Ovlashcenje i/ili prenos vlasnishtva

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • overspeed
    CBC Senator XXL
    • 24.05.2005
    • 2779
    • Kosovska Mitrovica

Ovlashcenje i/ili prenos vlasnishtva

Pojedine teme i pitanja koja su u ovoj sobi nedavno pokrenuta po pitanju prenosa vlasnishtva, ovlashcenja i sl. su me "malo" zbunila tako da mi treba "refresh" da uklavirim neke stvari pre nego shto use*em neshta

Znachi, kupujem auto od choveka koji je auto uvezao i nedavno registrovao na svoje ime. Chovek je sa podruchja druge opshtine u Srbiji, auto je registrovan i za isti je placena polisa koja vazhi do marta 2008. godine.

Ono shto znam je da polisa ostaje validna chak i ako se auto preregistruje na drugu opshtinu, tj. vrate sadashnje tablice u tamoshnji MUP i auto prijavim u svojoj opshtini i za isti naravno dobijem KM tablice.

Medjutim, nameravam da bar u prvoj godini (do sledeceg marta, a mozhda i dalje) na autu zadrzhim sadashnje tablice i da vozim sa ovlashcenjem, ali da naravno ono podrazumeva da cu preuzeti vlasnichka prava od sadashnjeg vlasnika. Nije problem u dodatnih par stotina evra za prevos vlasnishtva, jednostavno iz odredjenih razloga bih zadrzhao trenutne tablice na autu. I tu dolazim do zabuna, jer ne znam zapravo shta i kako dalje da radim

Mozhda neka od ovih pitanja budu smeshna i naivna, ali posle odredjenih rasprava i komentara onih upucenih u ovu tematiku (pravnika) sa ovog foruma vishe nisam ni u shta siguran =]

Moja pitanja su:

1. GDE da odradim ovlashcenje u opshtini trenutnog vlasnika? MUP, AMS, neka Agencija za prenos vlasnishtva, ili gde vec? Gde se to overava, SUD ili...? Znachi, KO je najmerodavniji za taj posao, i ko ce to odraditi najbolje a da sutra nemam probleme tipa mogu da vozim auto a ne mogu da ga otudjim jer nije odradjen prevod na mene (na KM table), odnosno nisam odradio ovlashcenje kako treba? Treba li da istovremeno i negde odradim kupoprodajni ugovor, i ako treba gde i ko to treba da overi?

2. Mogu li da odradim ovlashcenje i takodje prenos vlasnishtva, a da na autu ostanu sadashnje tablice, tj. da se isto ne odjavi iz sadashnje opshtine (tamoshnejg MUP-a)? (lupam li? )

3. Ako odradim ovlashcenje a auto ne odjavim sa sadashnje opshtine, odnosno zadrzhim sadashnje tablice, sa svakim narednim produzhetkom registracije u opshtini gde je auto trenutno registrovan cu morati da imam neku saglasnost sadashnjeg vlasnika, ili cu morati svake godine da se cimam sa njim za novo ovlashcenje?

4. Ovo sa namerom da zadrzhim trenutne table i ne mora da se ostvari, znachi mogu odmah da uradim prenos vlasnishtva, sadashnji vlasnik vrati table u MUP u njegovoj matichnoj opshtini a ja auto prijavim u MUP u svojoj opshtini. Ako to shto nameravam podrazumeva da svake godine "jurim" ovog choveka i maltretiram i njega i sebe sa papirologijom, administracijom, ovlashcenjima i sl. onda bih radije izabrao vracanje sadashnjih tabli i prijavu za KM table.

Molim sve upucene a pre svega pravnike i MUP-ovce koji su se infiltrirali u ovaj forum () da pruzhe konkretne i nedvosmislene odgovore. Ako opet krene debata kao u onoj temi od pre par dana, gde je svaki demant pratio novi demant, onda cu tek da se izgubim...

Dakle, shta mi je chiniti a da ne napravim neku gloopost. Do sad nisam bio u poziciji da na ovaj nachin kupujem auto (bilo je od lica iz moje matichne opshtine i jednom sam kao prvi vlasnik ovde registrovao stranca), tako da nisam upucen shta i kako...

Hvala unapred =]
    http://www.bmw.tv
  • sri98
    Admin od Trpeze
    • 24.10.2004
    • 7262
    • Republic of Konjarnik
    • Toyota Corolla E 210

Hmmmm, sta ti je ciniti???? Rokni se.

nastavak sutra, kasno je sada
    Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• neshaoct
      Banovan
      • 18.08.2007
      • 1754
      • Beograd, Rakovica

Re: Ovlashcenje i/ili prenos vlasnishtva

Originally posted by overspeed
      ...auto je registrovan i za isti je placena polisa koja vazhi do marta 2008. godine.
      Pretpostavljam da mislis na mart 2009. godine...

1. GDE da odradim ovlashcenje...MUP, AMS, neka Agencija za prenos vlasnishtva, ili gde vec? Gde se to overava, SUD ili...? Znachi, KO je najmerodavniji za taj posao, i ko ce to odraditi najbolje a da sutra nemam probleme tipa mogu da vozim auto a ne mogu da ga otudjim jer nije odradjen prevod na mene (na KM table), odnosno nisam odradio ovlashcenje kako treba?
      Treba li da istovremeno i negde odradim kupoprodajni ugovor, i ako treba gde i ko to treba da overi?
      Na istom mestu gde budes pravio i prodajni Ugovor...
      Ja sam ugovor uvek pravio u Agenciji, i naravno kao sto imaju spreman obrazac prodajnog Ugovora, tako imaju i spreman tekst ovlascenja, na koji se samo upisuju podaci...

UGOVOR OBAVEZNO moras imati.
      Ovlascenje NIJE zamena za ugovor.
      NIKADA neces moci preneti auto na sebe, ako nemas ugovor...

Da li ces overiti to ovlascenje u Sudu, ili to neces uraditi...nema ogromnu vaznost...
      Da, sigurnije je ako su akti overeni od strane Suda, ali u tom slucaju overi kupoprodajni Ugovor, jer je on mnogo vazniji akt nego to ovlascenje...

2. Mogu li da odradim ovlashcenje i takodje prenos vlasnishtva, a da na autu ostanu sadashnje tablice, tj. da se isto ne odjavi iz sadashnje opshtine (tamoshnejg MUP-a)? (lupam li? )
      Ne, ne mogu da ostanu postojece tablice ako odradis prenos auta na sebe, a vec nisi u okviru iste ''registracione'' oblasti kao i prethodni vlasnik...

...mogu odmah da uradim prenos vlasnishtva, sadashnji vlasnik vrati table u MUP u njegovoj matichnoj opshtini a ja auto prijavim u MUP u svojoj opshtini....
      Ovo je najpametnije da uradis...

Na pitanje broj 3 neka ''sri98'' da detaljan odgovor...

I, jos malo nacelne stvari oko tih ovlascenja...

Problem je :
      Ako je auto tvoj, zasto ti treba ovlascenje da ga registrujes, ili prodas ?
      Eto, kupio si ga, kod tebe je auto, imas ovlascenje na kome pise da ga mozes registrovati [ ali NE na svoje ime, vec ime lika iz saobracajne ], prodati....ali, zapitaj se...ima li jos nekog ''vlasnika'' koji mora traziti ovlascenje od drugoga ?
      Znas li ti nekoga ko je vlasnik bilo koje stvari, a da istovremeno ipak mora imati ovlascenje drugoga, kako bi tu svoju stvar mogao npr. prodati [ otudjiti ] ?
      Pa, cekaj....vlasnik sam....sto moram da pitam drugoga sta cu da radim sa svojom stvari....zasto treba da me on na nesto ovlasti...Da me neko drugi ovlasti sta cu ja da radim sa svojom stvari...?!

To ti vec govori da nisi bas vlasnik u punom kapacitetu....jer uvek ima ime nekog drugog lika iz saobracajne...

Zasto da komplikujes stvar ?
      Imas kintu, nije ti problem da auto prevedes, i zasto onda uopste razmisljas o ovlascenju...

To sto se jedna vrsta ponasanja odomacila kod nas, ne znaci i da je ta vrsta ponasanja pametna...
      Isto kao sto su ljudi ranije, pustali cekove, a znali su da u momentu pisanja ceka nemaju kintu na tekucem racunu... Bas zato sto su to znali su i pisali cek, to im je bio nacin da prezive...
      Medjutim, pisati cek, sa znanjem da nemas na racunu pokrice u momentu izdavanja ceka, je krivicno delo...
      Ili, pustati cek a da na njemu ne napises datum [ sto je bilo uobicajeno ], je takodje krivicno delo...

Kao sto se danas ''unormarila'' situacija sa cekovima, i oni se vise na taj nacin ne koriste, tako se mora unormaliti i situacija sa tim ovlascenjima...
      I jedno i drugo su bili nacini snalazenja, kako bi ljudi izbegli [ odlozili ] placanje neke obaveze...

Comment

• overspeed
        CBC Senator XXL
        • 24.05.2005
        • 2779
        • Kosovska Mitrovica

Eee, tako se to radi...

Hvala na ovako iscrpnom i detaljnom odgovoru, sad sam uklavirio shta i kako da uradim a da se posle ne kajem

BTW. To shto sam imao nameru da zadrzhim sadashnje tablice je chisto iz "praktichnih razloga". Naime, sa sadashnjim tablicama bih autom mogao bez problema da preko Prishtine "skoknem" do npr. Skoplja, koje mi je blizhe od npr. Kraljeva, a i Solun mi je isto udaljen koliko i Beograd, tako da... Sa KM tablicama je vec "malo" drugachija situacija, mislim nije da ja ne bih krenuo sutra "preko Kosova" autom na more u Grchku, ali ne bih daleko stigao...

Elem, najverovatnije cu odmah da uradim i prenos vlasnishtva. U suprotnom cu imati puno peripetija kasnije, a to mi ne treba... U svakom sluchaju mogu do Grchke i sa KM, dodushe cu "malo" da kruzhim ali jbg...

Hvala josh jednom!

Comment

• overspeed
          CBC Senator XXL
          • 24.05.2005
          • 2779
          • Kosovska Mitrovica

Zaboravih josh neshta...

Ako odmah nameravam da uradim i prenos, znachi sa vlasnikom odemo u MUP, on skine i vrati tablice, i u MUP-u u sadashnjoj saobracajnoj se unese podatak da je auto odjavljen. Tachno, ili sam neshta prevideo?

Ako jeste tako, znachi li to da tako (bez tablica, samo sa vazhecom polisom) mogu da prevezem auto do Kos. Mitrovice? Ili moram auto da dovezem kuci, a onda skinem tablice i shaljem ovom za odjavu, ili shta/kako?

sri, ovo je vishe tvoj domen, javi seee...

Comment

• M-power
            Moderator
            • 10.01.2005
            • 10060
            • Bg; Banovo Brdo
            • CorsaC, astra H,

To je svaciji domen
            U beogradu odjavis tablice i to se lupi u saobracajnoj. Takodje moras u njegovoj opstini prebivalista da platis porez na prenos apsolutnih prava da ne bi isao 2X.

Da vratis (vozis auto) za KM bez tablica na osnovu pecata odjave u saobracajnoj nikako ne mozes. Ono sto mozes je da uzmes probne (dnevne) tablice ne znam tacno koliko su para i tako ga doteras za KM.

Da skines tablice i posaljes mozes ali opet moras u BG da platis porez na prenos sem ako ne ovlastis tog lika da to uradi umesto tebe bla bla.... znaci uzmi slobodan dan
            To date there has never been a faster car built for the public road and,
            it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• overspeed
              CBC Senator XXL
              • 24.05.2005
              • 2779
              • Kosovska Mitrovica

OK, hvala kolega

Samo josh ovo, i necu vishe, majke mi...

Kad lupe pechat u saobracajnoj da je auto odjavljen u tamoshnjoj opshtini, ta saobracajna ostaje tamo ili je ja uzimam i predajem u MUP u KM kad podnesem zahtev za registraciju? I ko izdaje probne table, MUP? Koliko to mozhe da koshta, da znam da nadjem "vremena" i za to...

Josh jednom hvala svima na pomoci

Comment

• M-power
                Moderator
                • 10.01.2005
                • 10060
                • Bg; Banovo Brdo
                • CorsaC, astra H,

Nosis saobracajnu u KM.
                probne table su recimo 1000-2000din dan.
                Probne table izdaje mup.

Comment

• sri98
                  Admin od Trpeze
                  • 24.10.2004
                  • 7262
                  • Republic of Konjarnik
                  • Toyota Corolla E 210

Ovaj M sve zna
                  Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• e46
                    CBC Početnik
                    • 15.04.2008
                    • 4
                    • Beograd

pazi, posto sam radio to dosta puta ono sto znam je sledece:

Ovlascenje moze da se uradi u bilo kojoj Opsini ili Sudu (izbegavati sud, jer mislim da je nesto skuplja administrativna taxa), Dakle nebitnno je, svaka opstina ima svoju pisarnicu i tu se rade ovlascenja, overa prepisa i slicne stvari. Ono sto je neophodno i bez cega nemozes da odradis ovlascenje je da bude pristutan Davalac ovlascenja, odnosno vlasnik vozila. Cak nemoras ti da budes prisutan (lice kome se daje ovlascenje), ali vlasnik mora, i moze on sam to da ti zavrsi bez tvog prisustva. Normalno mora da ima tvoje podatke, Ime, prezime, adresu, broj LK i JMBG. A sto se teritorije tice, to nije vezano za mest oregistracije vozila. Recimo ako je vlasnik auto iz Kosovske Mitrovice i auto je registrovan na KM, a ti zivis u Beogradu, ovlasenje moze da se uradi i u Opstini Majdanpek ili bilo kojoj drugoj, ali kazem mora biti prisutan davalac ovlasenje tj, vlasnik vozila, mora da da 3 primerka ovlascenja (jedno za njega, jedno ostaje u Opstini i jedno za tebe), mora imati kod sebe svoju Licnu kartu i saobracajnu dozvolu za vozilo.
                    Sto se tice produzenje registracije mozes sve raditi bez vlasnika, na osnovu ovlascenja koje ti je on dao, ali u ovlascenju mora biti navedeno da:

"Ovlasceno lice (tj, ti) moze ivrsiti sve radnje neophodne za produzenje registracije vozila"

Pozeljno je da se napise da mozes izvrsiti sve radnje neophodne u slucaju naplate stete, tj. ako te neko cukne, proceduru oko naplate stete, mozes odraduti sam bez vlasnika, ali mora to da pise u ovlascenju kao sto sam gore napisao.

Comment

• limited
                      CBC Početnik
                      • 09.06.2008
                      • 2
                      • bg

Ali, ako u ovlascenju pise da se vozilo moze otudjiti, da li to znaci da se moze izvrsiti prenos vlasnistva bez ugovora, tj na osnovu ovlascenja?

Comment

• neshaoct
                        Banovan
                        • 18.08.2007
                        • 1754
                        • Beograd, Rakovica

...bez Ugovora ne moze...

Npr. kad placas porez na prenos apsolutnih prava [ prevod auta ], kao osnovicu ti uzimaju prodajnu cenu koja pise u Ugovoru...
                        Naravno, ako je ta cena nerealno niska...onda uzimaju cenu iz kataloga kao osnovicu, i racunaju 2,5% od tog iznosa...

Kad platis porez, lupe ti pecat na poledjini Ugovora, i onda sa tim, plus sa polisom i prodavcevom saobracajnom, ides u Policiju da ti izdaju saobracajnu na tvoje ime...

Kako bi ti sve to uradio, ako nemas Ugovor ?

Onaj ko ima ovlascenje NIJE formalni vlasnik vozila.
                        Zato ne moze prodati nesto sto i nije njegovo.
                        Uostalom, uzmi i citaj saobracajnu...cije ime pise pod ''podaci o vlasniku'' ?

Comment

• JAPANX
                          CBC Senator XXL
                          • 10.08.2006
                          • 2159
                          • Beograd

moze i na osnovu ovlascenja da se proda auto ali treba se cuvati takvih jer ako on nije mogao da odradi tu stavku koja je minimalna(da prevede auto na svoje ime) onda ko zna kako je odrzavao taj auto ili budzio svasta nesto

generalno moze ali obicno su to neki preprodavci, imas ime vlasnika u saobracajnoj kao i njegovu adresu, nadji njegov telefon i pozovi ga i pitaj ga malo o autu i o sadasnjem "vlasniku", nikad se ne zna sta ces saznati lepo ili ruzno

Comment

• neshaoct
                            Banovan
                            • 18.08.2007
                            • 1754
                            • Beograd, Rakovica

...ja sa ovlascenjem ne bih nikada kupio auto...
                            Nekadasnju moju Bravu je covek prodavao preko ovlascenja...

Kad sam odlucio da je kupim, nikakav Ugovor sa njim nisam pravio, vec sam mu rekao da zove tog kolegu s'posla [ od kog je on kupio auto, ali ga nije preveo, nego je sve ostalo na ovlascenju ]...i onda sam sa njim [ vlasnikom ] napravio Ugovor...

Jedino sto sam novac dao imaocu ovlascenja...u prisustvu vlasnika...

Comment

• M-power
                              Moderator
                              • 10.01.2005
                              • 10060
                              • Bg; Banovo Brdo
                              • CorsaC, astra H,

Neso, ne znam zasto ne sa ovlascenjem kad je navedeno da taj ovlasceni moze otudjiti auto.
                              100X kupovao i prodavao samo sa ovlascenjem.

Comment

Working...
                              X