banka- kredit

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dris
    CBC Veteran
    • 24.01.2008
    • 172
    • Novi Sad

banka- kredit

Malo vrsljam po kreditnim opcijama i naleteh na interesantnu opciju, u pitanju je Cacanska banka

ovo je kopirano sa njihovog sajta....
    @Iznos Zavisi od kreditne sposobnosti zajmotražioca
    Rok Do 7 godina
    Učešće min. 20%
    Mesečna rata Do 30% neto priliva korisnika kredita
    Nominalna kamatna stopa 14% -16% godišnje
    Naknada 1,5% - 2% jednokratno
    Efektivna kamatna stopa Od 10,15% - 20,34% godišnje
    @

jel sam ja staromodan ili ovi indijanci lazu , ako se kod normalnih banaka efektivna kamata raylikuje za 2-3 % od nominalne jel moze neko da mi pojasni kako su dosli do cifre od 10.15% ako je nominalna 14%, a efektivna jos nisam cuo da ide u minus
    jel neko "poslovao" od forumasa sa njima ?

Ako neko ima konkretan predlog/iskustvo za kredit/banku koja je "povoljna" ( ) i da daje kredite bez uslovljavanja tipa nemere ispod 3k eura rad sam saslusati savete.

osim ukoliko cale veceras ne pogodi svih 7 loptica iz bubnja , a onda ce biti 100 m (cike sa bodovima)
  • Eon
    Moderator
    • 10.03.2005
    • 4225
    • Beograd-NBG-44
    • Superb 2.0 4x4 DSG

Re: banka- kredit

Razlika između nominalne i efektivne kamatne stope je finansijsko matematička kategorija i da ne bih ulazio u detalje, lako se može naći definicija jednog i drugog i napraviti paralela.

Kod nas, NBS je nesrećno interpretirala efektivnu kamatnu stopu želeći da povećaju transparentnost rada banaka i dobila potpuno novi pojam. Kod nas razlika znači sledeće: da je nominalna kamatna stopa cena otplate kredita i na osnovu nje se vrši obračun mesečnih rata kredita. Nominalna kamatna stopa se obračunava na preostali dug kredita, dok efektivna kamatna stopa predstavlja jedinstven način prikazivanja kamatne stope u cilju transparentnosti i lakšeg poređenja bankarskih uslova za odobravanje kredita. U obračun efektivne kamatne stope pored nominalne kamatne stope ulazi i iznos naknada i provizija koje banka obračunava klijentu u postupku odobravanja kredita, kao što su: administrativni trošak obrade kredita, premija osiguranja kredita, rayni troškovi salasnosti kod odobravanja, veštak...
    Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
    Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• dris
      CBC Veteran
      • 24.01.2008
      • 172
      • Novi Sad

ok. thanks.

definitivno posle treceg citanja tvog posta mi je malo "svanulo", znaci oni meni ratu racunaju nominalnu kamatu na preostali dug a
      efektivna kamata predstavlja nominalnu + procentualno govoreci... inicijalni troskovi kredita (obrada)+ Euribor zaebancije i varijacije na temu + nesretna klauzula o njihovom pravu da se vade iz krize kada im je za to potreba i to preko ledja zaduzenog naroda.

E sad, oko efektivne kamatne stope mi ostaje nedoumica, ako oni kazu da MAX. EKS 20,34 % da li to znaci da ONI\DRZAVA garantuju da ta vrednost stvarno bude maksimalna i da sve vece oscilacije ekonomije-trzista oni preuzimaju kao rizik poslovanja tj. kreditiranja.

drugim recima ako mi je npr. nominalna "mesecna rata" = 100e, a efektivna (maksimalna) npr. =120e. tj. ako mi se pojave sa pricom o 130-140e da ih mogu legalno ganjati preko drzavnih organa, inspekcija itd.

Comment

• JAPANX
        CBC Senator XXL
        • 10.08.2006
        • 2159
        • Beograd

ovo su samo informacije, ostalo je uredjeno ugovorom

Comment

• aivan
          CBC Senator
          • 28.02.2006
          • 247
          • Bograd, Mirijevo

Originally posted by dris
          ok. thanks.

E sad, oko efektivne kamatne stope mi ostaje nedoumica, ako oni kazu da MAX. EKS 20,34 % da li to znaci da ONI\DRZAVA garantuju da ta vrednost stvarno bude maksimalna i da sve vece oscilacije ekonomije-trzista oni preuzimaju kao rizik poslovanja tj. kreditiranja.
          To ne znaci to (nazalost) sto bi ti voleo. Ako im dune (a dozvoljeno je u ugovoru), mogu da podignu nominalnu stopu, sto ce efektivnu takodje da podigne (koliko god zele)
          Astra Classic II 1.4 Twinport (ex: Kadett E 1.3i )

Comment

• Eon
            Moderator
            • 10.03.2005
            • 4225
            • Beograd-NBG-44
            • Superb 2.0 4x4 DSG

Originally posted by dris
            ok. thanks.

definitivno posle treceg citanja tvog posta mi je malo "svanulo", znaci oni meni ratu racunaju nominalnu kamatu na preostali dug a
            efektivna kamata predstavlja nominalnu + procentualno govoreci... inicijalni troskovi kredita (obrada)+ Euribor zaebancije i varijacije na temu + nesretna klauzula o njihovom pravu da se vade iz krize kada im je za to potreba i to preko ledja zaduzenog naroda.

drugim recima ako mi je npr. nominalna "mesecna rata" = 100e, a efektivna (maksimalna) npr. =120e. tj. ako mi se pojave sa pricom o 130-140e da ih mogu legalno ganjati preko drzavnih organa, inspekcija itd.
            To su inicijalni uslovi kod odobravanja kredita. Ali u ugovoru je skoro uvek definisano da u slučaju veće promene kamatnih stopa ili rizika zemlje, menjaju se i uslovi kredita. Jbg, to su finese i teško je baš ovako objasniti! Zavisi dosta od tipa i ročnosti kredita.
            Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
            Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• bullet
              CBC Veteran
              • 26.05.2008
              • 115
              • Beograd

Laički rečeno, nominalna kamatna stopa je stopa po kojoj ti banka pozajmljuje pare a efektivna je jednaka nominalna + dodatni troskovi (provizija za isplatu, odrzavanje kreditne partije... osiguranje ne ulazi)

Kod kredita sa promenljivom kamatanom stopom, stuktura kamatne stope izgleda KS= referentna kamatna stopa + marža banke, gde je referentna kamatna stopa EURIBOR, BELIBOR, LIBOR u zavisnosti od valute kredita. KS se usklađuje sa referentnom kako referentna raste ili pada dok je marža banke fiksna i menja se u izuzetnim slučajevima od strane banke ili bi barem tako trebalo.
              Kod kredita sa fiksnom kamatnom stopom kamata je fiksna za ceo period otplate ,a ako je dinarski kredit ne menja sti se ni mesečni anuitet jer se ne usklađuje sa kursom evra.
              Ja ti preporučujem fiksni dinarski kredit.

Comment

• Darth Malak
                CBC Senator
                • 26.05.2008
                • 207
                • Beograd

elem ako se odlucis za kredit bilo koje vrste moras sve da procitas ali bukvalno sve i sve sto ti nije jasno pitaj sluzbenika pa makar to trajalo i pola sata a ako on krene da te koci u tome ili ako krene neku zvaku pokupi se i nemoj ni dovidjenja da mu kazes ...idi u drugu , trecu itd pa se onda sve stavi na papir da vidis koliko te kosta auto , mali primer , kada sam kupovao auto , uporedio sam uslove u svojoj banci i u banci gde mi radi supruga ( kreditni back officer ) ispalo je da bi dao skoro 1000 evra na 5 godina vise kod mene , tako da smo kredit uzeli kod nje

citaj narocito ono sto je napisano sitnim slovima

P.S radim u banci kao IT ali znam kakvi su prevaranti kreditni sluzbenici

Comment

• dacha
                  CBC Senator XXL
                  • 23.06.2007
                  • 356
                  • Beograd, NBG
                  • Xsara II 2.0i

bullet radi u banci bas ta istrazivanja oko kredita u svim nasim bankama i pravi nove ponude i te fore (bira i velicinu fonta za ta sitna slova hehehe) tako da je on jos gori zelenash, a stalno ratuje i sa svojim IT-em tako da Darth pazi sta pricas mozda ste i u istoj banci
                  The best car safety device is a rear-view mirror with a cop in it.

Comment

• Darth Malak
                    CBC Senator
                    • 26.05.2008
                    • 207
                    • Beograd

ma ti kako ih mi zovemo "Bussines useri" su bre najgori )))) samo nesto novo traze , taman sredimo sistem a oni jovo nanovo

hmmm sad sam pogledao , pa isti dan smo se prijavili na cannon

a ako kojim slucajem radimo u istoj banci ima da ga disable-jujem u vecini sistema za koje sam ja zaduzen , tako da ...bolje da on pazi sta prica

Comment

• dacha
                      CBC Senator XXL
                      • 23.06.2007
                      • 356
                      • Beograd, NBG
                      • Xsara II 2.0i

mozda je bio casual friday dress code pa admini pustili na proxy-ju malo net-a da se razvija team building

potpuno razumem tvoje probleme ja vodim it u velikoj zdravstvenoj ustanovi i nije mi dobro od raznih pametnjakovica mada mi nemamo buisines usere kao bullet nego pr. mri. sci. dr... sto je veca titula to su izgubljeniji slucajevi hehehe , tako da ne zna se sta je gore, a posto poznajem bulleta mogu da zamislim kako je njegovom IT-u, ustvari i znam jer i tu u IT-u mi radi jedan drugar

i posle kazu lako je biti admin

ali da ne gresim dusu, mozda je vuna za IT ali da se razume u kredite razume se!
                      The best car safety device is a rear-view mirror with a cop in it.

Comment

• Darth Malak
                        CBC Senator
                        • 26.05.2008
                        • 207
                        • Beograd

u kredite se ne razumem bas a i zasto bi kad mi zena sve zna respect za bulleta ali da su banke lihvari to je tacno ! jbg -a zivim od te banke ali i banka zivi od mene

Comment

• bullet
                          CBC Veteran
                          • 26.05.2008
                          • 115
                          • Beograd

znao sam da ne treba da se javljam u ovoj temi
                          ja volim da naglasim da banka nije socijalna ustanova i ne bih generalizovao sve banke
                          ako nista, barem su kontrole banaka izuzetno jake i ozbiljne i ne sumnjajte da su klijent sa te strane zasticeni za razliku od drugih oblasti, ne treba ja da vam pricam znate i sami
                          a da sitan tekst treba da citate, treba itekako ne samo u banci nego uvek!

Comment

• bullet
                            CBC Veteran
                            • 26.05.2008
                            • 115
                            • Beograd

Inače, banke kada reklamiraju kamatne stope uvek prikazuju najjeftiniju varijantu pod najidealnijim uslovima. Ovi uslovi za kredite podrazumevaju prebacivanje plate u banku gde uzimate kredit, opterećenje plate, premije osiguranja kredita i uopšte obezbeđenja po kreditu... gde se kamatna stopa automatski povećava ako se neki od uslova ne ispune, čak i po ugovoru o kreditu nakon što ga uzmete.

Skriveni troškovi kod kredita se ogledaju kod:
                            - provizije za puštanje kredita tj. troška obrade
                            - troška održavanja kreditne partije
                            - kursa po kom se kredit isplaćuje i otplaćuje
                            - itd

Poenta je da ne gledate samo kamatnu stopu, a kad je gledate gledajte kada i pod kojim uslovima banka moze da je promeni. Stuktura kamatne stope je, kod kredita sa promenljivom kamatnom stopom, referentna kamatna stopa (euribor, libor, belibor...) + marža banke. Marža banke bi trebala da je fiksna a referentna stopa se periodično usklađuje i za devize je na maltene istorijskom minimumu. To znači da ima tendenciju rasta, što opet znači da kad poraste za par procenata za toliko se poveća i ukupna kamata.

Sad svi na kredu

Comment

• dris
                              CBC Veteran
                              • 24.01.2008
                              • 172
                              • Novi Sad

Inace sam alergican na dugovanja, ali pade mi na pamet neka varijacija na temu 1.5-2 godine otplate krede, sve preko toga je otimanje....
                              videcu jos sta i kako, trenutno se tockovi vrte tako da nije hitno vec samo razradjujem opcije, mada sam se stvarno navatrisao za noviji autic.

Njihovo zelenashenje mi je poznato jos od dozvoljenog minusa, kako su dolazili do tih cifara samo oni znaju. U jednom momentu su stvarno preterali pa sam brze bolje izasao iz te price.

hvala na pomoci, a ja cu gledati da dvaput premerim pre nego potpisem ista.

Comment

Working...
                              X