Automarket o 147

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • banderas
    CBC Član
    • 16.11.2006
    • 43
    • Barich

Automarket o 147

Alfa Romeo 147

Pozdrav! Šaljem Vam po tre?i put pismo u nadi da ?ete mi odgovoriti. Planiram da kupim Alfu 147 1.6ts iz 2001. godine pa me zanima kako sa do sada pokazala. Smatram da Alfa ima najlepsi dizajn, me?utim kod nas nisu puno popularne jer navodno nisu puno kvalitetne. Molio bih Vas da mi odgovoriti a bilo bi i interesantno za druge s obzirom da u skorije vreme niste ništa pisali o Alfi.

Hvala

Aleksi? Slaviša

piše: Predrag Pavlovi?

Poštovani gospodine Aleksi?u,

slažem se sa vašom tvrdnjom da Alfi 147 nismo dali dovoljno prostora koji ona definitivno zaslužuje. Ponekad zaista budem ljubomoran na ljude koji voze Alfe, jer se ne boje da pokažu svoj stav. On se ogleda u tome da Alfu, bez obzira na model, kupuju srcem, odnosno iz ljubavi prema jednom automobilu koji je pravljen po meri voza?a, a ne po meri auto-pijace,na kojoj se bez obzira na nivo,sve svodi na novac. Ovo što pišem nikako ne bi smeli da pro?itaju moji prijatelji iz Alfa kluba Srbije, jer bih posredno priznao da su u pravu i da su moja za?ikavanja po raznim auto-forumima samo zavist. Jednostavno,Alfa Romeo 147 je jedan od najlepših i najboljih automobila u kompakt klasi.Alfin najmanji model nastao je na osnovi najuspešnijeg modela milanskog proizvo?a?a,Alfe 156, s kojim deli dizajn prednjeg dela i vešanje. Upravo zbog toga, Alfa 147 se može pohvaliti najboljim voznim svojstvima u klasi. Siguran sam da svaku oblinu na 147-mici uvek nosite u mislima, a imate i šta, s'obzirom da je ve? model 156 svojom pojavom svojevremeno impresionirao javnost, dok je njena mla?a sestra na?inila i korak dalje i auto dizajn dovela do nivoa moderne skulpture. U me?uvremenu Italijani su pokušali da urade ristajling ovog modela,pa su znaju?i da se igraju vatrom,osnovne linije Alfe 147 ostavili, a unapredili su mehaniku, vešanje, završnu obradu, upotrebljene materijale i još neke "sitnice" tako da je mala Alfa postala još bolja.

Ovo ne zna?i da je "stara" 147-mica bila loša ve? da se jednostavno desila evolucija ovog modela i da je on sazreo. Enterijer u "staroj" Alfi je bio i ostao dizajnerska mešavina retro stila i modernih rešenja. U kabini,napred ima dovoljno prostora,ali ne i na zadnjoj klupi.Prostor je u celini lepo ušuškan i ergonomski osmišljen. Komande jednostavno "padaju" u ruke i sa privikavanjem na Alfu nema nikakvih problema. Neke zamerke se mogu uputiti jedino izboru, dela, upotrebljenih materijala za obloge u kabini, kao i završnoj obradi koja u skladu sa italijanskom tradicijom,nije na najvišem nivou. Prtljažnik od skoro 300 litara i ima i nema dovoljno prostora, ali mislim da je u vezi sa sportsko-turisti?kom orjantacijom ovog modela sasvim dovoljan. Alfa se može kupiti sa troja i petora vrata, od kojih ja ipak preferiram ovu prvu opciju, iako drugoj ne mogu da osporim prakti?nost. Donji postroj Alfe 147 je zaista nešto na šta se može ugledati, ali uz opasku da ume da bude nežan ako se previše maltretira po lošim putevima i da na kraju "siledžiji" ispostavi solidan ra?un za reparaciju. Samo ležanje na putu, pra?enje zadate putanje, negle korekcije,direktnim i preciznim upravlja?em, su nešto što se kod Alfe podrazumeva i na ovo ne treba trošiti re?i. Sve ovo ne bi zna?ilo ništa da Alfa automobili nemaju i odli?ne motore koji jednostavno mame na jurnjavu, vrlo se rado vrte, snažni su i imaju neprevazi?eni zvuk. Raspon motora kre?e se od onih sa 1,6 litara zapremine(105-120ks) pa tamo do dvolitarskih verzija sa 150ks. U upotrebi je i odli?an dizel agregat komon-rejl tehnologije od 1,9 litara i 110ks. Potrošnja ovih motora se kre?e u dijapazonu od 6,3 l/100km pa do 12,1 litar na 100 km za najsnažnije motore.

Motor koji vi preferirate je benzinac od 1,6 litara moderne tehnologije sa dve bregaste u glavi i ?etiri ventila po cilindru. Naravno da je tu i Alfin sistem paljenja "twin-spark" sa dve sve?ice po cilindru, što rezultira snagom od 105ks pri 5600rpm i obrtnim momentom od 140Nm pri relativno visokih 4200rpm i zna?i da ?ete se lepo naigrati sa menja?em, koji je manuelni sa pet brzina. Navedene performanse su dovoljne za maksimalnu brzinu od 185 km/h. Istovremeno, proizvo?a? navodi i prose?nu potrošnju goriva od oko 8,1 litara na 100 km puta! Da bi se ova mašinerija zaustavila potrebne su i dobre ko?nice.Alfe ih zaista i imaju, a rade na najbolji mogu?i na?in, izdržljive su, ne pregrevaju se i zaista vladaju sa deklarisanom masom vozila od 1266 kg. Kada smo ve? kod bezbednosti moram priznati da ova lepotica kreš testove i pored vazdušnih jastuka nije najbolje prošla, ali što re?e jedan od pomenutih momaka iz Alfa kluba, ko još(osim možda Šve?ana) kupuje automobil da bi se sa njim sudarao! Da ne bi sad ispalo da je ovo auto bez mane,moram pomenuti Alfin izduvni sistem koji ume da korodira, mašinu koja ume da potroši i nešto više motornog ulja, pogotovo ako se prži, elektriku koja voli da malo štrajkuje,doduše ne na vitalnim sistemima ve? oko centralne brave, podiza?a prozora, prekida?a i sl. U kabini, zbog ve? pomenute završne obrade, mogu da se ?uju i zvuci ?iji ?ete izvor teško utvrditi, a nerviraju, materijali u enterijeru nisu baš od onih poznatih po trajnosti i to bi bilo skoro sve. Na ve? pomenutom ristajling modelu ve?ina od uo?enih problema su rešeni ali o njemu drugi put. Da zaklju?imo,najve?i problem koji prati Alfe je cena njihovog održavanja, manjak ovlaš?enih servisa i u vezi sa tim relativno veliki pad cene ovih vozila prilikom prodaje. Tako?e i klijentela koja kupuje ove automobile je specifi?na tako da je brzina eventualne prodaje ove Alfe relativna. Sve ovo samo može da obraduje one koji ovaj automobil kupuju iz druge ruke. Kao što vidite uvek na kraju ima i nešto dobro, zar ne?
  • banderas
    CBC Član
    • 16.11.2006
    • 43
    • Barich

Sta kazete momci,po prvi put je vise pozitivnih kritika.

Comment

• dekideki
      CBC Senator XXL
      • 26.07.2005
      • 1914
      • Beograd

mislim da je opis prizeman i dobro da je nepristrasan. jos bolje sto nalazi opravdanja za svaku manu pretvarajuci je u idealan i ocekivan kompromis. Alfisti ce citati ovaj tekst bez daha i oceniti ga visokom ocenom ali ostali, kome lezanje na putu dozivljaj voznje i odziv motora odnosno volana nista u zivotu ne znace, ce izmedju redova naravno procitati sve najgore.

ovo je definitivno dobar tekst, ali je pisan samo za zarazene i one u ranom stadijumu!
      .

Comment

• Sasha
        CBC Senator XXL
        • 04.10.2004
        • 4126
        • Novi Sad

pa poznajemo i autora teksta
        www.arcs.org.rs/forum

Comment

• starac vujadin
          CBC Senator XXL
          • 27.08.2005
          • 2617
          • Stari grad

Nije lose, dapace. Bio je slicno pohvalan tekst i u SAT-u o 147-ici i to u dva navrata...

Comment

• vlada
            CBC Član
            • 07.05.2005
            • 96
            • Beograd, Banovo Brdo

Kad vec spominjemo, citao sam u SAT-u to za 147-icu i nisam bas
            odusevljen kako su je predstavili, medjutim ono sto mi je odvuklo
            paznju je reklama za Alfu 159 Nisam mogao da verujem da su iz Delte odvojili dinar za reklamu Alfe
            BMW E46 320D

Comment

• Bane
              CBC Senator XXL
              • 30.05.2006
              • 344
              • Konjarnik Bg

po meni odlican tekst.
              @deki je u pravu alfisti balave(ja sam) citajuci ovaj tekst
              a i iskren da budem bolje je da se ljudi ne napale mnogo na
              modele alfi neka njih u njihovom svetu.
              pa zamislite samo da se krenu mnoziti alfisti

Comment

• BRABUS
                CBC Senator XXL
                • 15.10.2004
                • 2399
                • London

Ko je autor teksta ? Vidim da kaze da ga ima na auto-forumima...

Comment

• Bane
                  CBC Senator XXL
                  • 30.05.2006
                  • 344
                  • Konjarnik Bg

ako se ne varam covek je i kod nas na forumu
                  a obozava americke automobile
                  neka me neko ispravi ako gresim

Comment

• Sasha
                    CBC Senator XXL
                    • 04.10.2004
                    • 4126
                    • Novi Sad

Gresisi.
                    www.arcs.org.rs/forum

Comment

• dekideki
                      CBC Senator XXL
                      • 26.07.2005
                      • 1914
                      • Beograd

nesto sam nacuo svojevremeno da velike korporacije dobijaju znacajno smanjenje poreskih dazbina na godisnjem nivou ako daju na marketing. tako ih motivisu da pokrecu druge firme i tako stavljaju malo vise para u promet.

kad vec moraju da daju, bolje onda da daju na reklamu.

* ne budite naivni da neko treba nekome da objasnjava sta je Alfa. ko u Tempu juce, promocija Pepsija. krece riba da pegla tipa sa zenom i dvoje dece a on je prekine posle "promocija Pepsija..." kaze joj on: kome ti devojko promovises to a da ga on vec nije probao? daj nemoj da me smaras. ako mi se pije kupicu ga. ti tvoji pokloni mi ne trebaju (inace majice neke bljak. jos je dobro da ovaj put nisu poklanjali robu sa kineskog buvljaka. da znaju ovi iz pepsija obesili bi ih)
                      .

Comment

• GT
                        CBC Senator XXL
                        • 01.12.2006
                        • 337
                        • Beograd

Originally posted by alfa146ts
                        a i iskren da budem bolje je da se ljudi ne napale mnogo na
                        modele alfi neka njih u njihovom svetu.
                        Najstrasnija istina!

Jako dobar tekst, voleo bih da znam ko je autor, znaci covek je toliko zarazen kao da zaista vozli Alfu, a on je samo iz prikrajka obozava, definitivno ne verujem sta citam!
                        "Driving an Alfa Romeo is not like driving an ordinary car in an ordinary context. It is pure driving desire turned into a car which is also the expression of one's personality. When you are in the driving seat, your hands on the leather steering wheel, you are at one with your Alfa Romeo: the road before your eyes, the tyres's grip on the road, your heart beating at the same rpm of your engine."

Comment

• E_K_V
                          CBC Senator
                          • 09.05.2005
                          • 220
                          • Podgorica

e da mi je ovakvih tekstova bilo vise kad sam kupovao alfu pa da svima zacepim usta
                          FERRARI THE ULTIMATE DREAM MACHINE

there is nothing like ferrari.georgeus design and precision performance are the hallmarks of Enzo Ferrari`s automobiles....

Comment

• Nigy
                            CBC Senator XXL
                            • 13.04.2006
                            • 921
                            • BGD

Odlicno!

Originally posted by Jovana
                            Samo mi je pukla neka gumica (to je uvek nezgodna stvar i chini da se ljudi osecaju nelagodno)

Comment

Working...
                            X