

Jel prolazi ovo gore ili moram da radim kao sto mi je drugi pandur rekao, odnosno od mesta do mesta da pisem?

Comment

• MarkoFaca
                          CBC Veteran
                          • 10.09.2007
                          • 108
                          • Karaburma, Beograd
                          • Opel Vectra C 1.8

Ja za Beograd pišem "Beograd - lokal", a za ture po Srbiji pišem "Beograd - Ruma - Beograd" ili slično, do sada nisam imao problema sa policijom... A da li je ovo ispravno ili nije, ne znam, tako su mi rekli, tako i pišem

Comment

• Srga
                            CBC Član
                            • 10.09.2009
                            • 12
                            • Surcin

Jes' da je tema od pre Hrista - ali nije lose spomenuti da je pre par dana usvojen Zakon o izmenama i dopunama zakona o prevozu u drumskom saobracaju.

Uglavnom najzanimljiviji deo je sada u Clanu 3. gde lepo stoji da u putnickom automobilu privrednog subjekta vise nema potrebe za putnim nalogom.

Najzad olaksanje za sve koji voze automobile koje su uzeli preko firme ...

Evo malo vise detalja ovde http://www.parlament.rs/content/lat/akt ... d=1080&t=Z za one koji vole da vide napismeno

Comment

• Milorad90
                              CBC Senator XXL
                              • 26.07.2007
                              • 975
                              • Beograd

I koliko sam saznao nije vise potrebno da majstor odnosno servis overi putni nalog o tehnickoj ispravnosti?

Comment

Working...
                              X