Fiat X1/9 Bertone - Italijanski Zavodnik

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kilson
    Moderator
    • 09.10.2004
    • 3216
    • NoviBGD
    • AR 75 GT

Fiat X1/9 Bertone - Italijanski Zavodnik

Fiat X1/9 Bertone

Dizajniran od strane Bertone studija, zamishljen kao zamena za 850 Spider, Fiat X1/9 je bio radikalan zaokret u odnosu na Fiatove normative daleke 1972. kada je lansiran na trzhishte. To je bio sasvim nov koncept koji je jedino koristio (stari-novi) modifikovani motor od 1290ccm od 75ks i podvozjem od 128-ice. Ovaj sharmantni targa-dvosed ima pogon na zadnjim tochkovima, MacPherson veshanje za sva chetiri ugla i svaki tochak je opremljen disk kochnicama preuzetim takodje iz 128. Extremno niska pozicija vozacha sa kadica sedishtima i svetlosnom grupom koja se izdizhe iz haube, dodalo je sportsku notu ovom automobilu...

1978. X1/9 je osvezhen sa jachim motorom od 1498ccm iz Fiat-a Ritmo sa 85KS i petobrzinskim menjachem. Prednji i zadnji branici su takodje promenjeni, pre svega radi legalizacije na US trzhishtu, a mnogi ce se slozhiti da je najloshije odradjen segment, poklopac motora, koji je izdignut radi obezbedjivanja prostora filteru vazduha. Enterijer je takodje osvezhen. 1979. na US trzhishtu je predstavljen model sa elektronskim ubrizgavanjem, ali je izlazna snaga i dalje bila relativno niska zbog strogih zakona o emisiji izduvnih gasova...

1983. Cela proizvodnja se seli pod okrilje Bertone-a, a sa modela je skinut znak Fiat-a i Postavljen Bertone X1/9. Prodaja je nastavljena kroz Fiat-ovu dilersku mrezhu sve do 1988. kada je proizvodnja ovog modela zavrshena.

Technical Details
    Driveline transverse engine mid mounted with rear wheel drive
    Suspension front : MacPherson strut with telescopic dampers and coil springs
    rear : MacPherson strut with telescopic dampers and coil springs
    wheelbase : 2202mm
    front track : 1335mm (1300) or 1355mm (1500)
    rear track : 1343 (1300) or 1350 (1500)
    Brakes front : discs, diameter 227mm
    rear : discs, diameter 227mm
    calliper piston diameters : 48mm (front) & 34mm (rear)
    handbrake operating on the rear via cable
    dual hydraulic circuit
    Gearbox 4 and 5 speed manual
    Hydraulic clutch
    disc diameter 181.5mm
    Steering Rack and pinion
    3 turns lock to lock
    Kerb weight 1300 : 880kg
    1500 : 920kg

Performance
    model max speed 0-100kph/0-60mph in gear acceleration standing ? mile standing km
    1300 100mph (160kph) 12 sec 30-50mph (3rd) : 6.5 19.0 sec 34.7 sec
    1500 110mph (178kph) 11 sec 30-50mph (3rd) : 4.9 17.2 sec 32.3 sec

Tuning?

X1/9 je uvek imao atraktivan izgled, ali mu je falilo snage, te je zbog toga bio popularan auto za modifikovanje. Karoserija i kochnice ovog lepotana, mogu izdrzhati mnogo vishe snage nego shto je bilo koja serijska verzija posedovala i u tome lezhi potencijal.

Osnovne modifikacije na motoru se odnose na deo napajanja motora, kako vazduhom tako i gorivom. Izduvni sistem nije potrebno dirati, jer promenom istog se postizhu manje znachajni rezultati...

Veoma popularno reshenje je zamena motora sa 1300 ccm iz modela Uno Turbo koji daje automobilu snagu koju zasluzhuje na osnovi izgleda. Motor pasuje "shraf na shraf", a jedini problemi koju se mogu pojaviti je montiranje interkulera, hladnjaka za ulje i novog izduvnog sistema. Reshenja postoje i ne zahtevaju preterana ulaganja... Takodje, popularno reshenje je ubacivanje 1.6, 1.8 pa chak i 2.0 DOHC motora, mada mozhe predstavljati problem vezano za upravljivost automobila (bitno otezhan zadnji kraj).

X1/9 UnoTurbo charged

X1/9 UnoTurbo charged-dyno test

(klikni sliku)

Naravno sve ovo trebaju propratiti i upgrade kochnica i veshanja. Kochnice sa vec pomenutog, Uno Torbo-a su odgovarajuce, dok intervencija sa zamenom opruga i amortizera (za tvrdje i krace) mozhe biti adekvatna. Uz sve to i shiri pneumatici na zadnjoj osovini kako bi preneli snagu adekvatno na podlogu.

Styling?
    Hmmm, da vidimo... Recimo posle nekog vremena ste se zasitili oshtrih linija koje ovaj automobil sadrzhi... Recimo ubacili ste i motor 1.3Turbo, auto je dobio snagu i zhelite novi look? Ovo bih ja uradio recimo...

Baby Ferrari... Upechatljiv potpis F355

Zadnji deo?

Eh, dosta letenja... Back to reality!
    Najveca boljka ovog modela je korozija, zato ako kupujete ovaj (vec oldtimer) model, otvorite chetvoro ochiju i pretresite ceo automobil. U razgovoru sa jednim zaljubljenikom u ovaj automobil, zakljuchio sam da dosta delova Yugo-a mozhe biti upotrebljena, dok amortizeri za X-a mogu biti problem, u smislu nabavke...

X1/9 josh uvek cheka pravog naslednika iako bi barchetta mogla biti svrstana u istoimenog, ja se ne slazhem; jer targa je targa...
    Dotle chekam(o) Fiat-ov recept:

Minicoupe (two seater targa, based on Panda)
    Engines & platform
    Engines NA, FWD
    Design
    Fiat Centro Stile

Chinjenica da je X1/9 odolevao chitavih 16 godina zubu vremena govori o popularnosti istog i jednom od najlepshe dizajniranih automobila, svog vremena, ali opet, to je Italijan, zar ne?

Edit: Malo ulepshavanja glavne strane... Zasluzhuje to X zar ne?
    Srpski klub ljubitelja Alfa Romeo automobila
  • Sasha
    CBC Senator XXL
    • 04.10.2004
    • 4126
    • Novi Sad

samo sam cekao kad ces da postavis nesto slicno!
    www.arcs.org.rs/forum

Comment

• kilson
      Moderator
      • 09.10.2004
      • 3216
      • NoviBGD
      • AR 75 GT

Evo i jednog site-a sa interesantnim tips & tricks vezanim za ovaj automobilchic... http://www.angelfire.com/biz2/generalcr ... kshop.html

Comment

• gaston
        CBC Senator XXL
        • 24.03.2005
        • 324
        • N BG - Batajnica

Ima jedan crveni u ne bas nekom stanju ,video u prolazu u glavnoj u zemunu ima papir na staklu verovatno se prodaje ,cesto prolazim pa ako nekog interesuje da stanem i pitam ?
        27.5 god za djevrekom auta snova :
        Djulieta 1750, Junior GT 2.0, sud 1.3 , sprint 1.5 QV , sud 1.5 QV , 33 1.3 IE , 75 2.0 TD , 33 1.7 , 164 2.0 ts , ALFA SUD 1.3 , 164- 2.0 TS +156 2.0 ?KW ...za dalje ??????????

NIJE BITNO DA LI JE DO KOLENA ILI ZEMLJE .. VAZNO JE DA JE DO PUPKA

Comment

• kilson
          Moderator
          • 09.10.2004
          • 3216
          • NoviBGD
          • AR 75 GT

Dzabe gastone, ako je neko jurio za X-om, to sam bio ja. Taj u Zemunu trazhi 3500 eur za njega, a to je ne normalno puno - nisam ni hteo da pokusham da spustim cenu. Btw, pre pet meseci je trazio 4000. Inace auto stoji tu vec par godina i zimi, kada ga zapljuskuje sva so ovoga sveta i leti, kada gori pod suncem - greota

Comment

• acapn
            CBC Član
            • 20.04.2005
            • 86
            • Paracin

Ima jedan u Paracinu, tip ga je sredio ludilo. Nista extra budzenje, stanje kao fabricko, jedino mu je alu felne stavio, pa ga ofarbao u crveno... ma lutka od automobila, nema ko se ne okrene za njim (sem seljaka za koje je jedino mercedes auto)

Comment

• brera
              CBC Senator
              • 27.04.2005
              • 253
              • Rusija

Originally posted by killaz
              Dzabe gastone, ako je neko jurio za X-om, to sam bio ja. Taj u Zemunu trazhi 3500 eur za njega, a to je ne normalno puno - nisam ni hteo da pokusham da spustim cenu. Btw, pre pet meseci je trazio 4000. Inace auto stoji tu vec par godina i zimi, kada ga zapljuskuje sva so ovoga sveta i leti, kada gori pod suncem - greota
              ako te jos uvek interesuje 2500 u uzicu.

http://www.polovniautomobili.com/slika. ... 11&photo=a

Comment

• sira
                CBC Senator XXL
                • 03.12.2004
                • 322
                • Split

Molim admina da izbiše ovu temu ili da mene banira, jer sam prije tri godine pokušavao skupiti 7500 eura na sve moguće načine za X1/9 a sad kad sam vidio sliku sam več počeo istraživat koji su problemi pri uvozu auta iz SCG u Hr, a nemam para ni za registrirat ni ovo šta imam.
                http://forums.cjb.net/alfa75.html

Comment

• Darth Nihilus
                  CBC Senator XXL
                  • 13.04.2005
                  • 417
                  • Srbija, Paracin

Ovaj u Paracinu je na prodaju. Mislim da je cena oko 4500e. Inace ovde, verovali ili ne ima 4 Maseratija biturbo. Nazalos samo jedan je u orginalnom stanju, na prodaju u oglasima, drugi ima Audijev motor, treci stoju u garazi ne umeju da ga poprave, vlasnik se i ne trudi, a poslednji se poluispravan vozi po okolnim selima .
                  Do not underestimate the power of the Dark Side

Comment

• kilson
                    Moderator
                    • 09.10.2004
                    • 3216
                    • NoviBGD
                    • AR 75 GT

Originally posted by brera

Bash interesantan oglas, ali kasno Marko na Kosovo stizhe...
                    Hvala puno na pronalazhenju ovog bisera, mozhda ce neko biti zainteresovan...

Comment

• brera
                      CBC Senator
                      • 27.04.2005
                      • 253
                      • Rusija

Originally posted by killaz
                      Originally posted by brera

Bash interesantan oglas, ali kasno Marko na Kosovo stizhe...
                      Hvala puno na pronalazhenju ovog bisera, mozhda ce neko biti zainteresovan...
                      nema na cemu, a znas ono nikad nije kasno

mozda se nadje neko, nisam zvao lika mozda se i prodao do sada.

Comment

• brera
                        CBC Senator
                        • 27.04.2005
                        • 253
                        • Rusija

Originally posted by stex
                        Ovaj u Paracinu je na prodaju. Mislim da je cena oko 4500e. Inace ovde, verovali ili ne ima 4 Maseratija biturbo. Nazalos samo jedan je u orginalnom stanju, na prodaju u oglasima, drugi ima Audijev motor, treci stoju u garazi ne umeju da ga poprave, vlasnik se i ne trudi, a poslednji se poluispravan vozi po okolnim selima .
                        he he, da nije taj mozda metalik zeleni sa braon kozom ?

Comment

• Uros Piperski
                          CBC Senator XXL
                          • 31.01.2005
                          • 2978
                          • Beograd

Ljudi, na istom sajtu je do juce stajao oglas za Ferrari F50 za 60-80000 eur sa slikom sa neke trkacke staze uz komentar da je sliak napravljena na hipodromu u BG.
                          A jos uvek stoji oglas za F430 2005god. sa 0km za 55000

Tako da... ne bih mnogo ozbiljno uzimao onaj oglas za X.

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

• luci
                            CBC Senator XXL
                            • 13.03.2006
                            • 1103
                            • odzaci

evo konacno zanimljive teme, samo da se potrazi...

ima li jos uvek nesto na prodaju, mozda bi ja i cale bili zainteresovani za neko spredjivanje

Comment

Working...
                            X