CITROEN ZX

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • CSI
    CBC Član
    • 09.08.2005
    • 40
    • SCG

CITROEN ZX

CITROEN ZX

Citroen ZX, šta je to - Pežo ili Citroen ???

- Nema hidrauliku,
    - Kažu sve je isto kao kod Pežoa osim limarije
    - Motor isti kao kod Pežoa samo sa plastičnom usisnom granom znači nije Pežo
    - Nema ni ono po čemu svi znaju Citroen- hidraulično vešanje.

Znači NAJBOLJI AUTO svih vremena !!!

Reli Pariz-Dakar- '91- I mesto

See you all
    CSI

P.S. ako neko misli da nije tako....
    CSI
  • dfast
    CBC Senator XXL
    • 26.05.2005
    • 1302
    • Hoofddorp NL /Bgd

ZX nije jedini Citroen koji nema hidrauliku u vesanju, niza i niza srednja klasa Citroena su bez hidraulike. Model je razvijen na sasiji Reno-a 19 i po svemu je slican njemu. Pravljen da bude jeftin i dostupan u srednjoj klasi, sto i jeste, pogotovo danas kao polovnjak.

Comment

• Darko_NS
      CBC Senator XXL
      • 02.12.2004
      • 557
      • Srpska Atina

tekst iz jedne auto revije

"tko se sjeca zabe i spaceka? Svi! tko se sjeca ZX-a? Ima nas nekoliko... Ova francuska marka sinonim je za izgubljen imidz tijekom 90-ih. I dok je jos 80-ih Citroen nalazio pokoju tisucu zagrizenih pobornika svoje posebnosti utjelovljene u uglastim BX i XM (cvrsto su drzali zacelje svih tablica pouzdanosti u Europi), potpuno se izgubio i 90-ima u modelima ZX i Xsara. I dok je Xsara bio sasvim pristojno prodavani obiteljski automobil, ZX nikako nije zasluzio nositi logotip kojeg je nosio slavni DS 19, automobil cija je karoserija izlagana u muzejima moderne umjetnosti"

Comment

• @lix
        CBC Senator XXL
        • 17.12.2004
        • 875
        • Panchevo, Serbia; Moscow, Russia

Za ovog ZX se svi slazu, jedan potpuno nezanimljiv automobil. Inace, neka te ne cudi sto Peugeot i Citroen imaju iste motore. 80-ih godina su se zajdeno napravili PSA fabriku koja je radila motore i za jedne i druge. 90-ih godina Peugeot je povecao svoje ucesce u vlasnistvu Citroena pa su odmah zbog smanjenja troskova krenuli sa unifikacijom modela, sto je dovelo do katastrofalnog rejtinga '90-ih, a ako uzmemo nesrecni XM, koji je ruku na srce zaista odlican automobil ali se mora stalno "smirglati" sto vecinu neupucenih vlasnika cesto odvodi kod majstora koja ga kao "popravljaju" i uzimaju masne pare nizasto. Na kraju Peugeot shvata kakav je brend poceo da gusi pa ih je pustio da se "momci malo razigraju". Rezultat vidimo svi osvezena gama C Citroena zaista privlaci veci broj poklonika nego ikada ranije.
        Za Citroen bih rekao da je fabrika koja je sigurno izbacila najveci broj prototipova i studija od svih proizvodjaca. Avangardan dizajn, hidripneumatsko vesanje, puritanski motori male potrosnje...
        Inace, evo spiska Citroenovih modela koji su imali hidropneumatiku:

DS, ID (Ajkula)
        GS,
        GSA,
        CX,
        BX,
        XM,
        Xantia,
        C5,
        C6.

Ostali modeli nisu imali HP:
        A-tip: 2CV (Spacek), Dyane, Ami, Mehari
        Visa,
        AX,
        ZX,
        Saxo,
        Xara,
        C1,
        C2,
        C3,
        C4.
        Što više za što manje

Comment

• djukic
          CBC Senator XXL
          • 27.03.2005
          • 2526
          • Beograd

ZX je više hibrid na platformi 309 odnosno 306 a nikako na platformi "Renoa 19". Uzasno je neinteresantan... Nego dragi Alix zaboravio si TS (ili ti traction avanti sa HP ogibljenjem) i naravno SM ili ti Citroen Maserati
          https://t.me/pump_upp

Comment

• dfast
            CBC Senator XXL
            • 26.05.2005
            • 1302
            • Hoofddorp NL /Bgd

Svojevremeno, kada se auto pojavio citao sam reportazu u nekim novinama, i tamo su to pomenuli, cini mi se da imaju isto medjuosovinsko rastojanje, e sad konkretno, ko bi ga znao.

Comment

• Darko_NS
              CBC Senator XXL
              • 02.12.2004
              • 557
              • Srpska Atina

istina je da su i drugi proizvodjaci imali krah i neuspesne i ne zanimljive modele pocetkom 90-ih, slicno citroenovom ZX-u, i fiat je proizveo na primer fiat cromu i slicne modele zbog cega se posledice i danas osecaju

Comment

• CSI
                CBC Član
                • 09.08.2005
                • 40
                • SCG

ZX-najbolj polovnjak

Drago mi je sto neko jos vozi ZX, ali zasto je on los, pa sve koje znam su odusevljeni i ne prodaju ga jer za te pare sta mogu da uzmu???? pezo 306 ista karoserija - svi serviseri to kazu i mehanika, a cena od 4500-6500 eur, a ZX 2500- 4500 eur? odrzavanje - isto , iste ruke isti delovi- nije mi jasno zasto je " '90- on bio jedan od uzroka".
                Ugradujem plin u njega ima neko savet? Dosao sam do ideje da ne stavim sekvencijalni nego da zamenim usisnu granu (od gti 1.9 pezoa), ima li neko plin na 1.9 zx- ili je cuo/video?????
                CSI

Comment

• boki01
                  CBC Veteran
                  • 27.10.2005
                  • 100
                  • Jugoslavia

Oooooooooooooooooo... Toliko malo znanja na ovako malo mesta

Ajmo redom: Kao prvo, ZX nije odradjen ni na cijoj sasiji, vec je original koji je predstavljen 1991. godine ako se ne varam. Ima vece medjuosovinsko odstojanje od Peugeota 309 tako da ne dolazi u obzir da je uradjen na njegovoj Platformi i znatno drugaciju zadnju osovinu od Renaulta 19. Inace, izraz platforma vise odgovara od izraza sasija, posto moderni auti vise od 20 godina u nazad nemaju klasicnu sasiju.

Vratimo se Citroenu ZX. Dakle, njegova platforma je vrlo originalna i konstruisana je upravo za njega. Peugeot 306 koji se pojavio nekoliko godina kasnije, uradjen je na bazi Citroena ZX i to je jedina istina.

Koliko god vam ZX delovao ne interesantno i kao cist konfekcijski auto, on to nije iz prostog razloga jer je CITROEN, a ova firma se uvek pobrine da njena vozila imaju nesto sto nema NIKO u klasi Kod ZX-a to je njegova zadnja osovina kod koje zadnji tockovi skrecu u smeru voznje, tj. u smeru zakretanja prednjih tockova.

Ima li to jos ko u klasi? Ima, Peugeot 306 koji se pojavio na ZX-ovoj platformi, ali nekoliko godina kasnije i zato molim vas, nemojte raspravljati o originalnosti ZX-a. Ako nesto i nije originalno na njemu, to je karoserija, a ne mehanika i trapna grupa. Naime, Citroen je iskoristio oklevanje kragujevacke Zastave i njeno sporo uhodavanje modela Florida te je posle 4 godine od predstavljanja Floride izbacio ZX koji je prava mala kopija Zastavinog modela!

A sada, evo vam nekoliko slicica mog Citroena ZX. Mozda vam se ipak ucini zanimljivim A u prilogu imate i tekst iz Slovenackog AutoMagazina u vreme kada se ZX tek pojavio

Ljubitelj Francuza i dizela

Comment

• gordi014
                    Moderator
                    • 02.10.2004
                    • 1049
                    • Valjevo, Srbija
                    • PEUGEOT 206 XS 1.6

EDIT: 018

boki01@ Ova poslednja skenirana slika ti je prevelika za forum, moraš ih smanjiti na optimalnu veličinu
                    (preporučujem ti širinu slike 640 piksela max. 800) ili ako već mora biti tako velika (zbog teksta na njoj, da bi bio čitljiv)
                    postavi je u obliku "Thumbnail for forums:". Kada neko želi da pročita, klikne na "Thumbnail" npr. ovako:

Možeš i ovako iz fragmenata da je postaviš:

p.s. preporučujem ti ovaj sajt za postavljanje slika: http://www.imageshack.us

Svaka čast na trudu

Comment

• boki01
                      CBC Veteran
                      • 27.10.2005
                      • 100
                      • Jugoslavia

Pa idem uvek na 800x600 ako nije problem, zato sta mene jako nervira kada na forumu vidim neku lepu slicicu koju bih voleo da imam u kompjuteru, a ona je u jako maloj, da ne kazem ne upotrebljivoj dimenziji.

Sorry za zadnju sliku. I sam sam primetio da je u nezdravo velikoj rezoluciji, pa sam je smanjio
                      Ljubitelj Francuza i dizela

Comment

• djukic
                        CBC Senator XXL
                        • 27.03.2005
                        • 2526
                        • Beograd

Kod tvog ZX-a se zadnji tockovi zakrecu u voznji??? Inace najinteresantniji od svih neinteresantnih ZX-ova je vulkan. Inace po mom misljenju to je najneinteresantniji citroen NHF

Comment

• @lix
                          CBC Senator XXL
                          • 17.12.2004
                          • 875
                          • Panchevo, Serbia; Moscow, Russia

Ali to nije ono zakretanje za lakse parkiranje ili skreanje u uskim ulicicama kao stimaju ikarbusovi autobusi. Ovi tockovi se okrecu u istom smeru kao i prednji tako da stabilizuju voznju. Ja saam mislio da je ta osobina bila samo predvidjena u prototipovima i da nije usla u serijsku proizvodnju.
                          Medjutim, ne lezi vraze. U svakom slucaju, drago mi je da Citroen ipak nije ni na ovom modelu propustio da pokaze ko je i sta je.
                          Boki koliko novaca kosto to tvoje cudo?
                          Što više za što manje

Comment

• CLD
                            CBC Senator XXL
                            • 08.02.2005
                            • 1225
                            • Belgija - ranije Luna-Chico

Vidis nisam ni ja znao za Citroen, a za Hondu jesam. Oni isto imaju AWS.

Comment

• djukic
                              CBC Senator XXL
                              • 27.03.2005
                              • 2526
                              • Beograd

Okrecu se u istom smeru kao i prednji malko sam zardjao ipak se bavim gletovanjem i krecenjem trenutno al pojasni Alix matere ti

Comment

Working...
                              X