Zahtev za mali help...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • acatheking
    CBC Član
    • 22.01.2005
    • 78
    • Beograd / Mirijevo

Zahtev za mali help...

Evo ukratko moje priče, pa posle par pitanja...
    Prošle godine, tačnije u avgustu 2004, kupio sam auto. Pošto tada nisam hteo da ga prenosim na moje ime, ostala je saobraćajna dozvola na ime čoveka od kojeg sam uzeo auto. U tom slučaju, da bi auto mogao da vozim, trebalo je da izvadim ovlašćenje u opštini, tj. da me čovek ovlašćuje da mogu da vozim auto bez problema. No, ovlašćenje nisam tada izvadio, ali smo napravili kupoprodajni ugovor u agenciji i čovek mi iz agencije kaže da mi ne treba više ovlašćenje, jer imam kupoprodajni ugovor i da mogu auto bez problema da vozim. Zaista, panduri su me par puta zaustavljali i ništa mi nisu rekli, sve je OK.
    Pre neki dan sam izgubio novčanik i u njemu lična karta, vozačka dozvola, pomenuta saobraćajna dozvola i polisa osiguranja... jednom rečju sva moja dokumenta otišla u nepovrat. Za lična dokumenta ću se nekako snaći, ali šta da radim sa saobraćajnom i polisom osiguranja...

- Prvo pitanje: Dali je ispravno to što auto vozim samo na primerak kupoprodajnog ugovora, bez ovlašćenja?
    - Drugo pitanje: Da li ću morati čoveka, od kojeg sam kupio auto, da cimam da on vadi saobraćajnu i da li je komplikovana procedura?
    - Treće pitanje: Hoću da auto prevedem na moje ime. Da li ponovo da odradimo kupoprodajni ugovor, jer sam u međuvremenu saznao da kada se napravi taj ugovor, mora u nekom roku (15 dana čini mi se) da se plati porez (2.5% kataloške vrednosti auta), inače ti obračunavaju kamatu od 0.2% dnevno. Ja bih onda sa ovim ugovorom trebao da platim 50-ak % vrednosti auta.

Toliko za početak...
  • jaksa
    CBC Senator XXL
    • 23.10.2004
    • 701
    • Novi Beograd, SC

Ispravniji naziv bi bio: "Molba (a ne zahtev) za pomoc"

Znam siguran odgovor samo na 3. pitanje: da, mora ponovo da se napravi kupoprodajni ugovor, kostalo je prosle godine 600 din.

Saobracajnu ce verovatno morati da vadi.

Comment

• sri98
      Admin od Trpeze
      • 24.10.2004
      • 7262
      • Republic of Konjarnik
      • Toyota Corolla E 210

Ovako:

1. Moraces da iscimas vlasnika da vadi novu polisu i saobracajnu.
      2. Nakon toga napravite novi ugovor sa svezim datumom i onda nema zatezne kamate.
      3. Posle sa ugovorom koji je overen u Upravi Prihoda ides u policiju i menjas saobracajnu na tvoje ime.
      4. Nije bas pametno voziti auto samo sa kopijom ugovora jer saobracajc uvek moze da ti zadrzi auto dok ne proveri da li je kraden. A i po ZOBS-u onaj ko upravlja vozilom duzan je da uz sebe ima vazecu vozacku i saobracajnu dozvolu.
      Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• acatheking
        CBC Član
        • 22.01.2005
        • 78
        • Beograd / Mirijevo

Sve sam danas saznao, zvao sam Upravu Prihoda i raspitao sam se šta mi je sve potrebno za overavanje kupoprodajnog ugovora i plaćanje poreza. Nisam ih pitao, kolika je visina poreza? Jel beše 2.5% vrednosti vozila? Po kataloškoj vrednosti, moj Punto je oko 300 000 dinara.
        Mene samo brine ovo pod 1. Da li će biti komplikacija sa uzimanjem duplikata saobraćajne dozvole? Ne znam koliko će pomoći, ali imam broj saobraćajne dozvole.

Comment

• dintel011
          CBC Senator XXL
          • 12.03.2005
          • 348
          • Beograd, Vidikovac

Najbitnije ti je da ti prethodni vlasnik izadje u susret i odvoji par sati vremena i sve ces zavrsiti za jedan dan.

Comment

• sri98
            Admin od Trpeze
            • 24.10.2004
            • 7262
            • Republic of Konjarnik
            • Toyota Corolla E 210

Bas tako, nikakve posebne zajebancije tu nema.

Placas 2.5% od tih 300 000 ili manje, ako ti umanji osnovicu. Bolje je da nema ono ELX, sporting i slicno.
            Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Uros Piperski
              CBC Senator XXL
              • 31.01.2005
              • 2978
              • Beograd

Originally posted by dintel011
              Najbitnije ti je da ti prethodni vlasnik izadje u susret i odvoji par sati vremena i sve ces zavrsiti za jedan dan.
              Tako je. Kupoprodajni ugovor postoji samo u agenciji gde ste radili prenos. Znaci zvanicno je stari vlasnik jos uvek vlasnik vozila, tako da on mora da vadi duplikat saobracajne. Ali nemate pojma koliko je nekada tesko namoliti ljude da to urade. Osetio sam na svojoj kozi . Imam jedan blok motora i ceo jedan auto bez papira zbog toga . Doduse, ovo je Srbija, pa sam sredio za auto . Ako pocne da se necka, samo mu ponudi 10ak evra i bice ok

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

• acatheking
                CBC Član
                • 22.01.2005
                • 78
                • Beograd / Mirijevo

Krenuo sam da vadim pre svega ličnu kartu i vozačku...
                Usput, zvao sam jednu agenciju koja se bavim prenosom vlasništva, i rekoše mi da prethodni vlasnik ne mora da vadi duplikat saobraćajne, već samo neki papir (pišem samo uopšteno) u SUP, jer će prenosom vlasništva i onako da se vadi nova saobraćajna dozvola...
                Idem sutra u agenciju (nije neozbiljna, jer već godinama moja firma sarađuje sa njima), pa ću više saznati o detaljima.

Comment

• Deki
                  CBC Senator XXL
                  • 18.02.2005
                  • 307
                  • Beograd

Kupoprodajni ugovor na osnovu koga zelis da prevedes vozilo na sebe nesme biti ztariji od 15 dana. Dakle, sa ugovorom koji si imao tesko bi lako preneo auto na sebe. Sada kad je sitiacija ovakva najbolje je da odmah prevedes auto na sebe pogotovo sto je uvodjenjem PDV-a dosta smanjen iznos za prenos automobila.

Comment

Working...
                  X