To sa svedocima ne pali ako je policija pravila zapisnik. Koliko se secam, u taj zapisnik ulaze i svedoci, tj. podaci o njima. Pa ako ih nema tamo, jednostavno - nema ih.
Naravno, svedoke je potrebno prikupiti prilikom uvidjaja i oni trebaju dati izjavu sta se desilo...
Ne znam koliko ce vam sudija poverovati ako naknadno navedete svedoke.
Evo ja sam pre nesto vise od godinu dana imao slicnu situaciju (nisam je izneo na forumu jer i nije bas nesto cime se treba pohvaliti)
Dakle negde u januaru prosle godine oko 22:00h u ulici na uzbrdici sa 3 trake (2 uzbrdo, jedna nizbrdo), van pesackog prelaza "oborio" sam zenu koja je pretrcavala ulicu (ni sam ne znam kako se sve dogodilo, ali jednostavno splet nesrecnih okolnosti, 4-5 uzastopnih ulicnih svetiljki nije radilo, uzbrdica posle koje ide ravan deo puta, vlazan kolovoz i ko zna koji sve faktori su se poklopili)
Jbg. primetio sam je tek nekih 20tak metara ispred sebe, svirao , pokusao da kocim, bezao u skroz desnu stranu, ali zena se uplasila i umesto da stane pocela jos brze da trci
Srecom uspeo sam da pobegnem koliko-toliko u desnu traku i udarim je samo levim retrovizorom
Naravno stanem, vidim zenu kako sedi na ulici sva u soku, a ni ja nisam bio u boljem stanju, pozovem hitnu, pa onda i policiju
Nju odveze hitna, a ja i drugar koji je bio sa mnom u kolima ostanemo da cekamo saobracajnu (zavrsimo sa njima oko 23:45), oni napravise zapisnik i malo me smirise (prvi put mi se ovako nesto desilo)
Hvala bogu bakica je imala samo modricu ispod desne ruke, nikakve prelome ili slicno
Prvi poziv sam dobio nakon 4-5 meseci (2.opstinski sud, palata pravde, naravno krivicno gonjenje po sluzbenoj duznosti) i tu dadoh izjavu
U medjuvremenu sam se cuo i video sa bakicom koja je stalno ponavljala da je ona kriva i sl. i da me naravno nece teretiti
Nakon mesec dana su pozvali drugara koji je bio sa mnom kao svedoka, a i bakicu da ona da svoj iskaz
Onda me nakon 15 dana zovu ponovo, a kad sam otisao rekose: pa vi ste vec bili, izvinite greska
Tri meseca posle tog poziva dobijam novi poziv i tada mi u sudu govore da me baba ne tuzi, ali da oni moraju.....
Na moju konstataciju da bi me bakica udarila i da sam stajao na semaforu sudija mi kaze nesto u fazonu: pricao sam sa vestakom, da ti je baba dosla sa desne strane ne bi bio kriv, posto je dosla sa leve morao si da je primetis i zaustavis vozilo
On me tu malo tesi kako je to moglo i njemu da se desi i kako nije nista strasno i nudi mi nagodbu da ne idemo na sudjenje (necu se voditi kao osudjivan ili krivicno gonjen) vec da na ime troskova suda i uvidjaja saobracajne policije, u roku od 6 meseci uplatim 31.000 din (15.000 na racun neke hum. organizacije, a 16.000 na racun suda) i kaze mi da razmislim
2 meseca posle toga opet me pozivaju da potpisem tu "nagodbu" (taj tuzilac mi rece da bi na sudjenju imao realne sanse da me oslobode krivice i da nista ne platim, ali kao mlad si nemoj da se vuces po sudjenjima, da gubis vreme i zivce na to, plati i budi srecan sto je neces nositi na dusi)
Ja to potpisah, imam jos 5 meseci da uplatim pare
Ne znam koliko ti je ova moja prica pomogla, ali cisto da imas neku predstavu sta te ocekuje
Sto je najgore u medjuvremenu sam imao jedan saobracajni prekrsaj i sad sam bez dozvole na 3 meseca (to nema veze sa ovim "krivicnim", ali jednostavno poterao me maler)
Ma i meni smrducka , ali pravo da ti kažem najvažnije mi je da sa tim što pre završim
Koliko se se?am tih 15.000 ide na ra?un zvecanske (bar da neko ima koristi), a sud ce nadam se sa 16.000 pokriti svoje troškove (baš me zanima šta to košta toliko)
Povla?enje po sudovima mi ne pada na pamet, živce koje bih tamo izgubio ništa ne može da plati, a i vreme koje bih potrosio na sudjenje i ispravljanje krive drine bi me koštalo više od same kazne
Pre nekoliko godina, jos u bile u opticaju marke , moj sestric kolima raspali coveka, ovaj prelazio pesacki na svoje zeleno svetlo. Leteo desetak metara, sav izlomljen, noge i sl, na licu ikebana od trajnih oziljaka, oko dva meseca bolnice. Sve u svemu, da ne duzim, napravimo sa ostecenim covekom ugovor, ja bio kao svedok na potpisivanju, moj zet njemu 10.000 DEM, a ovaj zauzvrat da nece da tereti na sudu sestrica. Tako je i bilo. Ali, hebi ga, nema svako lovu pa da moze ovako.
Comment