Fiat Croma

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Darko_NS
    CBC Senator XXL
    • 02.12.2004
    • 557
    • Srpska Atina

Fiat Croma

Svi pricaju kako ce ovaj po meni fenomenalan automobil izvuci pored punta grande Fiat iz krize.. iznenadio sam se da su ubacili multijet 200hp iz alfe 159

The New Fiat Croma, available in one body-style only, is an original design, well-proportioned and remaining elegant and and dynamic despite its size. And it is a considerable size, at 4750mm long, 1770mm wide and 1600mm high with a wheelbase of 2700mm. All these figures add up to extraordinary interior roominess, especially the height which is well above the class average.

Access to the inside is also exceptional, with a flat floor and raised H points at both the front and rear. Other MPV characteristics include the high mounted gearlever in the centre of the fascia, the large amount of space between the rows of seats and the high driving position that ensures better visibility

Comfort is assured by the numerous interior customisation alternatives: both seats are height-adjustable; the steering wheel, pedal and gearbox positions are designed for maximum control; the instruments are practical, accurate and easy to read; the multifunction display provides access to various menus (with submenus) which offer a host of functions plus a trip computer and a climate control system that is bilevel for temperature and distribution. A radio with CD player (and MP3 as an option) and six speakers offers an excellent sound system tailored to the vehicle.

The New Fiat Croma includes as standard or optional a host of sophisticated devices and systems including ESP, xenon headlights, up to nine airbags, CONNECT Nav+, a Hi-Fi system with eight speakers and a subwoofer, cruise control, an automatic sequential transmission, double sunroof and alloy wheels. There is also an innovative modular luggage system that allows you to choose the best solution for your needs : one position gives a flat floor plus a hidden space for valuables whilst the second position allows you to use entire load volume.

At launch the New Fiat Croma was available with three trim levels (differing materials, always grey or beige), five engines and the same number of gearboxes.

All the engines meet Euro 4 emissions limits whilst the diesels are fitted as standard with particulate filters. Two petrol (136 bhp 1.8 16v and 147 bhp 2.2 16v) and three turbodiesels (120 or 150 bhp 1.9 MultiJet and a new 200 bhp 2.4 MultiJet) engines power the Fiat Croma, with a range of transmissions on offer. All the petrol engines come with a 5-speed gearbox with an optional semi-automatic sequential gearbox on the 2.2 16v. All the diesel engines come with 6-speed gearboxes with a semi-automatic sequential unit as an alternative to the manual unit on the 150 bhp 1.9 Multijet and standard on the 200 bhp 2.4 20v Multijet.The platform is shared with GM and features MacPherson strut front suspension and a multilink rear design.

Active safety plays a significant role in the modern car, and the Fiat Croma is no exception with stability control (VDC) and Hill-Holder for total control of dynamic stability under all conditions. The New Croma caters for passive safety with up to nine airbags and seat-belts with pretensioners and load limiters.
  • BRABUS
    CBC Senator XXL
    • 15.10.2004
    • 2399
    • London

Ako su se nadali da ce nova Croma izvuci Fiat iz krize...malo su se preracunali. Zali boze upropascenog imena. Pocetkom 90-tih je Croma vazila za automobil pun inovacija, luksuzan, po mnogim stvarima ispred konkurencije....a ovo je nesto skroz nedefinisano. Auto sa krizom identiteta, nije ni limuzina, ni kombi, ni SUV, vec neki mutant koji ne lici ni na sta. Licno misljenje - video sam auto dosta puta, sedeo u njemu i svaki put se pitao - ko je lud da ovo kupi ? A sto je najgore, kako sam cuo, nije ni jeftina u poredjenju sa konkurencijom.

Zasto li ga nisu nazvali nekako drugacije, da bar imaju ime da sacuvaju za neki proizvod koji ce bar da bude priblizan onome sto je Croma bila ranije....

Comment

• Darko_NS
      CBC Senator XXL
      • 02.12.2004
      • 557
      • Srpska Atina

pa sta ja znam, cuo sam da prodaja crome dobro ide..
      sve zavisi od ukusa, meni se dopada auto, kao i mom caletu
      koji je jos pre imao staru cromu, i sad ceka da prodje koja godina
      pa da kupi ovu novu kao polovnjak

mada slazem se sa tobom da je trebala da postoji i limuzinska verzija, to bi onda bio pun pogodak, ne razumem sto je nisu napravili

Comment

• *IvanT*
        CBC Senator XXL
        • 30.01.2005
        • 3234
        • Srbija, Beograd, Kara

Tako nekako. Ukusi su razliciti i o njima ne treba puno raspravljati.
        Nova Croma se odlicno prodaje i po meni je pravi pogodak. Mislim da je FIAT detaljno ispitao trziste, pre nego li je pustio nove modele u prodaju, tako da svi beleze odlicne rezultate (Croma, Punto, Y, 159 )
        Nova Croma treba da bude , a i jeste, pravi porodicni auto. Ja sam jedan od onih koji bi vrlo rado posedovao novu Cromu, koja je btw postigla vrhunske rezultate i postavile nove standarde po svim testovima.

http://www.lovatogas.co.rs

Comment

• Darko_NS
          CBC Senator XXL
          • 02.12.2004
          • 557
          • Srpska Atina

Nova Croma se odlicno prodaje
          mislim da je to najbitnije, jer sam skoro cuo da fiat grupa ima udeo od samo 10 osto trzista u samoj italiji, i kako navode danas italijani uglavnom kupuju astre, golfove, focuse.. dok je udeo na evropskom trzistu samo 7 posto.. fiat se negde izgubio poslednjih 15-tak godina..
          ja se nadam ce ALFA 159 i Grande punto vratiti fiat na put stare slave

Comment

• fox_mulder
            CBC ÄŒlan
            • 21.11.2005
            • 74
            • Beograd, Srbija

Nije tacno, ima 30 posto udela u Italiji i 6.98 posto udela u zemljama petnaestorice, plus zemlje sa slobodnom carinskom zonom. Prodaja je u padu 10 % u odnosu na proslu godinu(2005. je prodato oko 950000 a 2004. oko 1050000 vozila) ali je prodaja skoncentrisana na profitabilnije modele i zato su prihodi mnogo veci i ocekuje se da 2006. pocnu da zaradjuju novec

Inace, narudzbine za Grande Punto su premasile 100000, i rastu toliko brzo da fabrika jedva uspeva da proizvede dovoljno vozila.

Comment

• Wiz
              CBC Senator XXL
              • 30.09.2004
              • 3104
              • Nish

Da nije ova Croma radjena na bazi Signuma,tj na toj platformi

Comment

• Darko_NS
                CBC Senator XXL
                • 02.12.2004
                • 557
                • Srpska Atina

ja sam samo naveo podatke iz jednog hrvatskog auto casopisa, mada i meni je bilo sumljivo da prodaju samo 10 posto u italiji, ali ipak mozemo se sloziti da je to stvar proslosti.. cujem i ja da fiat ne moze da proizvede grande punta i crome koliko ljudi narucuju, lepo je cuti pozitivne informacije..
                koliko sam razumeo posle raskida sa Gm-om stvari su krenule na bolje..

uostalom ja ocekujem da punto grande i alfa 159 budu lideri u svom segmentu, sto ja mislim da je zagarovantovano sa takvim modelima..
                nema sta sada da im pripoje kao manu, pre se stalno govorilo o losoj zavrsnoj obradi, ali po prvi put zavrsna obrada je dignuta na savrsen nivo, i predstavlja vrlinu prilikom ocenivanja vozila

inace da i ja sam negde procitao da je za signum i cromu pravljena ista platforma

Comment

• BRABUS
                  CBC Senator XXL
                  • 15.10.2004
                  • 2399
                  • London

Posle raskida sa GM-om stvari idu na bolje, zato sto su dobili 1.5 milijardi evra kao kompenzaciju za raskidanje ugovora od strane GM-a, a i iskoristili su saradnju sa GM-om na najbolji nacin, pokupivsi im tehniku

Sto se Punta i 159-ke kao lidera u klasi tice, mislim da to nije moguce....ustvari ne vidim ni jedan Italijanski auto kao lider u svojoj klasi u dogledno vreme.

Inace, Fiatu ne ide na ruku sto su zarade u B segmentu na najnizem nivou, zbog ogromne konkurencije i skupih sirovina. Vecina proizvodjaca pokusava da se prebaci u vise segmente na razlicite nacine, jer tu lezi prava zarada...ali FIAT grupa kaska za njima ozbiljno.

Comment

• *IvanT*
                    CBC Senator XXL
                    • 30.01.2005
                    • 3234
                    • Srbija, Beograd, Kara

Iskvarili su te Nemci do maximuma, ili preterano citas njihove auto casopise.

NHF
                    http://www.lovatogas.co.rs

Comment

• starac vujadin
                      CBC Senator XXL
                      • 27.08.2005
                      • 2617
                      • Stari grad

Ja nigde nisam citao da se Croma dobro prodaje, naprotiv. Opekao se Renault sa Avantime i Vel Satisom, opecice se i Opel sa Signumom. To klasa je najkonzervativniji segment auto trzista i ovakvi hibridi svega i svacega nemaju prodju. S druge strane, mislim da Fiat nije ocekivao da "razvali" sa prodajom Crome. Croma se uklapa u generalnu strategiju Fiata da svi njegovi modeli ispune "prodajne nise" kroz veliki broj razlicitih varijanti, da predstavljaju "podklasu" u odredjenoj klasi. Time se izbegava direktna konkurencija koja ima bolji imidz i zaradjuje se vise (veci je profit).
                      Punto ide stvarno dobro, ali je i on sa 4 metra nesto posebno u toj klasi.
                      Alfa 159 se u prva dva meseca u Italiji prodavala losije nego 156 u poslednja dva meseca proizvodnje... veliki i tuzni kuriozitet. Mislim da je to zbog visoke cene. Morace da ucine nesto po tom pitanju. Trebalo bi da bude bolje, pogotovu kada se otvore nova trzista, ali uspeh 156 ne mogu ni da sanjaju. Desava se (retko) da se neki model prodajno "probudi" tek posle nekoliko meseci. Mozda ce i 5 zvezdica na NCAP-u na to da utice.
                      Cudno, ali istinito Lancia trenutno donosi najveci profit Fiat grupi.
                      Ipak, ide sve to nabolje, jer su Fiatove deonice preporuka svih brokera u ovom trenutku, a to nesto znaci.

Comment

• BRABUS
                        CBC Senator XXL
                        • 15.10.2004
                        • 2399
                        • London

Starce, slazem se s tobom, ali uzmi primer Reno-a. U novom strateskom planu, izatom pre neki dan, jasno su rekli da ce da svoje modele dizu u gornji segment, jer u donjem segmentu su jako neprofitabilni, sto zbog starenja Megane-a, sto zbog slabe marze i jake konkurencije u B segmentu. Prava para lezi u luksuznim automobilima, a jos veca u "nisama". Stvar je samo pogoditi sta tvoje trziste hoce. meni se poslednjih godina cini da su italijanske fabrike uvek u totalnom raskoraku sa trendovima trzista, sto dokazuje i slaba prodaja.

Ivane, svoje misljenje nisam nikada kreirao na osnovu nemackih ili bilo kojih casopisa. NHF

Inace, ma koliko ljudi na ovom delu foruma bili protiv nemackih proizvodjaca, i koliko favorizovali Italijane.....jedno mislim da se u praksi dokazalo kao jasno, a to je da niko nema bolju modelsku politiku nego Nemci. Ono sto Italijanima fali je upravo to - da pozicioniraju svoje modele prema trzisnim grupama. Primera ima mnogo. Uzmimo naprimer Lanciu Thesis, koja je strasno dobar auto - koju grupu kupaca ona gadja ? Patriotski nastrojene italijanske biznismene koji hoce egzotiku ? Ko inace to kupuje ? Brojke govore o tome. Ako si ti napravio novi model, koji treba da te izvuce iz krize, i koji treba da bude okosnica tvog ulaska u gornji segment....pa ne mozes ti da imas tzv. trzisnu nisu, vec mora da ciljas sto sire trziste. Sa onakvim dizajnom i celokupnim konceptom se ne pridobija veliki procenat trzista. Ako vec hoces avangardu i egzotiku u toj klasi....uzmi primer Mercedesa - E klasa cilja najveci procenat svih uspesnih biznismena u 40-tim godinama, svuda u svetu, a CLS kao igrac u trzisnoj nisi, cilja one koji pored svega sto nudi E klasa, traze ekskluzivnost i ekstravagantnost.

Po mom misljenju, FIAT grupi treba jasno definisana modelska politika - koj brend i koji modeli ciljaju na koj segment trzista. Treba im jedan model u visoj srednjoj klasi, koji ce da se takmici za deo te klase koji ne pripada MB-u, BMW-u i Audiju. Jedan model kao sto je Croma bila svojevremeno. I treba im ocajno neki model koji ce da konkurise precenjenom Golfu, a koji ce da cenovno pozicioniraju jako blizu C4, koji itekako ima sta da ponudi. Model sa Alfa brendom jednostavno nikada nece moci da postigne veci udeo na trzistu u toj klasi nego sto moze FIAT. Sta ce uraditi sa Stilom novim, videcemo...ali mora ozbiljno da se pomuce, a ne da bude kao prosli Stilo, koji je gurnuo Fiat samo dublje u probleme.

Comment

• starac vujadin
                          CBC Senator XXL
                          • 27.08.2005
                          • 2617
                          • Stari grad

@Brabus
                          Da se nadovezem i prokomentarisem...
                          Pazi, Fiat ne moze da ide u gornji segment trzista, bar ne u ovom trenutku. Njegov imidz je mnogo riuniran da bi mogao da ide sada u luksuznije klase. Renault je tu u mnogo boljoj poziciji (zbog toga se toliko napinju oko bezbednosti usvojim kolima...). I mislim da je Fiatova "gerilska" strategija sa velikim brojem modela u "nisama" (Panda 4x4, Lancia Musa, Sedici, Panda Cross, Croma...i koji ce biti jos veci) dosta pametna i to se vidi vec sada. Jednostavno izbegavaju "frontalni" rat sa konkurencijom jer je Fiat sto zasluzeno, sto nezasluzeno uvek popljuvan kod kreatora automobilskog javnog mnenja.
                          Tu je Punto (mada veci od konkurencije) da se bori "frontalno" i od tog modela jako puno zavisi. Mislim da je to u ovom momentu najbolji auto u toj klasi na trzistu, ali zbog imidza Fiata u ovom trenutku mislim da mu to niko nece priznati...mozda tek kasnije jednog dana. Vec unapred znam da ce "podgrejani" Peugeot 206 u liku modela 207 bolje proci na trzistu jer ima Peugeot ima veliki kredit od 205 i 206 u toj klasi. Ipak, Punto treba da utvrdi jednu povoljniju klimu za Fiat u buducnosti. Recimo, za naslednika Stila koji ce ako bude izgledao kao na nekim photoshopovima biti pogodak.
                          Mislim da je Fiat uspeo da definise prodajnu strategiju, a modelska politika je takva da ide u korak trendovima ka sve vecoj individualizaciji. Bilo bi lepo da Fiat ima poziciju jednog Mercedesa koji moze da se siri u svim klasama i da ispunjava "nise", ali to nije moguce. Medjutim, i to Mercedesovo rasplinjavanje ima svoju cenu u smanjenom kvalitetu. No, to njih ne brine, jer su proracunali da niko vise ne tera auto 20 godina, a za 2-5 godina koliko ga neko vozi nijedan normalan auto nece praviti probleme.
                          Lancia Thesis je veliki promasaj (to bi i slepac video u razvojnom studiu jos pre pocetka proizvodnje...) i CEO Fiata, Marchionne je i sam rekao da "Thesis vise ne sme da se desi Fiatu". I jos jedna njegova..."Fiat nema vise prava na gresku".

Comment

• BRABUS
                            CBC Senator XXL
                            • 15.10.2004
                            • 2399
                            • London

nisam ni mislio da Fiat ulazi u visu klasu sa svojim brendom....vec sa drugim brendovima koje poseduje. Tu je Fiat u prednosti nad svim francuzima, jer oni moraju svoj jedini brend da podizu na visi nivo, a fiat moze sebi da dozvoli da u visu klasu gura Alfu ili Lanciu, a da Fiat brend nastavi da se bori u svom segmentu.

Comment

• BRABUS
                              CBC Senator XXL
                              • 15.10.2004
                              • 2399
                              • London

Fiat Auto prekjuce objavio prve pozitivne brojke za cetvrtinu godine, prvi put posle 4 godine, kao rezultat redukovanja troskova i dobrim prodajnim rezultatima Grande Punta. CEO Fiata Sergio Marchionne je rekao da je sada glavni prioritet repozicioniranje Alfa Romeo brenda, s obzirom da prodaja ne ide tako kaok je planirano. Profit Fiat auta je 21 milion evra u 4. kvartalu 2005, dok je ukupno 2005 ostvaren gubitak od 281 milion evra, sto je znacajno smanjenje u odnosu na 2004, kada je ostvaren gubitak od 822 miliona evra.

Jos uvek, najprofitabilniji delovi grupe, koji su izmedju ostalog i spasli Fiat od bankrota su poljoprivredni i masinski sektor (CNH) i IVEKO. Ukupan profit FIAT grupe ove godine je 1.4 milijarde evra, sto je u poredjenju sa 2004 kada je zabelezen gubitak od 1.6 milijarde evra znacajan pomak.

Kao opasnost za dalji razvitak grupe vidi se veliki dug od 3.2 milijarde evra, i pored debt to equity swap-a sa italijanskim bankama u toku ove godine.

Financial Times od utorka

Comment

Working...
                              X