kupovina polovnjaka, pravno pitanje

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dris
    CBC Veteran
    • 24.01.2008
    • 172
    • Novi Sad

kupovina polovnjaka, pravno pitanje

vecita nedoumica, legalnost kupljenog polovnjaka...

recimo da sam naleteo na "ciljani" auto ali, sesto culo mi govori da debeelo ispitam da li postoji i trunka bojazni od oduzimanja vozila...
    naime, zelim da se "ogradim" ili zastitim od malverzacija pri kojima bih ja izvukao deblji kraj.

ovo pitanje u nastavku teksta je postavljeno jos na jednom mestu, dok ne dobijem odgovor odatle zelim i vasa misljenja i iskustva. HVALA

Imam sledece pitanje, kupio bih polovan automobil iz uvoza od privatnog lica, automobil je regularno ocarinjem i placeni porez, ali...
    ne bih bio prvi koji rizikuje da to vozilo kasnije bude oduzeto zbog raznoraznih mahinacija.
    mene interesuje da li postoji bilo kakva vrsta gradjanskog ugovora sa uvoznikom i kupcem pri kome se uvoznik tj.privatno lice obavezuje da u slucaju oduzimanja vozila mogu da se pozovem na ugovor i trazim obestecenje.
    Ako postoji, koja je procedura sa overom u sudu, i ako moze primer teksta takvog ugovora.
    hvala

-pa ako on i pristane na te uslove mislim da vredi ponuditi i bolju cenu od trazene.

pozdrav, i hvala
  • Damir_K
    CBC Član
    • 26.03.2009
    • 83
    • Beograd

Re: kupovina polovnjaka, pravno pitanje

Originally posted by dris
    mene interesuje da li postoji bilo kakva vrsta gradjanskog ugovora sa uvoznikom i kupcem pri kome se uvoznik tj.privatno lice obavezuje da u slucaju oduzimanja vozila mogu da se pozovem na ugovor i trazim obestecenje.
    U samom kupoprodajnom ugovoru, koji ti preporucujem da sam sastavis a ne da ti u agenciji daju neke pelcere s obzirom na to da zelis da se odredjenim (posebnim) odredbama na neki nacin i u odredjenoj meri osiguras, savetujem ti da uneses odredbu/e koje se ticu legalnosti uvezenog automobila, npr. da prodavac garantuje kako za ispravnost tako i za legalnost predmetnog vozila, da ga ti preuzimas u vidjenom stanju itd...
    Naravno pre zapocinjanja bilo kakvog dogovora oko kupovine auto trebas proveriti u MUP-u.
    U svakom slucaju, nakon sklopljenog ugovora koji cete kasnije overiti u sudi, ti uzivas pravnu zastitu u slucaju krsenja nekih odredaba ugovora, na taj nacin sto ces podici tuzbu protiv prodavca. Koliko sve to traje pred sudom, da li se isplati, tesko pitanje...
    Sa pravnog stanovista, ti kao kupac, nakon provere predmetnog vozila u MUP-u i sklapanja kupoprodajnog ugovora, postupas apsolutno savesno i kao takav imas velike izglede da na sudu dokazes da si npr. prevaren ( u slucaju da podneses krivicnu prijavu za prevaru) ili doveden u zabludu u pogledu legalnosti vozila (gradjanska parnica u kojoj trazis svoje pravo na naknadu stete zbog krsenja odredaba ugovora).
    Nadam se da sam bar i malo pomogao.
    Sa srecom u kupovini.

Comment

• dris
      CBC Veteran
      • 24.01.2008
      • 172
      • Novi Sad

Re: kupovina polovnjaka, pravno pitanje

hvala.

Tako nesto sam i kontao, npr. proveru u carini doduse preko "nezvanicnih" tj. sudski-nekorisnih izvora, makar da se skine sumnja sa "falsiranjem" carine.

Nadam se da ce tema nastaviti da zivi, a jos vise da nekome bude od koristi...

Sto se mene tice, desio se dosta neocekivan preokret i pozurih da skinem jedan primerak sa oglasa, jer sam siguran da se tamo ne bi dugo zadrzao ... no o tome cu na drugom mestu...

Comment

Working...
      X