Nije muscle ali...
Collapse
X
-
Predstavljen 1989. godine bio je zamisljen kao naslednik Mustanga. Koristio je sasiju debelo baziranu na Mazdi MX-6, od koje je pokupio i prednji pogon, ali i mnoge vizulne odlike. Mada su suspenzije, takodje bazirane na Mazdinoj tehnologiju, one su ipak bile posebno doradjene i modifikovane od strane Forda ne bi li se dobio izuzetno siguran i stabilan automobil. 1991. na crash testu, gde je malopre pomenuta mazda zesce omanula, on je dobio 4 zvezdice, a prostor za putnike prakticno nije bio ni ostecen. Mada se pokazao kao veoma solidan automobil, u Americi uopste nije bio fino prihvace. Smetali su im Japanski dizajn i tehnologija, kao i nedostatak V8 motora. Za 8 godina proizvodnje, prodato je 837,273 automobila, sto je bilo debelo ispod Fordovih ocekivanja. Proizvodnja je prestala 1997, kad ga je nasledio podjednako neuspesni Ford Cougar.
Motori koji su se ugradjivali u njega su:
2.2L SOHC 12 Valve I4
Type Inline 4
Displacement 132cu in, 2.2L
Compression Ratio 8.6:1
Engine-control system Mazda with port fuel injection
Power (SAE net) 110 bhp @ 4700 rpm
Torque (SAE net) 130 lb-ft @ 3000 rpm
2.2L SOHC 12 Valve I4 TURBO
Type Inline 4
Displacement 132cu in, 2.2L
Compression Ratio 7.8:1
Engine-control system Mazda with port fuel injection
Power (SAE net) 145 bhp @ 4300 rpm
Torque (SAE net) 190 lb-ft @ 3500 rpm
3.0L OHV 12 Valve V6
Type V6
Displacement 183cu in, 3.0L
Compression Ratio 8.6:1
Engine-control system Ford EEC-IV
Power (SAE net) 140 bhp @ 4800 rpm
Torque (SAE net) 160 lb-ft @ 3000 rpm
E, sad, ja se nadam da nisam preterano smorio sa pricom.Bilo mi je interesantno da napisem koju recenicu o njemu, jer i pored cinjenice da je doziveo slab uspeh, meni je uvek bio nekako simpatican. Bila su svojevremeno 2 komada u Sapcu, pre jedno 7-8 godina, medjutim nisam se skoro sretao sa njima.
Orthodoxy is not the religion, it is the meaning of life!
-
-
Probe nije trebao biti zamena za Mustanga, Probe je trebao biti sledeci Mustang.
Ford u pocetku uopste nije planirao koristiti Probe ime vec se automobil trebao zvati Mustang. Medjutim, Ford je dobio dosta kritika i odlucio je da Mustang ipak ostane sa zadnjom vucom i V8. Ali posto je proizvodnja tog drugog automobila vec pocela Ford ga je nazvao Probe i nasao se u prodaji 1989.
Inace, u 2. generaciji (1993-1997) je postojao i 2.5L V6 sa 164 hp.
Comment
-
-
Probe II mi je bio jedna od najlepsih sporstkih automobila u svoje vreme. Neverovatno skladan, elegantan i agresivan dizajn. Enterijer nazalost nije pratio eksterijer. Lezanje prvoklasno, kao i menjaci. 2.5 V6 je bila prava mera za nejga, ali mogao je da podnese i vecu snagu... I dan danas vrlo privlacan i vrlo solidan, mada u Srbiji nisam odavno video dobro ocuvan primerak.
Comment
-
-
Covek postavio fotku prve generacije,Mopar komentarisao prvu generaciju, a postavio fotku druge generacije..
inace to sto si napisao je tacno za prvu generaciju.
druga generacija je totalna kopija Mazde MX-6,i bas zbog toga je taj auto i dan danas omiljen kod tjunera i lak za odrzavanje,i veoma pouzdan.
sve sto je Ford preuzeo od Mazde sa time nije bilo problema,kao na primer motor i elektronika.sve sto je prepravio i uradio po svom navodjenju stednje se kasnije pokazalo kao nepouzdano.
inace jedan od za mene prelepih fordova.
razlog zasto je MX-6 imala slabe rezultate treba potraziti negde drugde,isto je vazilo za prvu generaciju,dok je druga generacija bila skroz druga pricha.
ford je mogao preuzeti Mazdin KL-ZE motor koji je bio rezervisan za Japansko trziste,medjutim imali su drugu politiku ,samim tim su hteli za taj model da urade sami menjac.
i gle vreme je pokazalo da je upravo taj motor danas najcesci slucaj tjuniranja pomenutog modela.
kasnije je sam Ford primenio pomenuti koncept motora i njegov dizajn preuzeo malo ga uprostio sto se tiche kvaliteta,i predstavio svoj duratec motor,cak je isao dotle da je taj derivat ubacivao i u jaguare x type..
"I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."
No ROTOR no MOTOR...
Comment
-
-
Originally posted by mikimazdaCovek postavio fotku prve generacije,Mopar komentarisao prvu generaciju, a postavio fotku druge generacije..Mada, pomenuo sam i prvu i drugu generaciju. Kod slike sam uzeo prvo sto mi je izletelo na google-u. Iskreno, mrzelo me je da trazim...
Orthodoxy is not the religion, it is the meaning of life!
Comment
-
-
3.0 V6
e pa ja imam model koji je sa 3.0 V6 motorom, divna zver, ide kao nevreme, zbog malog broja konjica u odnosu na kubikazu traje beskonacno. Oprema je vanserijska, klima, podizaci, ABS, digitalna tabla, stereo sistem sa subwoofer jedinicom (fabricki), kompjuter sa milion nekih opcijica, cruise control...
jedina mana je sto nemam gde da nadjem delove za njega. hocu da menjam filter za gorivo i vec nedelju dana nigde ne mogu da ga nadjem. Pomoglo bi mi kada bi nekako mogao da narucim sa americko e-baya ali otom-potom.
Drago mi je da vidim da ima jos ljudi kojima se svidja ovaj auto.
pozdrav!!!!FixOrRepairDaily
Comment
-
-
U jednom od brojeva Sat ili mozda Auto Bild magazina, ne secam se, istrazivali su polovnjake tj. sportske modele krajem '80ih
pocetkom '90ih i uporedjivali su probea sa mx-6.Dosli su do zakljucka da je isplativije kupiti mx-6 zato sto je navodno kvaliteniji od probea tj kvalitetnije je izrade i limarija je bolja...shuto-expressway.com
Comment
-
-
Nije nego...
Na mom autu je sve kako treba, sva elektronika, limarija, motor itd. jedino sto mu je vreme za promenom nekih osnovnih stvari, svecice, kablovi, filteri ulje...
Kad smo vec kod toga da li neko zna radnju koja prodaje samo filtere ili kako god treba mi filter za gorivo i za ulje a nigde ne mogu da ih nadjem, zaista ne bih zeleo da zbog sitnica propadne ovako lep automobil.
BTW evo i slikice u nastavku
FixOrRepairDaily
Comment
-
Comment