Interesuje me da li je i kako moguce naplatiti i od koga ako je pri sudaru dva vozila proglasena i utvrdjena totalna steta.Vozac vozila nije kriv za sudar,kriva je druga strana.U pitanju je zastavino vozilo.
Naplata totalne stete
Collapse
X
-
Ako je zastavino vozilo imalo osiguranje tipa kasko, onda uvek preko osiguranja, nebitno dalje, tada OZ kod koga je osigurano isplacuje stetu i juri drugu stranu ukoliko moguce.
Ako je druga strana imala osiguranje tipa kasko, onda je to osiguranje duzno da isplati i zastava auto.
Ukoliko su oba auta bila osigurana samo osnovnim osiguranjem onda je ono u nekoj meri zakonski definisanoj duzno da isplati, varira od zemlje do zemlje ako ne onda je slucaj za sud, pa kako odluce, jer to je zadnja instanca na koju se ide.Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
-
-
Stara tema ali me podseti na moj slucaj od prosle godine, mozda ce nekom i koristiti...parkiranog yuga mi je pred kucom skrsio kamion. Policija, uvidjaj, zapisnik, niko nema kasko. Posto je bila subota rano ujutro prespavao sam sve to i na ostacima auta me sacekala poruka od milicije, 'idi za sedam dana u ustanicku da podignes zapisnik' i ime policajca koji je vrsio uvidjaj. Nekako sam ga nasao na telefon da mi objasni sta je bilo i sta dalje. Sa zapisnikom se ide u osiguranje stetocine (konkretno Dunav), naravno ona filijala gde sam otisao pokriva samo odredjene adrese u bg pa sam morao traziti drugu. Tamo se podnosi zahtev, a oni naravno nemaju vremena da izadju na uvidjaj, pa ce 'mozda u utorak'. Sacekah i to, steta je ocigledno bila totalna, ali su mi ipak trazili predracun od nekog servisa, kao dokaz da se ne isplati popravljati auto. Onda ide najbolji deo, stigne pismo sa procenjenom totalnom stetom koja je duplo manja od trzisne vrednosti auta! To je problem sa naplatom stete kod polovnih zastavinih vozila, kataloska vrednost im je skoro duplo manja od trzisne. Srecom me jedan prijatelj iz drugog osiguranja posavetovao kako se to radi, pa sam odmah napisao zalbu, prilozio strane iz oglasa gde se vide cene vozila poput mojeg, i pripretio advokatom i vestakom ako ne procene realno odstetu, a ocekivani iznos sam naveo. I onda totalni sok, tri dana kasnije dolazi postar sa keshom i to skoro u dinar trazenim iznosom (100000 din)! Sok broj dva je sto je lovu ostavio kod komsija moje strine (kod koje sam ja fiktivno prijavljen) s kojima ona ne govori, bilo zakljucano a mrzelo ga da vraca pare nazad! Srecom sve je proslo mirno, ljudi se izmirise, a ja dobih svoje pare. Tad sam jedini put u zivotu pomislio, ima nade za Srbiju.Be quick or be dead!
1.8 Citroen Xsara VTS '98
Comment
-
-
Ovo je najjače: Ostavio pare kod komšija moje strine...
Moram da priznam, izuzetno koristan post.Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.
Comment
-
-
100% mi je hitno!!! totalna steta naplata
Pozdrav,
imao sam sudar nisam kriv ali, isao sam na procenu stete pre nego sto je dosao zapisnik, jedva otvorili haubu ovaj popisao nesto (novi sad osiguranje) dao mi onaj papiric napisao 30 sati rada... po 700 din uz fiskalni ili 400 din bez racuna... plus delovi..
Probvlem: Odem kod limara on kaze mora na masinu otisao kos(stub pre kosa na kome je i nosac...) kod ZX onaj nosac na desnoj strani je pomeren na dole.. sve u svemu 500 eur(ovlasceni citroenov , ovi ulicni limari 300-350- i to ono a ma bas mislim da ce malona gore i...(to mogu i sam)) za ruke a ja da donesem delove (haubu branik farove krilo...), e sad 150000 din kataloska vrednost zx a steta limarija 500 farbanje 250-300, delovi 600 eur.. dolazim do 1400 eur a to je blizu onih 1800 eur vrednosti mog autica, e sad ovaj napisao ispitati rentabilnost popravke...
Znaci verovatno ce mi reci "totalna steta" i sta se onda desava (daju mi tih 1800- cisto sumljam, daju mi 1800- 1500 steta tj. 300 eur? kako sta? uzimaju moj auto (tesko sta da radre s tolikim krsevima sigurno nece da otvarju otpad..)
Ili da odem kod njihovog onog limara (pre 10 godina cale imao sudar na mecki ovajmu uradio do... i nista nismo mogli bukvalo bilo ma ako oces vozi ako neces .. mi smo uradili kao smo mogli... (3500 dem jos se nsimo oporavili..),.
Help
Dal da cutim za taj kos pa da dobijem 300 eur za ruke plus delove 600 to je 900 eur, da ga sklepam nekako i da cutim ili da se vratim kod njih da pogleda opet , sad posle zapisnika od policije.. ako odem sa predracunom.... sta mogu da ocekujem ...CSI
Comment
-
-
Upravo kako ti je Kanarinac rekao, ako je totalna steta u pitanju, isplacuju ti vrednost unistenog auta, a auto ostaje tebi da radis sa njim sta hoces! Nemoj da zaboravis, kao sto je vec neko gore napisao, sa zapisnikom sa uvidjaja ides u osiguranje, i njihov vestak ti procenjuje stetu, pa ako kaze da je totalna, dobijas pare, a ako nije onda te upucuju u jedan od servisa sa kojima imaju ugovre i popravljaju ti auto!
Comment
-
-
Ne mora obavezno da ide u u njihov servis ako mu njegov limar da manju cenu oni ce je prihvatiti samo naravno da ti izda rachun da oni to mogu da porkiju.U principu nekad mozhesh i da se dogovrish.
I obavezno ali obavezno i ti ispregledaj ceo auto jer jeli mozhe i da mu promakne neshto pa da mu skrenesh pazhnju
Comment
-
-
isplata stete
Poz,
ovlasceni servis za citroen (s racunom) 1500 eur steta, kaze dace mi 100 000 din ovi i to je to maximalno. A ovaj na proceni napisao 30 sati rada za sve, po 400 din bez racuna 700 s racunom, plus delovi (neki amortizovani)
to nije ni 150-200 eur, a meni farbanje dode 250, a gde su ruke limaru 500 eur, moze kovac da cuka( bez pantera) al za 300.
A onda ja dam pare pa se prcam s ovima iz osiguranja za pare... Ako mi daju i koliko mi daju (nema nista unapred).. a kos sto je otisao i sto ce da mi dere gume trap...CSI
Comment
-
-
Prilicno zaebana situacija,morao bi da potrazis neki jeftiniji servis ili da trazis sefa filijale kojoj pripadas pa sa njim da vidis nesto. Jaoj kako me nerviraju te peder.cine iz osiguranja pa to je strasno. Uvek nesto oni izmisljaju i mislim da ces vrlo tesko da se nagodis sa njima posto si im u startu dozvolio da ti smanje radne sate! Na sudu ces ih dobiti,ukoliko se budes sudio sa nijima,ali taj proces ima da traje godinama.
Probaj ovo sa sefom ali.....Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!
Comment
-
-
Hehe, to vam je igranka bez prestanka kad lupis auto
Osiguranje nije ni imalo nameru da ti plati totalnu stetu vec onih 30 sati. Da li si ti bio prisutan kad je radjena procena? Trebao si i da povedes nekog majstora sa sobom da upozori procenitelja sta je zaboravio da upise (uvek zaborave), ako sam nisi siguran. Ali, cak i kad je zaboravio, idi naknadno da se zalis na stavke koje su usle u procenu, i mislim da to mozes da uradis samo u odredjenom periodu, nisam siguran. Ako treba, pisi zalbu na zapisnik/procenjenu stetu, prilozi predracun od servisa gde se vidi sta je sve osteceno, i nosi im.
Ako ti i isplate totalnu stetu to nece biti onih 150000, nego se oduzima 15% za motor, i nesto slicno za menjac. Tako da ces dobiti mozda 100000.
Da ne pricam o gubitku vremena, zivaca, dnevnica na poslu...Be quick or be dead!
1.8 Citroen Xsara VTS '98
Comment
-
-
Ja sam imao iskustva sa DDOR-om,prosle godine. Covek koji je meni radio procenu ima kancelariju kod Bogoslovije. Mislim da bi trebao da odes kod svog i da mu kazes da je steta veca nego sto su oni u prvi mah procenili. U mom slucaju su prihvatli sve naknadne troskove i uneli u zapisnik. Naravno da je pri tom slikao delove ciju su mi zamenu dodatno uneli u zapisnik. Konkretno, radilo se o svim nosacima motora(on je u prvi zapisnik uneo samo jedan) i plus sredjivanje kompresora klime(naprslo mi kuciste). Cak mi je dao vise nego sto su mi uzeli u servisu za sve to.
Ovih 700 din. po satu je bez uracunatog pdv-a. Znaci iznos koji ti daju je plus 18%, ali moras da ides kod nekog limara koji ce taman na toliko da ti napise racun.
Comment
-
-
ma meni još nije stigao zapisnik sa uviđaja, ovo što panduri napišu, evo već je četvrta nedelja u jeku, i ne mogu da verujem da im toliko treba, radim, pa ne mogu da odem do savskog venca tako lako, a ovi iz dunava kažu da im ništa još nije stiglo
Comment
-
Comment