ako vas interesuju uslovi za kredit ili leasing za kupovinu auta (kako sta ide, koliko stvarno kosta) mogu da vam pomognem posto radim na tim poslovima.
Pa kad si se vec sam ponudio, onda bih mogao da nas malo bolje uputis u problematiku i kako da prodjemo jeftinije.... Uzmes neki primer npr. polovan auto od 5.000eura ili tako nesto... Sta se vise isplati kredit ili lizing?
Mislim da su trenutni uslovi kreditiranja i lizinga kod nas jos uvek nepovoljni i da nam se moze desiti (kao u Hrvatskoj) da za par godina bude gomila auta koji su vraceni bankama i lizing kompanijama jer korisnici jednostavno nisu mogli da ispostuju otplate koje su uvek vezane za kurs evra ili $.
Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.
da bi uzeo polovan auto preko kredita/leasinga, banka odnosno leasing kuca mora da ima sklopljen ugovor sa tim dilerom.
primer za kredit: (kamata je u proseku 7% godisnje - 35% za 5 godina)
rata je 112 ?, bez ucesca ako si vlasnik firme, 20% ako uzimas kao fizicko lice, minimalna plata mora da bude rata*3=336?. imas i 2% bankarske provizije sto iznosi 100? prilikom isplate.
primer za leasing: kamata je ista u proseku 7%
PDV moras da platis odmah (800?) i ucesce 10% od ostatka (420?) sto znaci da leasing glasi na iznos 3.780? pa ti je rata 85?. kod leasinga je obavezno ful casco osiguranje koje nije mala stavka (oko 200-300? po godini) i u principu ja preporucujem osiguranje auta jer zamisli situaciju da uzmes kredit a neko ti ukrade auto posle 3 rate.
trebalo bi ovih dana da vlada ukine obavezu placanja PDV-a unapred vec da omoguci placanje u ratama, sto bi smanjilo ukupno ucesce a povecalo ratu.
u prinicipu prednost kredita je sto nemas veliko ucesce (kad se sve sabere) i ako hoces da vratis pre roka otpisuje se nedospela kamata. potreban je zirant.
kod leasinga, moras otplacivati minimum dve godine (zakonski) a ako hoces da otplatis sve moras da platis celu kamatu. nije potreban zirant.
u principu je najpovoljnije uzeti kredit na radnju, jer nije potreban depozit. obrati paznju da mozes uzeti i kes kredit na radnju bez depozita pa sa tim parama otici i kupiti auto gde ti hoces ali je kamata dosta visa (od 10-13% godisnje).
zasto za kredit treba bilo kakav ugovor sa bilo kim a kamoli dilerom ?
nepoznata stvar u bankaraskom svetu, ne kod nas naravno vec u ozbiljnim bankama. iz iskustva, banka se ne mesa u izbor prilikom kupovine bilo cega niti trosenja pozajmljenih para.
jedino sto je bitno su instrumenti obezbedjenja da se pare sa kamatom sigurno vrate.
jos jedno pitanje- odakle i kakva je to fora da ziranti onoga koji trazi kredit moraju da budu zaposleni u drustvenoj firmi ili eventualno u drzavnim organima uprave a ne mogu da budu iz privatnog sektora.
tako nesto takodje ne postoji u bankarskom svetu (na zapadu, jugu, istoku, severu, bilo gde) kao obavezni uslov.
ima li negde da se sazna odakle su potekle takve ideje, i dokle se misli da se to (neprirodno) nakaradno stanje tolerise ?
pre 2 meseca poznanica je uzimala automobil i imala cudne postavljene zahteve banke. ako je bitno, domaca germano banka (odnosno nemacka banka po poreklu).
kada sam cuo prvo nisam mogao da verujem da postoji tako neka ideja a jos manje da se forsira primena sistema koji nisu poznati u drugim bankama/ zemljama.
1. banka mora da ima potpisan ugovor sa dilerom iz razloga jer ne moze drugacije da mu pusti pare (po nasem zakonu, nemoguce je odobriti kredit jednom pravnom licu a pustiti pare drugom pravnom licu - dileru, odnostno odobriti kredit fizickom licu a pustiti pare drugom pravnom licu).
kod leasinga je to takodje nemoguce jer po definiciji leasinga mora postojati tri lica u samom procesu, davaoc leasinga, primalac leasinga i diler.
rekao sam da je moguce uzeti pare pa otici kod bilo kog dilera ali je kamata mnogo visa.
2. ziranti kod vecine banaka kod nas moraju biti iz drustvenih (stabilnih) ili drzavnih firmi iz razloga jer je na zalost za sada samo tim ljudima koliko toliko stabilno radno mesto. kod privatnika znas i sam kako je. koliko ce neko raditi kod njega za sada zavisi samo od poslodavca jer drzava se uopste ne mesa u ovaj sektor po tom pitanju i ne garantuje radno mesto.
recimo na zapadu ako kao privatnik poslodavac primite radnika u stalni radni odnos ne mozete ga tek tako otpustiti (normalno ako nije pravio neke velike propuste - pijanstva, ne dolazenje na posao) vec ako ga optustite morate mu placati narednih 12 meseci platu dok mu drzava trazi posao. - ovo je primer u nemackoj i francuskoj. naravno mi smo mnogo daleko od toga - njima je trebalo 200 godina da se izbore za ovo.
drugi razlog zasto se samo ovi ljudi primaju da budu ziranti jeste da su jedino njima prijavljene realne plate, onoliko koliko stvarno zaradjuju, dok privatnici prijavljuju svoje radnike na minimalac zbog placanja penzionog i socijalnog osiguranja a ostali deo plate mu daju u kesu. taj deo u kesu banka ne vidi i ne moze da racuna. pa ako je nekom rata 150 eur, koliko njemu treba ziranata koji imaju prijavljenu platu 5.000 dinara?
pitas zasto neki posebni uslovi koje banke postavljaju? kao prvo privredna klima ovde i tamo nisu isti (to valjda znas iz iskustva), a o pravosudnom sistemu ne potrebe trositi reci. iz tog razloga sve strane banke se mnogo dobro obezbedjuju.
zasto su kamate vece nego na zapadu? tamo su kamate recimo za novi mercedes oko 1-2% godisnje iz razloga jer oni ulaze u recesiju (nema posla, sve manje se prodaje novih automobila, imaju dosta para) pa iz tog razloga se nudi sve manja kamata da bi se tocak ponovo pokrenuo i prodalo sto vise automobila. kod nas je trziste gladno kredita i novca koga nema i logicno je da kamate budu vece. to su neka osnovna pravila zdrave ekonomije u koju nadam se polako ali sigurno ulazimo.
ziranti kod vecine banaka kod nas moraju biti iz drustvenih (stabilnih) ili drzavnih firmi iz razloga jer je na zalost za sada samo tim ljudima koliko toliko stabilno radno mesto. kod privatnika znas i sam kako je. koliko ce neko raditi kod njega za sada zavisi samo od poslodavca jer drzava se uopste ne mesa u ovaj sektor po tom pitanju i ne garantuje radno mesto.
Radim na poslovima koji se tiču kredita fizičkih lica i to kod većne banaka i još nisam video uslov da je žirant iz " stabilne " društvene ili državne firme. Postoji uslov da je žirant u radnom odnosu na neodređeno vreme što ne znači da mu je radno mesto i zagarantovano. To više nikom nije zagarantovano bez obzira u kom sektoru radi. Po novom Zakonu o radu rad na određeno vreme može da traje najviše do jedne godine.
...vec ako ga optustite morate mu placati narednih 12 meseci platu dok mu drzava trazi posao. - ovo je primer u nemackoj i francuskoj. naravno mi smo mnogo daleko od toga - njima je trebalo 200 godina da se izbore za ovo.
Ne bih se složio sa ovim da kod raskida radnog odnosa bivši poslodavac ispačuje zaradu još 12 meseci koliko mi je poznato socijalnu pomoć isplaćuje država.
...dok privatnici prijavljuju svoje radnike na minimalac zbog placanja penzionog i socijalnog...
Verovatno is mislio na minimalnu osnovicu za obračun dopinosa, minimalac je nešto drugo.
...tamo su kamate recimo za novi mercedes oko 1-2% godisnje iz razloga jer oni ulaze u recesiju...
Ako je ovo tačno da su kamate niske iz razloga recesije onda analogno tome kod nas su kamate visoke jer se naša privreda nalazi u ekspanziji?!
Možda je ovo van teme ali morao sam da odgovorim.
da ne otvaram nov temu!
sta se u medju vremenu desava sa lizingom i kreditima i sta je dalje povoljnije!
Treba da uzmem kombi cija je cena sa pdv-om oko 35000?! Sta je pametnije kredit ili lizing!
Godisnja kilometraza koju treba da predjem je izmedju 200000 i 240000km!
Auto ide na ime a ne na firmu!
Kes pare nedam sve i da ih imam
Slusam sta je pametnije!?
Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!
Po meni je mnogo bolje resenje kredit, jer ako uzmes na lizing auto se ne vodi na tebe nego na pravno lice tj lizing kucu i moras da ga vozis na ovlascenje, a samim tim pri registraciji moras da placas ekstra porez koji je sad pitaj boga koliko! To je moje misljenje, i uvek bi se pre odlucio za kredit!
Hehe, pa nije bas tako, posto je to teretno vozilo bolje je da ga uzmes na firmu iskoristis porez kao osnovno sredstvo, a mozes da odbijas i porez od goriva(posto cifra nece biti mala, tj. kilometraza koju ces da predjes), i sve troskove (servis, gume itd. takodje mozes na firmu u troskove) tako da mislim da se na firmu mnogo vise isplati. Jeste platices registraciju vise, ali sa tom kilometrazom ce ti se isplatiti extra.
Comment