Imao sam udes,koju opciju prihvatiti u osiguranju?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nele85
    CBC Član
    • 11.01.2011
    • 21
    • Nis

Re: Imao sam udes,koju opciju prihvatiti u osiguranju?

Sve u svemu mi kao ucesnici u saobracaju ispastamo a osiguranja pune svoje dzepove nasim parama, to se zove pljacka na legalnom! Kako to da je samo kod nas takvo pravilo da osiguranje tako postupa, u drugim zemljama je drzava kao drzava definisala jasno zakone oko isplate steta od strane osiguranja i za sva osiguranja vazi isto pravilo gde ostecena strana ne placa stetu vec je osiguranje zakonski duzno da mu cak nadoknadi takozvanu izgubljenu vrednost koju auto gubi nakon neke vece popravke,jer niko nece da kupi udaran auto za iste pare kao i onaj koji nije udaran! A kod nas je drzava prepustila odredjivanje kriterijuma i pravila prillikom procene i isplate stete, Udruzenju osiguravajucih drustva,tako pise u zakonu Republike Srbije. Osiguranje je duzno da nam isplati poravnanje u visini koju je ono samo odredilo a pravo na razliku, izmedju tog poravnjanja i visine sume za koju mi mislimo da je prihvatljiva, mozemo ostvariti na sudu ako sud donese presudu u nasu korist! Tako kaze zakon! Sto znaci da im je drzava dozvolila da sami odredjuju pravila sto najverovatnije nekom u ovoj drzavi savrseno odgovara!Znaci niko ne brine za ostecene u celoj ovoj prici, oni su zrtveno jagnje koje sluzi da napuni dzep nekom osiguranju! Tuzno ali istinito,eto gde mi zivimo drugari........

Comment

• nele85
      CBC Član
      • 11.01.2011
      • 21
      • Nis

Originally posted by SALE
      Meni su isplatili punu vrednost iz kataloga, a auto sam popravio za manje para, sa polovnim delovima i povoljnim majstorima.
      U Dunav osiguranju
      Za koji automobil,zar ti nisu odbili vrednost ostatka automobila od kataloske vrednosti?

Comment

• Eon
        Moderator
        • 10.03.2005
        • 4225
        • Beograd-NBG-44
        • Superb 2.0 4x4 DSG

Ukratko,
        Uplaćivanjem obaveznog osiguranja oslobađate se za štetu nanetu trećim licima. Svi učesnici u saobraćaju moraju da poseduju. Takođe, pojam polovni deo ne postoji. Amortizovan deo može da bude samo potrošni element. Far nema amortizaciju, stop svetlo takođe. Amortizacija se računa za gume, kočnice i sl. Pošto poznajem tu oblast, znam da osiguranja rade na oštrici, pa moraju da zakidaju kod neobaveštenih korisnika. Mada postoji razlika kod obeštećenja kod novog vozila i 15 godina starog. Kataloška vrednost je neprikosnovena!
        Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
        Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• JAPANX
          CBC Senator XXL
          • 10.08.2006
          • 2159
          • Beograd

eon je u pravu

ne moze mi racunati amortizaciju na krilo i haubu kada ona posle 15 godina radi isti posao, to nije potrosan deo osim kad ga pojede rdja

Comment

• RANK
            CBC Senator XXL
            • 28.02.2007
            • 1635
            • Beograd
            • FIAT MAREA WEEKEND 1

Originally posted by 206
            To sto trazis osnovno osiguranje maltene nikada nece pokriti - dozivis udes, i da te popravka ne izadje nista, i dobijes auto u identicnom stanju kao pre. Obavezno osiguranje je zakonski obavezno pre svega zbog drugog ucesnika u udesu, bitnije je pokrice za onog drugog ucesnika i stetu koju ti njemu mozda naneses u slucaju da si kriv, pa tek onda sluzi da pokrijes svoju stetu...glupo zvuci, ali se na to tako gleda, jer da nije Zakonom propisana obaveza osnovnog osiguranja, on ne bi mogao da naplati stetu i bude obestecen u slucaju da ucestvuje u udesu u kom nije kriv, a drugi ucesnik nije osiguran, jer to nije hteo... .
            Jesi li ti siguran da si razumeo kako funkcionise OBAVEZNO osiguranje od stete nanesene trecim licima? Po ovome sto si napisao ne.
            "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• 206
              Admin od ispočetka :)
              • 09.12.2004
              • 9548
              • Beograd
              • 206

Prilicno sam siguran da razumem, hvala

Takodje sam rekao na prethodnoj strani da sam pisuci tu gornju recenicu malo izgubio kontekst u celoj prici i nit onoga sto sam hteo reci, pa je ispalo da sam rekao nesto sasvim trece i bespotrebno zakoplikovao post...sad mi malo glupo da sam sebe editujem kad to vec nisam uradio odmah, ispravljen sam u narednim postovima.

Ovo sto Eon kaze oko amortizacije odredjenih delova je tacno, naravno, u teoriji. U praksi je takodje tacno da ce ti na osnovu nekog samo procenitelju znanog kriterijuma pokusati umanjiti vrednost svega sto im padne na pamet, pogotovo kod starijih vozila - ali daleko od toga da to rade jer posluju "na nozu", posluju sasvim solidno (makar vecina njih) i to rade iz cistog bezobrazluka i neinformisanosti korisnika. Mada, u praksi se sve opet svodi na natezanje i dugotrajan proces ili uplitanje advokata, agencija za vodjenje naplate, itd...

Katalosku vrednost novog vozila nikad neces dobiti u isplati stete, makar auto bio star mesec dana. E sad, razumemo li se sta znaci i sta se podrazumeva pod "kataloskom vrednoscu"?
              The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Misko M
                CBC Senator XXL
                • 17.03.2007
                • 652
                • BG Vozdovac

ovo postalo zanimljivo

Mene sad zanima jel ovo napisano u prethodnih par postova APSOLUTNO tacno i koliko se mogu osloniti na to ?
                Konkretno ovo za odbijanje 50% na delove limarije, ako zakonski nemaju pravo da odbiju 50% na delove koji se ne trose ili traze ucesce od 50% onda imam osnova za jos koju hiljadarku od Dunava ! Sto bi mi jako prijalo, ne toliko zbog samih para vec zbog sudskog procesa koji bi sigurno dobio !?
                Posto par delova na mom ostecenom vozilu koje je iz .94 godine kosta abnormalno mnogo u originalu a zamenski nemaju da se kupe imam li osnova za novu zalbu ili jos bolje tuzbu ? ...pare sam uzeo al nikakvo poravnanje nisam potpisao, a u ovom iznosu koji sam dobio skoro svi najskuplji delovi su smanjeni za 50%.

Comment

• Chubbs
                  Everybody lies
                  • 29.01.2006
                  • 5807
                  • Novi Sad
                  • Audi A6 1.8T

ovo i mene zanima. moji delovi su 10 godina stariji i bar 20% skuplji. neko me cukne, odvezem u deltu, poprave i sta onda?
                  You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                  Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                  Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• JAPANX
                    CBC Senator XXL
                    • 10.08.2006
                    • 2159
                    • Beograd

Nije sve bas tako, stari automobili ukoliko popravka dodje do 70% kataloske vrednosti, proglasava se totalna steta i isplacuje se

Ne mozes za automobil koji vredi npr 2000 evra da potrazujes materijanu stetu od 5000 evra samo zato sto delovi toliko kostaju

daju ti pare, kupis drugi automobil i mirna backa

Comment

• nele85
                      CBC Član
                      • 11.01.2011
                      • 21
                      • Nis

Ali problem je sto ti nikada ne daju dovoljno para da kupis novi,nikada ti ne isplate katalosku vrednost u fulu nego ti je umanje za ostatak automobila pa onda ti trebas da juris nekog ko ce da kupi ovo sto je tebi ostalo od auta i onda je pitanje da li ces moci da kupis isti auto, u vecini slucajeva tesko!

Comment

• puska
                        CBC Član
                        • 22.11.2007
                        • 34
                        • Negotin

a sta ako npr. ja imam racun da sam kocnice, amortizere, gume ili druge delove gde odbijaju 50% kupio ne tako davno pre udesa, oce mi onda racunati kao da je deo nov, odnosno star od dana kad je racun i isplatiti cifru koliko sam te delove i platio posto nisu stari 10 godina?

Comment

• Chubbs
                          Everybody lies
                          • 29.01.2006
                          • 5807
                          • Novi Sad
                          • Audi A6 1.8T

nista. mozes i na dan udesa, 5 minuta pre, da promenis pola auta i dalje je to auto tog godista i te kataloske vrednosti.
                          You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                          Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                          Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• puska
                            CBC Član
                            • 22.11.2007
                            • 34
                            • Negotin

razumem za katalosku, ali zasto bi mi umanjio za deo koji je nov, a nije star 10 godina odnosno nema amortizaciju kao ceo auto, mlatim praznu slamu naravno kapiram i ja da to nikad ne bih dobio, ali bi po nekoj logici trebalo da je tako

Comment

• Misko M
                              CBC Senator XXL
                              • 17.03.2007
                              • 652
                              • BG Vozdovac

...ako imas racun da je deo koji je ostecen skoro zamenjen ili kupljen nov ne mogu ti odbiti maksimalnih 50% vec se mora uzeti u bzir potrosenost tog dela, na primer stavio si nove gume i one su ostecene MORAJU ti isplatiti cenu novih ako su stare par dana a ne odbiti 50%, sto ce oni naravno u prvoj varijanti probati ali nemaju zakonsku osnovu za to i mozes ih na sudu dobiti bez problema !

Comment

• 206
                                Admin od ispočetka :)
                                • 09.12.2004
                                • 9548
                                • Beograd
                                • 206

Tesko.
                                The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

Working...
                                X